Fudbalska 2018: Zvezdin san, Modrić, Francuzi…

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Protekla godina donela je mnogo uzbuđenja ljubiteljima fudbala u regionu koji su imali priliku da prate, ne samo standardna takmičenja poput nacionalnih prvenstava i evropskih klupskih liga, već i Svetski šampionat, kao i premijerno nadmetanje reprezentacija ’Starog kontinenta’ – Ligu nacija.

Na Mundijalu održanom u najvećoj državi naše planete Hrvatska je stigla čak do finala gde je poražena od Francuske, dok je drugi učesnik šampionata sa prostora bivše Jugoslavije, selekcija Srbije svoj nastup završila nakon prvog kruga. Kreator igre Hrvatske i madridskog Reala Luka Modrić je prekinuo višegodišnju dominaciju Lionela Mesija i Kristijana Ronalda dobivši ove 2018. sva moguća priznanja za najboljeg fudbalera Evrope i sveta, a sudija iz Srbije Miodrag Mažić je u Kijevu vodio finalni duel Lige šampiona u kojem je madridski ’kraljevski klub’ savladao Liverpul. Crvena zvezda je prvi put zaigrala u Ligi šampiona, baš kao što se i Dinamu najzad posrećilo da prezimi na međunarodnoj sceni pošto je kao pobednik grupe izborio plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope.

Godina na izmaku deonela je, naravno, kvalitetan fudbal u ligama evropske “petice“ u kojima su gotovo svi favoriti ubedljivo došli do titula. U prelaznom rokovima (zimskom i letnjem) je bilo mnogo atraktivnih prodaja igrača na evropskoj “pijaci”, a sigurno je da se januarski odlazak Kutinja iz Liverpula na “Kamp Nou” i julski prelazak Kristijana Ronalda iz Reala u Juventus po atraktivnosti i visini transfera mogu da mere sa prošlogodišnjom selidbom Nejmara iz Barselone u PSŽ. I poznati treneri su u 2018. menjali klupe, a neki od njih – Antonio Konte, Đulen Lopetegi i Žoze Murinjo – su dobili (ne)očekivane otkaze u Čelsiju, Realu i Mančester Junajtedu. Pri kraju ove godine desio se i neočekivani presedan da prvi put u istoriji finalni susret najvećeg južnoameričkog klupskog takmičenja, Kopa Libertadores, bude – zbog napada navijače River Plejta na igrače njihovog omrženog gradskog rivala iz Buenos Ajresa, Boke Juniors – odigran izvan ovog kontinenta, u Madridu. Bilo je u ovoj 2018. još interesantnih fudbalskih dešavanja ali pođimo redom…

Prosinečki selektor BiH, Krstajić vodi ’Orlove’ u Rusiju

Robert Prosinečki je početkom januara imenovan za selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine. Nekadašnji as Crvene zvezde, Reala i Barselone je na klupu ’Zmajeva’ stigao nakon odlaska Mehmeda Baždarevića i dva neuspeha najbolje selekcije bivše centralne jugoslovenske republike u kvalifikacionim nadmetanjima za evropski i svetski šampionat. Popularni ’Žuti’ je dobio poverenje čelnika Saveza u nadmetanju sa protivkandidatom Amarom Osimom, a odmah po imenovanju najavio je da će odvesti BiH na naredni šampinat ’Starog kontinenta’.

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Krajem istog meseca Fudbalski savez Srbije je i zvanično imenovao Mladena Krastajića za selektora ’Orlova’, pa je tako doskorašnji član stručnog štaba Slavoljuba Muslina – nakon prošlogodišnjih “probnih radova” na turneji reprezentacije po Aziji – dobio poverenje da vodi najbolji državni tim na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Kutinjo u Barseloni, Mitrović u Fulamu

Najveća “bomba” obično ne tako atraktivnog zimskog prelaznog roka bio je prelazak kreatora igre Liverpula i reprezentacije Brazila Filipa Kutinja u Barselonu. Katalonski klub je za realizaciju ovog posla – koji je bio najavljen ali ne i realizovan u leto 2017. godine – izdvojio ukupnu sumu od 160 miliona evra (120 miliona evra fiksno i 40 miliona naknadno kroz bonuse), a na “Enfildu” su pristali da za taj novac daju zeleno svetlo za odlazak svog najboljeg fudbalera, koji nje skrivao želju da nastavi karijeru u Barseloni. Na kalendarskom prelazu 2017. u 2018. ozvaničen je i prelazak holandskog štopera Virdžila van Dajka iz Sautemptona u Liverpul vredan 84,5 miliona evra, što je najveći novac u istoriji fudbala do sada dat za jednog odbrambenog fudbalera. Van Dajk je početkom januara debitovao za novi klub i, kasnije će se pokazati, dao ključni doprinos radikalnoj transformaciji šuplje odbrane Liverpula u najčvršći bedem u Premijer ligi.

Getty Image/ Marc Atkins / Stringer

Od prelazaka igrača iz našeg regiona u tom prelaznom roku treba izdvojiti odlazak na pozajmicu golgetera ’Orlova’ Aleksandra Mitrovića iz Njukasla u tadašnjeg člana Čempionšipa Fulam, koji je sa klupe vodio Slaviša Jokanović. Ova pozajmica se nakon efikasnih nastupa Mitra u novom dresu i ulaska londonskog kluba u Premijer ligu već na leto pretvorila u otkup ugovora, koji je Fulam koštao oko 26 miliona evra.

Zvezda stala pred CSKA, Viktorija zaustavila Partizan

Fudbaleri Crvene zvezde su svoj uspešan nastup u Ligi Evrope u sezoni 2017 /18 okončali u šesnaestini finala eliminacijom od moskovskog CSKA. Ekipa Vladana Milojevića u dva februarska nadmetanja sa ’Armejcima’ nije bila slabiji rival, međutim, ’crveno-beli’ nisu imali sreće da načine još jedan podvig i preskoče favorizovani tim iz glavnog grada Rusije. Nakon prvog meča u Beogradu koji je okončan bez golova, u revanšu je presudio pogodak Alana Džagojeva u 45. minuti. Zvezda je u završnici susreta, preko Pešića u 80. i Bena u 90. minutu, mogla da stigne do naredne runde Lige Evrope ali su napadači gostiju propustili sjajne prilike.

Identičan epilog imalo je učešće i fudbalera Partizana u Ligi Evrope, a njih je eliminisala Viktorija Plzenj ukupnim rezultatom 3:1. Prvo je u Humskoj bilo 1:1, Tavamba je doveo ’crno-bele’ u vođstvo, ali je zatim usledilo izjednačenje gostiju preko Reznika. U revanšu je Viktorija golovima Krmenčika i Čermaka obezbedila plasman dalje.

Region: Titule se vratile na “Marakanu” i “Maksimir”

Prolećne polusezone u najkvalitetnijim ligama našeg regiona okončane su povratkom titula na beogradsku “Marakanu” i zagrebački “Maksimir”. Crvena zvezda nije ponovila grešku iz prethodnog šampionata kada je dozvolila Partizanu da u finišu anulira njenu veliku prednost i prvi preseče ciljnu vrpcu. ’Crveno-beli’ su u zimskom prelaznom roku ostali bez Kange i Boaćija, ali je u Beograd iz Olimpijakosa, uz obeštećenje grčkom klubu od 500.000 evra, stigao napadač sa Komorskih Ostrva El Farđu Ben. Njegovo angažovanje će se kasnije, pogotovo nakon datih golova  u  evropskim mečevima, pokazati kao pun pogodak čelnika kluba sa “Marakane”. Zvezda je takmičenje u Ligi za šampiona Srbije okončala sa 17 bodova prednosti ispred ’crno-belih’, dok su nastup u kvalifikacijama za Ligu Evrope, pored tima iz Humske, obezbedili Radnički i Spartak. Partizan se morao zadovoljiti utešnim trofejem Kupa Srbije do koga je stigao nakon što je u finalnom  meču u Surdulici golovima Jankovića i Zdjelara savladao Mladost sa 2:1. Iz lige su ispali Borac i Javor, dok su u elitno fudbalsko društvo Srbije ušli vranjski Dinamo i Proleter iz Novog Sada.

