Lebron ima staru želju, ali i nove pomagače

Skener 10. okt 20174:25 > 18. dec 2020 22:18
Patrick Smith, Getty Images Sport

Klivlend Kavalirsi su fantastični – njihov elitni napad koji predvodi najveći košarkaš svoje generacije i jedan od najvećih ikada može trojkama da zatrpa bilo koga.

Tri puta zaredom su došli do finala, a da im se na Istoku niko nije praktično ni suprotstavio, a sva je prilika da će se to dogoditi i četvrti put.

Ono što brine sve navijače Klivlenda nije hoće li zabeležiti još jedan plasman u finale (Lebronov kolosalni osmi uzastopni), već kako će u tom finalu protiv četvoroglave aždaje koju čine Kevin Durent, Stef Kari, Drejmond Grin i Klej Tompson. To je tim koji je najbolji na svetu i tim koji se trudi da bude najbolji u istoriji. Međutim, pomaže kad imaš Lebrona.

Da li je Lebron trenutno najbolji košarkaš na svetu? Najozbiljniji je kandidat, definitivno, ali je titula za najkorisnijeg igrača poslednje serije prethodne sezone ipak otišla u prave ruke – Kevin Durent je bio najbolji košarkaš NBA finala 2017 godine.

Kralj Džejms ulazi u 15. NBA sezonu u karijeri i ne pokazuje znake posustajanja, mada bi se to moglo očekivati od igrača koji od 2003. nosi na leđima čitav NBA tim. Sa druge strane, kada se govori o Džejmsu nema tu šta da se očekuje – on se ne može uporediti ni sa jednim igračem kojeg smo do sada imali priliku da vidimo. Nikada nije postojao toliki čovek koji se toliko dobro kreće i ima takav komplet košarkaških veština, a pritom se za 14 godina nijednom nije povredio. Nijednom.

Kada imaš takvog velikana uvek si favorit, a prateća svita koju su u prethodne tri sezone predvodili Kajri Irving i Kevin Lav bila je više nego pristojna. Ipak, ne dovoljno pristojna da stane na put Voriorsima, koji su pre svih prokljuvili kako je košarka evoluirala i doveli savršene igrače za sprovođenje svog plana u delo.

Misija menadžmenta Kavalirsa tokom prethodne tri godine bila je da im doskoči na najbolji način. Od kada se Lebron Džejms vratio u Klivlend Kavalirse rukovodstvo tima iz Ohaja vuče logične i korisne poteze – prvo su dodali Kevina Lava osnovi koju su činili Lebron i Kajri Irving, a potom pametno angažovali veterane koji su dobro odrađivali uloge zadatka. U prvoj sezoni bili su to Timofej Mozgov, Džej Ar Smit i Iman Šampert, u drugoj Čening Fraj i Ričard Džeferson, u trećoj Kajl Korver, Deron i Derik Vilijams.

Jednom je to bilo dovoljno protiv istorijski efikasnih Voriorsa, dva puta nije. Uprava Kavalirsa nije mislila na budućnost regrutujući sve te dokazane igrače koji mogu da pomognu odmah, a i zašto bi? Mali je ”prozor” u kojem imaš privilegiju da ti ekipu predvodi transcedentalni talenat poput Lebrona i u svakoj sezoni treba upotrebiti svaki dostupni adut da bi se došlo do onog najznačajnijeg – šampionskog prstena.

Tim koji je nanjušio titulu se ne odriče usluga svojih najboljih igrača, ma koliko visokim pikovima da im se maše pred nosem, to zna svaki član bilo kog NBA ”front-ofisa”, zar ne? Pa kako su onda Kavalirisi predvođeni novim generalnim menadžerom Kobijem Altmanom pristali da se trejduju Kajrija Irvinga, čoveka koji je pogodivši ”onu trojku” skinu pedesetogodišnje prokletstvo grada i doneo prvu titulu Klivlendu?

Pa učinili su to prilično maestralno, zapravo. Nakon poraza u junskom finalu u Klivlendu su stvari počele prilično da se raspadaju, pa je klub u najvažniji operativni deo sezone ušao bez dirigenta – generalnog menadžera. Tim je rešio da ne produži saradnju sa dugogodišnjim funkcionerom Dejvidom Grifinom, pa je Klivlend na NBA draftu i tokom prelaznog roka bio ”bez glave.” Na sve to, košarkašku javnost je šokirala želja Kajrija Irvinga da zatraži trejd iz ekipe vicešampiona. Egzaltiran, koliko činjenicom da je u Lebronovoj senci, toliko i nemogućnošću većine da shvati da je Zemlja ravna ploča, Kajri je zakukavao na sva zvona u želji da promeni sredinu.

