Tur: Kemna begom do pobede, Roglič ostao u žutom

Vesti biciklizam 15. sep. 202018:22 > 18:25
Podeli:
Pool via REUTERS/Sebastien Nogier

Vozač Bore Lenard Kemna trijumfovao je na 16. etapi ovogodišnjeg Tur d'Fransa voženoj od La Tur di Pana do Vijar de Lana u dužini od 164 kilometra.

Kemna je upisao prvu pobedu na nekom od tri Gran Tura tako što se odvojio od velike grupe koja je bila u begu i prošao je kroz cilj skoro minut i po ispred prvog pratioca.

Najbliži mladom Nemcu bio je Ričard Karapaz iz Ineosa, dok je treći bio vozač Fransez de Žua Sebastijen Rajenbah, koji je bio pola minuta iza Kolumbijca.

Vozači koji se bore za žutu majicu dali su veliki prostor onima koji su krenuli u beg, iz razloga što je etapa bila planinska, pa je bilo jasno da peloton neće ni pokušati da ih sustigne. Iako su favoriti za trijumf bili Karapaz i Žilijan Alafilip, niko nije mogao da parira izuzetno raspoloženom Kemni.


Vodeći u generalnom plasmanu Primož Roglič iz Jumbo-Visme imao je više od 15 minuta zaostatka u odnosu na Nemca. Slovenac nije, međutim, imao dan bez briga, pošto je njegov glavni rival Tadej Pogačar krenuo u napad u poslednjem kilometru, ali je usledio odgovor nosioca žute majice, koji je zaštitio svoju prednost pred novi naporan dan u Alpima.

Roglič u borbi za žutu majicu ima 40 sekundi prednosti u odnosu na Pogačara, dok je zaostatak trećeplasiranog Rigoberta Urana iz EF pro sajklinga minut i 34 sekunde.

Na Turu se u sredu vozi etapa od Grenobla do Meribela duga 170 kilometara.