Kreće Tur: Pogačar juri het-trik, Roglič ga izaziva

Vesti biciklizam 1. jul 20229:301 komentar
Podeli:
Primož Roglič, Tadej Pogačar
REUTERS/Stephane Mahe

Ovogodišnje izdanje Tur d’Fransa, 109. po redu, startuje u petak i traje do 24. jula, a na 21 etapi najbolji biciklisti današnjice preći će nešto više od 3.300 kilometara.

Organizatori najveće biciklističke trke na svetu odlučili su se da se ove godine vrate jednoj od modernih tradicija Tura i sam start povere nekoj zemlji koja nije Francuska. Ta čast ovoga puta pripala je Danskoj, u kojoj će biti vožene prve tri etape, uključujući individualni hronometar dug 13 kilometara duž ulica Kopenhagena na startu u petak.

Posle uvodnog hronometra slede dve ravničarske etape u Danskoj, a potom dan pauze da bi se svi prebacili u Francusku. U tri nedelje koje slede biciklisti će još dva puta napuštati granice Francuske, pošto će prvo voziti u Belgiji, a potom će se obresti i u švajcarskim Alpima.

Peta etapa biće prva veoma izazovna na ovogodišnjem Turu jer će se voziti po kaldrmi, a prethodni put kada je bio takav slučaj viđen je veliki broj padova, pa tako i povreda. Posle brzinske posete Belgiji, sledi selidba u Alpe, kako francuske, tako i švajcarske, krajem naredne nedelje. Jedna od ključnih etapa zakazana je za 14. jul, na Dan Bastilje, kada bicikliste čeka uspon na legendaerni Alp d’Iez, ali ih pre toga čekaju jednako izazovni Kol du Galibije i Kol de la Kroa de Fer.

Tibo Pino
Bryn Lennon/Getty Images

Poslednja nedelja biće prepuna izazova, i to u Pirinejima, gde će biti vožene ključne etape 20. i 21. jula, uključujući onu tokom koje sve koji ’prežive’ čeka uspon na Kol d’Obisk i spust do skijaškog centra Otakama. Ukoliko do tada ne bude sve rešeno, sve nedoumice će biti razrešene pretposlednjeg dana, kada se vozi hronometar dug 40 kilometara do Rokamadura. Tradicionalno, najveća biciklistička trka će biti završena na Jelisejskim poljima u Parizu u sumrak, kada vlasnik žute majice neće biti izazivan.

Glavni favorit za trijumf na Turu, i to treći po redu, svakako je mladi slovenački biciklista Tadej Pogačar koji brani boje tima Emirata. 23-godišnji Pogačar je bio klasa za sebe prošle godine, pošto je godinu dana ranije priredio veliko iznenađenje pretekavši sunarodnika Primoža Rogliča pretposlednjeg dana. Forma mlađeg od dvojice Slovenaca je u usponu i nema naznaka da bi mogao da popusti kada dođe vreme za ono pravo.

Roglič bi trebalo da mu bude najveći rival, što potvrđuje njegov trijumf na Kriterijumu Dofine, ali će sve zavisiti od podrške koju bude dobio od svog tima. Nekadašnji ski skakač ima 32 godine i ponestaje mu prilika da pobedama na Vuelti doda i pehar sa najveće trke na svetu. Među glavne favorite mora da se ubroji i njegov timski kolega Jonas Vingegor, koji će biti u pripravnosti ako Roglič popusti.

Gerejnt Tomas
David Ramos/Getty Images

Pomenutu trojicu prati vozač Bore Aleksandr Vlasov, koji je iz prikrajka istakao kandidaturu za svoj prvi podijum na jednom Gran Turu. Njim se ne završavaju pretendenti na presto, ali će biti potrebno da se mnogo toga poklopi da u priliku za trijumf dođu Gerejnt Tomas, Dani Martines, Nairo Kintana, Rigoberto Uran ili neko ko nije na tom spisku.

Pogačar je, takođe, favorit za osvajanje bele majice, za najboljeg mladog biciklistu, kao i tačkastu, koja se dodeljuje najboljem na planinskim ciljevima. Što se tiče zelene majice, prošlogodišnji osvajač Mark Kavendiš neće biti u prilici da je brani, pošto nije u sastavu Kvik-Stepa, a u njegovom odsustvu Vaut van Ert je očigledan favorit.

Sve je spremno za 109. Tur po redu, prva etapa startuje u petak od 16 časova, a u naredna 24 dana sledi pravi spektakl do velikog finala na Jelisejskim poljima.

Komentari

Vaš komentar