CG, BIH, MKD: Sjajni Bećiraj, pocrveneo Vranješ

Skener 3. dec 201911:48 > 11:51
Giuseppe Bellini, Getty Images Sport

Veoma buran fudbalski vikend ostao je iza nas. Fudbaleri iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, imali su razloga sa radovanje i tugovanje, kao i uvek kada je fudbal u pitanju.

Ognjen Stjepović i Fatos Bećiraj bili su u centru pažnje kada su internacionalci iz Crne Gore u pitanju. Ognjen Stjepović je odigrao kompletan meč za Pistojeze koji je odigrao 1:1 protiv Areca. Stjepović je bio strelac jedinog gola za Pistojeze, ovo je treći gol u minula četiri meča za mladog reprezentativca Crne Gore. Pre toga, mežu je tresao protiv Pijanezea i Juventusa U23. Stjepović igra u Pistojezeu kao pozajmljeni igrač Sampdorije, ako nastavi sa sjajnim partijama vrlo brzo se može očekivati da se pojavi u sastavu tima iz Đenove i da zaigra u elitnom društvu.

Crnogorski fudbaler Ilija Spasojević veliku tugu i bol pokušava da izleči golovima i titulom. Sa dva pogotka donio je Bali junajtedu titulu prvaka Indonezije, četiri kola pre kraja sezone.
Spasojević je 20. novembra doživio porodičnu tragediju i ostao bez supruge Leli, koja je iznenada preminula, ali se brzo vratio na teren.

U prošlom kolu je postigao gol, uz lavinu emocija i suze, a para dana kasnije još dva, kojim je Bali junajted pobedio ekipu Semen i osigurao naslov šampiona. Ovo je treća titula za Spasojevića u Indoneziji, 2015. godine slavio je sa Persibom, 2017. godine sa Bajangkarom. Tri puta je bio prvak Gruzije sa Dinamom iz Tbilisija, a jednom i Malezije, sa Melaka junajtedom.

Fatos Bećiraj bio je najzaslužniji za pobedu Makabija iz Netanje na gostovanju Hapoelu u Haifi. Bećiraj je bio dvostruki strelac u trijumfu 3:1, a u igru je ušao u 63. minutu. Mrežu rivala je pogađao 76. i trećem minutu zastavnog vremena. Rekorder po broju nastupa u selekciji Crne Gore, ima ih 69, ove sezone je postigao četiri gola za Makabi, a pre duela sa Hapoelom strelac je bio pre tri meseca kada je takođe postigao dva gola u pobedi Netanje nad ekipom Nes Cione sa 3:0.

Ono što može da raduje ljubitelje fudbala u Crnoj Gori je konstanta forma golmana Milana Mijatovića koji od početka sezone ljubomorno čuva mesto na golu Levskog iz Sofije, povratak u tim Legije Marka Vešovića, sve veća uloga u timu Spala Marka Jankovića. Nikola Vukčević i Vladimir Jovović nisu imali razloga za zadovoljstvo posle vikenda koji je ostao iza nas jer je Levante doživeo debakl u duelu sa Hetafeom, a Jablonec je na svom terenu poražen od Buđevica.

Paolo Bruno, Getty Images Sport

Momci iz Bosne i Hercegovine, na privremenom radu u inostranstvu, a najveću pažnju privlače oni iz Italije, Španije i Nemačke, su odigrali promenljivo. Edin Džeko nije postigao gol, ali se radovao pobedi Rome u Veroni. Senad Lulić je zamenjen ali je dao doprinos na putu ka pobedi Lacija protiv Udinezea, dok je Mato Jajalo meč gledao sa tribina, s obzirom da je u prošlom kolu dobio crveni karton. Miralem Pjanić je odigrao kompletan meč u kojem Juventus nije uspeo da pobedi Sasuolo, dok je Rade Krunić zamenjen u meču u kojem je Milan uspeo da stigne do tri boda protiv Parme.

