Berlin, srpski zid i mečevi u kojima se ne pita za umor

Skener 18. maj 201910:41 > 10:43
CEV

Subota je 'super' dan za sve ljubitelje odbojke. Praznovaće ga u Berlinu njih bar 10.000. Uz male ekrane i nekoliko miliona. U dvorani 'Maks Šmeling' biće odigrana finala Lige šampiona. Na terenu će se naći i dva srpska blokera - Stefana Veljković i Dragan Stanković.

Sezona je počela ‘super’ vešću – uvodi se novi sistem u kome više nema završnog turnira. Posle grupne faze usledio je plej-of, a finala u obe konkurencije zakazana su za isti dan, na istom mestu. Ono što je vesti dalo i ovaj prefiks je podatak da je nagradni fond podignt na rekordnih 1.2 miliona evra.

Na teren će prvo odbojkašice, od 16 časova. Biće to sudar italijanskih giganata Koneljana i Novare. Prvi put od 2005. godine u finalu će se sastati dva tima iz iste države – i tada je bilo reč o klubovima sa Apeninskog poluostrva.

Ni Novara ni Koneljano nisu do sada osvajali trofej u prestižnom takmičenju, pa će tim koji trijumfuje postati 11. titular. Dve ekipe su se ove sezne već borile za trofeje. Koneljanu je pripao Skudeto i Superkup, dok je Novara bila bolja u Kupu Italije.

Ono što bi Novari moglo da donese prednost je to što u timu ima svetsku i evropsku šampionku – srednjeg blokera Stefanu Veljković.

„Očekujem pre svega dobru utakmicu, da mi pružimo svoj maksimum. Ako bude tako, onda možemo i do pobede“, kazala je za Sport Klub srpska reprezentativka.

Na pitanje šta je potrebno da bi se Koneljanu pružio veći otpor u odnosu na finale italijanskog prvenstva, Stefana odgovara:

„Da budemo svoje u glavi. Mi odbojku znamo da igramo, uspele smo za ovo vreme i da poradimo na određenim elementima. Ipak, osnovno je ono koliko smo mentalno spremne. Moramo da se borimo od početka, da im ne dozvolimo da preuzmu inicijativu, da se odvoje na početku. Moramo da budemo motivisane da ih odmah ščepamo. Dakle i srce i glava“.

CEV

Od 19 časova na programu je evropski klasik – Lube i Zenit iz Kazanja sastaće se u reprizi prošlogodišnjeg finala. Ruski velikan četvorostruki je uzastopni šampion, dok je italijanski gigant u poslednje tri godine dva puta bio treći i jednom drugi.

Biće to drugi susret dva tima ove sezone, pošto je prethodno Lube slavio na Svetskom klupskom prvenstvu.

Pored te pobede, ono što ohrabruje ekipu Dragana Stankovića je i titula osvojena u utorak u italijanskom prvenstvu. Klub iz Ćivitanove je na taj način ‘razbio čaroliju’ i posle dve godine tokom kojih je konstantno gubio u finalima svih takmičenja u kojima je učestvovao, došao je do trona.

Izabranici trenera Ferdinanda de Đorđija savladali su u tom finalu Peruđu, uprkos zaostatku od 2:0 u finalnom meču.

„Vrlo bitna pobeda. Dosta smo finala izgubili i mentalno je važno za celu ekipu, nas igrače jer je bilo teško gubiti u borbi za titulu. Nadam se da je ovo jedna od prekretnica za budućnost“, kazao je Dragan Stanković za Sport Klub.

Povezano

Upitan je li bilo vremena i za slavlje i za pripremu novog finala, srpski srednjak je odgovorio:

„Proslavili smo odmah posle utakmice, a onda smo dobili i dan odmora. Sigurno da smo umorniji jer je Zenit ranije završili ligaško takmičenje, ali ovakve utakmice ne pitaju jesi li umoran ili nisi, svi smo željni da što pre izađemo na teren“.

Ekipa iz Kazanja poražena je u finalu domaćeg prvenstva od Kemerova, tako da bi odbrana trofeja najelitnijeg takmičenja starog kontinenta bila solidna uteha Zenitu.

„Biće teško u svakom smislu jer se radi o dve dobre ekipe, bez obzira na to što su izgubili titulu sigurno znači da žele da osvoje trofej. Iskusni su, odigrali su dosta ovakvih utakmica. Potrebno je da budemo na visini zadatka i verujem da ćemo doći do željenog rezultata. Daću sve od sebe da osvojimo ovaj trofej koji nedostaje i meni i klubu“.

Oba meča moći ćete da gledate u direktnom prenosu na Sport Klubu 3.