Tumbaković za SK: Došao je čas za pisanje istorije

Podeli:
Giuseppe Bellini, Getty Images

Čelnici Fudbalskog saveza Crne Gore doneli su odluku uoči starta kvalifikacija za Svetsko prvenstvo da Ljubišu Tumbakovića angažuju kao selektora državnog tima na duže staze.

Istovremeno, napravljena je i strategija rada i razvoja. Ideja je bila da se istovremeno odrade dva jako zahtevna posla. Da se reprezentacija upusti u borbu za plasman na Mundijal, a da se istovremeno stvara generacija koja će moći da traje dva-tri kvalifikaciona ciklusa koja slede.

Čelnici Saveza i predsednik Dejan Savićević sigurno nisu mogli da naprave bolji potez od tog na koji su se odlučili. Naime, Tumbaković je poznat kao trener stvaralac, koji ne zanemaruje rezultate i koji odnosom prema igračima, kao i načinom ponašanja svuda oko sebe stvara pozitvnu energiju i hemiju. Jednom rečju, Tumbaković je vrhunski trener i pre svega dobar čovek.

U kvalifikacijama za Mundijal, Crna Gora je bila u grupi sa Poljskom, Danskom, Rumunijom, Kazahstanom i Jermenijom. Malo, ali baš malo je bilo onih koji su verovali da Tumbaković i njegovi izabranici mogu da urade nešto više. Mnogi su sa iznenađenjem ispratili spisak igrača za prve kvalifikacione mečeve. Velika većina je na spisku znala samo Jovetića i Savića. Naravno i Mirka Vučinića za kojeg je bilo jasno da neće moći da pomogne na terenu, ali je išao sa državnim timom kao podrška mladim momcima, kao neko u koga imaju poverenje, ko im daje hrabrost, sigurnost.

Crna Gora je i pored ogromnih problema sa povredama koje su pratile državni tim od početka kvalifikacija za Mundijal, pa do kraja Lige nacije, bila u trci za plasman na Svetsko prvenstvo. Na početku je bilo malo onih koji su verovali da Crna Gora može da bude konkurentna, a na kraju je vladala prava euforija uoči duela sa Danskom i Poljskom, jer su Tumbakovićevi izabranici mogli do Mundijala, ali….

FSCG

Ali, u samoj završnici se pokazalo da Danska i Poljska imaju više snage, kvaliteta, iskustva i sreće u tom momentu. Naravno, da smo bili zadovoljni dešavanjima tokom kvalifikacija za Mundijal. Radili smo istovremeno dva jako zahtevna posla. Nastojali smo da ostanemo konkurentni do kraja, a da stvorimo tim koji će moći da iznese naredne kvalifikacione cikluse i da se preciznije rečeno, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje sledi bori za plasman na prvo veliko takmičenje u istoriji Crne Gore. Imali smo dosta problema na putu ka Mundijalu, ali smo ipak došli u situaciju da se borimo za Svetsko prvenstvo. Imali smo mečeve odluke protiv Danske i Poljske. I pored toga što smo ponosni na činjenicu da smo uspeli da stvorimo sjajnu generaciju, da od malo poznatih igrača, napravimo imena koja se sada sa poštovanjem izgovaraju širom planete, ipak je ostao žal što nismo uspeli da stignemo do Mundijala, a bili smo jako, jako blizu“, rekao je Ljubiša Tumbaković za Sport Klub i nastavio, „Ista situacija nam se desila i u Ligi nacija. U konkurenciji sa Srbijom, Rumunijom i Litvanijom sve do same završnice smo se borili za prvo mesto i plasman u viši rang takmičenja, a na kraju smo morali da se zadovoljimo opstankom u C diviziji“.

Ono što Tumbaković nije naglasio i što nikada niko nije rekao iz državnog tima je podatak koji zvuči pomalo neverovatno, ali je istinit. Naime, Crna Gora od početka kvalifikacija za Mundijal, pa sve do završetka Lige nacija, ni jedan jedini meč nije odigrala u kompletnom sastavu. U situacijama kada su nedostajala dva ili tri igrača, Crna Gora je taj nedostatak uspevala da nadomesti. Međutim, u situacijama kada selektor Tumbaković nije mogao da računa na gotovo pola prve postave kao što je to bio slučaj u završnici kvalifikacija za Mundijal i u završnici Lige nacija, jasno je da pomoći nije bilo. Ne bi je bilo ni za mnogo jače i kvalitetnije selekcije od Crne Gore.

