Markus Vilijams za SK: Želimo da osvojimo ABA ligu!

ABA, Budućnost Voli

Može li Budućnost da iznenadi Crvenu zvezdu? Može li Grk Ilijas Zuros da nadmudri Dejana Radonjića?

ABA, Budućnost Voli

Realno, ne! Sa tim stavom saglasni su gotovo svi ljubitelji košarke u Crnoj Gori. Nada naravno tinja. Poznato je pravilo da svako ko se bavi sportom zna da prepusti ulogu favorita rivalu, ali da je reč predaja zabranjena ili nepoznata. Kako vam više odgovara.

Na pitanje može li Budućnost da stigne do trona i ugrozi šampiona Zvezdu, spomenuti Zuros nedavno je u razgovoru za Sport klub rekao:

„Teško. Zvezda je apsolutni favorit. Crveno-beli igraju sjajno u Evroligi, imaju veliku podršku navijača. Treba naglasiti da Zvezda do uspeha nije stigla pre noći. U pitanju je sistematski rad koji je Zvezdi doneo dominaciju. Zvezda sada dominira na način na koji je to prethodno radio Partizan. Znači, recept je u sistemu“, rekao je Zuros, koji tada nije znao ko će biti rival Budućnosti u polufinalu plej-ofa.

Ta dilema je rešena u poslednjem kolu ligaškog dela ABA lige. Partizan je poražen od Igokee. Budućnost je gostovala Crvenoj zvezdi, a pobeda je donosila Podgoričanima poziciju broj tri.

Slavila je Zvezda i na taj način izabrala rivala u polufinalu. U poslednjem meču ligaškog dela, mnogo problema Crvenoj zvezdi zadao je Markus Vilijams, bivši igrač tog kluba i svojevremeno ljubimac Delija.

„Period proveden u Zvezdi je imao svojih uspona i padova. Međutim, pamtim samo lepe stvari. Gledano sa ove distance, boravak u Zvezdi i Beogradu je bilo dobro i lepo košarkaško i životno iskustvo“, rekao je Markus Vilijams na početku razgovora za Sport Klub i nastavio:

„To u ovom trenutku nije važno. Sledi period sezone u kojem moraš da pokažeš šta si uradio, šta si naučio i koliko vrediš. Na početku sezone smo postavili cilj i nastojaćemo da ga ostvarimo. Želimo da osvojimo ABA ligu“.

Turkish Airlines EuroLeague

Prvi meč se igra u Beogradu. Zvezda duel očekuje posle pobede u Milanu, a nedugo zatim sledi novi okršaj u Evroligi, protivnik je Olimpijakos. U sastavu Zvezde gotovo sigurno neće biti Jovića, a sa druge strane, Budućnost je imala vremena da se odmori i pripremi za novi duel u Beogradu.

„Nismo zaboravili nedavni meč u ABA ligi. Znamo šta moramo da uradimo da bismo dobili utakmicu. Moramo da igramo agresivno i izuzetno jako u odbrani. Verujem da smo naučili neke lekcije iz tog poraza. U duelu koja sledi ne može da se govori o tome ko ima prednost, ili ko ima manu. Radi se o duelu tipa – pobedi ili umri (do or die). Nema nikakve dileme da će oba tima uložiti ogromnu želju, strast, borbu do poslednjih atoma snage da stigne do pobede“, smatra levoruki Vilijams.

Na pitanje kako mu se sviđa Podgorica i da li planira da produži boravak u glavnom gradu Crne Gore, Vilijams je odgovorio:

„Podgorica je mali, ali izuzetno lep i zanimljiv grad. Ja bih rekao da je ’kul’. Ima nekoliko sjajnih mesta sa odličnom hranom, kao i lokala u kojima možete lepo da se opustite i uživate. Nažalost nema mnogo vremena za to, naročito ne sada kada je svaka utakmica finale. Sada sam fokusiran na duele sa Crvenom zvezdom. Da li ću ostati i naredne sezone? Stvarno ne mogu da odgovorim na to pitanja u ovom trenutku. Siguran sam da će predsednik i čelnici kluba napraviti viziju i stategiju za narednu sezonu. Mnogo toga će zavisiti i od duela koji slede“.

Markus Vilijams će bez ikakve sumnje biti najveća opasnost po Crvenu zvezdu. Momak koji je rođen 3. decembra 1985. godine, tokom karijere branio je boje: Nju Džersi Netsa, Golden Stejta, Memfisa, Jeniseja, Uniksa, Malage, Lokomotive iz Kubanja, Crvene zvezde, Budućnosti…

Vilijams je u Zvezdu stigao 2014. godine. Bio je jedan od glavnih igrača na putu ka TOP 16 fazi Evrolige. Sa crveno-belima je osvojio tri trofeja: ABA ligu i duplu krunu u Srbiji. U julu 2015. godine je objavljeno da je Vilijams pozitivan na THC (koristio marihuanu). Usledila je suspenzija zbog koje je Vlijams pauzirao do novembra 2015. godine. Vratio se u Zvezdu. Potpisao je novi ugovor koji je trajao veoma kratko, do decembra 2015. godine.

Ove godine, Markus je prihvatio ponudu Budućnosti. Osvojio je Kup Crne Gore. Da li može da pomrsi račune bivšem klubu na putu ka finalu, na putu ka tituli u ABA ligi, na putu ka ponovnom plasmanu u Evroligu?

Saznaćemo brzo!