Timbervulvsi: Nespojivi ‘spoj mladosti i iskustva’

Blog ostalo 16. okt 20180:17 > 0:25
Podeli:
Zhong Zhi/Getty Images

Delovalo je da je Minesota Timbervulvsima baš sve potaman – oporavljanje od odlaska Kevina Lava ispratio je naizgled savršen ”ribilding.” Oformili su sjajnu bazu mladih igrača, koju su predvodili dvojica prvih pikova, a onda je došao i poslednji delić slagalice...

Minesotin ”proces” ipak ima drugačiji ishod of Filadelfijinog.

Tri su osnovna resursa sa kojima klub mora da uđe u etapu ponovne izgradnje tima kada ostane bez zvezde, a to su: mladi talenti sa Ol-star potencijalom, dobri ugovori i prostor na ”seleri kepu.” Kada je Kevin Lav nakon godina frustracije otišao u Ohajo da pomogne Lebronu Džejmsu u pohodu na titulu u Klivlendu, Timbervulvsi su imali sva tri potrebna uslova. Prvi uslov – elitni mladi talent, najvažniji je, a tim iz Mineapolisa ispunio ga je i ubrzo je Endrua Viginsa upario sa Karlom-Entonijem Taunsom, centrom kojem se predviđa da bude jedan od lidera lige u narednoj deceniji.

Povezano

Pored Viginsa i Taunsa tu su bili još neki mladi igrači poput Gorgija Đenga i Zeka Lavina, ali znalo se šta ”Vukovima” treba da bi otišli na sam vrh – iskusan trener koji zna kako da ”utegne” tim i rasna opcija na spoljnim pozicijama, igrač koji može da nametne šampionski mentalitet u svlačionici, a na terenu da pomogne kao kreator. Rešenje za oba upraženjena mesta Minesota je našla u Čikagu, Ilinoisu.

Po završetku sezone 2015/2016. objavljeno je da će novi trener, ali praktično i generalni menadžer Timbervulvsa postati Tom Tibodo, čovek koji je kao pomoćni trener Boston Seltiksa, a potom i kao glavni Čikago Bulsa uneo revoluciju u način na koji NBA timovi igraju odbranu. Tibodo je insistirajući na tzv. ”ajs” načinu odbrane od pikenrola godinama bio tvorac ”najškrtijih” odbrana lige, a u Bulsima je stvorio kompaktan, borben i uspešan tim, za koji se očekivalo da će dugo vladati Istočnom konferencijom lige, zajedno sa Lebronovim ekipama. Međutim, te Bulse uništile su povrede Derika Rouza, a u Čikagu je došlo do zasićenja, zbog kojeg je Tibodo otpušten na kraju sezone 2014/2015.

Hronika najavljenog neslaganja

Kada se Tibodo obreo u Minesoti, zatekao je tim koji je prosto vapio za veteranskim vođstvom i kao glavni cilj trejdova targetirao je Džimija Batlera, momka kojeg je ”otkrio” u Čikagu i od marginalnog igrača zadatka unapredio u jednog od najboljih bekova lige – igrača koji ”grize” u odbrani i pogađa u raznolikim situacijama u napadu.

Hannah Foslien/Getty Images

Uz to, Džimi je prilično nezgodna ličnost, koja je ”otvrdnula” usled veoma teške životne priče – kada je imao 13 godina majka ga je izbacila iz kuće, pa je neko vreme praktično živeo kao beskućnik od milosti porodica njegovih drugara. Džimi zna kako vredno mora da se radi da bi se bilo šta u životu ostvarilo i nema mnogo sluha za ”mekoću.” Kada je Tibodoa na klupi Bulsa zamenio Fred Hojberg, Batler mu je često zamerao da je previše blag u kritikama prema igračima koji ne igraju dobro.

Verujem ja u momke iz svlačionice, ali verujem da trener mora da bude mnogo stroži ponekad. Žao mi je, znam da je Fred opušten momak, ali kada igrači ne rade šta je potrebno moraju da se stave pod pritisak – tu uključujem i sebe”, rekao je jednom prilikom Batler.

Ne igramo dovoljno žestoko”, ”siktao” je Batler zajedno sa tadašnjim saigračem u Bulsima Dvejnom Vejdom nakon jednog poraza od Atlante.

Trenerov je posao da tim igra žestoko. Želim saigrače koje je briga kako igramo”, beskompromisan je bio Batler.

Jednostavno, Batler je takav čovek – apsolutna ”stara škola”, kojoj bi poštovanje pružila svaka NBA zvezda iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

Mike Ehrmann, Getty Images Sport

Zato su i navijači Timbervulvsa bili presrećni u noći drafta 2017. godine, kada je Batler krenuo put Mineapolisa u zamenu za Krisa Dana, pik koji je postao Lauri Markanen i Zeka Lavina. Promukli Tibodo imao je na papiru sve ono što je želeo i zbog čega je prekinuo svoju pauzu – dvojicu supertalentovanih košarkaša pod vođstvom najboljeg mogućeg primera – igrača koji zna kako se dolazi sa dna do vrha uz pomoć ogromnog rada.

