Liga šampiona – Partizanova škola nad školama

Skener 25. okt 201710:25 > 10:37
waterpolopartizan.rs

Najkvalitetnije ervopsko klupsko takmičenje počinje. Srbiju će, kako mu i ime kaže, predstavljati šampion, mlada ekipa Partizana, ali i još 24 igrača, koji će braniti boje preostalih klubova učesnika.

Adam Pretty, Getty Images

Ako je fudbal igra u kojoj na kraju uvek pobeđuju Nemci, onda se za vaterpolo može reći da je igra u kojoj gotovo uvek trijumfuju Srbi. Da li će to u Ligi šampiona biti klub koji dolazi iz Srbije – teško. Ali je vrlo verovatno da će u elitnom takmičenju trijumfovati jedan od timova, evropskih giganata, koji u svojim redovima ima jednog ili nekoliko srpskih internacionalaca.

Od ove sezone u Ligi šampiona takmičiće se 16 ekipa, četiri više nego prethodne. Uz standardnu postavku osam prvaka, četiri mesta obezbeđena za kvalifikante, LEN je u elitu primio još četiri tima – ruski Dinamo iz Moskve, nemački Hanover, holandski Alfen i rumunska Steaua.

Kroz kvalifikacije su mesto u najjačem evropskom takmičenju izborili Breša, Jadran iz Hreceg Novog, OŠC i Sabadelj.

Tako će se u grupi A nadmetati Partizan (Srbija), Jug (Hrvatska), Olimpijakos (Grčka), Barseloneta (Španija), Dinamo Moskva (Rusija), Hanover (Nemačka), OŠC (Mađarska) i Breša (Italija).
U B grupi su branilac titula Solnok (Mađarska), Pro Reko (Italija), Špandau 04 (Nemačka), Eger (Mađarska), AZ Alfen (Holandija), Steaua (Rumunija), OŠC (Mađarska) i Sabadelj (Španija).

S obzirom na proširenje grupa, umesto fajn-siksa igraće se fajnl-ejt. Domaćin će biti Đenova i italijanski velikan Pro Reko, koji slovi za jednog od glavnih favorita za titulu. Na finalnom turniru naći će se još i četiri tima iz A grupe i tri iz B grupe, u kojoj je domaćin, koji je direktno obezbedio mesto među najboljima.

Prvak Srbije Partizan u takmičenje ulazi sa vrlo mladim sastavom. Pred početak sezone mnogo toga se promenilo na Banjici. Ekipa koja je nosila epitet najmlađe u istoriji kluba je dodatno podmlađena – Nikola Jakšić je otišao u Ferencvaroš, Radomir Drašović će karijeru nastaviti u italijanskoj Veroni, a Partizanovu kapicu skinuli su i Ognjen Stojanović, Đorđe Tanasković, Lazar Dobožanov, Nebojša Toholj, Mihajlo Repanović i Petar Velkić.

Odlazak osmorice igrača crno-beli su pokušali da nadomeste mladim snagama iz svoje škole. Iskustvo u tom spoju sa mladošću predstavljaće 25-godišnji golman Dimitrije Rističević i 31-godišnji Srđan Aksentijević.

“Ekipa je izuzetno mlada, ali dosta smo dobili povratkom Srđana Aksentijevića i golmana Dimitrija Rističevića. Sa dvojicom iskusnijih igrača i mladi prvotimci dobijaju na sigurnosti. Od utakmica očekujem da će igrači dati sve od sebe, ne sumnjam da će pružiti 110 odsto mogućnosti”, kazao je Mirko Bradajić, sekretar kluba.

Getty Images/Al Belo

Golobradi crno-beli premijeru u Evropi imaće u sredu, kada u prvom kolu grupe A dočekuju OŠC iz Budimpešte (od 17.30h). Iako je do grupne faze stigao kroz kvalifikacije, mađarski tim nije nimalo naivan, na šta ukazuje činjenica i da je prošle sezone za malo propustio finalni turnir (bio je četvrti u grupi).

“Sa ovako mladim timom neće biti lako ni u Regionalnoj ligi, a tek u Ligi šampiona. Nama bi svaki bod u ovom takmičenju značio. Glavni cilj je sazrevanje igrača kako bismo u narednim godinama mogli da budemo konkurentni u ovom takmičenju. Fali nam iskustvo koje ćemo svakako da dobijemo kroz ove jake utakmice”, kazao je Stefan Ćirić, prvi trener srpskog šamiona.

OŠC je prošle godine osvojio treće mesto u Prvenstvu Mađarske i sedmo u Ligi šampiona. Do Lige šampiona je došao kroz tri kruga kvalifikacija u kojima je zabeležio osam ubedljivih pobeda i pretrpeo jedan poraz.

“Tim iz Budimpešte je jedan od pretendenata za plasman na fajnl ejt i favorit u meču u sredu. U svojim redovima ima nekoliko iskusnih igrača, reprezentativaca ili pretendenata za mesto u mađarskoj reprezentaciji poput Tota, Erdeljija, Salomona. Među najvažnijim polugama tima su svakako i naši reprezentativci Sava Ranđelović i Nemanja Ubović. Tu je i Crnogorac Draško Brguljan”, dodao je Ćirić.

