Điro: Gana pobednik pete etape

Vesti biciklizam 7. okt. 202017:06 > 17:10
Podeli:
Maja Hitij, Getty Images Sport

Pobednik pete etape ovogodišnjeg Đira je vozač Ineos Grenadiersa, Filipo Gana.

Na etapi od Mileta do Kamiljatelo Silana, beguncima je bilo potrebno čitavih 55 kilometara da se odvoje od glavne grupe. Među njima je bio i aktuelni svetski prvak u vožnji na hronometar, kojem je ovo i prvo učešće na nekom od gran turova. Na 20 kilometara do cilja, beg se sveo na trojicu vozača: Ganu, Einera Rubija Rejesa, i specijalistu za begove Tomasa de Genta. Gana je na 17 kilometara napao, uspeo da se odvoji i da do kraja odvozi sam, te da dođe do svoje druge etapne pobede na drugom gran turu ove godine.

Dvostruki prvak Italije u vožnji na hronometar je isprva imao zadatak da vozi za Gerenta Tomasa, da bi nakon pada Velšanina i njegovog odustajanja sa trke, dobio slobodu da pokuša da osvoji još koju etapu. Kako nas do kraja takmičenja čekaju još dva hronometra, Gana bi ovaj Điro lako mogao da završi sa čak četiri etapna trijumfa.

Nije bilo promena u vrhu generalnog plasmana. Roze majicu i dalje nosi Zhoao Almeida, koji je na cilju stekao četiri sekunde bonifikacije, te njegova prednost u odnosu na drugoplasiranog Peja Bilbaoa sada iznosi 43 sekunde. Na trećem mestu je i dalje Vilko Kelderman, ispred Harma Vanhukea i Vinćenca Nibalija.

Almeida je i najbolji mladi vozač, a plava majica pripada pobedniku etape Gani, koji je na usponu prve katgegorije, Monteskuru osovjio dovoljno bodova da se nađe na čelu poretka najboljih brdaša. Takođe, Maja Ćiklamina ostaje na leđima Petera Sagana.

U četvrtak se vozi šesta etapa, dugačka je 188 kilometara, ide od Kastrovilarija do Matere i donosi dva prolazna sprinterska cilja i jedan brdski, treće kategorije.