Kintanin tim u središtu doping skandala

Vesti biciklizam 22. sep. 202016:11 > 16:17
Podeli:
REUTERS/Stephane Mahe/Pool

Francusko tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog navodnog dopinga tokom Tur d'Fransa u Arkea-Samsik timu, a dve osobe su privedene.

Odeljenje tužilaštva smešteno u Marseju u ponedeljak je objavilo da je pokrenuta istraga protiv malog dela tima koji je na najvećoj biciklističkoj trci na svetu predvodio Nairo Kintana.

Povezano

Prema rečima tužioca Dominika Lorensa istraga je pokrenuta pošto su pronađeni brojni suplementi, među kojima je bilo i dopinga, a ustanovljeno je da je korišćen i metoda koji može da se okarakteriše kao doping. Navodi se i da se sve svodi na korišćenje i prepisivanje supstanci bez medicinskog razloga, metoda koji je zabranjen na sportskim takmičenjima i ohrabrivanje korišćenja ili zabranjene supstance ili metoda.

Tim menadžer Emanuel Iber je potvrdio da je prošle nedelje obavljena racija u hotelu u kojem je ekipa bila smeštena posle 17. etape. Iber je tom prilikom istakao da je meta racije bio mali broj vozača, kao i ljudi iz njihovog okruženja, koji nisu zaposleni u timu, a naglasio je da to nema nikakve direktne veze sa timom.


Jasno je da podržavamo svoje vozače, ali ako istragom bude potvrđeno korišćenje dopinga tim će se odmah distancirati od takvih dela”, istakao je Iber.

“L’Ekip” je preneo da je pretres prošle nedelje obavljen u okviru preliminarne istrage i da nije organizovan u saradnji sa Antidoping agencijom Francuske.

Međunarodna biciklistička unija pozdravlja i podržava ponešanje svih umešanih i preduzeće potrebne mere kada bude dobila informacije koje budu prikupljene u istrazi francuskog tužilaštva”, stoji u saopštenju vladajućeg tela svetskog biciklizma.