Počinje SK: Nedodirljivi tandem Šifrin – Hiršer

Skener 26. okt 201814:29 > 14:32
Sean M. Haffey, Getty Images

Najveći poznavaoci skijaških prilika smatraju da se ništa veliko neće dogoditi u novoj sezoni, koja će trajati sve do sredine marta 2019. godine.

Nakon što su skijaški fanatici izračunali da je od poslednje trke u Oreu, velika kazaljka napravila više od 5 hiljada krugova, „kucnuo je čas” za novu, 52. sezonu Svetskog kupa u skijanju! Poslednjeg vikenda u oktobru, već po tradiciji na glečeru „Retenbah” iznad austrijskog Seldena, održaće se veleslalomske trke u obe konkurencije.

U prethodnih sedam meseci, koliko je trajala pauza, prepričavale su se zgode i nezgode iz olimpijske sezone 2017/18. Veličali su se pobednici, kritikovali gubitnici, ali su svetla pozornice ostala usmerena ka Marselu Hiršeru (Austrija), sada sedmostrukom osvajaču Svetskog kupa i Mikaela Šifrin (SAD), koja je na ubedljiv način uspela da odbrani tron.

Pojedinci su ispraćenu u zasluženu penziju. Od poznatijih dama, „skije o klin” su okačile Mihaela Kirhgaser, Karmen Talman, Denis Fajrabend, Manuela Melg, Veronika Velez-Zuzulova, Marija Pjetile-Holmner… Od muškaraca, na belim stazama više nećemo gledati Endrjua Vajbrehta, Florijana Ajzata, Giljerma Fajeda, Patrika Talera, Andreja Šporna…

Utisak je da su u godini Svetskog prvenstva (februar u švedskom Oreu), ipak ostali oni najbolji. Da li će na vrhu doći do određenih promena, ostaje nam da pratimo sve do sredine marta, kada su na programu poslednje, od 38 ženskih i 41 muške trke.

Nije bilo ni velikih promena u kalendaru. Posle Seldena i finskog Levija (sredina novembra), sledi američka Turneja, pa povratak u Alpe, početkom decembra. Finale će biti održano u Andori, prvi put u istoriji „snežnog cirkusa”. Vikendi u olimpijskom Sočiju i Špindlerovom Mlinu, pravo su osveženje u kalendaru dama, a na radost skijaških fanova iz regiona, pored Maribora, Kranjske Gore i Zagreba, domaćin jednog, i to produženog, biće i Bansko u Bugarskoj.

Alain Grosclaude/Agence Zoom/Getty Images

Dame imaju prednost

Pred početak sezone u ženskoj konkurenciji, postavljaju se tri pitanja. Može li neko da se suprotstavi čudesnoj Mikaeli Šifrin? Da li će Lindzi Von, u svojoj poslednjoj sezoni oboriti rekord Ingemara Stenmarka po broju pobedu u Svetskom kupu? I ko će od mladih snaga izbiti u prvi plan?

Šifrinova je na konferenciji za novinare, održanoj pre nekoliko dana u centru kompanije „Atomik” u Altenmarktu, otkrila da su joj ciljevi u narednoj sezoni praktično isti kao i u prethodnoj, ali i da se nada da će pored najvećeg Kristalnog globusa, namenjenog pobednici Svetskog kupa, juriti i one nešto manje, za najbolju u slalomu i naročito veleslalomu. Podsetila je i na značaj Svetskog prvenstva u Oreu i činjenicu da je na Olimpijskim igrama bila prilično umorna, posle iscrpljujućih vikenda u brzim disciplinama.

„Želja mi je da u jednoj sezoni trijumfujem u svim disciplinama, ali znam koliko će to biti teško!”, priznala je 23-godišnja Amerikanka.

S druge strane, legendarna Lindzi Von, otkrila je u intervjuu „En Bi Si Sportsu”, da će ovo biti njena poslednja sezona u „snežnom cirkusu”.

Bruce Bennett, Getty Images Sport

„Pokušaću da oborim rekord Ingemara Stenmarka po broju pobeda i to je moj poslednji cilj u karijeri!”, priznala je četvorostruka pobednica Svetskog kupa, koja je 18. oktobra napunila 34 godine.

Podsećamo i na činjenicu da je Šveđanin u karijeri zabeležio 86 pobeda, a da je Vonova trenutno na 82 trijumfa. U sezoni, koja je pred nama, voziće samo u brzim disciplinama, spustu i superveleslalomu.