Atletik Bilbao je pobedio Granadu, a Kenan Kodro koji je u prošlom kolu postigao gol odluke protiv Osasune zbog povrede nije bio u sastavu tima. Herta je poražena od Dortmunda, a tim iz Berlina od poraza nije uspeo da spasi ni Vedad Ibišević koji je u igru ušao sredinom drugom poluvremena.

Sa sjajnim partijama je nastavio Ermedin Demirović koji je u dresu Sent Galena postigao treći gol u nizu. Strelac je bio protiv Ksamaksa, Lucerna i Jang Bojsa. Ognjen Vranješ je u završnici meča dobio direktan crveni karton, a njegov AEK je derbiju poražen od OFI Krita.

Printscreen

Vikend nije bio uspešan kada su fudbaleri iz Makedonije u pitanju. Enis Bardi je odigrao kompletan meč, a Levante je u gostima poražen od Hetafea sa 4:0. Stole Dimitrievski je odigrao svih 90 minuta, a Rajo Valjekano je poražen od Ovijeda u gostima sa 2:1.

Goran Pandev je odigrao kompletan meč, a njegova Đenova je na svom terenu poražena od Torina sa 1:0.  Elif Elmas je zamenjen u 65. minutu, a njegov Napoli je je na svom terenu poražen od Bolonje sa 2:1. Ilija Nestorovski je odigrao kompletan meč, a Udineze je u Rimu poražen od Lacija sa 3:0.

Fudbaleri iz Crne Gore

Španija

Stefan Savić zbog povrede nije bio u sastavu Atletika iz Madrida koji je na svom terenu poražen u derbiju od Barselone sa 1:0. Stefan Savić je povredu doživeo na utakmici protiv Bugarske u kvalifikacijama za EURO 2020. Pokušao je da radi sa ekipom, ali je uoči meča sa Grandom obnovio povredu.

Nikola Vukčević je zamenjen u 82. minutu, a njegov Levante je ubedljivo poražen na gostovanju Hetafeu sa 4:0.

Ivan Kecojević je odigrao kompletan meč, a njegov Albasete je u gostima odigrao 1:1 protiv Ponferadine.

Esteban Saveljić je odigrao svih 90 minuta za Rajo Valjekano, dobio je ćuti karton, a njegova ekipa je poražena od Ovijeda sa 2:1.

Italija

Adam Marušić zbog povrede nije bio u sastavu Lacija koji je sa 3:0 na svom terenu pobedio Udineze.

Marko Janković je ušao u igru u 82. minutu, a SPAL-a je poražen od Intera u Milanu sa 2:1.


Sergej Grubač nije bio u sastavu Kjevo koji je poražen u gostima od ekipe Trapani sa 1:0. U pitanju je serija B.

Ognjen Stjepović je odigrao kompletan meč za Pistojeze koji je odigrao 1:1 protiv Areca. Stjepović je bio strelac jedinog gola za Pistojeze, ovo je treći gol u minula četiri meča za mladog reprezentativca Crne Gore. Pre toga, mežu je tresao protiv Pijanezea i Juventusa U23. U pitanju je Serija C.

Francuska

Danijel Petković je bio na klupi za rezervne igrače, a Anže je u gostima poražen od Nice sa 3:1.

Stevan Jovetić je počeo da radi sa ekipom i njegov povratak na teren se očekuje uskoro. Meč između Monaka i PSŽ-a je odložen.

Nemačka

Meris Skenderović je u igru upao u 90. minutu, a Karl Cajs Jena je kao gost pobedila Bajern 2 sa 3:2. U pitanju je C divizija.

Portugalija

Ilija Vukotić nije bio u sastavu Benfike koja je pobedila Meritimo sa 4:0.

Belgija

Aleksandar Boljević nije bio u sastavu tima, a njegov Standard je pobedio u na svom terenu Serkl Briž sa 2:1.

Deni Hočko i Marko Bakić zbog povreda nisu bili u sastavu Muskorna koji je poražen od Briža sa 1:0.

