Ukrali su nam sport

Blog ostalo 30. dec 20188:00
Podeli:
Al Bello/Getty Images

“Fudbal je kao život. Zahteva istrajnost, odricanje, naporan rad, zrtvovanje, posvećenost i poštovanje autoriteta“. Počeo bih tekst ovim citatom Vinsa Lombardija, čoveka čije ime nosi pehar koji dobija osvajač Superboula jer je od njega krenula evolucija fudbala koja do danas nije stala.

Jonathan Daniel/Getty Images

Iz decenije u deceniju pravila su se menjala, igrači su postajali atletski superiorniji, publika mnogobrojnija, sport popularniji, a kada je nešto popularno u današnjem svetu onda je i profitabilno. Profesionalni sport danas se znatno razlikuje od prošlosti. Biti profesionalac u sadašnje vreme, kada se statistika stalno nameće, kada se kvalitet ocenjuje u kraćem vremenskom periodu ume da bude fatalno za nečiju karijeru. Kako pronaći novu generaciju velikih igrača kada su pojedinci koje smatramo najboljima postavili lestvicu tako visoko? NFL je pronašao rešenje – prilagođavanje.

Pozicija kvoterbeka je posebna u fudbalu, kompleksna. Osim snažne ruke i savršene tehnike bacanja lopte danas se traži i spoj atletičnosti, razumevanja igre, brzog donešenja odluka i sposobnosti da budete lider. Čak i da posedujete sve navedene kvalitete biće vam uzalud ako nemate prave delove slagalice oko sebe jer fudbal je, ipak, timski sport. Kako pomoći mladim kvoterbekovima da naprave tranziciju sa koledž nivoa u profesionalce bez oslanjanja da će završiti u pravom sistemu? Kako ih učiniti produktivnijim, a ligu zanimljivijom za prosečnog ljubitelja sporta? Dati prednost ofanzivcima, to je rešenje koje je NFL servirao ove godine. Postoji jedna izreka u vezi sa ovim sportom – napad dobija utakmice, a odbrana osvaja titule. Nisam siguran da ova izreka važi u današnjem fudbalu. Danas je zabranjeno udariti kvoterbeka u predelu glave, ispod kolena, inicirati kontakt kacigom, pasti preko njega prilikom obaranja. Defanzivac mora da razmišlja kako da izvede obaranje, što kvoterbeku koji brzo donosi odluke daje bar jednu sekundu više. Jedna sekunda u fudbalu menja sve. Jedna sekunda pravi razliku između kratkog čekdaun dodavanja i dugačkog, atraktivnijeg koje podiže publiku na noge. Jedna sekunda više od prosečnog sistemskog kvoterbeka može da napravi zvezdu.

Otto Greule Jr/Getty Images

Povezano

Tajt endovi koji su uglavnom služili za kraća dodavanja kvoterbekova sada imaju drugačiju primenu. Oni koji su agilniji i koji mogu da posluže kao hvatači i dalje beleže sjajne učinke. Trevis Kelsi, Džordž Kitl i Zek Erc imaju više od po 1.000 jardi hvatanjem, Džered Kuk je blizu tog učinka, ali je ostatak daleko ispod. Neko će pomisliti da je do talenta na poziciji, ali činjenica je da tajt endovi dobijaju manje prilika nego pre. Nekoliko je razloga za ovu promenu. Prvi je vertikalna igra koja sada može da se razvije zbog bolje protekcije i viška vremena. Drugi razlog je sve veći broj hibridnih lajnbekera/defanzivnih bekova koji sada nemaju zadatak da udarcima nateraju nekoga da zažali što je kročio na teren, već imaju veći udeo u odbrani protiv pas igre. Nakon faze fudbala u kojoj je za igrače važilo „što veći to bolji“, sad smo došli do faze „što brži to bolji“. Tajt endovi su i dalji bitan faktor u igri, statistički se to ne vidi toliko, ali njihovo blokiranje im obezbeđuje sigurnu budućnost u fudbalu, za razliku od pozicije ful beka koja polako izumire. Dodatna protekcija prilikom pas akcija ima veliki značaj kada igrate protiv dominantnih defanzivnih endova ili spoljašnjih lajnbekera jer otvara i opciju skrina za tajt enda što sve češće viđamo na utakmicama.

