Tri svetska šampiona u jednom malom japanskom gradu

Blog ostalo 18. mar. 201910:00 > 16:22
Podeli:
Ivan Minić

Prvo da kažem, možda nije fer reći da je Kobe mali grad. Kobe je velika luka sa viševekovnom tradicijom i danas je šesti po veličini grad u Japanu.

Piše: Ivan Minić (@burek)

U Kobeu su i centrala Mitsubishija, Kawasakija, ali i kompanije ASICS, a više od 100 međunarodnih kompanija, izabralo je ovaj grad za svoju centralu za Japan ili istočnu Aziju. Među njima su i Mestle, Procter & Gamble, Toys „R“ Us i druge. A sigurno ste čuli i za Kobe beef, vrstu goveđeg mesa od posebne vrste japanskih krava, koja važi za vrhunski specijalitet. Verujte mi, sa razlogom.

Kobe je svega tridesetak kilometara udaljen od Osake, a od Kjota oko pedeset, i oni čine regiju Keihanshin u kojoj živi skoro 20 miliona stanovnika.

Ovu regiju je 1995. godine pogodio razoran zemljotres u kome je stradalo više od 6.000 ljudi, povređeno je više od 40.000 a gotovo 300.000 je ostalo bez krova nad glavom. Gotovo 90% stradalih je bilo iz Kobea, koji je bio najbliži epicentru.

Te 1995. godine uprava grada dogovara sa kompanijom Kawasaki Steel da nekadašnji amaterski klub reaktivira, preseli u Kobe sa ciljem da nastupa u novoformiranoj japanskoj profesionalnoj ligi – J league.

Klub je godinama bio u donjem delu tabele prve lige, a u dva navrata je i ispadao u drugu ligu, ali bi se odmah naredne sezone vraćao u elitu. Počeo je na starom gradskom stadionu, a od 2003. igra na Noevir stadionu, sagrađenom za potrebe Svetskog prvenstva u Koreji i Japanu 2002. godine. Na ovom stadionu u septembru igraće se i Svetsklo prvenstvo u ragbiju čiji je Japan domaćin.

Odakle onda tri svetska šampiona ovde?

Ivan Minić

Klub je 2006. kupila Crimson grupa, matična firma kompanije Rakuten. Zvuči poznato? Rakuten je 2014. godine kupio Viber za oko 900 miliona dolara. Takođe, taj isti Rakuten je prethodnih 15ak godina kupio i razvio desetine online biznisa, a od 2017. godine je sponzor FC Barcelona.

Predsednik Rakutena je Hiroši Mikitani, milijarder koga svrstavaju u top 5 po bogatstvu u Japanu, rođen je u Kobeu i trudi se da uloži u svoj grad i pomogne koliko može. To ćete primetiti i po tome što je mnogo toga brendirano u Rakuten i njihove brendove.

U sklopu svega toga 2017. godine u fudbalski klub Vissel Kobe stigao je Lukas Podolski, 2018. je ugovor potpisao Andres Iniesta, a pre par meseci, posle nekoliko veoma uspešnih godina u SAD, stigao je i David Vilja.

Pored toga, klub pokušava i da razvija lokalnu bazu, pa tako trenutno u ekipi igraju i dva seniorska reprezentativca Japana (Hotaru Jamaguči i Diago Niši), kao i nekoliko igrača u mlađim selekcijama nacionalnog tima.

Fudbal u Japanu? Kako to zapravo izgleda?

Ivan Minić

Izgleda divno. Stadion pun, navijanje svih 90 minuta i sa strane gostujućih i sa strane domaćih navijača. Šalovi, dresovi, transparenti, poruke. Sve ono lepo, bez gomile ružnih stvari na koje smo navikli.

A na terenu… Na terenu Andres i dalje ima magiju u nogama, Lukas i dalje ima top u levici, a David, iako ima 37 godina, i dalje ima nepogrešiv osećaj za gol. Ali nije samo stvar u tome. Sve je besprekorno organizovano, uredno, uljudno. Svi se ponašaju pristojno i fer plej je na veoma visokom nivou.

Povezano

Kvalitativno liga možda i dalje nije tamo gde bi trebala biti. Ako se setimo da je Piksi otišao u Nagoju pre punih 25 godina, da mu je trener bio Venger, a da je ubrzo nakon njega na klupu došao Keiroš, da je u Jokohami igrao Goikoečea, a da su u ligi bili i Litbarski, Masaro, mlađi Rumenige, Edmundo, Patrik M’Boma, Dunga, Žoržinjo… Pre par sezona u ligu je stigao i Fredi Ljumberg, a prošle su saigrači bili Ugo Vieira i Miloš Degenek. I Nejc Pečnik je odigrao svoju epizodu, odmah posle Zvezde.

Ipak, ako pogledate sastave, videćete da 90% igrača svih ekipa čine Japanci. Pored toga, od stranaca tu su malo poznati Brazici, od kojih po neki ima neku epizodu u nižerazrednim klubovima u Evropi, ima malo igrača sa naših (Ex-Jugoslovenskih) prostora, i po neki igrač iz drugih zemalja istočne Azije.

Poslednjih nekoliko godina japanski klubovi uspevaju da se domognu trofeja azijske lige šampiona kojom su južnokorejski klubovi dominirali. Čini se da su na pravom putu.

Za desetak dana će procvetati trešnje i sve će zaista izgledati kao u bajci. Na stadionu već izgleda, čeka se samo rezultat.

Za kraj, Kobe je zaista divan i miran gradić, koji mnogo toga može da ponudi. I provod, i zen, i more i planinu na par desetina minuta vožnje besprekorno organizovanim javnim prevozom.