Evrokup na SK: Partizan „kouča“ Andree juri nemoguće

Skener 30. sep 201923:13 > 14. nov 2021 11:37
KK Partizan NIS

Na kanalima Sport kluba u utorak kreće 18. sezona drugog najjačeg klupskog takmičenja u Evropi – prvi put dvoje finalista Evrokupa će izboriti učešće u Evroligi u narednoj sezoni, a svakome ko voli loptanje pod obručima sleduje ono istinsko košarkaško: elektricitet, nadmetanje i rivalstva.

Farma vrhunskih talenata

U trenucima u kojima deluje da evropska košarka gubi korak sa američkom, a da joj se sve više približava azijska, mnogi bi mogli da dovedu u pitanje nivo kvaliteta u jednom takvom formatu. Od 24 ekipe koje će se boriti za naslov osvajača Evrokupa u sezoni 2019/2020. mogu se već jasno izdvojiti favoriti, uglavnom uobičajeni, ali Evrokup nije ni predviđen za najelitnije evopske klubove. On donosi nešto drugo – platformu preko koje mladi igrači mogu da dobiju iskustvo, medijsku pažnju i priliku za igranje organizovane košarke.

Izbor za najboljeg mladog igrača Evrokupa organizuje se od 2009. godine, a njegovi laureati napravili su mahom veoma dobre karijere, dok su neki dosegli i NBA konstelacije. Zvezde u usponu Evrokupa bili su Kristaps Porzingis, Jonas Valančunas, Viktor Klaver, Donatas Monteijunas, Džanan Musa – košarkaši sa NBA iskustvom, ali i neki uspešni veterani evopske košarke poput Milana Mačvana, Bojana Dubljevića i Mateuša Ponitke.

Razvoj mladih zvuči romantično i lepo, ali glavna nagrada, koja je od nastupajuće sezone duplo lakša za osvojiti, vrlo je primamljiva – u Evrokupu učestvuju sastavi u koje se ulaže mnogo novca, a ti klubovi takmičenje vide kao legitiman put do Evrolige.

Ko je već „namirisao“ Evroligu?

Istina je da lista favorita nije preterano razuđena: u prethodnih 17 godina takmičenja prilično je jasno odakle dolaze ključni pretendenti za titulu – samo tri puta šampion Evrokupa nije bio španski, ruski ili turski tim: jednom je prvak bio jerusalimski Hapoel, a dvaput litvanski Ritas.

Povezano

Ono što je Sevilja za fudbalsku Ligu Evrope, to je Valensija za Evrokup – “Narandžasti” su najviše puta osvajali trofej, ukupno četiri, a aktuelni su prvaci i bez razmišljanja su najbolja ekipa u istoriji takmičenja. Priroda Evrokupa je takva da neće moći da brane naslov, pa će Bojan Dubljević i drugovi morati da sačekaju neku novu priliku da dođu do petog odličja.

Od sezone koja startuje u utorak imamo drugačije glavno pitanje – umesto “ko će osvojiti Evrokup?” svi razmišljaju “ko će biti finalisti?” i na startu sezone smatraju “uobičajene sumnjivce” za favorite.

Lokomotiva Kubanj ima tim na kojem bi mu pozavideli i poneki prošlogodišnji evroligaši – predvodi ga doskorašnji NBA košarkaš Sem Deker, belac sjajnog atleticizma koji je u najjaču svetsku ligu došao kao potencijalna zvezda, ali nije mnogo pokazao. Tu su evropski veteran Vil Kamings, zatim i centri Džoni O’Brajant i Alan Vilijams – nisu bili spremni za NBA, ali su obojica atletski moćni i spremni to da dokažu protivnicima u Evrokupu. Tim zaokružuje pregršt iskusnih evropskih igrača poput Mantasa Kalnijetisa, Vitalija Fridzona i Dmitrija Kulagina, ali i mladi srpski centar Dragan Apić.

