I, bi, što biti ne može!

Blog ostalo 7. nov 20182:59 > 3:07
Podeli:
Getty images/ Srđan Stevanovic

„Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može!“, rečima vladike Danila iz Njegoševog Gorskog vijenca navijači Crvene zvezde ispratili su četu Vladana Milojevića u dvoboj sa Liverpulom.

Snažna sila iz Engleske pretila je da u Beogradu ponovi ono što se dogodilo pre dve nedelje na njenom tlu. Toga su bile svesne i pristalice crveno-belih. Zato su svojim ljubimcima ostavile jasnu poruku ispisanu preko sve četiri strane do vrha ispunjenog stadiona „Rajko Mitić“.

Shvaćena je na pravi način. Hrabrost pri ulasku u bitku udarala je u nebo. Tada je sigurno svaki od 50.000 ljudi na tribinama pomislio na stih iz čuvene pesme sa Severa:

„Sa nama se može sve što se poželi“. Pa i da polete ribe i zaplivaju ptice.

Vazduh iznad Ljutice Bogdana govorio je da bi to novembarsko veče moglo da se završi na baš taj način. Da iznedri ono što biti ne može.

I, bi tako!

Tokom, a naročito po završetku 90 minuta bespoštedne borbe, postavljalo se samo jedno pitanje. Šta, zapravo, znači nemoguće? Kako ga definisati?

Pretpostavimo da je nemoguće pobediti meteorskim godinama kvalitetnijeg rivala od sebe?

Ne. Moguće je.

Ili je nemoguće ispisati istoriju kluba, zemlje, zato što u datom trenutku to niko ne očekuje od tebe?

Ne. Moguće je.

To su igrači Crvene zvezde pokazali.

Getty Images/Srđan Stevanović

Na kolena su oborili ekipu po svim parametrima daleko bolju od njih. Finalistu prošlogodišnje Lige šampiona.

Tim koji im je pre samo 14 dana postigao lagana četiri gola, a mogao je barem još toliko. Da je želeo.

Rivala koji je duel na Enfildu pretvorio u igru mačke i miša, u kojoj se unapred zna da će miš, namamljen mirisom prepečenog hleba, upasti u klopku i u njoj skončati.

Možemo u nedogled da nabrajamo razloge zbog kojih je uoči utakmice u Beogradu ovakav ishod bio nemoguć. Što ih više bude to i podvig Crvene zvezde može delovati veće.

I bez njih će, ipak, dosegnuti najviše visine. Kako vreme bude odmicalo delovaće sve sjajnije i neverovatnije.

Kulminaciju će dostići kad mlađe generacije, koje su u utorak bile na stadionu, naraštajima budu govorile one priče koje su mnogo puta slušale od svojih starijih.

Eeeh, ne znate vi, deco, kakav je to meč bio. Došao veliki Liverpul, a Marakana puna kao oko. Zemlja se tresla… Pa, Marin odigra do Pavkova, a ovaj ponese na leđima ‘onog’ Holanđanina, kako mu beše ime… I sa 25 metara skine pauka. Evo, odavde je baš onaj ugao pogodio. Ne pomerio se s mesta…“.

Srdjan Stevanovic / Getty Images

Živeće legenda. Samo što će ova, zaista, biti zasnovana na istinitom događaju. Prenosiće se sa kolena na koleno. O tom šestom novembru 2018. godine, govoriće se sve dok fudbala bude bilo.

Zato što je nemoguće postalo moguće.

Milojevićeva ekipa je to učinila. U razmaku od svega nekoliko meseci ostvarila je nešto što nijedna pre nje nije. Na klupskom i državnom nivou.

Ova generacija je postala prva u istoriji kluba koja se plasirala u Ligu šampiona otkako takmičenje nosi taj naziv (1992). Ona je prva koja je postigla gol, osvojila bod. Sada i ostvarila pobedu.

Isti je slučaj i ako se govori o srpskim ekipama u eliti. Zvezda je prva koja je uspela da upiše trijumf u društvu najboljih. Partizan, kao jedini preostali klub iz zemlje koji je igrao LŠ, u dva učešća zabeležio je tri remija i devet poraza.

Srdjan Stevanovic Getty Images Sport

I sve to, crveno-beli su učinili u, verovatno, jednoj od najtežih grupa u proteklom nizu godina.

Dueli sa prošlosezonskim finalistom takmičenja, najdominantnijom ekipom francuskog fudbala i dvojicom najskupljih igrača današnjice, te timom koji je u sezoni za nama osvojio 91 bod u Seriji A i do kraja bio blizu da skine krunu nedodirljivom Juventusu, ulivaju ništa drugo do – strah. Ogroman.

Zato se verovalo da će bod sa Napolijem i gol Pari Sen Žermenu biti jedini učinak kluba u elitnom rangu. To je naročito dominantno mišljenje bilo posle primljenih 10 pogodaka na dva gostovanja. Nešto bolji rezultat, ili još koji poen, smatrao se naučnom fantastikom.

Ali, ova Zvezda je dokazala da je kadra da pokvari takva očekivanja. Uspela je da kod još jednog „nemoguće“ skine prefiks „ne“ i vine se u najsjajnije sazvedže. Gde joj je i mesto.

Jer, ona ima srce šampiona. Evropskog i svetskog. I ono nije poput „šake pirinča koje može da pozoba svaka vrana koju donese vetar“. Nikada neće ni biti.