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Dinamo je sa bilansom od 22 pobede sedam poraza i sedam remija, osvojio 19. titulu šampiona Hrvatske. Tim iz Zagreba se tako vratio na tron, koji je u prethodnom šampionatu prepustio Rijeci, a kompletan utisak o uspešnoj sezoni ekipa trenera Nenada Bjelice je upotpunila osvajanjem nacionalnog Kupa pošto je u finalu savladala Hajduk sa 1:0. ’Modri’ su prvenstvo okončali sa tri boda prednosti ispred Rijeke, koja je, uz Hajduk i Osijek, izborila nastup u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Dinamo je, inače, u junu ostao bez svog dugogodišnjeg prvog čoveka Zdravka Mamića. On je dan uoči nepravosnažne presude, kojom je na sudu u Osijeku zbog malverzacija i neplaćanja poreza osuđen na šest ipo godina zatvora, pobegao u Bosnu i Hercegovinu gde ga, bar za sada, od izručenja Hrvatskoj štiti to što ima državljanstvo BiH.

Ubedljivi Zrinjski, Sutjeska bolja od Budućnosti

Zrinjski je osvojio treću uzastopnu, ukupnu šestu titulu u šampionatu Bosne i Hercegovine. Mostarski ’Plemići’ – koje je sa klupe vodio Blaž Slišković – su glavnim rivalima Željezničaru i Sarajevu na kraju prvenstvene trke pobegli šest i 13 bodova, a plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope je, pored timova iz glavnog grada BiH, izborio i Široki Brijeg. Peto i šesto mesto zauzeli su klubovi iz Republike Srpske Krupa i Radnik (čiji predsednik je selektor Srbije Mladen Krstajić), dok je nekadašnji šampion banjalučki Borac, zbog neisplaćenog duga od 600.000 konvertibilnih maraka Školi fudbala Džaja, ostao bez premijerligaške licence i izbačen u niži rang takmičenja.

FK Sutjeska

U Crnoj Gori se na šampionski tron popela Sutjeska. Nikšićani su do svoje treće titule stigli sa 22 boda prednosti ispred drugoplasirane Budućnosti, koja je sa ekipama Mladosti i Rudara stekla pravo nastupa u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Još ubedljiviji je bio prvak Makedonije Škendija iz Tetova, čija je bodovna prednost nad drugoplasiranim Vardarnom na kraju šampionata iznosila čak 35 bodova. Daleko neizvesnija je bila trka za titulu u Sloveniji, gde su pretendenti Olimpija i Maribor okončali šampionat bodovno izjednačeni. Klub iz Ljubljane je, međutim, u četiri međusobna okršaja postigao više golova u gostima od mariborskog sastava, što mu je, prema propozicijama Saveza, bilo dovoljno da po drugi put postane šampion Slovenije. 

Juventus se jedini namučio u “ligama petice”

Neizvesnosti oko borbe za titulu u većini liga “evropske petice” gotovo da nije bilo u sezoni 2017/18 pošto su gotovo svi šampioni daleko pre kraja prvenstvenih nadmetanja stekli nedostižnu bodovnu prednost, a samim tim i obezbedili mesto na tronu. Jedini izuzetak se desio u italijanskoj Seriji A, gde se novi i stari šampion Juventus morao namučiti kako bi sačuvao mesto na prestolu. Torinska ’Stara dama’ je svoju sedmu uzastopnu titulu dovela u pitanje neočekivanim porazom ma svom terenu od jedinog rivala Napolija (0:1) u završnici šampionata. U narednom kolu Juve je, iako sa igračem više, bio na  ivici poraza u derbiju sa Interom u Milanu jer je domaćin nekoliko minuta pre kraja vodio sa 2:1.  Dugogodišnji vladari Italije su, ipak, uspeli da u finišu načine preokret i stignu do dragocene pobede (3:2), a kad je Napoli naredni dan ubedljivo poražen od Fiorentine sve je bilo gotovo, tačnije stvar je vraćena u normalu. Alegrijev tim – koji je u toj sezoni trijumfovao i u Kupu Italije – je na kraju sakupio 95 bodova, četiri više od Napolija. Plasman u Ligu šampiona su još obezbedili Roma i Inter, koji je u poslednjem kolu u odlučujućem meču savladao Lacio u Rimu sa 3:2.

’Građani’ se prošetali kroz Premijer ligu

Premijer ligi se Mančester Siti prosto prošetao do titule. Ekipa Pepa Gvardiole je sakupila rekordnih 100 bodova, čak 19 više od drugoplasiranog gradskog rivala Junajteda. Sane, Aguero, De Brujne, Silva i ostali igrači novog šampiona su tokom duge prvenstvene sezone doživeli samo dva poraza – od Liverpula i Murinjovog sastava, što dovoljno govori koliko ih je bilo teško savladati.  Plasman u Ligu šampiona su još obezbedili Junajted, Totenhem i Liverpul, osvajač FA Kupa Čelsi se morao zadovoljiti nastupom u Ligi Evrope, dok su se iz Premijer lige u Čempionšip preselili Stouk Siti, Svonsi i WBA. U najelitnije društvo su stigli Vulverhempton, Kardif i, nakon pobeda nad Derbijem i Aston Vilom u plej-ofu, londonski Fulam. Sjajnu prvu sezonu u dresu Liverpula Mohamed Salah je okončao sa 32 pogotka kao najbolji strelac lige, dok je golgeter Totenhema i reprezentacije Engleske Hari Kejn 30 puta zatresao mrežu rivala.

Barsa vratila šampionske osmehe na “Kamp Nou“

Barselona je vratila titulu i po 25. put prvenstvenu trku okončala kao šampion Španije. Valverdeovoj ekipi, koja je na startu sezone ostala bez Nejmara, posao je olakšao Real svojim slabim igrama u  Primeri, pa su Katalonci, uz samo jedan poraz, na kraju sakupili čak 15 bodova više od drugoplasiranog madridskog Atletika.

Pored tri najveća španska kluba u Ligu šampiona se plasirala i Valensija, u niži rang su se preselili Deportivo, Las Palmas i Malaga, dok su novi članovi Primere postali Ueska, Rajo Valjekano i Valjadolid. Lionel Mesi je sa 34 pogotka bio golgeter lige, što mu je po peti put u karijeri donelo “Zlatnu kopačku”, trofej namenjen najboljem strelcu evropskih  nacionalnih prvenstava. Kristijano Ronaldo je svoju poslednju devetu sezonu u Španiji okončao sa 26 golova, dok je drugi član udarnog napadačkog tandema Barselone Luis Suares dao jedan pogodak manje od Portugalca.

Bajern i PSŽ lako do trona

Ni Bajern ni PSŽ nisu imali prevelikih problema na putu do titule, Bavarci su nastavili dominaciju u prvenstvu Nemačke, dok su se ’Sveci’ vratili na tron. Minhenski tim je u definitivno oproštajnoj sezoni Jupa Hajnkesa od klupe petostrukog šampiona Evope (i to pošto je prekinuo penziju posle otkaza koji je uručen Karlu Ančelotiju) okončao takmičenje u Bundesligi sa čak 21 bodom prednosti ispred drugoplasiranog Šalkea. U Ligu šampiona su plasman još obezbedili Hofenhajm i  Borusija iz Dortmunda, iz elitnog društva je, uz Keln, po prvi put u istoriji ispao HSV, dok su novi članovi najvišeg razreda nemačkog fudbala postali Fortuna i Nirnberg. Kompletan ugođaj Bajernu pokvario je neočekivani poraz u finalu Kupa Nemačke od frankfurtskog Ajntrahta (1:3), koga je u tom duelu u Berlinu sa klupe poslednji put vodio budući trener minhenskog tima Niko Kovač.

Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

PSŽ je, iako je gotovo celu prolećnu sezonu igrao bez povređenog Nejmara, superiorno okončao šampionat Francuske sa 13 bodova prednosti ispred Monaka.’Sveci’ su tako osvojili petu titulu u šest proteklih sezona, a jedino su u šampionatu 2016/17 dozvolili klubu iz Kneževine da iskoristi njihovo privremeno opuštanje i popne se na tron. U Ligu šampiona se uz ta dva kluba plasirao i Olimpik iz Liona, dok su se u niži rang preselili Troa i Mec.

Real treći put zaredom trijumfovao u Ligi šampiona

Real je u Kijevu treći put uzastopno, a četvrti put u poslednjih pet sezona, trijumfovao u najprestižnijem evropskom klupskom takmičenju – Ligi šampiona. Fudbaleri koje je sa klupe vodio Zinedin Zida, su u sezoni u kojoj nisu blistali u Primeri zasluženo uzeli “ušati pehar”. Do cilja, ukupno 13. Realove titule najboljeg kluba ’Starog kontinenta’, stigli su preko teških rivala – Juventusa, Bajerna i Liverpula. Najpre su u četvrtfinalu odmerili snage sa italijanskim šampionom i u prvom duelu u Torinu su prosto nokautirali domaćina (3:0). Ronaldo se spektakularnim golom postignutim ’makazicama’ preporučio budućim poslodavcima, a  malo ko je posle toga verovao da će revanš u Madridu biti bilo šta drugo osim puke formalnosti. Ipak, stvari su se u španskoj prestonici razvijale drugačije jer je torinska ’Stara dama’ u 68. minutu golovima Mandžukića (dva) i Matuidija anulirala minus iz prvog duela. Kada je izgledalo da će se igrati produžeci engleski sudija Majkl Oliver je u zaostavnom vremenu jedan start Benatije nad Vaskezom okarakterisao kao prekršaj za jedanesterac. Igračima Juventusa nisu pomogli ni žustri protesti posle kojih je Bufon dobio crveni karton. Ronaldo je sa bele tačke odveo ’kraljevski klub’ na megdan staroj mušteriji Bajernu, gde je braniocu titule, nakon pobede u Minhenu (2:1), bio dovoljan i nerešen rezultat (2:2) u revanšu da ponovo stekne pravo nastupa u završnom susretu.

David Ramos/Getty Images

Najveću senzacionu prolećnog eliminacionog dela takmičenja načinila je Roma koja je, nakon visokog poraza u Barseloni (1:4), uspela da na Olimpijskom stadionu u Rimu u revanšu eliminiše (3:0) Mesija i drugove. ’Vučici’ je poslednja prepreka na putu do finala bio Liverpul. Klopova ekipa – čiju glavnu snagu je predstavljao ubitačni napadački trio: Salah, Firminjo, Mane – prethodno je neočekivano ubedljivo izbacila iz igre u Premijer ligi superiorni Mančester Siti. Tim sa “Enfilda” je savladao Gvardioline izabranike u oba duela (3:0, 2:1), a zatim opravdao ulogu favorita u odmeravanju snaga sa Romom. Petostruki šampion Evrope je pobedio rivala u prvom meču kod kuće sa 5:2 ali se u glavnom gradu Italije, i pored vođstva od 1:0 i 2:1, morao namučiti da bi vizirao kartu za Kijev. Roma je u revanšu bila bolja (4:2) od tima iz grada Bitlsa ali joj to nije bilo dovoljno da se po drugi put u istoriji ovog kluba izbori nastup u finalu najvećeg evropskog takmičenja.

U borbi za “ušati pehar” su presudili prerani izlazak sa terena povređenog Mohameda Salaha,  kiksevi golmana Liverpula Lorisa Karijusa i blistavo veče dvostrukog strelca Gareta Bejla koji je, kada je to bilo najvažnije, potvrdio visoku, često od strane mnogih osporavanu klasu. Madriđani su poveli u 51. minuti nakon što je nemački čuvar mreže na privremenom radu u Engleskoj prosto poklonio loptu Benzemi. Četiri minuta kasnije Mane je vratio nadu ’Redsima’, ali je zatim Velšanin, najpre sjajnim ’makazicama’ (u 63. minutu),  a zatim i drugim pogotkom postignutim, uz ’asistenciju’ Karijusa, stvorio uslove da Real ostane na evropskom tronu.

A Atletiko uzeo “utešni pehar” Lige Evrope

Madridski Atletiko je po treći put u svojoj klupskoj istoriji uzeo trofej u Ligi Evrope, iako je ove sezone tek od šesnaestine finala neplanirano po kazni nastupao u ovom takmičenju. Ekipa Dijega Simeonea je prethodno neočekivano, prvi put otkako je vodi argentinski stručnjak, eliminisana u grupnoj fazi Lige šampiona, pa joj je preostalo da utehu potraži u manje prestižnom evropskom nadmetanju. Grizman i drugovi su, držeći se logike bolje išta nego ništa,  prihvatili izazov i po drugi put od kako je Simeone na njihovoj klupi podigli pehar koji nema vrednost onog  iz Lige šampiona ali, ipak, jeste značajan.

Matthias Hangst, Getty Images

’Jorgandžije’ su najpre u polufinalu, nakon velike borbe (1:1 u Londonu, 1:0 u Madridu) pokvarili plan Arsena Venegera da se od Arsenala oprosti sa jednim evropskim trofejom, da bi zatim 16. maja u Lionu u odlučujućem meču sa marsejskim Olimpikom, opravdali ulogu favorita (3:0). Atletiko je do “utešnog pehara” stigao zahvaljujući dvostrukom strelcu Grizmanu, koji je pogodio mrežu francuskog tima u 21. i 49. minutu, da bi tačku na i stavio Gabi golom u poslednjim trenucima utakmice. 

Mažić sudio finale Lige šampiona

Srpskom arbitru Miloradu Mažiću je, kao priznanje za višegodišnje uspešno vođenje teških mečeva na evropskoj sceni, ukazana čast da sudi finalni susret Lige šampiona između Reala i Liverpula, odigran 26. maja u Kijevu. Delilac fudbalske pravde iz Vrbasa je, prema preovladavajućim ocenama, vrhunski obavio dobijeni zadatak, mada ima i mišljenja (uglavnom među navijačima engleskog kluba) da je trebalo da kartonom (žutim ili crvenim) kazni Serhia Ramosa zbog toga što je prilikom borbe za loptu sa Salahom namerno povredio ruku Egipčaninu, koji je zatim morao da napusti teren. Mažić je kasnije na Svetskom prvenstvu u  Rusiji odlično vodio  mečeve Meksiko – Južna Koreja, Kolumbija – Senegal, kao i četvrtfinalni duel Brazila i Belgije. Bio je ozbiljan kandidat da deli pravdu na finalnom duelu ali mu je, kako je sam kasnije rekao, zbog plasmana komšija iz Hrvatske u završni susret za titulu uskraćeno najveće priznanje u karijeri.