Međutim, košarkaši ne igraju na papiru, a sukobi su počeli već u novembru 2017. godine, kada je Batler počeo da ”reži” na saigrače tokom leta za Nju Orleans, pominjući nedovoljno zalaganje i pristup odbrani, prenosili su američki mediji.

#related-news_0

Sezona 2017/2018. bila je dosta manje uspešna nego što se očekivalo, a ”Vulvsi” su se u plej-of ”uvukli” kao osmi, tek u poslednjem meču regularne sezone protiv Denver Nagetsa, upravo na leđima nedavno oporavljenog Džimija Batlera, a potom ekspresno eliminisani u prvoj rundi plej-ofa protiv Rokitsa. Ishod koji su svi jednako očekivali, ali definitivno nisu svi jednako podneli:

Toliko truda ulažem u ovu igru i očekujem da pobeđujem. Ne igram ja za individualna priznanja, niti za statistike. Ponekad ne mogu da shvatim da nisu svi kao ja, da ne vole svi naporno da rade da bi se poboljšali”, grmeo je Džimi nakon petog meča serije u kojem su ispali iz plej-ofa, nakon čega se sam vratio kući, a ne zajedničkim klupskim avionom.

Potom je usledilo ono što je uplašilo rukovodstvo Minesote – navodi prema kojima je Batler otvoreno frustriran i nevoljan da produži saradnju sa klubom zbog načina na koji mlađi igrači, predvođeni Karlom-Entonijem Taunsom pristupaju košarci. Odbio je Batler produženje ugovora vredno 110 miliona dolara, kako bi postao neograničeni slobodni agent u leto 2019. To je doduše i finansijski logično, budući da će narednog leta moći da potpiše ugovor vredan skoro 190 miliona dolara.

Ipak, 19. septembra postalo je jasno da motivi nisu iskljjučivo finansijski, a Batler je zatražio trejd iz Minesote. Brat Endrua Viginsa objavio je na društvenoj mreži kratko ”Aleluja!” ilustrujući kakva je podela zavladala u Timberulvsima, a potom je usledio pravi spektakl.

Getty Images/Rob Carr

Novinar ESPN preneo je da je na jednom treningu Minesote Batler u igri pet-na-pet sa ekipom ”trećepozivaca” koji se bore za ugovor uspeo da pobedi tim Taunsa i Viginsa, pa da je nakon toga počeo da im se ruga i da ih i vređa u jednom od ”naj-odl-skul” događaja u novijoj istoriji NBA.

Klub je posle toga izjavio da planira da i dalje sačuva Džimija pod svojim okriljem, a Džimi da planira da pruži sve od sebe u klubu. Međutim, potpuno je jasno da nikakva ”lula mira” neće ujediniti ”Vukove” u ovom sastavu, a trenutna situacija je ta u kojem će Batler igrati kako ne bi bio kažnjen, a Vulvsi će u međuvremenu tražiti najbolju ponudu za njega.

Šest godina deli dve potpuno različite generacije

Tako smo stigli do aktuelnog trenutka u kojem imamo dvojicu košarkaša koje deli samo šest godina starosti, ali koji odlično demonstriraju dva doba lige. Džimi i Karl-Entoni su dva arhetipa košarkaša, ali i dva arhetipa osobe u današnjem vremenu.

Džimi je stara škola – narogušen, krut, agresivan u nametanju svog stava, strog i beskrupulozan kada je pobeđivanje u pitanju, a KAT je opušten, nasmejan, elokventan, dobar hrišćanin, okrenut zabavi u košarci, a malo i arogantan. Jedino što im je zajedničko je da su fantastični košarkaši i da nemaju poštovanje prema načinu na koji onaj drugi vidi igru.

”Vulvsi” su tim koji je na papiru trebalo da funkcioniše besprekorno, a zakazao je dramatično, iako ima dvojicu vrhunskih košarkaša. Šansa da Tauns i Batler nađu zajednički jezik zaista je minimalna jer nemaju ono jedino što je neophodno.

Ma koliko se možda ne voleli, igrači mogu zajedno da funkcionišu, ali ako se ne poštuju – nikako.

Andy Lyons/Getty Images

Čija je krivica na kraju? Tibodoova sigurno, a za očekivati je da će on i platiti cenu otkazom, naročito ako Batler ode, a Mineosta nastavi da igra ispod očekivanja. Krivica je i Taunsova – ukoliko želi da bude lider, mora da nauči da izlazi na kraj i sa starijim i sa glasnijim saigračima od Batlera, a definitivno ne sme da dozvoli da iko dovodi u pitanje njegovo zalaganje kao prve zvezde tima. Naposletku, krivica je bez sumnje i Batlerova – naročito zbog apsolutnog odsustva flekisbilnosti pri ponašanju u jednom timu.

Jedini uvid koji imamo u situacju Timbervulvsima jesu povremene izjave i medijske priče, ali su one nedovoljne za objektivan sud. U svakom slučaju, Minesota trpi, a ishod će uslediti veoma brzo.