ExYu prelazni rok: Odoleti "totalnoj rasprodaji"

Skener 22. feb 201819:43 > 19:43
Getty Images/Srđan Stevanović

Završen je krajem februara zimski prelazni rok i u regionu. Dok su klubovi u inostranstvu već 31. januara imali konačne spiskove igrača na koje će računati u nastavku takmičenja, u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji prelazni rok završen je kada su već obavljene pripreme.

Srdjan Stevanovic, Getty Images Sport

Mnogi klubovi odlučili su se na veći broj promena nego što je to možda i poželjno u zismkoj pauzi pa tako neki igrači nisu ni prošli pripreme sa novim ekipama. Ipak, kako to u našim krajevima biva, ti dolasci uglavnom su bili uslovljeni odlascima igrača koji su nosili najveći teret u svojim klubovima u jesenjem delu prvenstva. Ono što je utisak prelaznog roka u ovim zemljama je da su oni najveći, koji su po pravilu lideri na tabeli, najmanje menjali, ali i da su se pojačanja u većini ostalih ekipa svela na dovođenje veznih i defanzivnih fudbalera.

Srbija – Pojačanja za evropske snove i plej of ambicije

Krenućemo od Srbije, a logično u Srbiji od klubova koji su prezimili u Evropi, Partizana i Crvene zvezde.

Najavljivali su Miroslav Đukić i Vladan Milojević da neće biti većih promena u sastavima timova a tako je uglavnom i bilo. To je i moglo da se očekuje obzirom da su Partizan i Crvena zvezda iz priprema „ušli“ pravo u evropske duele.

FK Partizan

Partizan su napustila čak devetorica igrača, ali sem Evertona Luiza koji je bio standardan prvotimac, ostali igrači koji su razdužili crno – beli dres nisu od onih za koje Đukić već nema zamenu. Svakako je jedna od najvažnijih stvari koju je Partizan uradio u zimskom prelaznom roku produžetak saradnje sa najboljim igračem Superlige u jesenjem delu šampionata i prvim golmanom tima Vladimirom Stojkovićem. Đukić se odlučio da četvoricom igrača osveži i pojača vezni red i odbranu pa su nova lica u Partizanu Slobodan Urošević, Jurij Vakulko, Draman Salu i, kao pojačanje od koga se mnogo očekuje, Saša Zdjelar. Opcije u napadu Đukić je pojačao dovođenjem Đorđa Ivanovića iz Spartaka.

U Crvenoj zvedi je bilo nešto više promena, ali kao i kod komšija, odlasci nisu takvi da će poremetiti samu ideju igre koju za svoj tim ima Vladan Milojević.

https://twitter.com/TransferLive5/status/964980524178649090

Od igrača koji su bili standardni, stadion Rajko Mitić je napustio samo Gelor Kanga. Bilo je mnogo priča o odlasku (ili eventulanom produženju ugovora) Mičela Donalda, Demijana le Taleka i Ričmonda Boaćija ali je trojac ostao u Zvezdi. Otišli su, pored Kange, i Rikardinjo, Viveiros, Vanja Veličković, Ze Markos, Filip Bainović i Stefan Milošević. Ono što svakako raduje upravu Crvene zvezde, ali i navijače je produženje ugovora sa Slavoljubom Srnićem, ali i podatak da je od Real Sosijedada otkupljen u potpunosti ugovor Srđana Babića.

Kao najviše hvaljeno pojačanje iz Olimpijakosa je stigao Ben, a stigao je i levi bek Stefan Hajdin. Četvorica igrača iz omladisnke škole potpisala su prve profesionalne ugovore (što je svakako nagrada za njihov rad) čime je Crvena zvezda napravila dobar zalog za budućnost.

Vojvodina je ozbiljno pojačanje dovela još na samom kraju jesenjeg dela prvenstva kada je ekipu kao šef stručnog štaba preuzeo Ilija Stolica. Očekivano je bilo da će Stolica želeti da menja neke stvari, pa su na Karađorđe došla petorica novih igrača.