Lopetegi  smenjen dan uoči starta Mundijala

Selektor španske reprezentacije Đulen Lopetegi je 13. juna, dan pre počeka Svetskog prvenstva u Rusiji, dobio otkaz od Fudbalskog saveza svoje zemlje. Opravdanje za sprovođenje ovakve, do sada, uoči velikih takmičenja nikad primenjene disciplinske mere, čelnici vladajućeg tela španskog fudbala su našli u Lopetegijevom dogovoru sa Realom da posle završetka Mundijala preuzme vođenje ’kraljevskog kluba’. Zasmetalo im je što se selektor, iako još zaposlen u Savezu, mimo njihovog znanja dogovorio sa Realom zbog čega su odlučili da ga smene pred sam start šampionata na kome je trebalo da vodi jednog od glavnih kandidata za titulu. Umesto njega, na klupu ’Crvene furije’ su u nedostaku boljih rešenja lansirali Fernanda Jera, a koliko se ovaj potez pokazao plodonosnim pokazao je nastup Španje u Rusiji, gde je takmičenje završila već u osmini finala porazom od selekcije domaćina.

Francuzi svetski šampioni, Hrvatska stigla do finala

Svetski šampionat u Rusiji završen je trijumfom reprezentacije Francuske koja je do svoje druge titule najbolje selekcije naše planete došla nakon pobede nad Hrvatskom (4:2) u finalnom susretu, odigranom 15. jula u Moskvi. Tako je selektor ’Trikolora’ Didije Dešan postao, uz Marija Zagala i Franca Bekembauera, jedini čovek koji je uspeo da se na svetski tron popne i kao igrač i kao predvodnik reprezentacije sa klupe, ali ništa manji uspeh nije ostvario ni gubitnik finalnog duela Zlatko Dalić. Stručnjak rođen u Livnu 1966. je preuzeo selekciju ’Vatrenih’ u situaciji kad joj je pred odlučujući kvalifikacioni duel sa Ukrajinom u Kijevu nisu davane velike šanse da se može uopšte kvalifikovati za Mundijal, a uspeo je  da je posle samo osam meseci dovede do druge pozicije na svetu.

Catherine Ivill, Getty Images Sport

Hrvati su svoj put do finala započeli očekivanom pobedom nad Nigerijom (2:0), posle koje je usledila sjajna igra i ubedljiv trijumf nad favorizovanim Argentincima (3:0) u kome su golove postigli Rebić, Modrić i Rakitić. Nakon nove pobede u meču bez takmičarskog značaja nad Islandom (2:1) Dalićevi izabranici su se u osmini finala sastali sa Dancima. Susret u kojem su golovi pali na samom početku je i nakon produžetaka okončan bez pobednika (1:1) ali je Hrvatska, zahvaljujući sjajnim odbranama Subašića, nakon jedanaesteraca stekla pravo da u borbi za polufinale odmeri snage sa domaćinom prvenstva Rusijom. U meču odigranom 7. jula u Sočiju ponovo su odlučivali penali i opet su odbrane Subašića odvele selekciju nekadašnje jugoslovenske republike u narednu rundu. Prethodno je u regularnih 90 minuta meč okončan bez pobednika (1:1), a dodatnih 30 minuta doneli su po još jedan pogodak u mreži oba rivala ali ne i rešenje pitanja o putniku u polufinale. I treći uzastopni susret, ovaj put sa Englezima, Modrić i drugovi su morali da igraju 120 minuta, ali tada nije bilo potrebe da se izvode jedanaesterci pošto je Mandžukić golom u 112. minutu otvorio svojim zemljacima “vrata raja”. U regularnom delu utakmice dugo se činilo da će Englezi – koji su poveli pogotkom Tripijera u 5. minutu – prvi put posle daleke 1966. zaigrati u meču za titulu, međutim Perišić je izjednačujućim golom u 66. minutu pripremio teren za kasniji trijumf svoje selekcije.

Francuzi su, za razliku od Hrvata, do finala stigli bez igranja dodatnih 30 minuta i izvođenja jedanaesteraca. Nakon utakmica u grupi sa Australijom, Peruom i Danskom u kojima se nije previše potrošila, Dešanova selekcija je u efikasnom meču punom obrta sa Argentincima (4:3) izborila vizu za četvrtfinale. U naredna dva duela sa oslabljenim Urugvajcima (nedostajao im je povređeni Kavani) i sjajnim Belgijancima, ’Trikolori’ nisu primili ni pogodak, ali su im pobede sa malo datih golova (2:0 i 1:0) bile dovoljne da po treći put u svojoj istoriji zaigraju u meču za titulu. 

Elsa, Getty Images Sport

U završnom meču šampionata Dešan je ukazao poverenje: Lorisu, Pavaru, Varanu, Umitiju, Luisu Ernandezu, Pogbi, Kanteu, Mbapeu, Grizmanu, Matuidiju i Žiruu, dok se Dalić odlučio da na teren stadiona “Lužnjiki” istrče: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Rakitić, Brozović, Rebić, Modrić, Perišić i Mandžukić. Naslednici svetskih šampiona iz 1998. su poveli zahvaljujući autogolu Mandžukića, ali je Perišić ubrzo vratio ’Vatrene’ u igru. Prelomni detalj susreta desio se u 38. minutu kada je jedno sporno igranje rukom Perišića u šesnaestercu Hrvatske argentinski sudija Nestor Pitana okaraktersao kao prekršaj za najstorožu kaznu. Grizman je bio siguran eguekutor, a ovu prednost su ’Trikolori’ povećali u nastavku utakmice pogocima Pogbe i Mbapea u 59. i 65. minutu. Ishod meča za titulu je time bio rešen, pa je poslednji gol šampionata koga je postogao Mandžukić nakon greške Lorisa, samo ublažio poraz manje srećnog finaliste.   

Reprezentacija koja je možda najviše svojim ofanzivnim i efikasnim igrama na šampionatu oduševila ljubitelje fudbala je bila Belgija. Kada su Azar i drugovi u četvrtfinalu savladali favorizovani Brazil sa 2:1 mnogima se učinilo da ujedinjeni Flamanci i Valonci mogu otići do samog kraja. Ipak, Francuska je u polufinalu bila spretnija i sretnija od Belgijanaca koji su se na kraju posle pobede nad Englezima (2:0) morali zadovoljiti trećim mestom. Najveće razočaranje su, naravno, bili Nemci koji su odbranu titule neočekivano okončali već nakon grupne faze šampionata koju su završili na poslednjem mestu. Izabranici selektora Joahima Leva su prvenstvo započeli porazom od Meksika (0:1), posle kojeg su srećno stigli do bodova u duelu sa Šveđanima (2:1). Za prolaz u osminu finala im je trebala pobeda nad otpisanom Južnom Korejom ali je usledio senzacionalni debakl (0:2), koji se može uporediti sa davnom katastrofom Italijana u meču sa reprezentacijom druge korejske države (0:1) na Šampionatu u Engleskoj 1966. godine.

Na Mundijalu u Rusiji postignuto je 169 golova, tačnije 2,64 po meču, a titula najboljeg strelca pripala je engleskom napadaču Hariju Kejnu, koji je šest puta zatresao mreže rivala, doduše čak pet puta u susretima u grupnoj fazi.

’Orlove’ srušili Šaćiri i Brih

Reprezentacija Srbije okončala je svoje učešće na Svetskom šampionatu u Rusiji već nakon grupne faze takmičenja u kojoj je zauzela tek treće mesto. Kada je žreb odredio da ’Orlovi’ budu u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom, bilo je jasno da su petostruki svetski šampioni veliki favoriti za prvo mesto, dok će se preostale tri selekcije boriti za drugu poziciju koja, takođe, obezbeđuje plasman u osminu finala. Krstajićevi izabranici su uspešno položili prvi ispit pošto su na startu 17. juna u Samari golom Kolarova savladali Kostariku sa 1:0. Već tada je bilo jasno da pobeda nad Švajcarcima u sledećem meču garantuje Srbiji sigurno mesto među 16 najboljih selekcija sveta.