Unikaha je ponovo okupila sjajan tim sa plejmejkerom Haimeom Fernandesom od kojeg se očekuje iskorak u apsolutnog lidera, a dosta se računa i na francuskog reprezentativca Aksela Tupana, Poljaka Adama Vačinskog, kao i srpskog beka Aleksu Avramovića nakon fantastične sezone u Varezeu. Dragan Milosavljević će propustiti veliki deo sezone zbog povrede koju je doživeo pripremajući se sa Srbijom za Mundobasket u Kini.

fiba.basketball

Darušafaka ima odličnu petorku Amerikanaca u kojoj će nesumnjivo dosta poena ubacivati Džo Reglend, Monako Saše Obradovića je opasan po svakog rivala sa Dilanom Enisom, Dijem Bostom i Kimom Tilijem, slovenačka veza Alen Omić – Klemen Prepelič predvodiće Huventud, Semi Mehija će ponovo učiniti Tofaš konkurentim, a šta reći za Uniks i petorku Vangelis Mancaris – Erik Mekolum – Džamar Smit – Rejmar Morgan – Aleks Tajus? Deluje da su argumenti onih koji osporavaju kvalitet Evrokupa nakon svih ovih imena nepostojeći…

Prva zvezda Evrokupa

Abbie Parr, Getty Images Sport

Ipak, jedna ekipa će, barem na startu sezone, pokupiti najviše pažnje – italijanski velikan bolonjski Virtus. Na klupi Virtusa od sredine prošle sezone sedi čovek koji je u trenerskoj karijeri osvojio evropsko, svetsko i olimpijsko srebro, a kao igrač i još mnogo više od toga – Aleksandar Đorđević. Posle prilično neuspešne epizode u Panatinaikosu, Đorđević je veoma dobro vodio Bajern Minhen do dobijanja neočekivanog otkaza, a u Virtusu će pokušati da vrati slavne dane u “najkošarkaškiji” italijanski grad.

Prva zvezda tima, ali verovatno i čitavog izdanja Evrokupa za sezonu 2019/2020. biće srpski plejmejker Miloš Teodosić, koji se u takmičenje vraća prvi put od 2007. godine, kada je bio član FMP iz Železnika. Nekadašnji organizator igre Olimpijakosa, CSKA i Los Anđeles Klipersa poslednji takmičarski meč igrao je još početkom godine zbog uzastopnih povreda stopala, a one su ga koštale i nastupa na Svetskom prvenstvu u Kini. Sa Teom na parketu evropska košarka opet će moći da vidi na delu čoveka čija dodavanja svedoče da je moguće predvideti igru nekoliko poteza unapred.

U Virtusu je od ovog leta i nekadašnji Teodosićev saigrač iz reprezentacije Stefan Marković, najbolji asistent u istoriji Evrokupa – Marković je u karijeri zabeležio 491 asistenciju u mečevima ovog takmičenja, a u Bolonju dolazi posle evroligaške sezone u Himkiju. U ekipi “Crnog V” tu su još i Kajl Vims, nakon odlične godine u Tofašu, kao i centar Vins Haner, koji kompletiraju roster spreman za najveće rezultate.

Ipak, ma koliko zvučnih imena neka ekipa imala, da bi došao do finala tim mora da igra kontinuirano dobro tokom cele sezone. Format je identičan prošlogodišnjem – ekipe startuju u četiri grupe sa po šest timova, od kojih će dalje proći po četiri najboje ekipe u svakoj. U Top 16 fazi igraju se četiri grupe sa po četiri tima, a iz njih će se iskristalisati osam najbolje plasiranih – oni se međusobno ukrštaju i na taj način startuje plej-of koji odlučuje buduće učesnike EL. Četvrtfinalne, polufinalne i finalna serija igraju se na dve dobijene utakmice.

Koliko mogu Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpija?

Svoju šansu traže i timovi iz regiona: Partizan NIS, Cedevita Olimpija i Budućnost VOLI.

Beogradski crno-beli nalaze se u prilično teškoj grupi B, u kojoj će im protivnici biti Lokomotiva Kubanj, Ritas, Tofaš, Limož i Venecija.

