Stevanovićeva za SK: Nisam otišla mejlom

Skener 18. nov 201913:13 > 13:14
Takashi Aoyama, Getty Images Sport

Ženska odbojkaška selekcija Srbije već nekoliko godina važi za jednu od najboljih na svetu. U 2019. odbranila je evropsku titulu u Turskoj i izborila plasman na Olimpijske igre, posle nimalo lakog kvalifikacionog turnira u Poljskoj.

I sve to bez nekoliko igračica, koje su samo godinu ranije bile u timu, koji je osvojio svetsko zlato u Japanu. Nedostajala je i Jovana Stevanović, srednji bloker, najčešće starter od 2015. godine, kada je ušla u reprezentaciju.

Njeno odsustvo selektor Terzić nije znao da objasni, kada su se devojke okupljale na početku priprema za Ligu nacija. Rekao je tada, da je Jovana pozvana na pripreme, ali da jednostavno nije došla.

Šest meseci kasnije, posle sjajnih rezultata srpskih odbojkašica, priliku da kaže nešto „u svoju odbranu” dobila je i 27-godišnja Stevanovićeva.

„Svašta sam čula u međuvremenu. I da sam samo mejlom odbila poziv za reprezentaciju i da niko nije znao šta se sa mnom događa, pa sam želela da kažem istinu”, počinje članica italijanskog Skandićija, sa kojim ove sezone ima najviše ambicije na domaćoj i evropskoj sceni.

„Iskreno, žao mi je što niko nije želeo da kaže sve ono što se događalo pre tog famoznog mejla”, nastavlja Jovana.

„Pre početka sezone odlučila sam da je propustim iz ličnih razloga. O mojoj odluci prvi je bio obavešten predsednik Saveza Zoran Gajić, putem telefona… Nakon toga je moj klub ugostio Fenerbahče u Ligi šampiona, pa sam tom prilikom razgovarala i sa selektorom, kojeg sam obavestila o mojoj odluci. Tada, po mojoj proceni, nije bilo ničeg problematičnog. A posle svega, lično sam se u Beogradu videla sa predsednikom Saveza i još jednom osetila njegovu maksimalnu podršku”, ističe devojka, koja je u karijeri odigrala 127 zvaničnih mečeva za seniorsku selekciju Srbije.

Povezano

Za Jovanu je pravi šok usledio kad je na početku priprema za novu sezonu rečeno, kako se samo nije pojavila.

„Zabolelo me je to, što se pričalo da navodno ni sa kim nisam razgovarala, što nije istina!”

Pored svega, niste u prvom trenutku želeli da razgovarate sa novinarima.

„Smatrala sam da je u tom trenutku najvažniji mir u ekipi. Nisam želela da pravim nikakve skandale, devojke su pred sobom imale teške zadatke i nije im bila potrebna neka dodatna priča o meni. Sačekala sam evo, pet-šest meseci i želim samo da ispričam ono što se zaista događalo”.

Onda, koji je konkretan razlog što ste želeli da propustite takmičarsku 2019. godinu?

„Ima tu svega po malo, čak i neke vrste nezadovoljstva zbog statusa u nacionalnom timu”, priznaje Jovana i dodaje. „Nije tajna da sam imala lošu komunikaciju sa selektorom, pa sam poželela da se odmorim od svega na jednu sezonu. Rekla sam i njemu to u razgovoru. Moja glava i telo trebali su odmor. Međutim, suština ove priče je da sam se javila, da sam razgovarala i da sam o svemu obavestila i selektora i predsednika Saveza.”

Da li je postojala opcija da „odradite” neku akciju, kvalifikacije za Olimpijske igre, ili Evropsko prvenstvo, pošto se znalo da će celu sezonu propustiti i Milena Rašić?

„Iskreno, nije! Znala sam da neće igrati ni Raša, ali nisam sumnjala nijednog trenutka da naša selekcija, i bez nas dve, ima kvalitet da se izbori za Olimpijske igre”.

Lega Volley Femminile

A šta Vam je rekao Zoran Terzić prilikom tog jedinog razgovora u Italiji?

„Ništa konkretno. Smatrala sam da će, ako je nešto ostalo nejasno, uslediti dodatni poziv i još bar jedan razgovor. Pošto ga nije bilo, mislila sam da je sve u najboljem redu.”

Da li je rekao „ok, propusti sezonu”, ili nije bio zadovoljan vašom odlukom?

„Ostao je nedorečen, nije tu bilo ni ok, ni ne slažem se. Ali, više nije bilo nikakvog poziva. Mislila sam da je sve u redu. Od predsednika Saveza sam u dva razgovora dobila pozitivan odgovor, ali i savet da razgovaram sa Zoranom Terzićem. To sam i učinila”.

Zašto nije bilo drugog razgovora, u Istanbulu?

„Jednostavno, nisam ni znala da je bio potreban. Niko nije insistirao na tome i sve je prošlo bez neke nove priče”.

I otkud na kraju taj „famozni” mejl?

„Posle svega, stigao mi je mejl iz Saveza, da se pojavim na početku priprema u maju. Tek onda sam odgovorila na taj mejl i napisala da su i selektor i predsednik Saveza obavešteni o tome, da ja propuštam sezonu”, kaže Stevanovićeva.

Posle svega, šta dalje?

„Ništa! Želja mi je bila samo da kažem istinu, da ne bude više praznih priča i laži, jer to nikome ne ide u prilog. Htela sam propustim jedno leto i da se vratim u tim 2020. godine. Da pričam sad o tome koliko volim reprezentaciju i svoju zemlju, suvišno je. Jedino što znam u ovom trenutku je da je moj povratak u nacionalni tim nerealan, iako želja i dalje postoji. Reprezentaciji želim svu sreću, bodriću ih i na Olimpijskim igrama, jer znam koliko sve devojke žele da osvoje zlato”, rekla je Jovana i još dodala.

„Hvala što ste me pozvali, na ovaj način zatvoram ovu priču, okrećem se klubu. Jurićemo trofeje, u njima ću pokušati da pronađem satisfakciju”.