Povratak teškaša – “džaba paund for paund…”

Blog ostalo 5. jan 201916:00 > 16:38
Podeli:
Harry How/Getty Images

Dugo se na početku 21. veka teška kategorija u boksu smatrala najdosadnijom, ali je u 2018. godini popularnost te klase drastično narasla. Trenutno imamo trojicu neporaženih boksera i pažnja javnosti ponovo je usmerena na teškaše.

Ja gledam samo teškaše. Ne želim nikoga da uvredim, jasno mi je da, ako je neko visok 170 centimetara i ima prirodno 70 kila, očigledno neće moći da se takmiči sa mnogo većim borcima. Zato i postoji ‘pound for pound’ sistem, ali džaba tebi što si ‘pound for pound’ prvak kada od 20 izbacivača u nekom klubu svih 20 može da te prebije jer su veći. Ja zato samo gledam teškaše, a Konora i ostale baš i ne”, rekao je Mirko “Cro Cop” Filipović, svetska MMA legenda i najveća regionalna zvezda borilačkih sportova od Mate Parlova do danas.

Povezano

Iako mnogi ne dele nužno Filipovićev stav, većina ljudi rođena osamdesetih godina prošlog veka odrasla je uz nestvarno kompetitivnu tešku kategoriju u boksu devedesetih godina. Dok su fanovi boksa devedesetih hipnotisano posmatrali Holifilda, Tajsona, Luisa, Boua, Murera, Tuu, Golotu, Brigsa i ostale, skoro pa da nisu ni priznavali druge kategorije osim najteže. To su bili mečevi koji su sadržali sve ono što od borilačkog sporta gledalac može da očekuje – kontrolisano teatralan ‘build-up’, pune hale, grlate najavljivače, namrštene i snažne borce i ofanzivne stilove koji su rezultirali brojnim rundama uzbudljivog boksa.

Međutim, u 21. veku boks je, iako i dalje najpopularniji borilački sport, došao do tačke u kojoj je znatno izmenjen. Teška kategorija sve je manje bitna, a najveće zvezde sporta znatno su lakše – Flojd Mejveder, Meni Pakjao, Kanelo Alvares, Vasil Lomačenko, Roman Gonsales… Svi oni su redom ogromne senzacije, kako na lokalnim tržištima, tako i globalno i ne bi billo pogrešno reći da je celokupan boks u jednako dobroj situaciji kao što je bio krajem prošlog veka. Međutim, teška kategorija…

Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Teškaši su do skoro bili prilično dosadni – najveći mečevi često su bili rađeni previše ziheraški, ali jedan je uzrok verovatno još bitniji – nije bilo pravog, šampionskog narativa koji bi privukao publiku. Razlog za to je jasan – Vladimir Kličko je bio neporažen 11 godina i za to vreme je bezbroj puta odbranio titulu ne baš spekatkularnim stilom “prednji direkt, zadnji direkt, grli protivnika.” Nije on kriv, čovek je jednostavno bio za klasu iznad svih izazivača, među kojima se nije iskristalisao jedan za kojeg bi se moglo reći da je pravi rival ukrajinskog “Čeličnog čekića” i koji bi priredio nezaboravnu bespoštednu trilogiju poput npr. Holifildove i Bouove.

Sve dok 2015. nije upriličen najneočekivaniji čas boksa velikom i istorijski značajnom šampionu – samoproklamovani “Kralj Cigana” Tajson Fjuri dominirao je tokom 12 rundi i prekinuo Kličkovu jedanaestogodišnju strahovladu. Kličko je nakon šoka pokušao da se vrati u meču sa još jednim Britancem, Entonijem Džošuom, koji je u spekatklu koji je podsećao na romantizovane i uredno preuveličavane ”stare dane” poslao velikog šampiona u penziju.