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Srpski reprezentativci su odlično 22. juna započeli utakmicu u Kalinjingradu pošto su pogotkom Mitrovića, nakon sjajnog udarca glavom, već u petom minutu stekli željeni rezultat. Nažalost, nastavak utakmice nije tekao u skladu sa očekivanjima srpskih igrača i navijača. Rivali su u 52. minutu preko Džake izjednačili rezultat, pa je Krstajićeva selekcija u nastavku zaigrala ofanzivnije pošto joj je, zbog remija Švajcarske i Brazila u prvom kolu, samo pobeda obezbeđivala mir pred poslednji susret u grupi. U 68. minutu nakon centraršuta Tadića u šesnaestercu Švajcaraca Lihtštajner i Šar su obema rukama obgrlili Mitrovića, ali je nemački sudija Felkis Brih, umesto da pokaže na belu tačku, dosudio prekršaj našeg napadača. Brih nije ni poslušao signal iz VAR sobe da još jednom na snimku pogleda čitavu situaciju. Zbog toga više nije sudio nijedan meč u Rusiji, ali to je bila slaba uteha za ’Orlove’, koji su u završnici presudnog meča u nekadašnjem Keningsbergu doživeli novi šok. U poslednjim trenucima utakmice kad su gotovo svi reprezentativci Srbije bili na protivničkoj polovini Đerdan Šaćiri je pobegao Dušku Tošiću i matirao Vladimira Stojkovića – 1:2. 

Posle ove utakmice je bilo jasno da reprezentacija nekadašnje najveće jugoslovenske republike samo čudom može u osminu finala. Brazil je, pokazalo se u meču odigranom 22. juna u Moskvi, bio nepremostiva prepreka za Srbiju. Krstajić je iz startne jedanaestorice izbacio Ivanovića i Tošića, a Milenkovića u novom štoperskom tandemu upario sa Veljkovićem, međutim ove promene nisu donele rezultat. Brazilci su golovima Paulinja i Silve stigli do rutinske pobede (2:0), a reprezentativcima Srbije je ostalo samo da žale za propuštenom šansom. Jer Šveđani u osmini fnala, a kasnije Englezi u borbi za polufinale, ne bi po svojim kvalitetima prestavljali nepremostive prepreke za ’Orlove’, koje su na putu ka sanjanim visinama srušili Brih i Šaćiri.

Ronaldo iz ’kraljevskog kluba’ otišao u Juventus

Početkom jula fudbalskim svetom je odjeknula “bomba” – Kristijano Ronaldo se u transferu vrednom 105 miliona evra preselio iz Reala u Juventus. Iako se znalo da portugalski as u poslednje vreme nije baš u najboljim odnosima sa predsednikom madridskog kluba Florentinom Peresom malo ko je očekivao da će posle devet godina provedenih u španskoj prestonici ovoga leta prihvatiti ponudu torinske ’Stare dame’ i sa njom potpisati četvorogodišnji ugovor, koji mu garantuje godišnju zaradu od 30 miliona evra.

Gabriele Maltinti, Getty Images Sport

Ipak, to se dogodilo pošto je za mnoge kontraverzni as pronašao motivaciju u novom izazovu, pružaju odlučujućeg doprinosa realizaciji Juveovog više od dve decenije neostvarenog sna o osvajanju treće titule šampiona Evrope. Posle kraćeg perioda privikavanja na novu sredinu i italijanski sistem igre Kristijano je došao na svoje i počeo da daje golove. Ostaje da se vidi hoće li se snovi pretvoriti u stvarnost,a on sa trećim klubom uzeti  pehar Lige šampiona.

Kepa i  Alison najskuplji golmani u istoriji fudbala

Proteklog leta u Engleskoj je najviše potrošio Liverpul koji je na “Enfild” iz Rome doveo golmana Alisona za 62,5 miliona evra, te veziste Keitu (iz Lajpciga) i Fabinja ( iz Monaka) za koje je izdvojio sume od 60, odnosno 45 miliona evra. Znatno jeftiniji, što međutim, ne znači i igrački manje upotrebljiv bio je Šaćiri za koga je izdvojeno samo 14 miliona evra. Šampion Mančester Siti je angažovao dugogodišnju Gvardiolinu želju Rijada Mareza za šta je platio 67 miliona evra, dok je Čelsi oborio kratki svetski rekord Liverpula u izdvajanju novca za jednog golmana. Klub iz Londona je nakon odlaska Kurtoe u Real odrešio kesu, pa je relativno nepoznati čuvar mreže Atletik Bilba Kepa Arizabalaga uručen kao poklon novom treneru Maurisiju Sariju u transferu vrednom 80 miliona evra. Real ove godine nije bio raspoložen za spektakularno dovođenje igrača, Barselona je najveći posao završila u januaru, pa se na leto zadovoljila kupovinom Brazilaca Artura i Malkolma, te angažovanjem već istrošenog Čileanca Vidala. Ni u Parizu, zbog propisa UEFA, nisu bili spremni da proteklog leta duboko zavuku ruke u džep, zbog čega je najpoznatije pojačanje prispelo u ’grad svetlosti’ bio Điđi Bufon koji je prihvatio ponudu PSŽ da u tom klubu pokuša u 40. godini života da stigne do toliko željenog trofeja Lige šampiona.

Atletiko preko Reala stigao do Superkupa Evrope

Atletiko je u meču koji otvara drugi deo sezone savladao u Talinu 15, avgusta posle produžetaka velikog gradskog rivala, Real sa 4:2 i tako osvojio trofej Superkupa Evrope. Ovo nadmetanje aktuelnog osvajača Lige šampiona i pobednika Lige Evrope započelo je pogotkom Dijega Koste u 55 sekundi susreta. Benzema je u 27. minuti izjednačio rezultat, da bi u nastavku ’kraljevski klub’ poveo pogotkom Ramosa sa bele tačke.

Alexander Hassenstein/Getty Images

Ipak, Simeoneov tim se nije predavao, pa je najpre Kosta u 73. minutu anulirao prednost Reala, da bi zatim u produžecima Saul i Koke novim pogocima doneli pobedu ’Jorgandžijama’. Novi trener tima sa “Santjago Bernabeua” Đulen Lopetegi je tako ostao bez prvog potencijalnog trofeja u Realu što je bio loš predznak pred početak pravih iskušenja koje su ga očekivala u nastavku sezone.

Modriću sve nagrade za najboljeg igrača sveta u 2018.

Luka Modrić je sjajnim igrama i rezultatima u dresovima Reala i reprezentacije Hrvatske obeležio 2018. pa su mu pripala sva prestižna priznanja za najboljeg fudbalera Evrope i sveta u ovoj godini. Nekadašnji vezni igrač Dinama i Totenhema, koji je od 2012. jedan od ključnih poluga madridskog tima, tako je prekinuo višegodišnju dominaciju Kristijana Ronalda i Lionela Mesija koji su se smenjivali kao osvajači ovih priznanja. Modrić je najpre proglašen za najboljeg igrača Mundijala u Rusiji (drugi je bio Belgijanac Eden Azar, a treći Francuz Kilijan Mbape), da bi ga zatim UEFA i FIFA izabrale za najboljeg fudbalera Evrope, kao i sveta u 2018.

U oba ova nadmetanja trijumfovao je u konkurenciji Kristijana Ronalda i Mohameda Salaha, da bi mu na kraju 27. novembra pripala i prestižna “Zlatna lopta” francuskog lista “Frans fudbal” koja se tradicionalno svake godine dodeljuje prvom igraču planete. Zanimljivo je da su u proteklih deset godina Ronaldo i Mesi po pet puta osvajali ovaj trofej, ali je ove 2018. kapiten hrvatske reprezentacije prekinuo njihovu vladavinu dobivši više glasova od drugoplasiranog portugalskog asa i Francuza Antoana Grizmana kojem je pripalo treće mesto.

Zvezda se plasirala u Ligu šampiona!