Trener Beograđana Andrea Trinkijeri na klupi nekadašnjeg prvaka Evrope je od novembra 2018, ali se može reći kako je sezona koja u Evrokupu kreće u utorak gostovanjem Partizana u Veneciji njegova prva prava u Partizanu. Pred košarkašku 2019/2020. italjijanski trener je pod svojom kontrolom imao tok priprema, dovođenje pojačanja i celokupno planiranje sezone „Parnog valjka.“

#related-news_0

Partizan je okupio prilično iskusan tim bez jasne prve opcije, ali sa nekoliko igrača koji bi mogli tokom sezone to da postanu. Prvi pik mnogih je Rade Zagorac, koji je u prethodnoj sezoni pokazao naznake svog nesumnjivog talenta, ali nije bio dovoljno konstantan kako bi se nametnuo kao primarno ofanzivno oružje crno-belih. Crno-beli su došli i do prvog trofeja sezone – Superkup ABA lige pripao je Partizanu uz odličnu igru pokretnog centra i dominantnog skakača Rašona Tomasa, čoveka kojem će Trinkijeri prepustiti mnogo minuta na poziciji pet.

„Dželat“ crno-belih u Evrokupu u prethodnoj sezoni Artsjom Parahovski sada je prešao u Partizan, a iskusni i snažni centar odlično je rešenje za minute u kojima beogradskom timu bude potreban centar „stare škole“, koji u reketu može leđima da izboru poziciju za šut, ali i napravi jake faulove. Tu je i Vilijam Mosli, igrač koji zna da blokira, pa deluje da je Partizan dobro pokriven na „unutrašnjim“ pozicijama.

ABA Liga Cibona/Zeljko Baksaj

Od Markusa Pejdža se očekuje više od onoga što je pružio lane, mnogo će zavisiti i od projektovanog startnog plejmejkera Korija Voldena i njegove adaptacije na način rada u Partizanu. Iskusni veterani Nemanja Gordić i Stefan Birčević veoma su vredna pojačanja za srpskog vicešampiona.

Da li je Partizan jedan od glavnih kandidata za bitku za željeno finale? Na početku sezone deluje da nije, ali tim nagoveštava prostor za napredak – mnogo će zavisiti od toga da li će crno-beli ponovo moći u kontinuitetu da pobeđuju kod kuće. To u prethodne dve sezone nikako nije bio slučaj.

Budućnost u novo izdanje Evrokupa ulazi sa timom koji se u mnogome razlikuje od onog koji je prethodne sezone nastupao u Evroligi, a nova sezona donela je nove Amerikance u „Morači.“ Oči će najviše biti usmerene ka ne preterano visokom (202 cm), ali eksplozivnom centru Hasanu Martinu, koji bi mogao da bude jedno od najprijatnijih iznenađenja Evrokupa. Skot Vud je već razočarao čelnike Podgoričana, dok je Skot Bemford drugo ime na koje vredi obratiti pažnju kod Budućnosti.

ABA Liga Cibona/Zeljko Baksaj

Olimpija Cedevita u svoju prvu sezonu pod tim imenom ulazi u veoma iskusnom sastavu – tu su poznata lica: Edo Murić, Mirko Mulalić, Andrija Stipanović, Marko Simonović, Filip Krušlin, kao i možda najprepoznatljivije ime: Jaka Blažič. Ljubljančani se uzdaju i u Kodija Milera-Mekintajera, čoveka koji je u prošloj sezoni bio igrač novog evroligaša Zenita. Logistika Cedevite i bogata istorija Olimpije konačno su uparene – Stožice će bez sumnje moći da gledaju ozbiljan tim koji vodi Slaven Rimac, ali utisak je na početku sezone da možda nedostaje pravi vođa – igrač sa sposobnošću da sam kreira poene.

***

Timovi iz regiona sa realnim šansama za konkurentne nastupe, nesumnjiva Teodosićeva magija, garantovane partije za pamćenje američkih internacionalaca, žestoka borba za mesta koja vode u finale i EL – Evrokup u prenosima na Sport klubu donosi veoma uzbudljiv proizvod za svakog fana košarke.