Može li Crna Gora do medalje na OI? Mi smo ta ekipa!

Blog ostalo 9. jan. 201913:01
Podeli:
VPSCG

Zvuči pomalo neverovatno, ali je istinito. Vaterpolisti Crne Gore su od osamostaljivanja, sada već daleke 2006. godine, tri puta uspeli da izbore plasman na Olimpijske igre. Tri puta su stigli do polufinala, tri puta su bili četvrti!

Posle Olimpijskih igara u Brazilu na kojima je Srbija stigla do jedinog zlata koje je jednoj od najboljih generacija u istoriji svetskog vaterpola nedostajalo, Crnogorci su odlučili da naprave strateški plan, projekat. Cilj je bio da se stvori generacija koja će izboriti plasman na Olimpijske igre u Japanu gde će se boriti za medalju i koja će moći da traje sve do Olimpijskih igara u Parizu.

Uloga da bude lider projekta dodeljena je selektoru Vladimiru Gojkoviću, koji u sjajnoj saradni sa selektorima mlađih selekcija uspeo da odradi vrhunski posao. Rezultati koji su ostvareni u protekle dve godine su najbolji dokaz za rečeno.

Crna Gora je osvojila zlatnu medalju na finalnom turniru Svetske lige, bronzanu na Mediteranskim igrama, a samo malo sreće je nedostajalo izabranicima Vladimira Gojkovića da stignu do borbe za medalju na Evropskom šampionatu u Španiji. Uteha je stigla brzo u vidu srebrne medalje mlade reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Belorusiji. Uz sve to, legenada crnogorskog i svetskog vaterpola Veljko Uskoković stvara i radi sa generacijom U15, U16 kojoj se predviđa fenomenalna budućnost.

Međutim, sada je fokus na Olimpijskim igrama u Japanu, a primarni cilj je naravno stići do Tokija. Postoje dva sigurna puta. Prvi je da se osvoji zlatna medalja u Svetskoj ligi, a drugi je Svetsko prvenstvo na kojem će biti potrebno osvojiti medalju da bi se stiglo do Olimpijskih igara. Godine 2020. je na programu Evropsko prenstvo na kome će se deliti još viza za Japan, ali sada niko ne razmišlja o tome.

„Upravo tako. Kada je reprezentacija u pitanju mnogo toga smo uradili od završetka Olimpijskih igara do danas. Osvojili smo zlatnu medalju na finalnom turniru Svetske lige, osvojili smo bronzanu medalju na Mediteranskim igrama. Bili smo blizu plasmana u polufinale na Evropskom prvenstvu u Barseloni, ali nismo imali dovoljno sreće i iskustva protiv Španije u grupi i protiv Hrvatske u četvrtfinalu, a pomenute selekcije su stigle do pobedničkog postolja“, rekao je za Sport Klub jedan od najtalentovanijih centara planete Vladan Spaić i nastavio:

„Misli su usmerene ka Svetskoj ligi koja je u toku i naravno Svetskom prenstvu koje nas očekuje naredne godine. Ciljevi na svakom velikom takmičenju su isti kada je Crna Gora u pitanju. To je naravno medalja. Nadam se da mesto na Olimpijskim igrama možemo da obezbedimo u godini koja sledi. U međuvremenu, moramo da nastavimo sa žestokim radom u klubovima. Jadran je već osvojio Kup, želimo da odbranimo titulu, želimo na finalni turnir Triglav lige, želimo da pokažemo da OSC iz Budimpešte nije nepobediv i da stignemo do finala LEN Evrokupa“.

VK Jadran

Jadran će u polufinalu LEN Evrokupa igrati protiv OSC iz Budimpešte. Mađari slove za favorita na papiru, ali favoriti ne pobeđuju uvek, a Novljani su mnogo puta pokazali da nikome ne priznaju da je bolji dok ih u to ne ubedi na bazenu. U duelu sa ekipom iz Budimpešte, sa druge strane terene će se posle pauze od povrede naći Aleksa Ukropina, prošle sezone igrač Jadran i momak koji spada u grupu najtalentovanijih igrača planate. Urkopina je bio jedan od najzaslužnijih za plasman na finalni turnir Svetske lige, jer je postigao možda i ključni gol protiv Srbije u Podgorici u meču koji je bio biti ili ne biti.

„Radujem se duelu sa Jadranom, zato što ću ponovo imati priliku da se vidim sa momcima sa kojima sam dugo igrao zajedno, sa kojima sam odrastao. Da li smo mi ta generacija koja će Crnoj Gori doneti medalju sa Olimpijskih igara? Ja verujem da jesmo, a uveren sam da su isto odgovorili Vladan i Đuro. Naučili smo da se do cilja stiže žestokim radom i velikim odricanjima. Pokazali smo da smo spremni na to. Već sam rekao da oporavak od povrede ramena ide po planu i da jedva čekam da se vratim u željenu formu, pomognem ekipi OSC iz Budimpešte u sezoni koja je u toku, a pre svega državnom timu u Svetskoj ligi i na Svetskom prvenstvu. Naš cilj su medalje na oba takmičenja i plasman na pomenute Olimpijske igre. Konkurencija jeste paklena, ali smo pokazali da možemo da igramo sa svima, da imamo pravo i osnova da se na svakom velikom takmičenju nadamo medalji“, naglasio je Aleksa Ukropina za Sport Klub.

VK Jadran

Đuro Radović je prošle godine osvojio tri medalje. Zlato na finalnom turniru Svetske lige, bronzu na Mediteranskim igrama, srebro na Evropskom šampionatu za mlade u Belorusiji. Bio je blizu i medalje na Evropskom prvenstvu, ali…

Ali, nova prilika za osajanje medalje su Svetska liga koja je u toku i Svetsko prvenstvo koje je centralni događaj 2019. godine.

„Idemo korak po korak. Tako samo radili od završetka Olimpijskih igara u Brazilu. Napredak se vidi iz godinu u godinu, a spomenute medalje su dokaz za navedeno. Nastavljamo sa još jačim radom, svesni da je konkurencija izuzetno jaka i da je to jedini način da ostanemo konkurentni u borbama za odličja na velikim takmičenja, da izborimo plasman na Olimpijske igre na kojima će cilj biti osvajanje medalje. Prve u istoriji Crne Gore. Ono što je jako bitno i što se mora naglasiti je da generacija koju vodi Vladimir Gojković može da se bori za medalju na Olimpijskim igrama u Japanu, a bez problema može da traje do Olimpijskih igara u Parizu. Tako da je moj odgovor na pitanje da li ćemo postati prva generacija vaterpolista koja je Crnoj Gori donela medalju sa Olimpijskih igara potvrdan. Mi smo ta ekipa, mi smo ta generacija“, naglasio je Đuro Radović za Sport Klub.

U međuvremenu, vaterpolistima Crne Gore, pre svega mladim momcima i generaciji koja treba da iznese najveći teret i dovede Crnu Goru do pobedničkog postolja preporučujemo da tokom praznika, a i u godini koja slede, slušaju jedan od hitova kultne grupe „Beogradski sindikat“, koji je posvećen vaterpolistima Srbije.

Sve ekskluzivne intervjue i tekstove iz SK paketića pronađite ovde.

VK jadr