Tur: Fantastičan beg Kraga Andersena za trijumf

Vesti biciklizam 12. sep. 202017:57 > 18:01
Podeli:
Pool via REUTERS/Anne-Christine Poujoulat

Vozač Sanveba Seren Krag Andersen slavio je na 14. etapi Tura voženoj od Klermon-Ferana do Liona dugoj 194 kilometra.

Danski biciklista je tako došao do prvog trijumfa na najvećoj trci na svetu, a svom timu je doneo drugi na ovogodišnjem izdanju. Prethodno je za Sanveb prvi kroz cilj prošao Mark Hirši, koji je pre dva dana bio najbolji na najdužoj etapi 107. Tura.

Povezano

Krag Andersen je trijumfovao na subotnjoj etapi posle bega pred poslednji uspon, kada je uspeo da se odvoji od rivala. Na kraju mu je najbliži bio Luka Mezgec iz Mičelton-Skota, a njegov zaostatak je bio 15 sekundi, dok je treći bio vozač Bore Simone Konzoni.

Sam finiš etape je bio zanimljiv, uprkos tome što je Krag Andersen uspeo da se odvoji, pošto su u sprintu učestvovali kandidati za žutu majicu. Međutim, s obzirom na konfiguraciju etape šanse da bilo ko dođe do prednosti su bile minimalne, pa su svi kroz cilj prošli sa 15 sekundi zaostatka u odnosu na Danca.


Vodeći u generalnom plasmanu Primož Roglič zauzeo je 29. mesto i bio je 17 pozicija iza svog trenutno glavnog rivala Tadeja Pogačara. Razlika između njih dvojice je ostala nepromenjena i iznosi 44 sekunde, a sledi ih Egan Bernal iz Ineosa, koji je 15 sekundi iza Pogačara.

Na Turu se u nedelju vozi planinska etapa od 174,5 kilometra od Liona do Gran Kolombijea, a zatim sledi poslednji dan pauze na ovogodišnjem izdanju trke.