Rajčić za SK: Možemo do medalje u Japanu

Skener 6. jan 201918:54 > 19:00
ŽRK Budućnost/D. Starčević

Mnogi smatraju da je Marina Rajčić najbolji golman na planeti. Čak i oni koji su oštriji u ocenama se slažu da možda nije najbolja, ali je definitivno jedna od najboljih.

Devojka koja pleni smirenošću, hrabrošću, posvećenošću i pozitvnom energijom zaljubila se u rukomet kao mala. Za razliku od većine devojčica koje maštaju o tome kako postižu golove, kako do slave stižu pogocima sa zvukom sirene, Marina se odlučila za drugi put. Ona je maštala o tome kako zaustavlja najbolje rukometašice planete, kako put ka slavi krči odbranama koje izazivaju ovacije sa tribina.

Sve o čemu je maštala ostvarivalo se korak po korak. Sa juniorskom reprezentacijom Crne Gore osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji. Bilo je to buđenje generacije, koja će kasnije potpuno zasluženo u Crnoj Gori zvati lavicama. Marina Rajčić je proglašena za najboljeg golmana planete na pomenutom svetskom šampionatu.

Dve godine kasnije, Marina Rajčić i drugarice su osvojile zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu, a iste godine Crna Gora je osvojila srebrno odličje na Olimpijskim igrama u Londonu. Sa ekipom Budućnosti, Marina Rajčić je dva puta bila klupski šampion Evrope. Na tron se pela 2012. i 2015. godine, kada je odlučila da se preseli u francuski Mec.

Privatna arhiva

Usledile su Olimpijske igre u Brazilu. Crna Gora nije uspela da prođe grupu. Bio je to veliki šok, ali je oporavak usledio brzo. Napravljen je projekat, napravljena je strategija, da se formira generacija koja će uspeti da izbori plasman na Olimpijske igre u Japanu i koja će u Tokiju biti kadra da se upusti u borbu za pobedničko postolje.

“Ostvarili smo jako mnogo na tom putu. Nije bilo ni malo lako. Morali smo na početku da trpimo udarce, rezultati nisu bili u skladu sa onima na koje smo navikli, ali nam je bilo jasno da je potencijal tu, da će kvalitet isplivati na površinu, a da je najvažnije da budemo strpljive i hrabre. Svi koji prate ženski rukomet mogli su da vide kakav je iskorak napravljen. Na Svetskom prvenstvu smo stigli do četvrtfinala gde nas je zaustavila Francuska koja je kasnije postala šampiona planete. Na Evropskom prvenstvu smo se do samog kraja borili za plasman u polufinale. Nismo uspeli, ali nismo ni klonuli duhom, naprotiv. Sve što se dešavalo u Francuskoj nas je ojačalo, psihološki nas je stabilizovalo, ulilo dodatno dozu samopouzdanja da možemo mnogo, baš mnogo”, rekla je Marina Rajčić i nastavila:

“Na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta već u grupnoj fazi smo za rivale imali Rusiju i Francusku. Protiv Ruskinja koje su u Brazilu osvojile zlatnu medalju imale smo dobijen meč, a na kraju smo ostale bez boda. To je neiskustvo o kome sam pričala na početku. Još uvek nemamo snage ni dovoljno rutine da prelomimo meč. Protiv Francuske smo odigrale jedno od najslabijih poluvremena u istoriji, ali smo uspele da se vratimo u meč, pripretimo selekciji koja je kasnije postala šampion Evrope, a u finalu je pobedila pomenutu Rusiju.“

ŽRK Budućnost/D. Starčević

Pitanja nije bilo potrebno postavljati Marina Rajčić je nastavila monolog:

“Karakter ekipe i tima se prepoznaje po tome kako reaguje kada je teško. Posle poraza od Rusije i Francuske bilo je jasno da će biti pakleno teško stići do polufinala i da ne držimo kontrolu nad situacijom u svojim rukama. Mnoge ekipe bi digle ruke, ali mi nismo. Pobedili smo Srbiju, pobedili smo Švedsku, poražene smo posle velike borbe od Danske i ostale bez polufinala, mada bi i ovako ostali bez prilike da se borimo za medalju. Međutim, upravo protiv Rusije i Francuske smo pokazali koliko možemo i vredimo. Jasno je da imamo selekciju koja može da se bori za medalju, jasno je da možemo do Olimpijskih igara. Ono na čemu moramo da radimo je da unapredimo segmente igre koji trenutno ne funkcionišu savršeno, a da odbranu koja je naš najjači adut poignemo na još viši nivo”.

Da li ova generacija rukometašica Crne Gore može da ponovi uspeh koji je ostvaren u Londonu, da li popularne “lavice” mogu do pobedničkog postolja.

