EX-YU: Partizan na -9, grudvama na sudiju, precrtan HNS

Skener 11. dec 201720:15 > 20:34
Srdjan Stevanovic, Getty Images

Finiš jesenjeg dela u ligama bivše SFR Jugoslavije, pored očekivano loših uslova za igru, doneo je mnogo zanimljivih dešavanja. Od poraza Partizana u blatu Kruševca pred večiti derbi, preko otvorenog protesta igrača Cibalije protiv HNS, do pražnjenja tribine u Banjaluci iz banalnog razloga.

Srbija: Partizan pao u kruševačkom blatu, Zvezda sa plus 9 ulazi u večiti derbi

Aktuelni šampion Partizan doživeo je drugi poraz u sezoni, pošto je u nedelju pao na mestu na kojem je oružje položila i Crvena zvezda – u Kruševcu. Napredak je u uslovima koji nisu bili pogodni za igru savladao crno-bele rezultatom 2:1.

Poraz za Partizan dolazi verovatno u najgorem mogućem trenutku, ako se zna da je već u sredu večiti derbi, u okviru poslednjeg kola u godini. U taj meč izabranici Miroslava Đukića ući će sa devet poena zaostatka u odnosu na Zvezdu.

Đukić je posle meča u Kruševcu istakao da ne može ništa da zameri igračima s obzirom na uslove terena na stadionu pod Bagdalom, ali to navijače nije previše smirilo, pa su ponovo tražili otkaz 51-godišnjeg trenera, koji će u derbiju sigurno biti pod dodatnim pritiskom.

FK Crvena zvezda

Za razliku od Partizana, Zvezda u dobrom raspoloženju čeka meč na JNA. Ekipa iz Ljutice Bogdana je bez problema savladala Borac (3:0), uz još jednu sjajnu partiju Aleksandra Pešića, koji je postigao dva pogotka i sa 17 se učvrstio na čelu liste strelaca. Duel na Rajku Mitiću obeležio je i pogodak Luke Adžića, ali i debi u seniorskom sastavu mladog napadača Dejana Joveljića.

Od ostalih mečeva, zanimljivo je bilo na Krovu između Voždovca i Spartaka i u Nišu, gde su se sastali Radnički i Čukarički. I jedan i drugi duel obeležile su reči trenera poraženih ekipa.

Spartak je slavio 3:2, a revoltiran određenim sudijskim odlukama, trener domaćih Ilija Stolica je u prolazu konstatovao da “ko god dođe na Voždovac krene da se iživljava nad njegovim igračima”. On se, inače, iz revolta nije pojavio na konferenciji za novinare.

U Nišu je Radnički slavio golom iz penala u 86. minutu (1:0), a posle tog duela trener gostiju Nenad Lalatović, poznat po ne tako dobrim odnosom prema klubu sa Čaira i navijačima, ironično je konstatovao da “zna da će Radnički igrati u Evropi”, aludirajući na pomoć sudija koju, prema njegovom mišljenju, uživaju Nišlije.

Poslednje, 22. kolo u jesenjem delu Superlige na programu je u sredu, a onda sledi pauza do 17. februara.

Hrvatska: Igrači Cibalije prectali Hrvatski nogometni savez

Vodeći Dinamo je prethodnog vikenda ostvario ubedljivu pobedu nad Istrom (5:1), trijumfe su upisali i preostala tri tima iz vrha – Osijek, Hajduk i Rijeka, ali su u centru pažnje fudbalske javnosti u Hrvatskoj igrači Cibalije. Razlozi – nefudbalski.

Oni su posle poraza u uzbudljvom meču od Intera u Zaprešiću (3:2), dosuđenog jedanaesterca za domaće i isključenja Milića ušli u otvoreni sukob sa Hrvatskim nogometnim savezom slikavši se sa precrtanim natpisom HNS. Fotografija se ubrzo raširila po društvenim mrežama, a reakcija od strane HNS nije izostala.

https://twitter.com/Goal_Hrvatska/status/940251604191555584

HNS je Cibaliji pomogao sa 400,000 kuna od TV prava i nekoliko sponzorskih ugovora, kako bi taj klub mogao da se takmiči u sezoni 2017/2018. Iz tog razloga, neprijatno smo iznenađeni potezom igrača. Disciplinski postupak protiv njih prepustićemo nadležnom telu”, navodi se u saopštenju krovne organizacije hrvatskog fudbala.

Na koji način će klub iz Vinkovaca biti kažnjen i kakav će status uživati posle tog postupka ostaje da se vidi u narednom periodu. Već u narednom kolu Cibalija gostuje lideru Dinamu.

Kada je o rezultatima reč, kolo pre završetka jesenjeg dela Dinamo je trijumfom nad Istrom nastavio da sigurnim korakom gazi ka tituli. Modri imaju 12 bodova više od Osijeka i Hajduka i još uvek su jedina ekipa bez poraza.

Osijek je izvojevao sigurnu pobedu nad poslednjeplasiranim Rudešom 3:0, a seriju dobrih igara od dolaska trenera Željka Kopića nastavio je Hajduk. Splićani su pobedili Lokomotivu u Zagrebu 2:0 i došli do druge uzastopne pobede.

Trijumf istim rezultatom je ostvarila Rijeka, koja je bila bolja od Slavena na Rujevici. Aktuelni šampion je zadržao korak za mestom koje vodi u Evropu i sada zaostaje tri boda za Osijekom i Hajdukom.

