Da li čudo može da se ponovi?

Skener 11. dec 201910:05 > 10:14
Michael Regan, Getty Images

Lester igra fantastično ove sezone, navijači lisica se nadaju da može da se ponovi istorijska sezone 2015/16, ali tada nije bilo ovakvog Liverpula, pa bi i ulazak u Ligu šampiona bio veliki uspeh.

Marez za Vardija iiii gooool! Novi kontranapad Lester i ponovo Vardiiii.

Tako je bilo pre četiri sezone, a ove je ponovo Džejmi Vardi glavni protagonista fantastične sezone Lestera. Samo što umesto Mareza iza sebe ima pre svih Medisona, a zatim i Pereza, Barnsa, Tilemansa… Ali da krenemo redom.

Povezano

Uprava Lestera je napravila odličan potez kada je na mesto menadžera 26. februara postavila Brendana Rodžersa. Bivši menadžer Liverpula je od mnogih osporavan, a ljudi kao da su zaboravili da je baš on bio na klupi Redsa u onoj čuvenoj sezoni kada samo zbog klizanja Stivena Džerarda nije titula stigla na Enfild. I sa Seltikom je imao uspehe, ali želeo je da se vrati u Premijer ligu.

I na startu se videlo da je „kliknulo“ između njega i igrača. Vardi je od njegovog dolaska ponovo postao gol mašina, dao je 25 golova od kada je Rodžers na klupi što je najviše od svih igrača u PL.

Do kraja prošle sezone Lester je upisao pet pobeda, dva remija i tri poraza i šampionat završio na devetom mestu. Usledio je prelazni rok, gde je Rodžers odlučio da treba da se otkupi supertalentovani Tilemans, a insistirao je na dovođenju još jednog belgijskog veziste -Denisa Prata, koji će tek eksplodirati, jer se još uvek privikava na stil igre u Engleskoj. Ali potez koji je mnoge zabrinuo jeste bila prodaja Harija Megvajera.

#related-news_0

Ali znali su tačno šta rade u Lesteru, jer je Rodžers za pet meseci video koliko može Čaglar Sojundžu, a u timu ima još i dva iskusna štopera Evansa i Morgana, dok kvalitete Filipa Benkovića zna od ranije, jer ga je trenirao u Seltiku (mada Benković ove sezone još nije odigrao ni minut u PL, ali i za njega ima vremena, tek su mu 22 godine). Sojundžu se sjajno uklopio sa Evansom i Lester ima ubedljivo najbolju odbranu u ligi, tek prethodnog vikenda u 16.kolu primljen je 10 gol…

Drugu najbolju odbranu ima Liverpul koji je primio četiri pogotka više. Sa Šmajhelom na golu, Pereirom i Čilvelom na bekovskim pozicijama i pomenutim štoperskim tandemom Lester je pokazao koliko mu je teško dati gol. Sojundžuu je sada skočila cena i trenutno se procenjuje na 40 miliona evra… Na kraju sezone moći će i njega da prodaju za ogroman novac, dok se za Čilvela odavno interesuju najveći klubovi (Čelsi bi rado da ga dovede).

Rodžers najčešće igra u formaciji 4-1-4-1 (mada ima varijacije i igra i 4-2-3-1, a ume i da iznenadi sa 4-4-2, što je bio slučaj u meču sa Aston Vilom, što nije ništa čudno jer je to radio i u Liverpulu), a Vilfrid Ndidi je nezamenjiv na mestu zadnjeg veznog. Tilemans i Medison su najčešće ispred njega, dok je na desnom krilu Ajoze Perez siguran, a na levom se menjaju Grej i Barns, mada se dešavalo da stavi i Medisona više na stranu kada igraju zajedno Tilemans i Prat/Čaudri uz Ndidija na sredini.

Ross Kinnaird/Getty Images

Cena je ozbiljno skočila i Tilemansu, ali ko je pratio ovog fudbalera od starta karijere mogao je da predvidi ovakav scenario, jer je još sa 16 godina delio lopte u dresu Anderlehta. Medison je odavno na radaru svih velikih engleskih klubova, ali ona priča da će otići u januaru je besmislena.

U napadu je nezamenjiv Džejmi Vardi, koji nastavlja da postavlja rekorde. Opet je strah i trepet za svaku odbranu, osam mečeva u nizu je davao golove, trenutno je na 16 pogodaka u ligi, što je čak pet više od Obamejanga i Ejbrahama koji su na deobi drugog mesta na listi strelaca. Vardi je tako postao drugi igrač u istoriji PL koji je u dva navrata vezao osam mečeva na kojima je bio strelac, prvi je to uradio Rud van Nistelroj. Samo da vas podsetim, Vardi će u januaru napuniti 33 godine…

Kada već pominjem Vardija, da li ste znali da od 2015. godine on ima V9 Akademiju, gde jednom godišnje 60 igrača iz amaterskih klubova ima priliku da pokaže talenat pred skautima ligaških timova. A ako vas nekada put nanese do Šefilda, svratite na stadion Breken Mur, gde jedna tribina nosi ime Džejmi Vardi – u pitanju je stadion fudbalskog kluba Stoksbridž.

Uz Vardija šansu na poslednje dve utakmice dobio je i Keleči Ihenačo, koji je oba puta bio strelac, protiv Evertona je dao gol za pobedu u sudijskoj nadoknadi. On poseduje kvalitet, znamo još iz vremena dok je bio u Mančester Sitiju, a videćemo da li kod Rodžersa može da pruže ovakve partije u kontinuitetu i da bude poput Uljoe, koji je u onoj šampionskoj sezoni postizao vrlo bitne golove.

Da vam je neko pred početak sezone rekao da mogu da se bore za titulu, da će nakon 16. kola oni biti jedini pratilac Liverpula, da će Vardi biti ubedljivo prvi strelac lige, smejali biste se. Ali Rodžers je fantastično sklopio tim, igra Lestera je u pojedinim momentima izuzetna, a pravi primer za to je gol koji je postignut protiv Arsenala. 

Delovao je Lester kao Arsenal iz najboljih dana dok je Venger bio trener. Nije ni čudo što je kolega Ivan Lončarević poželeo da Rodžers dođe na klupu Tobdžija još pre više od godinu dana. Sada je to nemoguća misija za Arsenal, jer je Rodžers produžio ugovor sa lisicama do 2025.godine.

Sve u svemu nadaju se navijači Lestera da će se ponoviti ona čuvena sezona, a da nije ovakvo moćnog Liverpula to bi zaista delovalo kao realna mogućnost (trenutno Liverpul ima osam bodova prednosti u odnosu na Lester, koji ima +6 u odnosu na Mančester Siti).

Ovako, Lester, Brendan Rodžers, Džejmi Vardi i ostali koji nas uveseljavaju iz nedelje u nedelju verovatno će na kraju biti zadovoljni plasmanom u Ligu šampiona, sem ako se Liverpul ne bude samouništio, kao što je umeo u nekoliko navrata, uključujući čuvenu sezonu sa Rodžersom.

Ali za sada Klop i njegovi momci ne deluju da će dopustiti da se tako nešto ponovi i ovo je izgleda konačno „ta sezona“ za velikana sa Enfilda. Ali neka čuda mogu i da se ponove…