FSCG

Nikada nismo i nikada nećemo tražiti alibi u činjenici da ne možemo da računamo na nekog od igrača zbog povrede. Mi smo reperezentacija, mi smo skup ljudi koji teže cilju. U svakom trenutku moramo da održimo visok stepen pozitvne energije i razmišljanja, da verujemo u sebe i sopstvene mogućnosti, da momke koji nedostaju, zamenimo na adekvatan način. Sada, ako me pitate da li bih voleo da kvalifikacije za Evropsko prvestvo koje slede odigramo u kompletnom i najjačem sastavu i da li bih voleo da je malerima koji nas prate sa povredama došao kraj, moj konačni odgovor bi bio da bih jako voleo da se to desi“, ističe Tumbaković.

Voljom žreba Crna Gora će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo biti u grupi sa Engleskom, Češkom, Bugarskom i Kosovom, a dve provoplasirane selekcije će izboriti plasman na kontinentalni šampionat.

Rekao sam da je pre početka kvalifikacija za Mundijal napravljena strategija da se uz borbu za Svetsko prvenstvo, formira generacija koja će moći da traje najmanje dva kvalifikaciona ciklusa. Mnogo puta sam rekao da kvalifikacije služe da se juri rezultat, a ne da se stvara tim. Mi smo bili primorani da oba posla radimo istovremeno. Sada je sitacija drugačija. Sada imamo generaciju, koja uz podršku igrača iz mlađih selekcija kojih ima dosta, može da traje minimum dva kvalifikaciona ciklusa. Imamo pozitvnu energiju i hemiju u timu. Momci su gladni uspeha, momci žele da postanu prva generacija koja je izborila plasman na veliko takmičenje u istoriji Crne Gore. Naravno da bih i ja iz dubine duše voleo da stignemo do cilja, a cilj ne naravno kristalno jasan. Želimo plasman na Evropsko prenstvo“, poručio je Tumbaković i nastavio, „Grupa je konkurentna i biće mnogo teških i neizvesnih duela. Kao glavni favorit se nameće selekcija Engleske koja iza sebe ima prebogatu istoriju i zaista sjajno učešće na Mundijalu. Tu je i Češka o čijim kvalitetima ne treba trošiti reči, kao i Bugarska koja napreduje iz godine u godinu. Kažem, grupa je konkurenta, ali niko nije nepobediv, pa ni Englezi. Naš cilj je plasman na Evropsko prvenstvo i uradićemo sve što je u našoj moći da ispišemo novu stranicu istorije crnogorskog fudbala. Verujem i nadam se je došlo vreme za pisanje istorije“.

FSCG

Kvalifikacije koje slede donose ponovne duele Engleske, Bugarske, Češke i Crne Gore, kao i tokom okršaja za plasman za Evropsko prvenstvo 2012. godine kada je Crna Gora bila jako blizu prvog velikog takmičenja u istoriji. Podsećanja radi, Crna Gora je u grupi dva puta odigrala nerešeno sa Engleskom, na gostovanju Bugarskoj je bilo nerešeno, a Crnogorci su slavili na svom terenu. Popularni „hrabri sokolovi“ su stigli do baraž mečeva za plasman na smotru najboljih selekcija ’Starog kontinenta’, ali je Češka bila nepremostiva prepreka. Slavila je u oba duela.

Sada je prilika da se revanširamo Česima, a da ponovo budemo konkurentni Englezima i bolji od Bugara. Šalu na stranu. Svaka utakmica u kvalifikacijama koje slede će biti finale i nosiće prefiks biti ili ne biti. U svakom meču će cilj Crne Gore biti pozitivan rezultat, a sve je podređeno plasman na Evropsko prvenstvo, plasmanu na prvo veliko takmičenje u istoriji Crne Gore. Ponavljam još jednom, kao i svi momci koje vodim, kao i svi čelnici Saveza verujem da je kucnuo čas za pisanje istorije“, naglasio je Ljubiša Tumbaković u intervjuu za Sport Klub.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu Crna Gora počinje 22. marta gostovanjem Bugarskoj, a tri dana kasnije u glavni grad Crne Gore dolazi Engleska. Veliki broj utakmica u kvalifikacijama moći ćete da pratite na kanalima Sport Kluba.