Prilagođavanje odbrane na sva pravila koja su im oduzela najjače oružje, fizikalnost i ulivanje straha, otvorila je ponovo prostor za trkače. U formacijama sa po tri-četiri hvatača u boksu je sve manje ljudi, što daje priliku da se uspostavi igra po zemlji koja donosi balans i konstantnost u napadu. Sve veći broj mladih raning bekova ima učinak od 1.000 i više istrčanih jardi, ali meni druga statistika privlači pažnju. Nakon plej-ekšna koji je uzeo maha u NFL, trkači sve češće i uspešnije postaju hvatačke opcije. Kristijan Mekefri je pre poslednjeg kola uhvatio 106 lopti, dok su top pet trkači po broju hvatanja na više od 80. Ezikijel Eliot već ima 2.000 jardi skrimidža, a kako godine budu prolazile sve više bekova će imati ovakav učinak. Skrinovi za trkače su jako isplativa opcija u napadu, dok su rute iz bekfilda postale novi ček-daun. Evolucija fudbala je donela promenu na poziciji raning beka, nekada su kompletni bekovi bili retkost, sada ako niste kompletni verovatno nećete biti zvezda u ligi.

Sean Gardner/Getty Images

Jedna sekunda više je bila dovoljna da ove sezone imamo dvojicu kandidata za više od 5.000 prebačenih jardi, bar desetoricu sa više od 4.000 (ostalo je još jedno kolo), dok su brojevi prosečnih kvoterbekova znatno porasli. Znam da će mnogi sad pomisliti da je i pre bilo kvoterbekova sa učinkom od preko 5.000 jardi, u pravu ste. To su uglavnom bili isti ljudi – Dru Bris, Pejton Mening, Tom Brejdi, Metju Staford. Da regularni deo sezone nije praktično ranije završen za njih nisam siguran da Met Rajan, Eron Rodžers i Džered Gof  ne bi bili daleko od ovog nesvakidašnjeg ostvarenja. Produktivnost i statistika su jedna stvar, ponekad ne oslikavaju nečiju igru na pravi način. Koliko puta se ove sezone desilo da na trećem daunu defanzivac sekuje kvoterbeka, a napad dobije nova četiri pokušaja zbog starta koji je bio legalan prethodne godine. Navijači Grin Bej Pekersa znaju o čemu pričam. To je samo jedan primer. Ako ste pratili sezonu znate da je ovakvih situacija bilo mnogo. Novi prvi daun daje novu energiju i često ume da promeni tok utakmice. Energija je zarazna stvar u fudbalu, kako pozitivna tako i negativna.

Osim želje da liga bude produktivnija čelnici NFL su razmišljali i o manjem broju povreda igrača na najplaćenijoj poziciji u fudbalu. Kako zaštititi lice franšize i kako im produžiti karijeru? Mnogi veterani na poziciji kvoterbeka propuštali su sezone zbog povreda. Bris, Brejdi, Rodžers, Mening, da ne nabrajam one kojima su povrede okončale karijeru pre vremena (ima tu i članova Kuće slavnih). Naravno, ni nova pravila nisu sprečila nekoliko ozbiljnih povreda ove sezone, pre svega mislim na Aleksa Smita i Džimija Garopola, ali kako sezona odmiče defanzivci su postali obazriviji prilikom obaranja. Sa tendencijom draftovanja mobilnijih kvoterbekova povrede bi se mogle smanjiti u budućnosti što je lepa vest za sve porodice čiji se članovi bave ovim sportom. Svesnost o bolestima igrača koji su pretpeli veći broj potresa mozga doprinela je donošenju pravila da više ni ofanzivni ni defanzivni igrač ne smeju inicirati kontakt kacigom. Zastrašujućih udaraca je sve manje, igra se više na loptu, manje na igrača.