O tome ko bi uopšte mogao da parira Mikaeli Šifrin u Svetskom kupu, vode se polemike među skijaškim stručnjacima, a mnogi su skloni tvrdnji da ona, na kraju, neće ni imati neku ozbiljniju rivalku.

Prošle sezone drugoplasirana, olimpijska pobednica u kombinaciji, Vendi Holdener (25), čini se da će više želeti prvu pobedu u karijeri u slalomu (posle 17 podijuma!), nego što će preterano mnogo razmišljati o borbi za Kristalni globus. I ona je, poput Šifrinove, specijalistkinja za tehničke discipline, a ostaje da vidimo da li će se nešto češće (prošle godine vozila jedan spust i tri superdžija) pojavljivati na startu brzih disciplina.

Gledajući sezonu iza nas, trećeplasirana je u generalnom plasmanu bila, iskusna Viktorija Rebensburg (29), koja je baš u Seldenu osvojila prvih 100 bodova. Ipak, razočarala je u Pjongčangu, nakon čega je priznala da se ne vidi na narednim Olimpijskim igrama u Kini (2022. godine). Utehu je pronašla u malom Kristalnom globusu, pa je ponovo najbolja veleslalomašica sveta.

Vredno je zabeležiti povratak Slovenke Ilke Štuhec, koja je u petak proslavila 28 rođendan. Svetska šampionka u spustu, bar po kontrolnim trkama na južnoj hemisferi, biće kadra da se ponovo upusti u borbu za najviša postolja u brzim disciplinama.

Za Anu Fajt (bivšu Feninger), nekada dvostruku pobednicu Svetskog kupa, najvažnija stvar je da se na početku sezone izbori sa psihološkim pritiskom trke u Seldenu, pošto je na toj stazi, u oktobru 2015. doživela tešku povredu kolena, posle čega je morala na čak dve operacije. Opet bi mogla da bude najbolja Austrijanka.

Alexander Hassenstein/Getty Images

I Lara Gut je ovog leta stala na „ludi kamen”, pošto je rekla „da” Valonu Behramiju, fudbalskom reprezentativcu Švajcarske. Da li će to pozitivno uticati na nekada najbolju skijašicu sveta, ostaje nam da vidimo, a po nekim njenim izjavama, u „novom životu” je pronašla neku novu energiju i motive.

Posebnu pažnju treba obratiti na Slovakinju Petru Vlhovu, koja je odlaskom u penziju legendarne Veronike Zuzulove ostala usamljena u svojoj reprezentaciji. Početak sezone propustiće i simpatična Sofija Gođa, zbog preloma skočnog zgloba desne noge već je u gipsu. Oporavak će trajati sve do Nove godine.

Sigurno će nam, kao i prethodnih sezona, dosta toga pokazati najpoznatija sportistkinja Lihtenštajna, Tina Vajrater (29), pa njena vršnjakinja, Francuskinja Tesa Vorli, ili sada već iskusna lepotica iz Milana, Federika Brinjone. Austrijanci puno očekuju od Kornelije Hiter (26), a Norvežani priželjkuju neko novo čudo od dvostruke olimpijske vicešampionke, Ragnild Movinkel. Šveđani će i dalje gledati u staru-dobru olimpijsku pobednicu Fridu Hansdoter (33), koja je ostala u karavanu valjda samo zbog Svetskog prvenstva u Oreu. Priželjkujemo i neko novo ime, nadolazeću zvezdu, koja će zasijati u godinama pred nama.

Marsel „sam protiv svih”

Postoji li neko ko može da zaustavi Marsela Hiršera u pohodu na osmi (uzastopni) Kristalni globus? Najbolji skijaš današnjice opet će „sam protiv svih”, a to nam je postalo jasno kad smo pročitali izjavu predsednika Skijaške federacije Austrije, Petera Šreksnadela.

„Marsel baš i ne bi trebalo da se opterećuje činjenicom da mora da dobije svaku trku!”

Zanimljivo, nema šta! A posle besprekornih priprema (on je pričao baš o tome), u životu 29-godišnjaka iz Salcburga dogodio se jedan prelep događaj, pošto mu je supruga Laura, pre dvadesetak dana, rodila sina! Kako će to uticati na njega, saznaćemo možda već u nedelju.