Crvena zvezda je konačno ostvarila dugogodišnji san i u sezoni 2018/19 izborila plasman u Ligu šampiona. Nisu na “Marakani” pred start kvalifikacija najavljivali da ekipa ima imperativ da već sada izbori mesto u elitnom evropskom društvu, ali su učinili sve kako bi što spremnije ušli u borbu za najatraktivnije takmičenje ’Starog kontinenta’. Beogradski klub su letos napustili Donald, Le Talek i najbolji strelac Pešić, ali je lista pojačanja bila više nego dugačka. Pre i tokom kvalifikacija fudbaleri Crvene zvezde postali su Stojiljković, Ebisilio, Degenek, Meleg, Jevtović, Jovančić i Kafu, međutim time nije stavljena tačka na posao oko dovođenja novih igrača.

Prvak Srbije je u prva dva kola kvalifikacija preskočio lakše prepreke, letonski Spartaks (0:0, 2:0) i litvansku Suduvu (3:0, 2:0). Naredni rival je bio znatno teži, slovački šampion Spartak iz Trnave. Kada je prvi meč u Beogradu završen mršavim nerešenim rezultatom 1:1, mnogi su se pribojavali da bi Zvezda već u ovoj ranoj letnjoj fazi mogla da završi ovosezonski nastup u Evropi. Ipak, Milojevićev tim se vratio zadovoljan iz Slovačke. Regularni tok meča odigranog 14. avgusta u Trnavi okončan je istoventnim rezultatom kao u  Beogradu (strelec izjednačujućeg gola za goste bio je Ben u 6. minutu), ali je Nemanja Radonjić pogotkom  u 98. minutu produžetka doneo bivšem šampionu Evrope plasman u plej-of.

Poslednja prepreka na putu ka Ligi šampiona bio je austrijski Salcburg, koji je u prethodnoj sezoni stigao do polufinala Lige Evrope. Zvezda je bila hendikepirana činjenicom da je zbog kazne prvu utakmicu kao domaćin morala da igra pred praznim tribinama “Marakane”, a ovaj duel je, nakon nekoliko propuštenih šansi Beograđana, završen bez golova.  U revanšu 29. avgusta domaćini su veći deo utakmice bili bolji rival, a kad su u 48. minutu poveli sa 2:0 činilo se da je priča zavšena. Tada je, međutim, usledio neočekivani preokret u kojem su se ’crveno-beli’ za samo dva minuta (85. i 66.) pogocima El Farđua Bena iz ponora vratili na veliku scenu. Do kraja susreta Austrijanci su bezuspešno pokušavali da postignu treći pobedonosni gol, a kad je sudija Čakir odsvirao kraj meča započelo je veliko slavlje igrača i navijača Zvezde.

Partizan je proteklog leta u kvalifikacijama za Ligu Evrope stigao do plej-ofa. Poslednja prepreka, turski Bešiktaš se na kraju pokazala nepremostivom jer je nakon remija u Beogradu (1:1) u revanšu u Istanbulu domaćin lako stigao do ubedljivog trijumfa. Spartak je, nakon eliminacije severnoirskog Kolrejna, u narednoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope načinio podvig izbacivši favorizovanu prašku Spartu (2:0, 1:2). Subotičani su zatim zaustavljeni od objektivno jačeg danskog rivala Brendbija (0:2, 1:2), dok je treći srpski predstavnik u ovom takmičenju, Radnički uspeo da prođe prvo kolo (maltešku Gziru), da bi zatim bio zaustavljen od izraelskog Makabija (0:2, 2.2).

Od ostalih klubova iz regiona teba izdvojiti Dinamo, koji je bio veoma blizu plasmana u Ligu šampiona. Tim iz Zagreba je u prvom duelu plej-ofa sa ekipom Jang Bojsa u Švajcarskoj ostvario odličan rezultat (1:1). U revanšu je hrvatski šampion pogotkom Hajrovića u 7. minutu poveo sa 1:0 al je u nastavku susreta u samo tri minute primio dva gola i tako prepustio ekipi iz Berna mesto u najelitnijem evropskom takmičenju. Zapažen nastup ostvarila je i makedonska Škendija koja je u kvalifikacijama za Ligu šampiona stigla čak do trećeg kola gde ju je zaustavio već pomenuti Salcburg.

Liga nacija: Srbija i BiH u višem razredu

Ljubitelji fudbala su imali priliku da tokom jesenjih meseci posmatraju novo reprezentativno evropsko takmičenje – Ligu nacija. UEFA je želela da promovisanjem ovog nadmetanja izbaci nepopularne prijateljske mečeve, omogući reprezentacijama da odmeravaju snagu sa sebi ravnima ali i pruži mogućnost pobednicima grupa da, u slučaju neuspeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, preko plej-ofa naknadno izbore pravo nastupa na šampionatu ’Starog kontinenta’.

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Premijerno takmičenje je donelo zanimljiv i kvalitetan fudbal ali i iznenađenja, prvenstveno u najjačoj A diviziji. Malo ko je mogao prognozirati da će pobednici četiri grupe – dakle selekcije koje će se naredne godine na završnom turniru boriti za pehar namenjen najboljem – biti Engleska, Holandija, Švajcarska i Portugal. Dobro, prvo mesto Portugalaca u grupi sa Italijom i Poljskom ne može se smatrati iznenađenjem, ali sigurno nije bilo mnogo onih koji su predvideli da će Holanđani nadmašiti Francuze i Nemce, Englezi biti bolji Španaca i Hrvata, a Švajcarci ispred Belgijanaca. To se ipak dogodilo pa će narednog juna u Portugalu snage u polufinalnim mečevima odmeriti domaćin i Švajcarska, Engleska i Holandija.

Iz A divizije kao poslednjeplasirane ispadaju selekcije Hrvatske, Nemačke, Poljske i Islanda. Iako su na startu takmičenja doživeli katastrofalan poraz na gostovanju Španiji (0:6), a zatim osvojili samo bod protiv Engleza u Rijeci (0:0), Dalićevi izabranci su ipak, posle trijumfa nad ’Crvenom furijom’ na „Maksimiru“ (3:2), došli u poziciju da pobedom na “Vembliju” u poslednjem kolu stignu do prvog mesta. ’Vatreni’ su preko Kramarića došli do željenog rezultata ali nisu izdržali. Englezi su u završnici preokrenuli rezultat (2:1), što im je donelo prvo mesto u grupi, a Hrvate odvelo u niži rang.

Selekcija Srbije je opravdala ulogu favorita u Grupi 4 C divizije i osvajanjem prvog mesta u konkurenciji Rumunije, Crne Gore i Litvanije vizirala kartu za viši rang, ali i stekla mogućnost da u slučaju neuspeha u kvalifikacijama, preko plej-ofa stigne na Evropsko prvenstvo. ’Orlovi’ bi u tom slučaju u polufinalu plej-ofa  krajem naredne godine trebalo da igraju jedan meč sa Norveškom na njenom terenu, dok bi se u eventualnom finalu sastali sa boljim iz duela Finske i Škotske.

Charles McQuillan/Getty Images

Krstajićevi izabranici su inače takmičenje u grupi započeli pobedom na gostovanju u Litvaniji (1:0) ali su u narednom meču sa Rumunijom u Beogradu, i pored dva vođstva preko Mitrovića, ostvarili samo remi (2:2). Usledilo je gostovanje u Podgorici, gde je opet Mitrović  bio junak meča pošto je sa dva pogotka rešio sve dileme o pobedniku (2:0). Naredni duel u Bukureštu završen je bez golova, a reprzentacija Srbije u ovom susretu ne samo da nije iskoristila jedanesterac (Tadić), već ni to što je veći deo meča igrala sa igračem više. Ipak, u preostala dva susreta u Beogradu  Srbija je ostvarila potrebne pobede -najpre nad Crnom Gorom (2:1), a zatim i Litvanijom (4:1) – i tako okončala ovu mini ligu na prvoj poziciji. Rumuni su zauzeli drugu poziciju, Tumbakovićevi izabranci su osvajanjem trećeg mesta  sačuvali mesto u C razredu, dok se Litvanija seli u niži rang.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, pod dirigentskom palicom Roberta Prosinečkog, ostvarila je veliki uspeh osvajanjem prvog mesta u B Diviziji i tako izborila plasman u najelitniji evropski fudbalski razred. ’Zmajevi’ su u Grupi 3 završili nadmetanje sa Austrijom i Severnom Irskom sa bilansom od  tri pobede i jednim remijem, ostvarenim u odlučujućem duelu u Beču koji je završen bez pogodaka.

