Na stadionu muk

Blog ostalo 14. sep 201814:02 > 14:08
Podeli:
OSS/V. Marković

Ne na onom londonskom, već onom mnogo značajnijem. U Bariju. Teren na kojem su fudbaleri Crvene zvezde napravili najveći uspeh u istoriji na evropskim takmičenjima sada je zatvoren.

Još otkad se saznalo da će Srbija igrati u C grupi počelo se s povoljnim prognozama jer je, kako reče selektor Nikola Grbić, Bari specifično mesto za naš sport.

Da je tako, potvrđuju i brojne priče ponosnih zvezdaša, koji se najradije sećaju tog 29. maja 1991, kada su fudbaleri Crvene zvezde osvojili Kup evropskih šampiona.

Pošto me tada nije bilo, ne mogu da pričam o detaljima velike pobede nad Olimpikom iz Marseja posle penal serije i uzvicima Milojka Pantića koji je ushićeno dozivao Pančeva posle poslednjeg gola. Međutim, Zvezdina istorija je i dalje tu, zatvorena katancima na nekada velelepnom stadionu Sveti Nikola.

Ivana Salapura

Priču o generaciji koja je uradila ono što pre i posle nje niko sa prostora zemalja bivše Jugoslavije nije počeo je kolega u neformalnom razgovoru još i pre nego što smo se zaputili ka stadionu. Pre 27 godina bio je tu. Bodrio je svoj tim i tog dana se seća kao najsrećnijeg u životu. Dobro, jednog od.

Na parkingu je bilo više od 40 autobusa sa tablicama nekadašnje države. Za finale je bilo spremno oko 15.000 navijača u crveno-belom. Bez mnogo razmišljanja i detaljne organizacije krenulo se iz Beograda, samo s jednim ciljem – da se posle utakmice slavi titula.

Međutim, po dolasku na stadon zatekli smo prazan parking… Nije bilo ni navijača/turista. Saznadosmo da na Svetom Nikoli više nema ni fudbala. Ovdašnji fudbalski klub ove sezone proglasio je bankrot. Zbog toga je premešten u amatersku ligu, a stadion je pod katancem, pošto se vodi imovinsko-pravni spor.

Oko tribina, koje se uzdižu nekako poput latice, nalazi se ograda i prilazak nije moguć. Negde kroz prolaze se naslućuje teren, okviri gola, semafor, trava na kojoj su crveno-beli podigli trofej. Prilaska nema ni sa jedne strane. Jedino odobrenje od čuvara dobijeno je na reči Stella Rosa. Ni na šta drugo. On sâm čuva toliku istoriju.

Ivana Salapura

Međutim, to nikog nije sprečilo da spoji slke iz 1991. i 2018. godne. Čelična ograda nije utišala verne navijače Crvene zvezde da uzvikuju ime voljenog tima s nadom da će isto moći da čine u novembru protiv Napolija.

Šanse su, ipak, zaista male da se crveno-beli vrate na mesto uspeha. Stadion sigurno ne bi mogao da bude sasvim spreman i da se pravni proces završi koliko sutra.

Tišina je pojela huk.

Iako se Zvezda izvesno neće vraćati u Bari, nada je da će iz njega ka istorijskom uspehu krenuti odbojkaši Srbije. Izabranici Nikole Grbića u petak su imali slobodan dan. Možda su i oni posetili čuvenog Svetog Nikolu. Čisto da ih inspiriše.