Điro: Senzacionalni Sagan prekinuo post

Vesti biciklizam 13. okt 202017:09 > 17:17
REUTERS/Benoit Tessier

Vozač Bore Peter Sagan trijumfovao je na 10. etapi ovogodišnjeg Đira voženoj od Lančana do Tortoreta dugoj 177 kilometara i tako upisao prvu pobedu od jula prošle godine.

Za slovačkog vozača je to bio najduži post u karijeri, a do trijumfa je došao u senzacionalnom stilu, pošto se u pravom trenutku odvojio od rivala sa kojima je zajedno bio u begu.

Povezano

Sagan je kroz cilj prošao sa 19 sekundi prednosti u odnosu na Brendona Meknaltija iz tima Emirata, dok je trećeplasirani Žoao Almeida bio još četiri sekunde dalje. Portugalac je na taj način zadržao roze majicu, za vodećeg u generalnom plasmanu drugog Gran Tura sezone.

U ponedeljak je na Điru bio prvi slobodan dan, a dan kasnije etapu su obeležili promenjivi uslovi, da bi Sagan zablistao kada se posle kiše pojavilo sunce. Slovak je odvozao jednu od svojih najboljih etapa u karijeri, odvojivši se od rivala, a potom se oduprevši njihovom pokušaju da ga stignu. Na taj način je upisao i prvu pobedu na Điru u karijeri, posle 12 na Turu i još četiri na Vuelti.

Pored Saganovog trijumfa, etapu su obeležili problemi Jakuba Fulsanga, kojem je pukla guma, ali i povlačenje dva tima sa trke zbog nekoliko slučajeva pozitivnih na koronavirus u njihovim redovima. Pre početka 10. etape sa Đira su se povukli kompletni timovi Mičelton-Skota i Jumbo-Visme, kao i sprinter Sanveba Majkl Metjuz.

Almeida vodi u borbi za roze majicu sa 34 sekunde prednosti u odnosu na Vilka Keldermana iz Sanveba, dok je treći vozač Bahrein-Meklarena Peljo Biblao, koi je još tri sekunde dalje.

Na Điru se nastavlja etapom dugom 182 kilometra od Porto Dant’Elipidija do Riminija.