U višoj C Diviziji će u narednom ciklusu nastupati i Makedonija koja je takmičenje u Grupi 4 D Divizije okončala na prvoj poziciji ispred jedinog rivala Jermenije. U najniži evropski fudbalski razred se seli reprezentacija Slovenije, pošto je zauzela poslednje mesto u Grupi 3 Divizije C u kojoj su još nastupali Norveška, Bugarska i Kipar.

Liverpul u trci sa ’Građanima’

Jesenja sezona u ligama  evropske “petice” donela je, pored ’starih melodija’, i novu ’muziku’. U šampionatima Francuske i Italije, prvi favoriti i branioci titula PSŽ i Juventus opet dominiraju. Timovi iz Pariza i Torina još nisu doživeli nijedan poraz u prvenstvenim takmičenjma, pa se već sada može sa velikom sigurnosti reći da će se ponovo popeti na tron. Barselona je vodeća u Primeri, ali njena prednost nad Seviljom i Atletikom nije velika, a čak i uzdrmani Real nije bodovno mnogo zaostao za liderom, što nagoveštava da bi trka za titulom mogla biti neizvesna.

Jan Kruger, Getty Images Sport

Slično je i u Engleskoj gde Mančester Siti, za razliku od prošle sezone, ima pravog konkurenta za titulu – tim Liverpula. Ekipa Jirgena Klopa iskoristili su dva iznenađujuća poraza ’Građana’ od Čelsija i Lestera i prvo preuzeli vođstvo na tabeli, a potom i povećala ga na sedam bodova. Ni u Bundesligi branilac titule Bajern nije više neprikosnoven. Sa novim trenerom Nikom Kovačem Bavarci su u prvom delu šampionata doživeli nekoliko neočekivanih poraza, što je iskoristila dortmundska Borusija i zasela na vrh tabele.

Jokanović, Konte i Murinjo platili ceh loših rezultata

I u ovoj godini treneri su plaćali ceh neuspesima svojih timova. Od brojnih smena u Srbiji treba izdvojiti odlazak Miroslava Đukića sa klupe Partizana, kojeg je početkom avgusta nakon utakmice kvalifikacija za Ligu Evrope sa Trakaiom u Litvaniji (1:1) na klupi ’crno-belih’ nasledio Zoran Mirković. Slaviši Jokanoviću ni plasman u Premijer ligu nije bio dovoljan da dugo ostane na klupi Fulama. Nakon loših rezultata u najelitnijem engleskom fudbalskom razredu uprava londonskog kluba je sredinom novembra dala otkaz Jokanoviću, a zamenio ga je Klaudio Ranijeri.

Na kraju prolećne sezone sa klupe Arsenala je, navodno svojom odlukom, otišao Arsen Venger, a ’dinosaurusa’ među menadžerima klubova sa Ostrva je nasledio dotadašnji trener PSŽ  Unai Emeri. Španac, i pored trofeja u Francuskoj, nije ispunio evropska očekivanja bogatih katarskih vlasnika pariskog kluba, pa je šansu da vodi PSŽ dobio Nemac Tomas Tuhel, bivši šef stručnog štaba Majnca i dortmundske Borusije. Ni Antonio Konte nije bio bolje sreće. Nakon dve sezone provedene na klupi Čelsija u kojima je osvojio po jednu titulu i FA Kup, Italijan je dobio otkaz. Nezadovoljnog Kontea, koji  na sudu traži materijalnu nadoknadu za prevremeni raskid saradnje, na klupi ’Plavaca’ je zamenio zemljak Mauricio Sari, dotadašnji trener Napolija.

Clive Mason/Getty Images

Napolitanci su zamenu za Sarija pronašli u velikom Karlu Ančelotij,u ali ovaj izbor za sada ne donosi željene rezultate predsedniku kluba Aureliju de Laurentisu pošto Insinje, Hamšik i drugovi u Seriji A zaostaju za Juventusom, dok su iz Lige šampiona morali da se presele u Ligu Evrope. U Španiji se nesrećni Đulen Lopetegi, nakon smene sa kormila reprezentacije, zbog loših rezultata Rela u Primeri vrlo brzo u oktobru suočio sa otkazom poslodavaca u ’kraljevskom klubu’. Nasledio ga je kao, čini se iznuđeno rešenje, Santijago Solari, trener B tima kluba sa “Santjago Bernabeua”. Da se ni prema posebnima kada izostaju rezultati nema obzira, u decembru je na svojoj koži osetio i Žoze Murinjo. Portugalcu je nakon poraza od Liverpula (1:3) uručen  otkaz na “Old Trafordu”, a šansu da do kraja sezone vodi nekada najbolji engleski tim dobio je nekadašnji napadač Junajteda Norvežanin Ole Gunar Solšer.

Region: ’Crveno-beli’ i ’Modri’ jesenji prvaci

Jesenja sezona u šampionatima država našeg regiona nije donela mnogo iznenađenja u borbama za prvo mesto. Crvena zvezda je, i pored obaveza koje je imala u Ligi šampiona, iskoristila veliki broj fubalera koje ima na raspolaganju i opravdala ulogu prvog favorita u Superligi Srbije. ’Crveno-beli’ su u 21 susretu ostvarili 19 pobeda i samo dva puta remizirali u derbijima sa Partizanom (1:1) i Radničkim (2:2). Tim sa “Marakane“ je na zimsku pauzu otišao sa devet bodova prednosti ispred drugoplasirane ekipe sa niškog “Čaira”, a čak 15 u odnosu na večitog rivala iz Humske ulice.

I u Hrvatskoj glavni pretendent na titulu Dinamo zimuje na vrhu. ’Modri’ su jesenju sezonu okončali sa 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Osijek, a najneprijatnije iznenađenje dosadašnjeg dela šampionata je Hajduk koji zauzima tek sedmo mesto. U Premijer ligi BiH se ovog proleća probudilo Sarajevo, koje je – nakon debakla od italijanske Atalante u kvalifikacijama za Ligu Evrope (2:2, 0:8) – uspelo da stigne do jesenje titule, sakupivši pet bodova više od drugoplasiranog Zrinjskog. U  Crnoj Gori, šampion Sutjeska je bila najuspešnija u prvom delu novog prvenstva pošto je osvojila četiri boda više u odnosu na Zetu, a status glavnog favorita u Makedoniji je potvrdio branilac titule Škendija koja je otišla na pauzu sa prednošću od pet bodova nad Vardarom. Pošle gubitka titule u prošlosezonskom foto-finišu trke sa Olimpijom, Maribor je, izgleda, odlučio da u ovom šampionatu sve dileme reši daleko pre kraja, pa je prvi deo prvenstva Slovenije okončao sa čak 15 bodova više od Ljubljančana.

Liverpul se ’okliznuo’ na “Marakani”

Zvezda je nakon plasmana u grupnu fazu Lige šampiona ostala bez Nemanje Radonjića koji se u transferu vrednom 12 miliona evra preselio u Olimpik iz Marseja. Njegov odlazak je nadomešćen dolaskom trojice novih pojačanja. Jedan od njih zapravo i nije bio novi igrač pošto se napadač Ričmond Boaći posle šestomesečnog boravka u Kini vratio u staro društvo. Uz njega su stigli Goran Čaušić i – kasnije će se potvrditi njegovim nastupima na terenu – najkvalitetnije pojačanje Zvezde Marko Marin. Ovaj bivši nemački reprezentativac koji može podjednako dobro da igra na krilu i u veznom redu rođen je u Bosni i Hercegovini i ne skriva da je kao dete navijao za ’crveno-bele’.