U poslednjih par godina, kao najveći Hiršerov rival nameće se Henrik Kristofersen (24). Možda će mladi Viking jednog dana zažaliti zbog činjenice što se bavio skijanjem u „Marselovoj eri”, ali do tada, niko ne može da mu uskrati veru da će u konačnici, slomiti superstara iz Tirola. I pored 16 pobeda u trkama Svetskog kupa, „snežni kralj Henrik”, još uvek nije dobio nijedan „rat” sa Hiršerom.

Michel Cottin/Agence Zoom/Getty Images

Sve je manje realna priča da će mu u toj borbi pomoći njegovi zemljaci, sada već legendarni Aksel Lund Svindal (36), kome se, kao i Vonovoj, predviđa poslednja sezona u Svetskom kupu i uvek brzi Ćetil Jansrud (33), koji je odavno izgubio motiv u borbi sa nedodirljivim Austrijancem.

Švajcarci i dalje gledaju ka Beatu Fojcu (31), koji će braniti spustašku krunu. Dok ne dođu na red neki mlađi, „raketa iz Berna” je najveća uzdanica.

Nemci drhte kad čuju ime Tomasa Drezena (25), koji je već sada ozbiljan takmac u najbržim disciplinama. Italijani veruju da će Dominik Paris (29) izdržati još jednu sezonu, a biće zanimljivo da vidimo ko bi, uz Vinsenta Krihmajera (27) mogao da postane najjači adut Austrijanaca u spustu i superdžiju i tako nasledi legendarnog Hanesa Rajhelta (38). Francuzi priželjkuju neki novi bljesak Aleksisa Panturoa i Viktora Mufa Žandea, a u celoj ovoj priči, priznaćete, nedostaje i neki novi Amerikanac. Na njihovu žalost, nema ga ni u najavi…

Na sneg se vraća nemački as Feliks Nojrojter, koji se u 34. godini oporavio od povrede kolena. Ne predaje se još ni Šveđanin Andre Mirer, a u tehničkim disciplinama, očekuju nas i obračuni Mihaela Mata, Ramona Cenhauzerna, Danijela Julea, Manuela Felera… I još nekog, sigurno.

Zato uživajte u još jednoj skijaškoj sezoni. Spektakl je zagarantovan!

Slovenke, Leona, Nevena…

Što se tiče skijašica iz regiona, nova sezona sa velikom pažnjom čeka se u Sloveniji. Što zbog povratka Ilke Štuhec, što zbog velikih nadanja u taboru mlade Mete Hrovat, ali i iskusnih Ane Drev i Ane Bucik.

Slovenke su odradile dobre pripreme, a uz njih je sve vreme bila i najbolja skijašice Srbije, Nevena Ignjatović, koja je prošlu sezonu okrunila 14. mestom na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Verovatno će joj novi izazov predstavljati Svetsko prvenstvo u Oreu, ali i trke Svetskog kupa u tehničkim disciplinama, od kojih očekuje baš dosta.

Nevena Ignjatović

Posle nezgodne povrede, na „bele staze” vraća se i supertalentovana Leona Popović, najveća uzdanica Hrvatske. Biće zanimljivo da vidimo šta mogu i one najmlađe, Ida Komšić, ali i Elvedina Muzaferija, reprezentativka Bosne i Hercegovine.

Kranjec jedini za podijum

Od skijaša sa prostora bivše Jugoslavije, u sezoni 2018/19 najviše se očekuje od Slovenaca. Pre svih, od momka iz Ljubljane, Žana Kranjeca (25), koji se prošle sezone u Alta Badiji prvi put dokopao pobedničkog postolja, osvajanjem trećeg mesta.

Pored njega, Slovenci najveće nade polažu u Štefana Hadalina, a u brzim disciplinama od Martina Čatera, Boštjana Klinea i Klemena Kosija. Hrvatska ima plejadu mladih skijaša, koji u narednoj sezoni moraju da potvrde potencijal. Tu se pre svega misli na Mateja Vidovića, Istoka Rodeša i Filipa Zubčića. Zanimljivo je i to da je iskusni Natko Zrnčić-Dim postao prekobrojan i da za njegov program nema novca u Skijaškom savezu Hrvatske.

Srbija, bar za sada, u Svetskom kupu prati nastupe Marka Vukićevića, koji u narednoj sezoni ima samo jedan cilj – da osvoji prve bodove u nekoj od najbržih disciplina. Da li će ovaj sjajni momak, rođen u Ljubljani, uspeti u tome, ostaje nam da sačekamo prva velika uzbuđenja, verovatno vikend u Lejk Luisu i da damo nove procene.