Andrija Vukčević i Stefan Milošević nisu bili u sastavu tima, a njihov Beveren je kao gost odigrao 2:2 protiv Šarlroe.

Bugarska

Levski iz Sofije je u gostima odigrao 1:1 protiv ekipe Beroe, a Milan Mijatović  je branio svih 90 minuta.

Uzbekistan

Marko Simić je meč posmatrao sa klupe za rezervne igrače, a njegov Pahtakori je kao gost odigrao 0:0 protiv Lokomotive iz Teškenta.

Gruzija

Ognjen Rolović je zamenjen u početkom drugog poluvremena, a njegov Saburtalo je na svom terenu pobedio sa 5:1 ekipu Bolnisija.

Jermenija

Pjunik je u gostima odigrao 1:1 protiv Alaškerta. Andrija Dragojević je branio kompletan meč, a Marko Burzanović nije ulazio u igru.

Belorusija

Boris Kopitović je odigrao kompletan meč za BATE Borisov koji je kao gost pobedio ekipu Zhodino sa 2:1.

Rusija

Adam Lagator i njegov Soči naredni meč igraju 8. decembra protiv Rubina iz Kazanja.

Lokomotiva iz Moskve je u je na svom terenu poražena od Dinama iz Moskve sa 2:1. Luka Đorđević nije bio u sastavu jer je operisao koleno, pa mladom Budvaninu sledi duža pauza.

Poljska

Marko Vešović je odigrao kompletan meč, a Legija je na svom terenu pobedila Koronu sa 4:0.

Vukan Savićević nije bio u sastavu tima, a njegova Visla je na svom terenu poražena od Leha sa 2:0.

Uroš Đuranović je odigrao kompletan meč, a njegova Korona je u gostima poražena od Legije sa 4:0.

Emir Azemović koji brani boje Rakova zamenjen je u 63. minutu, a Rakov je pobedio na svom terenu Jageloniju sa 2:1.

Saša Balić je zamenjen početkom drugog poluvremena, a njegovo Zaglebje je na svom terenu podedilo Gornjik sa 2:0.

Češka

Vladimir Jovović je zamenjen u 78. minutu, a njegov Jablonec je na svom terenu poražen od Buđevica sa 1:0.

Austrija

Boris Cmiljanić nije bio u sastavu tima, a njegova Admira Vaker je odigrala na svom terenu 1:1 protiv Salcburga.

Mađarska

Bojan Sanković je odigrao 90 minuta za Ujpešt koji je kao gost pobedio Pakš sa 4:2.

Kipar

Momčilo Rašo je odigrao kompletan meč za AEL iz Limasola koji je kao gost pobedio Akiju sa 1:0.

Izrael

Fatos Bećiraj bio je najzaslužniji za pobedu Makabija iz Netanje na gostovanju Hapoelu u Haifi. Bećiraj je bio dvostruki strelac u trijumfu od 3:1, a u igru je ušao u 63. minutu. Mrežu rivala je pogađao 76. i trećem minutu zastavnog vremena.

Južna Koreja

Stefan Mugoša je odigrao kompletan meč, nije postigao gol, a njegov Inčon Junajted je kao gost odigrao 0:0 protiv Gijengama.

Rumunija

Risto Radunović odigrao je svih 90 minuta za Astru koja na svom terenu pobedila ekipu Gaz Metana sa 1:0.

Fudbaleri iz Bosne i Hercegovine

Italija

Miralem Pjanić je odigrao kompletan meč, a Juventus je na svom terenu odigrao 2:2 protiv Sasuola.

Roma je u gostima pobedila Veronu sa 3:1, Edin Džeko je zamenjen u 83. minutu.

Lacio je na svom terenu pobedio Udineze sa 3:0, a Senad Lulić je zamenjen u 64. minutu.

Rade Krunić je ušao u igru u 73. minute, a njegov Milan je u gostima pobedio Parmu sa 1:0.

Mato Jajalo zbog crvenog kartona u prethodnom kolu (dva žuta) propustio meč u kojem je Udineze poražen od Lacija sa 3:0.