Srdjan Stevanovic / Getty Images
Srdjan Stevanovic / Getty Images
Srdjan Stevanovic / Getty Images
Srdjan Stevanovic / Getty Images
Srdjan Stevanovic / Getty Images
Srdjan Stevanovic / Getty Images
Srdjan Stevanovic / Getty Images
Srdjan Stevanovic / Getty Images
Srdjan Stevanovic / Getty Images
Srdjan Stevanovic / Getty Images
Srdjan Stevanovic / Getty Images
Srdjan Stevanovic / Getty Images

Kada  se saznalo da je voljom žreba Zvezda za rivale u grupi dobila Liverpul, PSŽ i Napoli mogle su se čuti prognoze da srpski tim neće u tako jakoj konkurenciji osvojiti ni bod, a možda čak postići ni pogodak. Ipak, Milojevićeva ekipa je na startu 18. septembra pred prepunom “Marakanom” odolela Ančelotijevom Napoliju, čiji napadači i pored brojnih šansi nisu uspeli ni jednom da savladaju sjajnog Borjana. Na naredna dva gostovanja Zvezda je najpre u Parizu (1:6), a zatim i na liverpulskom “Enfildu (0:4 ) pretrpela teške poraze posle čega je usledio novi meč sa zvaničnim vicešampionom Evrope, 6. novembra u Beogradu. Klopov tim se te večeri ’okliznuo’ na najvećem srpskom stadionu, a ’torpedovao’ ga je korpulentni napadač Zvezde Milan Pavkov sa dva sjajna pogotka glavom i nogom u 21. i 29. minuti. ’Redsi’ su ovim porazom ozbiljno doveli u pitanje plasman u osminu finala Lige šampiona ali su, ipak, na kraju pobedom nad Napolijem (1:0) izbegli ranu eliminaciju iz takmičenja u kome i ove sezone imaju velike ambicije.

Zvezda je, i pored poraza u preostala dva meča od Napolija (1:3) i PSŽ (1:4), zadovoljno okončala debitantski nastup u Ligi šampiona. ’Crveno-beli’ su osvojili četiri velika boda i stekli dragoceno iskustvo, a klub je samo od nastupa i osvojenih bodova, te marketinga i prodatih ulaznica, zaradio više od 20 miliona evra.

Dinamo posle 48 godina zimuje u Evropi

Dinamo je, nakon nesrećne eliminacije od Jang Bojsa u duelima plej-ofa za plasman u Ligi šampiona, uspeo da prvi put u istoriji izbori plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope i tako nakon 48 godina ponovo prezimi u nekom međunarodnom takmičenju ’Starog kontinenta’. ’Modrima’ sa „Maksimira“ je pre ove sezone to poslednji put pošlo za rukom davne 1970. kada su stigli do četvrtfinala tadašnjeg Kupa pobednika kupova, gde ih je zaustavio Šalke. Tim iz Zagreba je u nadmetanju u grupi D sa ekipama Fenerbahčea, Spartaka iz Trnave i Anderlehta superiorno osvojio prvo mesto. Fudbaleri Nenada Bjelice su u šest susreta ostvarili četiri pobede i dva nerešena rezultata, sakupivši čak šest bodova više u odnosu na drugoplasirani sastav iz Istanbula koji se takođe plasirao u narednu rundu Lige Evrope. Dinamo će u februaru u šesnaestini finala odmeriti snage sa češkom ekipom Viktorije Plzenj, koja je u Ligi šampiona zauzela treće mesto u grupi G iza Reala i Rome.       

Klop protiv Bavaraca, Juventus na Atletiko

U grupnoj fazi Lige šampiona nije bilo iznenađenja, pa su svi favoriti izborili plasman u osminu finala. Žreb je hteo da u februaru i martu naredne 2019. godine snage odmere Liverpul i Bajern, kao i Juventus i Atletiko, a mnogo pažnje svakako privlače i obračuni dortmundske Borusije sa Totenhemom, te PSŽ i Mančester Junajteda. U ostalim susretima osmine finala će se sastati: Šalke – Mančester Siti, Ajaks – Real, Lion – Barselona i Roma – Porto. Prvi mečevi će se igrati u februaru, a revanši u martu.

Srbija preko Portugala i Ukrajine do Evropskog prvenstva

Reprezentacija Srbije će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje počinju 21. marta 2019. godine, igrati u grupi B zajedno sa selekcijama Portugala, Ukrajine, Litvanije i Luksemburga. Jasno je da su branioci evropske titule Portugalci glavni favoriti za prvo mesto u grupi, dok bi ’Orlovi’ trebalo da se sa Ukrajincima bore za drugu poziciju koja takođe donosi plasman na šampionat ’Starog kontinenta’. Od ostalih selekcija iz regiona najviše zadovoljstva posle žreba su imali vicešampioni sveta Hrvati koji su u grupi E, u konkurenciji Velsa, Slovačke, Mađarske i Azerbejdžana, najveći pretendent na prvo mesto.

Srdjan Stevanovic/Getty Images

I reprezentacija BiH bi u grupi J mogla da izbori plasman na šampionat, pošto je od nje, bar na papiru, bolja samo Italija, dok Finska, Grčka, Jermenija i Lihtenštajn ne bi trebalo da budu nepremostive prepreke za izabranike Roberta Prosinečkog. Crna Gora je u grupi A, gde su prvi favoriti Englezi, a izabranici Ljubiše Tumbakovića će pokušati da u nadmetanju sa Česima, Bugarima i Kosovom stignu do drugog mesta. Slovenija i Makedonija će se takmičiti  u grupi G zajedno sa reprezentacijama Poljske, Austrije Izraela i Litvanije, a čini se da selekcije čije napade predvode Robert Levandovski i Marko Arnautović imaju blagu prednost pred ostalima.

River u Madridu pobedio Boku i uzeo Kopa Libertadores

River Plejt je 9. decembra 2018. osvojio Kopa Libertadores, ali po prvi put u istoriji odlučujući finalni susret južnoameričke verzije Lige šampiona odigran izvan tog kontinenta – u španskoj prestonici Madridu. U finalu su, takođe prvi put u istoriji, snage odmerila dva velika ljuta rivala iz Buenos Ajresa, River Plejt i Boka Juniors, pa je bilo jasno da ovo neće biti obična borba za najprestižniji trofej, već nešto mnogo više od igre. Prva finalna utakmica na “Bombonjeri” završena je bez pobednika (2:2) ali zakazani revanš susret na Riverovom stadionu „Monumental” nikad nije odigran na tom objektu. Autobus kojim su se igrači Boke dovozili na revanš meč pred samim stadionom su napali navijači Rivera i tom prilikom povredili nekoliko fudbalera omrženog rivala. Meč je je najpre odložen za nekoliko sati, zatim za dan, da bi na kraju Južnoamerička fudbalska konfederacija (KOMNEBOL) odlučila da se odlučujuća utakmica uopšte ne igra u Buenos Ajresu niti bilo kom drugom gradu kontinenta, već u Evropi. Izbor je pao na Madrid, tačnije Realov stadion “Santjago Bernabeu”, gde je u dramatičnom, mada ne i kvalietnom meču, ekipa ’Milionera’ nakon produžetaka pobedila Boku sa 3:1. Riveru je, naravno, posao olakšala činjenica da je u produžecima, zbog isključenja fudbalera Boke, imao brojčanu prednost na terenu, a trener gubitnika finala Giljermo Baroš Skeloto je posle poraza dobio otkaz.