David Liam Kyle/NBAE via Getty Images

Altman se sa svojim saradnicima razleteo duž čitave zemlje tražeći pogodan povrat za jednog od najboljih plejmejkera današnjice, a kao mogući partneri u trejdu spominjali su se isključivo timovi koji nisu mogli da ponude dovoljno za Kajrija. Delovalo je da nas čeka još jedan antiklimaks u kojem velika zvezda napušta franšizu u zamenu za ”siću”, slično u trejdovima Demarkusa Kazinsa i Pola Džordža, ali je ruka spasa Kavsima stigla iz najneočekivanijeg tabora.

Generalni menadžer Boston Seltiksa Deni Ejndž rešio je da preseče – godine brižljivog skupljanja resursa i štedljivog poslovanja okončao je ponudom Klivlendu u kojoj je za sjajnog Kajrija poslao prvu zvezdu tima Ajzeju Tomasa, izuzetno bitnog Džeja Kraudera, veoma atraktivni pik prve runde standardno mizernih Bruklin Netsa i centra Anta Žižića.

Kavsi su se našli u poziciji verovatno boljoj od ijedne koju su mogli da sanjaju – i dalje će imati mašinu za koševe na poziciji plejmejkera, doduše u džepnom izdanju , imaće odličnog igrača zadatka koji može da igra sa Lebronom, i veoma bitan resurts u budućoj trgovini – pik Netsa koji mogu da pretvore u korisnog veterana.

Kavsi verovatno neće provesti vreme u narednim godinama razvijaći mlade talente, naročito ako Lebron reši da ostane, tako da je logično očekivati transakciju u kojoj će upravo taj pik u Ohajo privoleti još nekog upotrebljivog igrača u pohodu na Golden Stejt.

Iako je Boston postao potpuno nova ekipa, koja bi predvođena trojcem Kajri Irving – Gordon Hejvord – Al Horford trebalo da igra odličnu košarku, dubina Kavsa trebalo bi da bude dovoljna da se još jednom ”izađe iz Istoka.” Pod uslovom da svi budu zdravi ili da makar većina uglavnom bude zdrava.

Ajzea Tomas je povređen, vratiće se na teren oko Nove godine, a do tada bi brojni veterani sa dugačke klupe trebalo da pomognu Lebronu da održi glavu iznad vode. ”Deriki Rouz nije kao što je nekada bio”, kaže svaki ”pronicljivi stručnjak” koji je bacio oko na NBA u poslednjih pet sezona, ali je trenutno najbolji rezervni plejmejker u ligi – činjenica da su ga angažovali, i to još na minimalnom ugovoru, dobija na značaju još više kada uzmemo u obzir da je Tomas povređen. Džej Krauder ima komplet veština koji je Lebronu prekopotreban – dobijaće dovoljno dobrih lopti kada bude otvoren na šutu za tri poena, a moći će i da čuva opasnija protivnička krila, da se Lebron u odbrani ne bi suviše trošio.

Spot-ap armija koja živi od Džejmsovih lucidnih dodavanja i koju čine Džej Ar Smit, Iman Šampert, Kajl Korver, Čening Fraj, Ričard Džeferson, Hose Kalderon, pa i Kevin Lav, spremna je da zatrpa protivnika kada joj je dan. Očekuje se da će Lav u narednoj sezoni igrati na poziciji petice i biti član smrotnosnih šuterskih petorki, a veliki ga teret u kreaciji čeka do Tomasovog povratka.

Beskonačno dugačku klupu čine još i korisni i preplaćeni Tristan Tompson, ne naročito korisni i ne naročito dobro plaćeni Džef Grin, ruki Džedi Osman, kao i centar Žižić. Svima njima pridružio se, kako je to jednog dana i moralo biti, Dvejn Vejd u cilju da uzvrati uslugu starom drugu dajući pomoć u osvajanju titule, baš kao što je to nekad Lebron radio u Majamiju.

Od Vejda se očekuje da pomogne u jedinom aspektu ofanzive u kojem u Klivlendu škripi – u trenucima kada je Lebron na klupi. Kao od vođe druge postave od Vejda se očekuje da kreira šuteve i proigrava šutere, što on i dalje može da čini veoma dobro, iako su mu nekad zvezdane atletske sposobnosti sada savršeno logično nazadovale.

Cela priča bi na kraju mogla da se sumira u dva pitanja koja će odrediti sezonu Kavalirsa. Prvo je – da li ovaj iskusni, ali i povredama načet tim ima dovoljno baruta u sebi da ponovo eksplodira u NBA finale? Mišljenja sam da na talentom oskudnom Istoku ima.

Drugo pitanje je – da li su pojačanja dovoljna da se Klivlend suprotstavi ”postavi smrti” Golden Stejta bolje nego u prethodnom finalu? Tj. da li su Ajzea, Vejd, Rouz, Krauder i ostali dovoljno dobri da Klivlend opet ne izgubi sa 4:1 kada na parket istrči petorka Kari – Tompson – Iguadala – Durent – Grin? Ne deluje kao da jesu.

NAPOMENA: Narednih dana, sve do početka NBA lige, čekaju vas tekstovi kojima ćemo najaviti najjače košarkaško takmičenje na svetu. Ostanite uz Sport klub.