Biti ili ne biti: Uzlet ili potpuni pad Orlića?

Blog ostalo 20. jun. 201912:11 > 12:14
Podeli:
Fudbalski savez Srbije

Mlada reprezentacija Srbije sa dosta samopouzdanja doputovala je na Evropsko prvenstvo u Italiji i San Marinu. Kad je bilo jasno da će Orlići na turniru biti pojačani „A“ reprezentativcima, uključujući i novog fudbalera Reala Madrida Luku Jovića, očekivanja su postala velika. Možda i previše.

Činjenica da je Srbija posle duže vremena dočekala generaciju koja bi na U-21 nivou mogla, u najmanju ruku, da ponovi uspehe iz 2004. i 2007. godine i dođe do finala kontinentalnog takmičenja, kao da je vezala noge i pomutila glavu ekipi Gorana Đorovića na startu protiv Austrije.

Iste one Austrije koja je u kvalifikacijama pobeđena na strani sa 3:1 i ispred koje je osvojena prva pozicija u grupi 7.

Od uvodnih minuta utakmice u Trstu bilo je jasno da igrači nisu na neophodnom psiho-fizičkom nivou za ovaj nivo fudbala. Mnogo grešaka, a malo trčanja, pogrešni pasovi, ostavljanje prostora po bokovima, veliki razmak između linija, nedostatak prave komunikacije na terenu…

Rezultat je na kraju mogao da bude mnogo gori od 2:0, ali je i ovako prilično loš pred nastavak turnira i utakmice sa Nemačkom u drugom kolu grupe B.

Fudbalski savez Srbije

Duel u četvrtak (21.00, stadion Nereo Roko, Trst) biće odlučujući za Orliće. Sve sem pobede nad aktuelnim šampionima, koji su na startu savladali Dansku (3:1), moglo bi da označi i eliminaciju sa turnira.
Toga su vrlo dobro svesni u taboru srpske selekcije.

„Sve ono što smo gradili dve godine bačeno je u vodu u toj utakmici sa Austrijom. Ali, u fudbalu je dovoljno jedno veče da ti promeni ceo život. Možda mi sad možemo da ga promenimo nabolje, da okrenemo drugu stranu. Postoji mnogo nekh scenarija, pa i ukrštanje tri ekipe sa po šest bodova… Ali, prvo da uradimo ono što je do nas, da ne ulazimo u kalkulacije“, izjavio je Milan Gajić, desni bek Srbije.

Dan posle utamice sa Austrijancima, selektor Đorović odlučio je da zatvori trening za predstavnika medija kako bi igrači zadržali fokus na terenu i onome što sledi.

„Razgovarali smo međusobno, da uvdimo šta je problem, šta nam je nedostajalo. Verujte, motiva nije manjkalo. Suludo je pričati da nismo želeli da pobedimo. Jednostavno, desi se takvo veče, da ti ništa ne polazi od ruke, da promašuješ čiste lopte, da ih izbacuješ u aut. Bili smo pobeđeni u svim segmentima igre, u borbenosti, u pristupu. Oslanjali smo se na individualni kvalitet, koji na ovom nivou jednostavno ne može da dođe do izražaja ako ekipa nije kompaktna. Dobili smo šamar i na nama je da se izdignemo. Mnogo puta smo pokazali da možemo“.

Izdanje u ponedeljak kreiralo je utisak da Srbija ne može gore, ali da bi se savladala snažna Nemačka potrebno je mnogo bolje. Možda čak i preko nivoa trenutnih mogućnosti.

„Nemačka je drugačija priča. Očekujemo duži posed lopte, da nas više pritiskaju. Moramo da ostanemo kompaktni, da iskoristimo neke šanse u tranziciji, pošto imamo dosta brzih igrača. U takvoj igri vidimo svoju šansu. I Danci su pokazali da mogu da se nose sa njima. Na turniru je 12 najboljih reprezentacija, svako svakog može da pobedi. Dokle god imamo matematičke šanse nije gotovo“, zaključio je Milan Gajić.

Erhan Mašović počeo je duel sa Austrijancima na poziciji zadnjeg veznog, ali ga je, posle utapanja u grupno sivilo, u drugom poluvremenu zamenio Uroš Račić.