FK Voždovac

Kao jedno od ozbiljnijih pojačanja treba izdvojiti Marka Putinčanina, odličnog veznog igrača koga Stolica dobro poznaje iz Voždovca. Dva nova napadača stigala su u Novi Sad – Eza Vinsent i Đorđe Pantelić, a vezni red će uz Putinčanina ojačati Aleksandar Radovanović i Lazar Arsić. Raduje navijače Lala i to što je golman Emil Rockov produžio ugovor, ali ono što bi moglo da ih raduje još više je to što pojačanja koja stižu nagoveštavaju da ćemo ubuduće novosadske crveno – bele gledati u lepršavijem i tečnijem izdanju, onakvom kakvo prikazuju timovi Ilije Stolice.

Najviše promena bilo je u timu Zemuna. Čak 14 novih igrača stiglo je došlo, dvojica golmana kao zamena za Bojana Šaranova i 12 igrača praktično na svim pozicijama. Po deset novih igrača stiglo je u Voždovac i Radnik iz Surdulice, a Zmajevi su sa četvoricom igrača produžili ugovore.

Na Krov je stigao novi golman, Stefan Čupić „zlatni Orlić“ sa Novog Zelanda koji je zamenio Zorana Popvića, a najviše pojačanja Miloš Veselinović je doveo na bekovskim i defanzivnim pozicijama. Neki od najvažnijih igrača iz prvog dela sezone neće više igrato za Voždovac – otišli su pored Putinčanina i Popovića i Georgijević i Filipović. Sa druge strane, Surduličani su se pojačavali u napadu i veznom redu sa praktično po dvojicom igrača na svakoj poziciji.

Dennis Grombkowski, Getty Images Sport

Radnički, Spartak Ždrepčeva krvi i Mladost doveli su po devetoricu fudbalera. Trener Lučanaca Nenad Milovanović birao je napadače i ofanzivne veznjake, Subotičani su ojačali vezni red i zadnju liniju, a u grad na Nišavi stigla su dvojica golmana i redom vezni igrači defanzivnih karakteristika. Možda najznačajnije pojačanje za tim koji je preuzeo Boban Dmitrović je iskusni golman Bojan Šaranov koji bi mogao značajno da pomogne da se ispune visoke ambicije kluba.

Napradak je doveo sedmoricu novih igarača, uglavnom defanzivnih veznjaka, dok je Javor radio nešto drugačije. U Ivanjicu su stigla trojica napadača, golman i tri defanzivna vezna fudbalera. Rad su pojačala po dvojica igrača Partizana i Crvene zvezde, a Borac se uglavnom oslonio na strance. Uz trojicu internacionalaca stigla su još u Čačak i dvojica srpskih fudbalera. Mačva je tokom celog prelaznog roka bila tiha, ali je poslednjeg dana predstavila šest pojačanja, sve na krilnim i bekovskim pozicijama.

Hrvatska – Pojačaj se i juri Dinamo i Evropu (ili ipak, juri opstanak)

Najzvučnije ime zimskog prelaznog roka u Hrvatskoj je Valerij Božinov. Nekadašnji igrač Partizana stigao je u redove aktuelnog šampiona Rijeke. Čini se da hrvatski klubovi nemaju mnogo problema da dovedu zanimljiva pojačanja pa su u januaru i februaru u timove iz Maks TV Prve lige stigla devetorica nekadašnjih i sadašnjih reprezentativaca Hrvatske (Milović, Leovac, Bubnjić), Bosne i Hercegovine (Hajrović, Grahovac), Rumunije (Filip), Mađarske (Đurčo), Bugarske (Božinov) i Crne Gore (Vukčević). Većina klubova se pristojno pojačala. Od onih koji su ipak za nijansu slabiji nego na jesen ističu se Rijeka i Cibalia.