A u međuvremenu, jedan prilično samouki “udarač” iz Alabame još je pokušavao da nauči kako se boksuje, pritom demolirajući svakog dovoljno nerazumnog da stane u ugao ringa suprotan njegovom…

Tek tako, došlo je novo vreme teške kategorije, u kojem imamo trojicu neporaženih teškaša potpuno oprečnih stilova, različitih priča o usponu do vrha, ali najbitnije, tri harizmatične ličnosti koje imaju magnetizam velikih prvaka i koji se ne libe da prete, obećavaju i hvalisaju se.

https://youtube.com/watch?v=CkP7VPDEiIc

Prvi kandidat na mesto neprikosnovenog je Entoni Džošua, globalno obožavani Londonac nigerijskog porekla, heroj nacije koji je osvojio zlatno na Olimpijskim igrama u svom rodnom gradiu 2012. godine, borac “hulkovske” građe i demonskog keza, koji ne skida sa lica dok razornim krošeima i direktima melje svakog ko bi mu se suprotstavio.

Drugi pretendent je Ej-Džejov sunarodnik Tajson Fjuri, 206 centimetara visoki znalac, koji priča kao lik iz filma Gaja Ričija, a ponekad “klizi” i “cupka” u ringu poput onog sa kojim ne bi trebalo porediti nikoga. Fjuri je vlasnik jedne od najneverovatnijih životnih priča među modernim sportskim zvezdama, neko ko je pokazao veliku zrelost otvoreno u medijima govoreći o narušenom mentalnom zdravlju i paklu bolesti zavisnosti.

Treći je Diontej Vajlder – momak koji je sa 18 godina počeo da trenira boks kako bi imao novca da izdržava ćerku koja se rodila sa stanjem po imenu spina bifida, a koji je nepune tri godine nakon toga na Olimpijskim igrama u Pekingu osvojio bronzanu medalju. Prilično samouk udarač, čiji nekonvencionalni stil diže kosu na glavi bokserskim tradicionalistima, ali istovremeno stil koji je nokautirao 39 od 41 protivnika “Bronzanog bombardera” iz Alabame.

Fantastično zvuči – trojica neporaženih teškaša koji su privukli pažnju publike širom sveta. Samo, postoji to jedno pitanje – ko je od njih trojice najbolji? Ko je sada taj kojeg treba pobediti, kada je veliki šampion Kličko ispao iz priče? Da bismo to saznali, momci moraju da se pobiju.

Tu dolazimo do 2018. godine i trenutka kada su konačno krenuli u međusobne okršaje. Najviše entuzijazma i najmanje strpljenja da se konačno razreši pitanje “ko je najbolji?” pokazivao je Vajlder, koji je prihvatio borbu sa legendarnim Kubancem Luisom Ortisom u martu 2018. Ispravno razmišljajući, Vajlder je zaključio da je Ortis poslednja stepenica pre nego što uslede konačni obračuni sa drugom dvojicom neporaženih. U “rolerkoster” meču sa 39-godišnjim Kubancem, koji u profesionalnoj karijeri nije poražen u ringu i koji je imao stotine amaterskih borbi, Vajlder je bio na ivici poraza, ali ga je gong spasao. U desetoj rundi već prilično izmoreni Ortis je popustio, Vajlder se “razmahao” kako samo on ume na estetski ne baš najprivlačniji način, a levoruki Kubanac je pao. Momak iz Alabame jasno je naglasio da za njega više nema drugog protivnika osim Fjurija ili Džošue.

Izazovu se odazvao Fjuri, koji je shvatio da je za njegov potpuni povratak u centar pažnje boks sveta neophodan duel visokog profila, kakav u tom trenutku samo Vajlder može da mu ponudi. Britanac je nakon bajkovite pobede nad Kličkom, koju su neki nazvali najvećim iznenađenjem od senzacije Bastera Daglasa protiv Majka Tajsona 1990. godine, imao ogromnih problema sa depresijom.

