Kukolj za SK: Čovek sam od reči

Blog ostalo 27. apr 201718:00
Podeli:
Elsa/Getty Images

Aleksandar Kukolj je osvojio zlatnu medalju na Evropskom šampionatu u kategoriji do 90 kilograma koje je održano u Varšavi. Momak, koji je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru zaustavljen u osmini finala, praktično je ispunio obećanje koje je dao u intervjuu za Sport klub posle Brazila.

Kukolj je na Gren slem turnirima osvojio dve zlatne medalje – u Abu Dabiju i Tokiju. Ima tri srebrna odličja – iz Bakua, Samsuna i Zagreba, uz jednu bronzanu iz Havane, a posle Rija je bio i srećan i tužan.

Sa Olimpijskih igara sam se vratio sa ogromnim iskustvom. Nažalost, nisam ostvario rezultat kojem sam se nadao. Ali, sport je takav. Podigao sam glavu gore i krenuo napred. Pokazalo se da je to jedini put. Usledila su dva najveća uspeha u karijeri, a to su naravno zlatne medalje osvojene u Abu Dabiju i Tokiju“, rekao je tada Kukolj za Sport klub i nastavio, “Mnogo očekujem od godine koja je nedavno počela. Biće potrebno mnogo truda i rada da bi se stiglo do željenih rezultata. Na osnovu rang liste, sada sam u grupi favorita na svim velikim takmičenjima, a na meni i mojim trenerima je da tu ulogu i opravdamo. Verujem da hoćemo i možemo. Prvo ciljno takmičenje u ovoj godini, takmičenje na kome ću uraditi sve što je u našoj moći da stignemo do medalje je Evropsko prvenstvo“.

Stiglo je i Evropsko prvenstvo. Kukolj i njegov tim su očigledno radili sjajno. Pravilo za ostvarivanje cilja su rad, posvećenost, disciplina, odricanja i naravno kvalitet. Kada se sve to složi, onda postanete šampion Evrope. U velikom finalu Kukolj je pobedio Francuza Aksela Kležera, a pre njega pred Aleksandrom su padali Grosklaus iz Švajcarske, Nenartavičijus iz Litvanije, Kaljulaida iz Estonije i Mehdijev iz Azerbejdžana. Bronzanu medalju je osvojio Husan Halmurzajev iz Rusije.

Elsa/Getty Images

Naravno da sam oduševljen zbog zlatne medalje koju sam osvojio na Evropskom prvenstvu. S druge strane, slagao bih kada bih rekao da sam iznenađen. Prethodni put kada smo pričali rekao sam da mi je u prvom delu sezone prioritet Evropsko prvenstvo. Mnogo truda i rada sam uložio da u top formi stignem u Varšavu. Uspeo sam u tome. Bio sam spreman, bio sam uveren da mogu do medalje, bio sam uveren da mogu do zlata. Obećao sam medalju, a ja sam čovek od reči. Naravno, sada bi priča verovatno išla u drugom smeru da iza mene ne stoji sjajan tim stručnjaka i trenera čija je zasluga za zlatnu medalju podjednaka kao i moja. Samo sam mukotrpan rad realizovao na strunjači”, rekao je Kukolj za Sport klub.

Idemo dalje. Novo ciljno takmičenje je Svetsko prvenstvo koje je na programu u krajem avgusta u Budimpešti. Na pitanje šta je cilj, Kukolj se našalio:

Peto mesto sigurno nije. Šalu na stranu. Potreban mi je mali odmor, a zatim odmah nastavljamo sa žestokim radom koji nam je doneo mnogo uspeha u proteklih nekoliko meseci. Obećavam da ću dati sve od sebe, obećavam da ću nastojati da nastavim nisku uspeha i stignem do medalje. Zlato? Zašto da ne. Osvojio sam zlato na Evropskom prvenstvu, stekao sam ogromno samopouzdanje, skinuo teret sa leđa jer je sezona već sada izuzetno uspešna. Možda upravo to bude moj tajni adut na putu ka svetskom tronu”, naglasio je Kukolj.

Znači, plan rada ostaje isti. Ništa se neće menjati. Korak po korak od Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

Upravo tako. Naravno, nastojaću da zajedno sa svojim timom svaki korak na putu ka Olimpijskim igrama bude popločan uspesima i medaljama”, naglasio je Kukolj.

Ostaje nam da Kukolju poželimo mnogo sreće u periodu koji sledi. Da mu put do Tokija uključujući i Olimpijske igre bude popločan uspesima i medaljama. U žestokoj konkurenciji svaka će ljubiteljima džudoa i sporta u Srbiji sijati kao zlatna.