Dinamo je (ponovo) kvalitetno odradio prelazni rok. Modri su ostali bez Antolića, Sigalija, Enrikeza i Uremovića, ali su se pojačali kvalitetnim i talentovanim igračima. Mario Gavranović i Izet Hajrović stigli su već u snegom okićen Zagreb i već igraju u timu trenera Marija Cvitanovića, a ugovoreni su i dolasci Luke Menala i Ivana Šunjića koji stižu na leto.

Verovatno je najbolji posao odradio Hajduk iz Splita koji je (konačno) uložio pristojan novac u obnovu ekipe. Poljud jeste napustio najbolji sterlac tima Ante Erceg, ali napad Hajduka koji čine Ohandža, Said, Almeida, Futač i Đurčo pokazao je prošlog vikenda na Maksimiru da je i dalje jak. Željko Kopić dobio je novu snagu i u Miju Caktašu, Stelijano Filipu kao i Mariju Tičinoviću, ali i mađarskom reprezentativcu, već pominjanom, Adamu Gjurču.

FK Partizan

Rijeka ne uspeva da igra kao prošle sezone kada je postala šampion i prekinula dominaciju Dinama. Matjaž Kek je sada ostao bez šestorice igrača i čini se da će imati mnogo više muka u prolećnom delu prvenstva. Otišli su Mišić, Elez, Maleš, Vešović, Gavranović i Matej. Ne znači ovo da će tim sa Rujevice biti slabiji, ostao je veliki broj važnih igrača, a bilo je i zanimljivih dolazaka. Pored Valerija Božinova koga ne treba posebno predstavljati ljubiteljima fudbala u Srbiji, stigli su i Marin Leovac i Srđan Grahovac, ali i Raspopović i iskusni Čolak.

U Osijek su stigla samo dvojica igrača. Dres su na Gradskom vrtu zadužili Goran Milović i Krešvan Santini. Osijek je ostao bez nekoliko igrača. Redom su na pozajmicu u redove italijanskog trećeligaša Santarkanđelo čiji je vlasnik predsednik Osijeka otišli Lesjak, Špoljarić i Štrkalj. Mikulić se vratio u Šerif, a u kasu Osijeka se od prodaje Lukića u Bragu slio milion evra.

Na kvalitetu će u prolećnom delu sezone dobiti i Inter iz Zaprešića, ali i Slaven Belupo dok je zagrebačka Lokomotva bila prilično neaktivna ove zime. Istra je i bukvalno jedva preživela zimu jer klub već mesecima potresaju ozbiljni finansijski problemi i klub je bio pred gašenjem. Ipak, korak po korak u Puli je „sagrađana“ nova Istra. Čak 16 igrača je otišlo, a 11 došlo pa ćemo sa novim prolećem gledati i novu Istru. Cibalija je ostala bez nekih važnih igrača, ali to je posledica nedostatka finansija. Rudeš i nakon pola sezone ostaje nepoznanica, čini se još veća nego na početku sezone kada se se eliti pridružili iz druge lige.

Bosna i Hercegovina – Nova titula za Zrinjski ili prva posle pet za Željezničar

Tri najveća bosanskohercegovačka kluba obavila su zanimljiv posao u zimskom prelaznom roku. Ipak, sem Zrinjskog niko nije previše menjao tim.

https://twitter.com/BosnakFutbolu/status/962051861057478656

Željezničar je imao odličnu završnicu prvog dela sezone i u poziciji je da se nada prvom trofeju nakon pet godina. Uz to, u Željezničaru žele duplu krunu ove godine pa je prelazni rok odrađen u skladu sa ambicijama. Najzvučnije pojačanje je nekadašnji reprezentativac BiH Stojan Vranješ koji će treneru Admiru Adžemu dati priliku da više rotira u veznom redu. Niko od standardnih prvotimaca nije otišao sa Grbavice što je podatak kome bi se radovao svaki klub. Sva četvorica fudbalera koji su stigli u Željezničar došli su kao slobodni igrači.