„Može se reći da smo imali dozu pritiska. Cela Srbija mnogo očekuje od nas, pošto imamo odličnu ekipu. Nije dobro krenulo, ali još šest bodova je u igri. Učinićemo sve da pobedimo obe utakmice“, kazao je 20-godišnji Mašović.

Ni borbeni fudbaler Klub Briža nema dilemu da će Orlići protiv Nemaca prikazati pravo lice.

„Nemačka je tehnički bolja od Austrijanaca, ali nema to mnogo veze, jer se pitamo i mi. Tako je bilo i tokom kvalifikacija, kad je najteže bilo, u Austriji, u Rusiji, uzdali smo se u karakter koji nas je krasio na početku. Nadam se da će i sada da bude tako“.

A na koji način bi Nemci mogli da budu savladani?

„Jači su od Austrijanaca, ali nam možda sa te strane bude lakše. Očekujem da će oni hteti da kontrolišu loptu, da napadaju od starta, i ostavljaju više prostora pozadi. To bismo mogli da iskoristimo, pošto imamo brze krilne igrače“, poručio je Mašović.

Selektor Đorović je uoči utakmice sa Manšaftom upozorio da ne treba upirati prstom u srpske igrače posle jedne slabe partije i ime nagovestio da velikih promena u timu neće biti.

„Čim se izgubi utakmica – kolektiv je podbacio. Nema razloga da nešto radikalno menjamo. Ovi igrači su nam u prošlosti dali mnogo toga i ne treba da posle jednog poraza sve to zaboravimo. Nije ni njima lako pao ovaj poraz, ali moraju da se podignu i verujem da će tako biti“, jasan je 47-godišnji strateg.

Ni kapitena Andriju Živkovića ne napušta optimizam pred susret sa snažnim rivalom.

„Dobili smo jedan veliki šamar i uveren sam da smo se trgli, dobro razmislili o svemu. Bićemo pametniji sada, jer imamo mi šta da pokažemo. Moramo jače, agresivnije, pametnije. Nismo autsajderi protiv Nemačke! Znamo protiv koga igramo, znamo gde smo, samo moramo da pokažemo i naš kvalitet“, rekao je krilni fudbaler.

A sad malo i o Nemačkoj.

Kao što je spomenuto, Nemci su Dansku savladali sa 3:1, ali je taj duel bio daleko od lakog za tim Štefana Kunca. Do prvog gola Marka Rihtera, Elf je imao dosta problema da probije odbranu Skandinavaca.

U nastavku je sve izgledalo znatno bolje, ulazak Florijana Nojhausa umesto Arnea Majera u centralnom delu sredine terena doneo je braniocu titule znatno tečniju igru i brži ritam, koji Danska nije mogla da isprati. Rihter je postigao novi gol, istina, posle velike greške Danaca, a zatim je Luka Voldšmit dotukao rivala.

Trener Kunc na teren je poslao tim u sistemu 4-2-3-1. Nubel – Klosterman, Tah, Baumgartl, Henriks – Majer, Egeštajn – Oztunali, Daud, Rihter – Voldšmit.

Sličan sastav trebalo bi da istrči i protiv Srbije, jedina promena mogla bi da bude Nojhaus umesto Majera, što se dogodilo i u poluvremenu protiv Danaca, pošto je igrač Mehengladbaha u pokazao znatno više.
Nemačka svakako nije protivnik protiv kojeg želite da igrate utakmicu „biti ili ne biti“, ali je daleko od nepobedivog rivala.

Nešto lagodniji pristup duelu sa Srbijom, koji se iskazao kroz možda i prekomernu opuštenost (igranje stonog fudbala sa novinarima u trening kampu i blaži potcenjivački pristup iskazan na konferenciji za medije), mogla bi da bude karta koju bi Orlići trebalo da iskoriste.

Njihov selektor je uveren da Luka Jović neće biti opasnost po gol Nubela, ukoliko Džonatan Tah bude bio na visini zadatka. I to nisu bile reči koje služe motivisanju snažnog defanzivca, način na koji ih je govorio na konferenciji za medije odavao je utisak da zaista veruje u to.

Iako je donedavno blistao u njihovoj ligi, Nemci su očigledno zaboravili za šta je Luka sposoban.

Možda je sad pravo vreme da ih podseti…