Kreće Điro, čeka li bicikliste sneg?

Vesti biciklizam 3. okt 202013:47 > 13:50
Bryn Lennon/Getty Images

Ovogodišnji Điro bio je zakazan za maj, ali je zbog pandemije koronavirusa odložen za oktobar, što znači da bicikliste čekaju znatno nepovoljniji uslovi na Apeninskom poluostrvu.

Điro je na programu samo desetak dana posle Tur d’Fransa, a šest dana posle Svetskog prvenstva u Imoli.

Ovogodišnje izdanje Đira biće 103. u istoriji, a tokom 21 etape za 23 dana biciklisti će preći oko 3.500 kilometara. Trka startuje na Siciliji, u blizini Etne, gde će se zadržati nekoliko dana, a potom će ići duž obale Jadranskog pre nego što poslednje nedelje stigne u ledene Alpe. Odluka o pobedniku izvesno će pasti poslednjeg dana, za kada je zakazan individualni hronometar do Milana.

Glavni favorit pred start Đira definitivno je vozač Ineosa Gerejnt Tomas, a mnogi očekuju da će ga izazivati sunarodnik Sajmon Jejts i Stiven Krejsvejk, koji brani boje Jumbo-Visme. Pored njih tu je i dvostruki pobednik Vinčenco Nibali, kao i trojac Astane koji čine Jakob Fulsang, Migel Anhel Lopes i Aleksandr Vlasov. Među vozačimna na koje treba obratiti pažnju svakako je Peter Sagan iz Bore, koji će biti jedan od glavnih kanddiata za etapne pobede, isto kao i biciklista tima Emirata Fernando Gavirija, Elija Vivijani iz Kofidisa i Majkl Metjus, koji brani boje Sanveba.

103. Điro startuje vožnjom na hronometar od Monreala do Palerma dugom 15 kilometara.