Peter Aiken/Getty Images

Za hvatača to znači da bez osvrta iza sebe može da napadne loptu, za defanzivnog beka da tajming mora biti savršen ako želi da dođe prvi do te lopte. Kako je to uticalo na igru? Danas je jako nezahvalno biti kornerbek. Retko koji kontakt nakon pet jardi nije okarakterisan kao prekršaj. Pre nego što lopta stigne do hvatača morate da igrate na nju, okrenuti licem u pravcu kvoterbeka ili igrača koji je bacio. Iskreno sumnjam da ćemo ikada više videti lokdaun kornere na čiju stranu kvoterbekovi ne bacaju loptu. Oni koji pak uspeju u tome važe za najveće atlete u ligi i ozbiljne studente igre. Oslanjanje na pomoć sejftija je takođe nemoguća danas, jer oni promašuju obaranja u strahu da ne dobiju kaznu od 15 jardi. U tom koraku oklevanja pri toj brzini često se desi da promaše metu, što otvara veći prozor za pas ka hvatačima i sve više hvatanja za veliki broj jardi. Sudije su sve nekonstantnije po pitanju sankcionisanja prekršaja, a češće presude na stranu ofanzivca.

Hvatači sve brže i češće dolaze do učinka od 1.000 jardi. Sve je veći broj hvatača koji već od ruki sezone postaju produktivni u NFL. Naravno, uzećemo u obzir nivo atletičnosti koji je sve veći u profesionalnom sportu, ali ne zaboravite da iste atlete vrebaju i sa druge strane lopte. Da li bi se neko bez straha usudio da protrči kroz sredinu terena gde ga čekaju Šon Tejlor, Brajan Dovkins, Roni Lot, Džon Linč, Rej Luis i Lorens Tejlor znajući da imaju zeleno svetlo da vam okončaju karijeru. Da ne pričamo o nelegalnim kontaktima, holdingu, pas-interfirensu, svim prekršajima koji omogućavaju krhkim atletama da dođu do produktivnosti koja iz godine u godinu obara rekorde u istoriji NFL. Antonio Braun već šestu sezonu u nizu ima više od 100 hvatanja, od 2013. godine tačan broj je 686 što je najviše ikada za šest sezona. Hulio Džons od 2014. godine nije imao manje od 1.400 jardi hvatanjem. Ej Džej Grin, Odel Bekam, Džarvis Lendri i nakon ove sezone Majkl Tomas su se smenjivali kao rekorderi po broju uhvaćenih lopti nakon prve tri sezone u NFL, a u kom smeru se kreće liga treba očekivati nova obaranja tog, a i mnogih drugih hvatačkih rekorda. Naravno, neki će zauvek ostati u vlasništvu Džerija Rajsa, najboljeg igrača na ovoj poziciji, ali njegova karijera je zaista jedna u milion. Fudbal jeste postao atraktivniji, postiže se više poena, sve je više hvatanja jednom rukom, ofanzivni koordinatori su sve kreativniji, na različite načine lopta dolazi u ruke najboljih hvatača koji su postali veće zvezde nego što je to bio slučaj kroz istoriju ovog sporta.

Justin K. Aller/Getty Images

Ljubitelji američkog fudbala na ovim prostorima ne poznaju daleku istoriju ovog sporta, mali je broj onih koji su imali privilegiju i čast da se oprobaju u istom, možda još manji onih koji prate NFL više od deset godina, ali ko god pripada ovoj maloj, ali odabranoj grupi zna kako su nova pravila promenila fudbal. Zna kako je već sada nemoguće porediti ovaj sport sada i nekada, u ne tako davnoj prošlosti. Na kraju krajeva zna i da je nemoguće porediti statistiku igrača nekada i sada i voditi polemike ko je bolji od koga, jednostavno nije fer prema svim tim ljudima koji su igrali fudbal dok je bio jedna brutalna igra u kojoj nije bilo zaštite, u kojoj nije bilo pomoći. Pitao sam mnoge prijatelje koji su igrali fudbal na ovim prostorima šta oni misle o promeni pravila i o protekciji igrača u NFL. Uglavnom sam dobio isti odgovor. Ukrali su nam sport u koji smo se zaljubili i dali su nam neku novu, modernu verziju. Da li se i dalje oduševljavamo na najbolje poteze u ligi? Naravno. Da li i dalje ne možemo da dočekamo nedelju i priliku da navijamo za naš tim? Naravno. Da li ćemo ikada prestati da pratimo NFL? Ne verujem. Isuviše smo zagriženi. Iako fale surovi udarci defanzivaca sa taktičke strane fudbal dobija neku novu dimenziju. Ofanzivni i defanzivni koordinatori sve više iznenađuju svojim rešenjima i prilagođavanjem. Kako je jedan moj prijatelj rekao, „fudbal je šah na travi“. Izgleda da je ova nova verzija napravljena tako da ne gubite figure.