#related-news_0

Kako je kasnije pričao, Fjuri se nakon uspeha za kojim je čeznuo čitavog života osećao potpuno prazno, a prazninu je neuspešno pokušavao da ispuni kokainom, alkoholom i brzom hranom. U tim trenucima Fjuri je imao preko 170 kilograma, a po sopstvenom priznanju, bio je veoma blizu samoubistva. Ipak, Fjuri je uspeo da “prelomi”, vrati se treninzima i ponovo počne da radi na cilju – ponovnom sticanju šampionskog pojasa. Posle dve i po godine borac iz Mančestera se vratio u ring, očigledno još nedovoljno spreman, ali je i takav bio dovoljno vešt da bez većih problema u leto 2018. pobedi Albanca Sefera Seferija i Italijana Frančeska Pjanetu u sklopu “zagrevanja” za Vajldera.

Veliki meč na programu je bio u Los Anđelesu i pružio je gledaocima pravi moderni klasik. Sukob u kojem su ”na talonu” bile WBC i linealna titula, sudar potpuno različitih stilova i strategija, meč pun preokreta, začinjen sudijskom odlukom koja je izazvala diskusije, okončan je remijem nakon 12 rundi.

Opšti utisak je bio da je Fjuri tokom većeg dela bio bolji i da je uspeo u nameri da, slično meču sa Kličkom, zaključa razorne udarce protivnika, ali je Vajlder bio taj koji je bio bliži pobedi na samom kraju. Dva puta je ”Kralj Cigana” bio u nokdaunu, a kombinacija leva-desna u poslednjoj rundi naizgled je potpuno ”ugasila” Fjurija. Ipak, Britanac je šokantno uspeo da ustane, iako stoji činjenica da mu je sudija malo sporije brojao, i ostao na nogama do poslednjeg zvona. Sudije su izglasale remi, tako da i dalje teška kategorija ima trojicu neporaženih boksera.

 Vajlder je pre meča dobro sumirao situaciju:

Da bi pobedio, Fjuri mora da bude savšen tokom čitavog meča, a ja moram da budem savršen samo par sekundi.”

Na kraju se ispostavilo da nije bio u pravu, budući da je zaista bio savršen u finišu i ubistvenom kombinacijom poslao Fjurija u ”dubine pakla”, ali je 206 centimetara visoki Britanac ponovo uspeo da se vrati na noge, tako da je izvesno da nas čeka revanš u 2019. godini, iako zvanične potvrde u vezi sa vremenom i mestom još nema.

U međuvremenu, Entoni Džošua je pobedio Džozefa Parkera (uz dosta problema) i Aleksandra Povjetkina, ali može se reči da je ipak razočarao fanove ne sukobivši se ni sa Vajlderom ni sa Fjurijem. Džošua je sportista izuzetne marketinške moći i prava ”zlatna koka” za sve svoje brojne sponzore: Ander Armor, Bits baj Dre, Hugo Bos, Jaguar, Skaj Sports itd. Kritičari mu zameraju da ne želi da rizikuje i prihvata samo ”ziheraške” borbe kako bi se održao narativ nepobedivosti, a novac nastavio da se sliva. Međutim, nakon svetske pompe koju je izazvala borba Fjurija i Vajldera i u Džošuionm taboru, jasno je da će Ej-Džej konačno morati u ring sa nekim od dvojice neporaženih kolega…

Richard Heathcote, Getty Images

Čini se da je Džošuin tim pogrešno odigrao sa sportske strane, iako je nesumnjivo bio u pravu sa marketinške – navijači širom sveta sve više gledaju na Džošuino izbegavanje najzvučnijih protivnika kao na slabost, dok su Fjuri i Vajlder ogromnom borbenošću i poštovanjem koje su iskazali jedan prema drugom zaradili veliko divljenje fanova.

Za sada nije poznato koji su sledeći koraci moderne „velike trojke“ teške kategorije, ali je gotovo izvesno da će Džošua u aprilu 2019. boksovati u Vembliju, iako protivnik još nije poznat. Da li će tome prethoditi revanš Fjuri-Vajlder ili će Džošua ponovo ukrstiti rukavice sa nekim drugim, ostaje da se vidi. Ipak, sa sigurnošću možemo reći da su ljubitelji boksa u 2018. i zvanično dobili natrag dugo zapostavljenu tešku kategoriju.

*Sve eksluzivne intervjue i tekstove iz našeg Novogodišnjeg paketića pronađiteOVDE.