Kalendar Svetskog kupa za sezonu 2018/19

Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images

Skijaši:

28. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom – otkazano
18. novembar Levi (Finska) slalom
24. novembar Lejk Luiz (Kanada) spust
25. novembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
30. novembar Biver Krik (SAD) superveleslalom
1. decembar Biver Krik (SAD) spust
2. decembar Biver Krik (SAD) veleslalom
8. decembar Val d’Izer (Francuska) veleslalom
9. decembar Val d’Izer (Francuska) slalom
14. decembar Val Gardena (Italija) superveleslalom
15. decembar Val Gardena (Italija) spust
16. decembar Alta Badija (Italija) veleslalom
17. decembar Alta Badija (Italija) paralelni veleslalom
20. decembar Zalbah-Hinterglem (Austrija) veleslalom – umesto otkazane trke u Zeldenu
22. decembar Madona di Kampiljo (Italija) slalom
28. decembar Bormio (Italija) spust
29. decembar Bormio (Italija) superveleslalom
1. januar Oslo (Norveška) paralelni slalom
6. januar Zagreb (Hrvatska) slalom
12. januar Adelboden (Švajcarska) veleslalom
13. januar Adelboden (Švajcarska) slalom
18. januar Vengen (Švajcarska) kombinacija
19. januar Vengen (Švajcarska) spust
20. januar Vengen (Švajcarska) slalom
25. januar Kicbil (Austrija) superveleslalom
26. januar Kicbil (Austrija) spust
27. januar Kicbil (Austrija) slalom
29. januar Šladming (Austrija) slalom
2.februar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) spust
3. februar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) veleslalom
19. februar Stokholm (Švedska) paralelni slalom
22. februar Bansko (Bugarska) kombinacija
23. februar Bansko (Bugarska) superveleslalom
24. februar Bansko (Bugarska) veleslalom
2. mart Kvitfjel (Norveška) spust
3. mart Kvitfjel (Norveška) superveleslalom
9. mart Kranjska gora (Slovenija) veleslalom
10. mart Kranjska gora (Slovenija) slalom
13. mart Soldeu (Andora) spust
14. mart Soldeu (Andora) superveleslalom
16. mart Soldeu (Andora) veleslalom
17. mart Soldeu (Andora) slalom

Skijašice:

27. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom
17. novembar Levi (Finska) slalom
24. novembar Kilington (SAD) veleslalom
25. novembar Kilington (SAD) slalom
30. novembar Lejk Luiz (Kanada) spust
1. decembar Lejk Luiz (Kanada) spust
2. decembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
8. decembar Zankt Moric (Švajcarska) superveleslalom
9. decembar Zankt Moric (Švajcarska) paralelni slalom
14. decembar Val d’Izer (Francuska) kombinacija
15. decembar Val d’Izer (Francuska) spust
16. decembar Val d’Izer (Francuska) superveleslalom
21. decembar Kurševel (Francuska) veleslalom
22. decembar Kurševel (Francuska) slalom
28. decembar Zemering (Austrija) veleslalom
29. decembar Zemering (Austrija) slalom
1. januar Oslo (Norveška) paralelni slalom
5. januar Zagreb (Hrvatska) slalom
8. januar Flahau (Austrija) slalom
12. januar Zankt Anton (Austrija) spust
13. januar Zankt Anton (Austrija) superveleslalom
15. januar Kronplac (Italija) veleslalom
19. januar Kortina d’Ampeco (Italija) spust
20. januar Kortina d’Ampeco (Italija) superveleslalom
26. januar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) spust
27. januar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) superveleslalom
1. februar Maribor (Slovenija) veleslalom
2. februar Maribor (Slovenija) slalom
19. februar Stokholm (Švedska) paralelni slalom
23. februar Kran-Montana (Švajcarska) spust
24. februar Kran-Montana (Švajcarska) kombinacija
2. mart Soči (Rusija) spust
3. mart Soči (Rusija) superveleslalom
8. mart Špindleruv Mlin (Češka) veleslalom
9. mart Špindleruv Mlin (Češka) slalom
13. mart Soldeu (Andora) spust
14. mart Soldeu (Andora) superveleslalom
16. mart Soldeu (Andora) slalom
17. mart Soldeu (Andora) veleslalom