Slovenci kraljevi Kolombijea – Pogačar ispred Rogliča

Podeli:
REUTERS/Stephane Mahe/Pool

Slovenci Tadej Pogačar (21) i Primož Roglič (30) obeležili su i petnaestu, „kraljevsku” etapu na Tur d'Fransu, od Liona do Gran Kolombijea, pa su duplom pobedom, nastavili dominaciju na najprestižnijoj svetskoj biciklističkoj trci.

Pogačar je stigao do druge pobede na Turu, odsprintavši Rogliča i Australijanca Ričija Porta u poslednjih 100 metara etape duge 174,5 kilometra.

Prethodno su, uz jaku podršku Rogličevih klupskih drugova Dumolana i Kusa,  u tandemu ostavili najveće rivale iza sebe. Otpali su na poslednjem usponu i Kolumbijci Nairo Kintana i Egan Bernal, a posle napada Ričija Porta u završnici, mladi Pogačar je smogao snage da još jednom uzvrati i uz pratnju Rogliča proslavi novu pobedu na 107. Turu.

Iza Pogačara, kome je za pobedu trebalo četiri sata, 34 minuta i 13 sekundi, kroz cilj su prošli Roglič (u vremenu pobednika), Australijanac Port sa pet, te Kolumbijac Migel Anhel Lopes sa osam sekundi zaostatka. Peta pozicija pripala je Špancu Enriku Masu sa 15 sekundi slabijim vremenom od pobedničkog.

U generalnom plasmanu, posle 15 od 21 etape, vodi Primož Roglič sa vremenom 65 časova, 37 minuta i sedam sekundi. Drugoplasirani Tadej Pogačar ima zaostatak od 44 sekunde, dok trećeplasirani Kolumbijac Rigoberto Uran kasni minut i 34 sekunde za vodećim Rogličem.

Na četvrtoj poziciji je Lopes Moreno (Kolumbija) sa 1:45 minuta u plusu, petoplasirani je Britanac Adam Jejts sa +2:03, a šestoplasirani Riči Port (Australija) sa +2:13.

U ponedeljak je slobodan dan, a u utorak se vozi 16. etapa, još jedna u Alpima, od La Tur du-Pina do Viljar-de-Lansa, u dužini od 164 kilometra.