Zrinjski je prošao kroz buran prelazni rok što samo po sebi ne mora da znači ništa loše, ali nosi dozu neizvesnosti bar u prvih nekoliko mečeva. Otišli su Matija Katanec i Marijan Ćavara, ali trebalo bi da igrači koji su stigli budu adekvatne zamene jer je mostarski klub poznat po tome da u nižim hrvatskim ligama uspešno pronalazi talentovane igrače. Marko Bencun, nekadašnji igrač Hajduka najzvučnije je ime kada je u pitanju prelazni rok u Zrinjskom. Biće svakako zanimljivo videti i šta će da prikažu Srđan Stanić i Advin Kadušić. Redove dvostrukog uzastopnog šampiona BiH napustilo je 11 igrača, a došlo je 12 novih fudbalera.

U Sarajevu je bilo više odlazaka nego dolazaka, ali čini se da ekipa nije na gubitku i da u nastavak sezone zapravo ulazi jača. Možda će najteže biti premošćen odlazak Marka Mihojevića koga bi trebalo da zameni Nihad Mujakić u koga Husref Musemić ima veliko poverenje. Tim sa Koševa najviše je zaradio u ovom prelaznom roku, ali je možda minus to što je otišla nekolicina mladih igrača koji su mogli da budu budućnost ekipe.

Crna Gora – Povratak Simona Vukčevića

Radilo se i u Crnoj Gori. Lider na tabeli, nikšićka Sutjeska je najmanje menjala svoj sastav, dok je u podgoričkoj Budućnosti bilo turbulentno. Bilo je zanimljivih povrataka iz inostranstva, ali ono što je karakteristično je da je većina transfera obavljena među klubovima iz Prve lige.

Ian Walton Getty Images Sport

U Sutjesku su stigla dvojica igrača. Miloš Radulović je stigao kao slobodan igrač dok je iz Grblja došao Šaleta Kordić. Samo trojica igrača su napustila klub, ali to neće mnogo poremetiti tim Peca Rakojevića – Dejan Zarubica, Vitali Ivanko i Ivan Mićunović.

U Budućnosti je bilo življe ove zime. Pre svega, došao je Vladimir Vermezović na mesto šefa struke, a kao pojačanja je doveo Petra Grbića, Milana Đurišića, Vladana Adžića, Slavka Damjanovića i Simona Vukčevića čijem se povratku raduju ljubitelji fudbala u Crnoj Gori. Devetorica igrača su otišla iz Podgorice, ali će verovatno najteže zamenjen biti Marko Vukčević.

Zetu su napustila sedmorica fudbalera, a kao pojačanja su stigli Nikola Jovanović i Stefan Spasojević koji je u prvom delu sezone nosio dres Grblja.

Ostali klubovi su, kako to obično biva, pretpeli značajne promene u sastavu pa će biti zanimljivo da vidimo kako će se to odraziti na igre i rezultate.

Slovenija – Iz Olimije u Maribor, „bomba“ za kraj prelaznog roka

Lider na tabeli Prve lige Slovenije, Maribor nije menjao mnogo, ali je doveo dva zanimljiva pojačanja. Iz Voždovca je stigao Saša Ivković koji je pružao veoma dobre partije u beogradskom klubu, a za kraj prelaznog roka stiglo je bombastično pojačanje. Iz redova velikog rivala Olimpije stigao je Aleksandru Krecu.

EuroFootball, Getty Images

Bilo je promena i u Olimpiji, a ono što je najzanimljivije je način na koji u Ljubljani žele da pojačaju napad i ostanu konkurentni u borbi za titulu. Novi napadač Olimpije je Dragan Mrđa, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i Vojvodine i biće zanimljivo ispratiti u kakvoj je formi tridesetčetvorogodišnji fudbaler.

Nije teško zaključiti da u regionu ima malo klubova koji sebi mogu da dozvole da ne prodaju najbolje igrače. Ipak, ono što je lepo primetiti je da je bio veći broj klubova koji su uspeli da zadrže nosioce igre bar u zimskom prelaznom roku. Pitanje je koliko će moći da se „odbrane“ na leto.