Ne kaže se džabe: Dobrodošli u zemlju košarke

fiba.basketball

Stigli smo do završnog čina Evrobasketa, za zlatnu medalju bore se Srbija i Slovenija. Dok nestrpljivo čekamo da utakmica počne, hajde da vidimo šta će se potencijalno dešavati na terenu.

Piše: Milan Gurović

Ako se ispostavi da Jović na kraju ne može da igra, mada prve prognoze kažu da će ipak moći, to će biti veliki hendikep za nas. Njega moram da pohvalim, i to mnogo. Običan narod gleda samo kolonu sa poenima, a to je potpuno pogrešno – ne mora da ubaci ništa, vidi se da je on motor tima, da razigrava ostale i da svojim asistencijama omogućuje poene saigračima. I ne samo to, Jović donosi neophodnu energiju u prvoj liniji odbrane i utiče na to da svih pet igrača budu agresivni na liniji dodavanja.

To što Stefan pruža ekipi jedna je ravan, a druga je što bismo njegovim izostankom morali mnogo više da opteretimo Bogdanovića u organizaciji igre i prenosu lopte, a zna se ipak koja su njegova najjača oružja. Morali bismo dakle njega više da umaramo, ali tu su sa druge strane Vasa Micić i Gudurić.

U Evroligi je Gudurić protiv kvalitetnijih ekipa pokazao da može da odigra na visokom nivou, čak i da kreira, samo ne bi trebalo da se poigrava loptom, već da pušta pâs i da lopta cirkuliše brže. I Vasa je imao izvanrednu sezonu u Turskoj, obojica su već igrali jake utakmice i ne mislim da će biti uplašeni i igrati u grču.

Naša prednost treba ponovo da bude u reketu – Vidmar i Dimec nemaju šta da traže protiv Marjanovića i Kuzmića, tu smo mnogo kvalitetniji i tu će Sale sigurno tražiti našu najveću šansu. Bobiju nema ravnog na celom Evrobasketu, videli ste i kako asistira – on ima sjajan pregled igre, drži loptu na ispravan način i facinantno ga je gledati.

Protiv Rusije je ona asistencija Lučiću bila divna i nisam siguran hoće li se Kokoškov usuditi da ga udvaja jer smo pokazali da i na perimetru imamo adute, kao i da smo odlični bez lopte, tako da to možemo da kaznimo. Mislim da će Bobi imati prostora da igra jedan na jedan sa rivalima koje će rešavati.

Kako braniti Dragića? Ne možemo da iskačemo sa Bobanom i Kuzmićem, branićemo ga u visokom dropu, ali vrlo je teško sa njime jer Dragić izvanredno čita odbrane i prodor mu je najjače oružje. Mnogo je raznovrstan, često i ostavlja protivnika iza leđa, čeka kontakt i iznuđuje faul pri šutu – brz je, ima izvrstan pregled igre…

fiba.basketball

Na Dragiću će biti Milosavljević, ubeđen sam da će Bogdan kao lider ekipe tražiti da bude na njemu, iako to možda i nije pametno jer nam on treba u napadu. Možda bi čak najbolje rešenje bio Lučić – on je visok 204 cm, a istovremeno je mobilan na nogama i skočan, pa bi to Dragiću moglo da oteža posao.

Slovenija kao tim igra vrhunski, Dončić i Dragić čekaju pik na 90 stepeni i odatle sve kreće. Želeće da izvuku naše centre napolje, da se Vidmar spusti dole, pa da se kreira trougao sa igračem na strani koji je najčešće Prepelič, momak koji briljira na ovom turniru. Igrač koji čuva Prepeliča ne sme previše da pomaže jer on može da kazni šutom za tri poena, pomoć mora da dođe sa druge strane.

O Dončiću sam već mnogo pisao u prethodnom tekstu, a tu je i Rendolf, još jedan izvanredan igrač – uopšte ne igra leđima i više je četvorka nego petica. Mobilan je, skočan i naročito nezgodan kada ga čuvaju petice, tako da očekujem i njega mnogo u piku na praznoj strani. Levoruk je i to je uvek dodatno nezgodno jer ga odbrambeni igrač po inerciji očekuje na suprotnoj strani.

Do sada je mnogo doprineo rezultatima Slovenije, može i preko ruke da ubaci kada uđe u seriju, tako da i na njega treba obratiti dodatnu pažnju. Mislim ipak da Mačvan može da ima uspeha sa njime, dobro se nosio i sa pokretljivim Melijem, a na drugoj strani je Milan ipak snažniji i mogao bi leđima možda čak i da ubaci Rendolfa u probleme sa ličnim greškama.

Biće teško, biće čupavo… Moram da kažem da se pribojavam suđenja, nadam se da će biti pošteno, 50-50, pa neka pobedi bolji, svi smo uz Orlove!

Ne kaže se džabe: Dobrodošli u zemlju košarke.