Realno, srpski šampion će teško do značajnog rezultata u Ligi šampiona. Ipak, ima čemu da se nada, ali u smislu da će mladići sa crno-belim kapicama steći veliko iskustvo u duelima sa najboljima u Evropi, te da će možda jednom uspeti da ponove uspehe svojih prethodnika koji su elitno takmičenje osvajali sedam puta (poslednji 2011. godine).

U pomenutoj grupi A za jednog od glavnih favorita svakako slovi dubrovački Jug, prošlogodišnji finalista i tim koji je pre dve sezone poneo titulu najboljeg kluba u Evropi. Hrvati će u prvom kolu na megdan debitantu, moskovskom Dinamu.

Sastav u odnosu na prošlu sezonu, u kojoj je Jug osvojio dva domaća i jedan regionalni trofej, dosta je izmjenjen. Klub su napustila dva najbolja igrača – Felipe Perone i Josip Vrlić. Iz Dubrovnika su otišli i Paulo Obradović, Pavo Marković, Toni Popadić, Jakob Merčep.

Ipak, velika pijačanja su stigla iz Barselonete – hrvatski centar Luka Lozina i prvi srpski reprezentativac koji je ikad zaigrao u Jugu, Viktor Rašović.

Triglav liga

S obzirom na sve promjene, ali i na viđeno u prve dve utakmice Regionalne lige protiv dva Jadrana (hercegnovskog i splitskog), Jug ima realne šanse za plasman na Fajnl ejt. Što se moskovskog Dinama tiče, u njemu igraju tri srpska internacionalca – Duško Pijetlović, Gavril Subotić i Nikola Rađen, koji se u bazen vraća posle dvogodišnje suspenzije.

U prvom kolu, u A grupi, snage će odmeriti još i Barseloneta i Olimpijakos, te Hanover i Breša.
Uz istaknutog favorita grupe Jug, očekuje se da se za prva četiri mesta u grupi bore upravo pojačani Olimpijakos i Barseloneta.

Utisak je da će u B grupi biti Srba koliko i u A sa Partizanom. Čini se, takođe, da će u takvom sastavu biti teže izboriti se za mesto među osam najboljih, s obzirom na to da su u njoj branilac trona Solnok i domaćin finalnog turnira i rekorder po broju titula (osam) u elitnom takmičenju Pro Reko.

U Solnoku su Andrija Prlainović, Živko Gocić, Milan Aleksić i Miloš Ćuk, dok italijansko giganta sa klupe vodi Vladimir Vujasinović, koji u timu ima Filipa Filipovića i Dušana Mandića.

Najviše srpskih igrača ima u holandskom AZC Alfenu, za koji igraju Petar Ivošević, Miloš Filipović, Filip Ćorić, Dejan Inđić i Miloš Urošević. U Egeru ih je trojica – Branislav Mitrović, Marko Avramović i Strahinja Rašović. Nikola Dedović i Marin Restović igraju za Špandau 04, Marko Petković za Jadran iz Herceg Novog, a u rumunskoj Steaui je Đorđe Filipović.

Quinn Rooney, Getty Images Sport

Kada je reč o klubovima iz regiona, šansu u B grupi tražiće Jadran iz Herceg Novog, koji je mesto u eliti obezbedio kroz kvalifikacije.

Na putu ka cilju, vaterpolisti Jadrana su prebrodili prvi krug kvalifikacija. Igrali su na turniru u Strazburu gde su u konkurenciji sa Strazburom, turskim Enkeom i Napolijem bili prvi. Zatim su u Zagrebu u konkurenciji sa Spartakom iz Volgograda, Duizburgom i ekipom Mladosti stigli do drugog mesta i baraž duela.

U baraž duelima vaterpolisti Jadrana iz Herceg Novog izborili su plasman u grupnu fazu Lige šampiona. Posle pobede u prvom baraž meču u Marseju sa 7:6, Novljani su slavili i pred svojim navijačima sa 9:7.

“Krenuli smo bukvalno od nule. Ponovo smo podmladili ionako mladu ekipu, a za plasan u grupnu fazu Lige šampiona je trebalo da prođemo tri kruga kvalifikacija. Malo je bilo onih koji su verovali da je nešto tako moguće, pre sveg zbog činjenice da su nosioci igre u Jadranu momci od 18 do 20 godina. Međutim, u ovom slučaju se pokazalo da je ogroman motiv, uz veliki rad i pozitvnu energiju koja postoji u timu uspela da nas donese do podviga. Mada iskreno, mislim da je podvig mala reč za uspeh koji smo ostvarili”, rekao je na trener Jadrana Vladimir Gojković.

Kao i Partizanu očekuje se da ova sezona bude škola i hercegnovskom Jadranu. Iznenadni uspeh, međutim, nije isključen, kada su oba tima u pitanju.

U prvom kolu rival Jadranu biće nemački Špandau 04, dok ostale parove čine Steaua – Eger, Pro Reko – Alfen i Sabadelj – Solnok.

VK Jadran