Španija

Kenan Kodro nije bio u sastavu tima, a Atletik Bilbao je pobedio Granadu sa 2:0.

Nemačka

Vedad Ibišević je ušao u igru u 68. minutu, a njegova Herta je na svom terenu poražena od Dortmunda sa 2:1.  

Ermin Bičakčić je odigrao kompletan meč, a njegov Hofenhajma je odigrao 1:1 protiv ekipe iz Dizeldorfa.

Haris Duljević nije bio u sastavu Dinamo Drezdena koji je na svom terenu poražen od Kila sa 2:1.

Dario Dumić odigrao je svih 90 minuta za Darmštad, koji je na svom terenu poražen od Arminije sa 3:1.

Marko Mihojević je odigrao svih 90 minuta za Aue, dobio je dva žuta, odnosno crveni karton, a njegov Aue je u gostima poražen od Bohuma sa 2:0.

Francuska

Sanjin Prcić nije bio u sastavu Marseja koji je pobedio Brest sa 2:1.

Rusija

Toni Šunjić je ušao u igru u 73. minutu, a njegov Dinamo iz Moskve je kao gost pobedio Lokomotivu sa 2:1.

Holandija

Semir Memišević je u odigrao komletan meč, njegov Groningen je poražen od Sitarda sa 1:0.

Turska

Edin Višća je odigrao svih 90. minuta, a Bašakšehira je na svom terenu pobedio Antaliju sa 2:0.

Haris Hajradinović u igru ušao početkom drugog poluvremena, a njegova Kasimpaša je u gostima poražena od Sivaša sa 2:0.

Edin Cocalić i Avdija Vrsajević su odigrali kompletan meč, Irfan Hodžić nije bio u sastavu tima, a njihova Ahisara je kao gost odigrala 2:2 protiv Umrenijespora.

Erzurum je na svom terenu pobedio Osmanlisport sa 2:0, a Jasmin Šćuk i Ibrahim Sehić su odigrali svih 90 minuta za Erzurum. Jasmin Ščuk je postigao prvi gol na meču.

Belgija

Gojko Cimirot odigrao je svih 90 minuta za Standard koji je na svom terenu pobedio Serkl Briž sa  2:1.

Eupen je poražen od Varegema u gostima sa 1:0, a Danijel Milićević je odigrao kompletan meč.

Rijad Sadiku nije bio u sastavu Muskrona koji je poražen od Briža sa 1:0.

Švajcarska

Miroslav Čovilo je odigrao kompletan meč, a Lugano je na svom terenu pobedio Servet sa 1:0.

Ermedin Demirović zamenjen u 90. minutu, postigao je gol, kao i u prethodna dva kola protiv Ksamaksa i Jang Bojsa, a njegov Sent Galen je pobedio Lucern sa 4:1.

Austrija

Smail Prevljak je bio u sastavu tima, nije ulazio u igru, a Salcburg je odigrao 1:1 protiv Admira.

Nedeljko Malić je odigrao kompletan meč, a njegov Matersburg je kao gost odigrao 0:0 protiv Sent Peltena.

Češka

Muris Mešanović je zamenjen u 46. minutu, a Mlada Boleslav je pobedila Teplice sa 3:1.

Adnan Džafić je zamenjen u 79. minutu, a Žilina je pobedila ekipu Slovačko sa 2:1.

Karvina je odigrala poražena od Slavije u Pragu sa 2:0, a Bojan Letić nije bio u sastavu Karvine.

Benjamim Čolić je zamenjen u samoj završnici meča, a Zinedin Mustedanagić je utakmicu posmatrao sa klupe za rezervne igrače. Ekipa Buđevica je kao gost pobedila Jablonec sa 1:0.

Grčka

Ognjen Vranješ je dobio crveni karton, a AEK je poražen od Krita u gostima sa 1:0.

Rumunija

Goran Zakarić je u igru ušao u 29. minutu, a njegova Krajova je poražena od Sepsija u gostima sa 1:0.

