Kukolj za SK: Podigli smo nivo, sad nas prate i mediji

Blog ostalo 9. jan 201911:38 > 11:48
Podeli:
Elsa/Getty Images

U Varšavi je 2017. godine postao evropski šampion u kategoriji do 90 kilograma i doneo Srbiji prvu zlatnu medalju sa kontinentalnog takmičenja u istoriji. Od tog trenutka, na džudo se gleda posebnim očima. Zahvaljujući njemu.

Aleksandar Kukolj je „krivac“ što je pomenuta borilačka veština, posle mnogo vremena, zavredela pažnju srpske javnosti i što se na borbe domaćih takmičara čeka sa nestrpljenjem.

To se posebno odnosilo na Gran pri u Hagu u novembru prošle godine i finalni okršaj. Na jednoj strani Kukolj, na drugoj svetski šampion Nikoloz Šerazadišvili. Španac gruzijskog porekla u duel je ušao kao blagi favortit, ali…

Očekivala se teška borba, ozbiljna razmena, ali sam za samo 40 sekundi pobedio. To je definitivno najdraža borba iz 2018. godine. Pobediti svetskog šampiona za tako kratko vreme, u finalu Gran prija, veliki je podvig“, kaže Kukolj za Sport Klub.

Tim zlatom, momak rođen u Pragu pre 27 godina nastavio je žetvu odličja sa velikih takmičenja. Prethodno je tokom 2018. osvojio bronzane medalje na Gran priju u Budimpešti i Gren slemu Abu Dabiju.

Trenutno je treći na svetskoj rang listi (na Olimpijske igre 2020. u Japan plasiraće se borci koji zauzimaju prvih 18 mesta 25. maja te godine).

Zlato i te dve bronze svakako su najveći utisak prethodne godine. Svaki od tih rezultata mogu da popravim, što se tiče skupljanja bodova za Olimpijske igre u Tokiju. Već u prvoj polovini 2019. mogu da zatvorim jednu godinu skupljanja olimpijske norme, što je i glavni cilj, i pripremim se za okršaje u drugom delu 2019“.

Olimpijski komitet Srbije

Gledaoci u Srbiji i regionu uspehe Kukolja najčešće mogu pratiti u ekskluzivnim prenosima na kanalima Sport Kluba, koji je prepoznao značaj i uspon tog olimpijskog sporta i sa posebnom pažnjom mu pristupio.

 „Znači mi to mnogo! Nekoliko puta sam isticao. Naravno, prvo mi moramo da pravimo dobre rezultate da bi nekome bilo u interesu da prenosi naše borbe. Sad konačno osećamo benefite toga i zajedničkim snagama dižemo džudo na zavidan nivo. Grehota je da ovaj sport ne bude zastupljen u Srbiji, pošto u svetu zauzima visoko mesto“.

Sjajni rezultati srpskih džudista naišli su na pozitivne reakcije kompletne javnosti, pa tako Kukolj i njegove kolege neretko budu glavni likovi u različitim medijima.

Verujem da doprinosim tome, kao predvodnik ovog novog talasa pomerao sam lestvicu, pre svega, psihološke prirode. Pokazao sam da je moguće biti favorit i osvajati medalje na svim velikim takmičenjima, iako dolaziš iz Srbije“, ističe sjajni džudista i dodaje:

Iskreno, ne sećam se da je pre mene neki džudista bio na Dnevniku, na naslovnoj strani nekog magazina, ili da se njegova borba uživo prenosila. Kasnije su počeli mlađi da se priključuju, organizacija Saveza je postala mnogo bolja, ispraćenost u medijima… Mislim da ćemo zajedničkim snagama džudo u Srbiji podići na visok nivo“.

Pored uzdizanja te borilačke veštine, takmičar džudo kluba Rakovica otkrio je koje je želje zamislio pred novogodišnje praznike:

Zdravlja, malo sreće i što više medalja“.