“Naravno da možemo. Međutim, pre toga moramo da izborimo plasman na Olimpijske igre, a to neće biti ni malo lako. Kvalifikacije počinju duelima sa Češkom. Uverena sam kao i sve devojke u državnom timu da ćemo izboriti plasman na Svetsko prvenstvo koje će ujedno biti kvalifikaciono za Olimpijske igre. Naša prednost u odnosu na sve ostale selekcije je što mi rastemo iz dana u dan, što napredujemo iz meča u meč i što ćemo uverena sam maksimum dostići baš kada to bude i najpotrebnije. Naravno, mislim na Olimpijske igre u Japanu. Ponoviću još jednom jer mi se sviđa odgovor na vaše pitanje. Da, rukometašice Crne Gore i ova generacija mogu da osvoje medalju na Olimpijskim igrama u Japanu”, naglasila je Marina Rajčić.

ŽRK Budućnost/D. Starčević

Rukometašice Crne Gore su u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta proglašene za najbolju ekipu u Crnoj Gori za 2018. godinu u kojoj su osvojile srebro na Mediteranskim igrama i igrale izuzetno dobro na Evropskom šampionatu. Istovremeno, Budućnost je napravila sjajan rezultat u Ligi šampiona. Mlada i ekstra talentovana ekipa je tokom leta dobila velika pojačanja kako na polju kvaliteta, tako i na polju iskustva. Stigle su Marina Rajčić, Anđela i Katarina Bulatović.

Budućnost je prvu fazu takmičenja u konkurenciji sa Mecom (bivši klub Marine Rajčić), Odenzeom i Larvikom, odradila gotovo pa besprekorno. Plasman u drugu ili ti glavnu fazu u kojoj će se 12 ekipa podeljenih u dve grupe boriti za mesto u četvrtfinalu je obezbeđen. Ono što je od neprocenjivog značaja je da je Budućnost u drugu fazu prenela šest bodova, pa sada duele sa Kopenhagenom, Brestom i ekipom Rostova čeka sa realnim izgledima da stigne do nokaut faze.

Podgoričanke su i prošle sezone stigle do četvrtfinale gde su zaustavljenje od Đera, aktuelnog šampiona Evrope. Sada žele korak više, korak dalje. Sanjaju plasman na finalni turnir elitnog evropskog takmičenja.

“Veliki posao smo odradili u prvoj fazi, ali je to samo pokazatelj kakva je konkurencija u Ligi šampiona. Očekuje nas serija jako teških mečeva u drugoj fazi, a mi nećemo menjati ono što je bilo dobro. U svaki meč ćemo ulaziti kao da je finale, kao da je biti ili ne biti. Sada je fokus usmeren ka obezbeđivanju mesta u četvrtfinalu, po mogućstvu sa što bolje pozicije, kako bi obezbedili nešto lakšeg rivala u četvrtfinalu, ali lakih rivala na žalost nema. Verujem u sebe, verujem u stručni štab i saigračice. Imamo kvalitet, imamo pozitvnu energiju i hemiju. Imamo sve preduslove da stignemo do nokaut faze, a zatim da uradimo sve što je u našoj moći da stignemo do finalnog turnira”, naglasila je Marina i nastavila:

“Nokaut faza govori sama za sebe. U pitanju su dva meča i sve je moguće. Naš san je plasman na finalni turnir i verujem da će postati java. Ako ostvarimo taj san, a verujem da hoćemo, sigurno ćemo nastaviti da sanjamo dalje. Na finalnom turniru je sve moguće. Sve ekipe koje stignu do same završnice mogu i da osvoje titulu klupskog prvaka Evrope. Koristim priliku da pozovem sve ljubitelje sporta i rukometa u Crnoj Gori da nam u nastavku takmičenja u Ligi šampiona pruže veliku podršku, da se napravi ponovo ona sinergija između rukometašica i navijača, koja je Budućnost dva puta nosila do evropskog trona”.

ŽRK Budućnost/D. Starčević

Budućnost takmičenje u Ligi šampiona nastavlja 27. januara a prvi rival će biti Kopenhagen. Marina Rajčić će nastaviti da slavu stiče zaustavljanjem najboljih rukometašica planete. Za sada joj to ide sjajno. Uz bronzanu medalju sa Svetskog prvenstva za juniorke, zlatnu medalju sa Evropskog šampionata za senorke i srebrne medalje sa Olimpijskih igara, Marina je dva puta osvajala duplu krunu u Crnoj Gori. Tri puta je bila najbolja sa ekipom Budućnosti u Regionalnoj ligi. Sa Mecom je osvojila titulu u Francuskoj.

Naravno uz medalje sa državnim timom, najveći uspesi su dve titule klupskog prvaka Evrope, koje je Marina osvojila 2012. i 2015. godine u dresu koji i sada nosi. Svi koji su gledali rukometašice Budućnosti prošle godine, svesni su da izabranike Dragana Adžića mogu da se bore za plasman na finalni turnir, da imaju potencijal i kvalitet da se umešaju u borbu za evropski tron. Isto važi i za državni tim koji je na Svetskom i Evropskom prvenstvu pokazao da raste iz takmičenja u takmičenje i da je jako blizu da top formu dostigne kada to bude i najvažnije, na Olimpijskim igrama u Japanu.

Sve ekskluzivne intervjue i tekstove iz SK paketića pronađite ovde.