Poljska

Adnan Kovačević je odigrao kompletan meč, Ognjen Gnjatić je zamenjen u 22. minutu zbog povrede, Ivan Jukić nije ulazio u igru, a njihova Korana je poražena u gostima od Legije sa 4:0.

Zvonimir Kožulj je odigrao kompletan meč, a njegov Pogon je odigrao 1:1 protiv Arke iz Gdinje.

Mađarska

Anel Hodić je zamenjen u 76. minutu, Armin Hodžić nije bio u sastavu tima, a njihov MOL Fehervar je sa 3:1 pobedio ekipu DVTK.

Dženan Bureković je odigrao kompletan meč u kojem je Ujpešt kao gost pobedio Pakš sa 4:2.

Đorđe Kamber nije bio u sastavu Honveda koji je poražen od Kisvarda sa 2:0.

Slovačka

Hamza Ćataković odigrao kompletan meč, a njegov Trenčin je poražen od Pohronije sa 1:0.

Emir Halilović je je odigrao kompletan meč, a Trnava je pobedila Ružemberok sa 2:0 na svom terenu.

Abdel Metalsi je odigrao kompletan meč, dobio je žuti karton, a njegov Sered je na svom terenu poražen od  ekipe Mihalovce sa 2:0.

Škotska

Jozo Šimunović je zbog povrede propustio meč između Seltika i Ros Kauntija koji je dobio Seltik sa 4:1.

Gruzija

Dino Hamzić odigrao svih 90 minuta za ekipu Čikure koja je kao gost pobedila Torpedo Kutaisi sa 2:1.

Fudbaleri iz Makedonije

Španija

Enis Bardi je odigrao kompletan meč, a Levante je u gostima poražen od Hetafea sa 4:0.

Stole Dimitrievski je odigrao svih 90 minuta, a Rajo Valjekano je poražen od Ovijeda u gostima sa 2:1. .

Italija

Goran Pandev je odigrao kompletan meč, a njegova Đenova je na svom terenu poražena od Torina sa 1:0.

Elif Elmas je zamenjen u 65. minutu, a njegov Napoli je je na svom terenu poražen od Bolonje sa 2:1.

Ilija Nestorovski je odigrao kompletan meč, a Udineze je u Rimu poražen od Lacija sa 3:0.

Portugalija

Stefan Ristovski nije bio u sastavu tima, a Sporting je kao gost poražen od Žič Visenentea sa 3:1.

Belgija

Đoko Zajkov je pobedu Šarlroe nad Beverenom od 2:0 posmatrao sa klupe za rezervne igrače.

Švajcarska

Nikola Đorđev je pobedu Grashopers nad Lozano mod 1:0 posmatrao sa klupe za rezervne igrače.

Rumunija

Mite Cikarski nije bio u sastavu tima, a Gaz Metan je poražen od Astre sa 1:0.

Kipar

Martin Bogatinov, Bojan Markoski i Jovan Kostevski su odigrali kompletan meč, a njihova Akija je poražena od AEL-a sa 1:0.

Mađarska

Boban Nikolov i Visar Musliu su odigrali svih 90 minuta za MOL Fehervar koji je kao gost pobedio DVTK sa 3:1. Boban Nikolov je bio strelac jednog od tri gola.

Kire Ristevski je odigrao svih 90. minuta za Ujpešt koji je kao gost pobedio Pakš sa 4:2.

Izrael

Stefan Spirovski nije bio u sastavu Hapoela iz Tel Aviva koji je na svom terenu poražen od Beitara sa 1:0.

Slovačka

Tihomir Kostadinov odigrao je svih 90 minuta, a Rožemberok je kao gost poražen od Trnave sa 2:0.

Dejan Ilijev je odigrao svih 90 minuta za Sered koji je poražen od ekipe Miholovce sa 2:0.

Tomče Grozdanovski nije ulazio u igru, a njegova  ekipa Zlate Moravcev je odigrala 0:0 protiv Senice.