Slava nosi odgovornost: Uzor pa tek onda sportista

Skener 10. sep 201713:00 > 13:00
Tom Pennington/Getty Images

Svaki muškarac koji digne ruku na ženu mora biti i muškarac u trenutku kada treba da se suoči sa posledicama.

Autor: Miloš Stanojković

U sredu u ranim jutarnjim časovima, srpski NFL svet saznao je da žalba raning beka Dalas Kaubojsa Ezekijela Eliota nije urodila plodom, čime je njegova suspenzija od šest utakmica ostala na snazi, uz malu izmenu. On će moći da igra u prvoj nedelji protiv Njujork Džajantsa, ali potom, zbog slobodne nedelje nećemo ga viđati na terenu sve do osme nedelje kada ‚sveamerički‘ tim bude gostovao Vašington Redskinsima. Naravno, on je krenuo stopama Toma Brejdija i pokušao da preko Federalnog suda odloži suspenziju do razrešenja slučaja, u čemu je i uspeo.

U noći između četvrtka i petka sudija Federalnog suda odobrio je Eliotov zahtev i on će moći da nastupa sve dok ga ili ako ga sud ne proglasi krivim. Osim ako niste navijač Kaubojsa ili njegov ‚fantasy‘ vlasnik, to je apsolutno nebitno, jer iako je uspeo, dokaza je previše i kaznu će odslužiti već naredne sezone. Suspenziju nije izbegao ni Brejdi, za kojeg nije bilo čvrstih dokaza, tako da je Eliotov slučaj zicer za tužioce.

Ali, šta je to ‚Zik‘ uradio kada je dobio toliku kaznu, a da znamo da nije ispumpavao lopte ili, koristio novi hit pristup varanju, odnosno Epl satove na utakmicama (Boston Red Soks – Nju Jork Jenkis)? Zapravo, nije on varao. Situacije je bila obrnuta. I nije reč o istom varanju. Njemu je malo prekipelo jer je mislio da ga je devojka prevarila, pa je odlučio da je uzme i propusti kroz ruke. Pardon, da uzme stvar u svoje ruke, i to ne jednom, već tri puta u jednoj nedelji jer u trojstvu Bog pomaže.

Tom Pennington/Getty Images

Imajući u vidu da je nepoverenje bilo uzajamno, Tifani Tompson… Zapravo koga briga za njeno ime, ‚Zik‘ Eliot je NFL zvezda, a ona, pa… irelevantna. U svakom slučaju, ona ga je prijavila policiji i uz prijavu priložila slike, a jadni Ezekiel pored prevare dobi i suspenziju. Nekome je život majka, a nekome maćeha.

Bez obzira što se to dogodilo daleko od NFL terena i pre trening kampova i predsezonskih utakmica, a ne regularnog dela njegove ruki sezone, onaj zlobni Rodžer Gudel sa gomilom podjednako zlobnih pomoćnika, odlučio je da ga suspenduje. Jer mu, kao komesaru ne ide u korist da šampionat bude neizvestan?

E onda kreću komentari: „Svašta!“, „Koja glupost?!“, „Kakve to ima veze sa njegovom karijerom?!“, „Pa njega pravi sud čak nije osudio“.

Da ste malo više upućeni u NFL kao organizaciju, a ne isključivo ligu, i kada biste promenili malo redosled “navijač-fantasy igrač-čovek“, možda bi vam stvari bile malo jasnije.

Tom Pennington/Getty Images

Ako imate malo poteškoća sa etikom, biti čovek treba da se nalazi na prvom mestu, i to ne samo u gorepomenutom redosledu, već i životu. To što ste ljubomorni, besni ili nezadovoljni nekom situacijom, ne daje vam za pravo da se fizički, ali ni psihički iživljavate nad nekom osobom. Ne daje vam za pravo da možete da prebijete nekoga tri puta u jednoj nedelji i da mislite da će to proći bez posledica. Ako ste NFL igrač onda definitivno neće jer svaki igrač mora prvo biti uzor za omladinu, pa tek onda sportista. U protivnom, NFL ne bi dodeljivao „Volter Pejton nagradu“, koja se daje igraču koji je najviše doprineo svojoj zajednici.

Bez obzira koliko ste u trenutku veliki, NFL vam neće dozvoliti da budete veći od njega. NFL nije Premijer liga ili Mančester Siti, koji su dopuštali Mariju Baloteliju da se u restoranu mačuje oklagijama, ili da pomenuti pošto je zapalio svoju kuću vatrometom prođe nekažnjeno. NFL ne želi da pokaže mladima da ukoliko uspete u svetu sporta i zaradite milione možete biti iznad zakona. U NFL postoji jasan redosled, a to je NFL-klub-igrač, i do sada se nijedan igrač nije popeo na vrh te lestvice, a još od 1994. godine i O Džeja Simpsona NFL je još rigorozniji po tom pitanju.

Teral Ovens bio jedan od najdominantnijih vajd risivera u istoriji ove igre i sa uhvaćenih 153 tačdaun pasa, treći je na večnoj listi, a po broju uhvaćenih jardi nalazi se na drugom mestu. Ipak, pre svega zbog ponašanja na terenu, ali i van njega, iako je karijeru završio 2010. godine on još nije u Kući slavnih.

Tom Pennington/Getty Images

Takvo rukovođenje ovom, ali i sličnim situacijama, i takvo čuvanje reputacije reflektovalo se i na timove, koji ne dozvoljavaju da ijedan igrač, bez obzira koliko je dobar na terenu, bude iznad njih i narušava ugled franšize.

Rej Rajs je za pet sezona u Nacionalnoj Fudbalskoj ligi i dresu Baltimor Rejvensa tri puta izborio učešće na Proboulu, ali dve godine nakon što je podigao trofej „Vins Lombardi“, hotelske kamere su ga snimile kako nokautira svoju verenicu. ‚Ljubičasti‘ su ga odmah otpustili i on i dalje, bez obzira na svoj igrački kvalitet, ne može da nađe novi klub.

Od početka prelaznog roka ove godine, svi se pitaju zašto Kolin Kapernik ne može da nađe tim, a da to pritom čine kvoterbekovi poput Džoša MekKauna, Majka Glenona ili Brajan Hojera. Odgovor je jasan, NFL timovi ne žele igrače koji skreću pažnju sa tima na sebe. Kapernik nije odlučio da se dogovori sa timom oko klečanja za vreme himne prošle sezone, već je to uradio samostalno, zbog čega je javnost više interesovao on, nego rezultati San Francisko 49ersa. A kada se na to dodaju pisanja medija o njegovim društvenim mrežama mrežama (Rasel Vilson pomaže bolesnoj deci u bolnici, a Kapernik se slika sa kolekcijom patika), odgovor je očigledan.

Eliot možda nije i neće proći kao gorepomenuti igrači, ali ova suspenzija je apsolutno opravdana i služi kao upozorenje, ne samo njemu, već i bilo kom drugom sportisti. Slava nosi veliku odgovornost jer svaki istaknuti pojedinac ima veliki uticaj na mlade, i samim tim, mora ga iskoristiti na najbolji mogući način kako bi predstavljao što bolji uzor.

Svaki muškarac koji digne ruku na ženu, mora biti i muškarac u trenutku kada treba da se suoči sa posledicama.

PS Pravi muškarci ne tuku žene.