Titula svetskog šampiona, pa trijumf na startu Đira

Vesti biciklizam 3. okt. 202016:44 > 16:46
Podeli:
REUTERS/Jennifer Lorenzini

Biciklista Ineosa Filipo Gana slavio je u vožnji na hronometar od Monreala do Palerma dugoj 15 kilometara kojom je startovao ovogodišnji Điro.

Gana je pre nešto više od nedelju dana osvojio titulu svetskog šampiona u hronometru, a na prvoj etapi drugog Gran Tura sezone je iskoristio epitet favorita.

Povezano

Italijan je do pobede došao sa 22 sekunde prednosti u odnosu na svog najbližeg rivala Žoaa Almeidu iz Kvik-Stepa i tako uzeo roze majicu.

24-godišnji Gana je tokom etape u pojedinim trenucima dostizao i brzinu od preko 100 km/h, a ona se sastojala od brojnih dugih pravaca i spustova.

Treće vreme imao je Mikel Bjerg, koji brani boje tima Emirata, dok je Ganin timski kolega Gerejnt Tomas takođe bio veoma dobar na ulicama Palerma, gde je zauzeo četvrto mesto, 23 sekunde iza Italijana. Jedno od najvećih iznenađenja dana je to što je domaći vozač i dvostruki osvajač Đira Vinčenco Nibali bio 69, sa minut i po zaostatka u odnosu na Ganu.

Subotnja etapa je, inače, bila prva vožnja na hronometar na 103. izdanju Đira, a poslednja je zakazana kao veliko finale 25. oktobra u Milanu.