BiH: U Banjaluci grudvama na sudiju, Željo jesenji prvak

Spuštena je zimska zavesa na Premijer ligu Bosne i Hercegovine, a naslov jesenjeg prvaka pripao je Željezničaru.

Jedno od iznenađenja poslednjeg kola u godini bila je pobeda banjalučkog Borca nad Širokim Brijegom, ekipom koja je dobar deo prvenstva provela na prvom mestu, 2:1. Pobedonosni pogodak je delo igrača gostiju Barišića, koji je u 90+1. minutu pogodio sopstvenu mrežu.

Osim velikog uzbuđenja na terenu, meč u Banjaluci obeležili su i navijači domaćih, koji su iskoristili „snežne čarolije“ i grudvama gađali pomoćnog sudiju, zbog čega je meč u jednom trenutku prekinut. Istočna tribina je ispražnjena od strane policije, a u znak protesta zbog toga i ljudi sa severa su napustili stadion.

Na Grbavici u Sarajevu Željezničar je teže nego što se očekivalo savladao Radnik iz Bijeljine sa 3:2, nakon preokreta.

Hadžić i Okić su golovima u 32. i 44. minutu šokirali domaće, pa se sa 0:2 na semaforu otišlo na odmor.

Iskusni Kajkut je po povratku sa odmora smanjio na 2:1, da bi Graovac u 59. izjednačio na 2:2. Preokret Želji i prvu poziciju pred odlazak na odmor doneo je Zakarić sa penala u 70. minutu.

Na poluvremenu smo rekli da možemo pobediti i to smo učinili. Moram odati priznanje svojim igračima. Imali smo i malo sreće, ali mislim da smo zasluženo jesenji prvaci„, rekao je trener Željezničara Adžem.

On je dodao i da tokom zimske pauze Željezničar ne bi trebalo da mnogo menja sastav jer su ovi igrači pokazali da vrede.

Najvažnije je da svi ostanu, a biće dobro i ako dođu neka pojačanja. Pokazali smo da možemo mnogo„, naglasio je Adžem.

Ekipa Sarajeva nije imala većih problema na gostovanju protiv posljednjeplasirane ekipe Viteza (3:0) uz golove Ahmetovića dva puta i Bekića, a u meču GOŠK iz Gabele i Slobode slavili su domaći 2:0.

U subotu, Čelik je ugostio Zrinjski, a mostarski Plemići su nakon preokreta bili bolji sa 3:1, za treći trijum u istoriji u Zenici, a 13. ukupno u sezoni i drugu poziciju pred odlazak na pauzu.

Blaž Slišković nakon meča najavio je treću titulu u nizu.

Mi po treći put krećemo ka tituli prvaka. Mislim da ćemo se kvalitetno spremiti, možda dovesti i neko pojačanje. Očekujem neizvesno prvenstvo i sva četiri tima koja su trenutno na vrhu zaslužuju titulu„, poručio je trener Mostaraca.

U meču Mladosti i Krupe nije bilo golova 1:1.

Drugi deo sezone u Bosni i Hercegovini počinje u 17. februara.

Crna Gora: Sutjeska sa plus 13 na pauzu, Grbalj ostao bez trenera, Mladost oterala šest igrača

Iako su meteorolozi drugačije najavljivali, vremenski uslovi u Crnoj Gori omogućili su da se odigra poslednje, 19. kolo, u godini u crnogorskoj prvoj ligi.

Sutjeska je pobedila Kom sa 1:0 i vratila se na pobednički kolosek posle poraza od Budućnosti kolo pre, a Budućnost je izgubila od Iskre na svom terenu sa 1:0, pa će na pauzu sa minus 13 u odnosu na Nikšićane.

Zadovoljan sam ostvarenim u prvom delu sezone, imamo 13 bodova prednosti, ali svaka prednost je dostižna. Mi ne smemo da gledamo na tabelu nego da svaku utakmicu do kraja sezone igramo kao da je finale. Da li će to biti dovoljno da se osvoji titula? Videćemo. Nadamo se i radimo u tom pravcu” rekao je Nikola Rakojević trener Sutjeske za Sport Klub.

FK Sutjeska

Vikend je obeležio i potez podgoričke Mladosti, koja je odlučila da otpusti čak šest igrača iz postave, nezadovoljna lošim igrama i rezultatima (četvrto mesto na tabeli) i ekspresno krene u rekonstrukciju tima.

Obaveštavamo sportsku javnost da je FK Mladost danas sporazumno raskinuo saradnju sa igračima Nikolom Vukčevićem, Nedeljkom Vlahovićem, Vukom Martinovićem, Andrijom Kaluđerovićem, Milanom Đurišićem i Ivanom Kneževićem„, navodi se u saopštenju kluba.

Značajnu pobedu izvojevala je i Zeta koja je kao gost pobedila Dečić i ostala na poziciji broj tri, koje vodi u Evropu.

Mladost je u subotu u poslednjem poražena od Rudara sa 2:0, dok je meč Grblja i OFK Petrovca završen bez golova (0:0). To je ujedno bila i poslednja utakmica za Dragana Radojičića na klupi domaćih, pošto je posle tog meča saradnja sa Grbljem raskinuta.

Napomena: Jesenji deo šampionatau Makedoniji završen je u 3. decembra, a proteklog vikenda je igran samo zaostali meč između Vardara i Akademije Pandev (3:1). Dueli 20. kola u Sloveniji, koje je trebalo da se igra za vikend, odloženi su za prolećni deo zbog snega.