Da li je vreme da se Micov vrati u reprezentaciju?

Skener 18. dec 20190:52 > 0:59
Turkish Airlines EuroLeague

Vladimir Micov, igrač italijanskog Armanija, već desetak sezona najkonstantniji je srpski košarkaš u Evroligi, ako se u obzir uzmu uloga u ekipi, statistika i minutaža.

Euroleague Basketball via Getty Images

Micov se godinama odazivao pozivima selektora reprezentacije, posebno u periodu kada je Dušan Ivković predvodio nacionalni tim od 2008. do 2013. godine.

Međutim, leta 2014. kada je Aleksandar Đorđević preuzeo kormilo reprezentacije, on i Micov su imali nesporazum tokom prijateljskog meča protiv Novog Zelanda u tadašnjem beogradskom Pioniru, u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u Španiji.

Povezano

Sukob je rezultirao momentalnim odstranjivanjem košarkaša iz A selekcije, a Đorđević je na konferenciji posle utakmice izjavio da Micov neće biti deo reprezentacije dok je on na selektorskoj poziciji.

Srbija je na predstojećem Mundobasketu ostvarila veliki uspeh osvajanjem srebra, a isto odličje Oorlovi su osvojili i na Olimpijskim igrama 2016. i Evropskom prvenstvu 2017 godine. Samim tim ‘slučaj Micov’ je očekivano pao u zaborav.

Međutim, na poslednjem Svetskom prvenstvu, koje je u septembru održano u Kini, Srbija je ostala i bez medalje (peto mesto), zatim i bez selektora, a delovalo je kao da je ekipi sastavljenoj od sjajnih pojedinaca, u odlučujućim mečevima, falilo iskustvo.

Nakon smene na mestu selektora i dolaskom Igora Kokoškova na čelo reprezentacije nameće se pitanje da li je vreme da se Micov vrati u nacionalni tim.

fiba.basketball

Iskusni košarkaški trener i analitičar Vlade Đurović smatra da bi Micov itekako koristio ekipi u predstojećim akcijama.

Micov je stara dobra trojka. Košarkaš koji je viši od dva metra, uvek može da pogodi trojku, dobar je u prodoru, ima odličan pregled igre, kvalitetan je u odbrani i učestvuje u skoku pod oba koša. Kao takav, još ako uzmemo u obzir njegovo iskustvo, naravno da bi bio koristan u reprezentaciji Srbije, a ja sam i ranije govorio da to što se desilo između njega i Đorđevića deluje kao privatan sukob,“ rekao je Đurović u izjavi za Sport klub i nastavio: 

„Ne pamtim da je Micov imao lošu sezonu, još od kada je igrao za Andreu Trinkijerija u Kantuu, a bio je odličan i u CSKA i Galatasaraju, a danas je jedan od lidera milanskog Armanija.

Reprezentacija Srbije igraće kvalifikacije za Olimpijske igre naredne godine u Tokiju, a jedan od kvalifikacionih turnira biće održan u Beogradu od 23. do 28. juna kada će se Orlovi za vizu boriti sa Dominikanskom republikom, Novim Zelandom, Italijom, Senegalom i Portorikom. Srbija će biti u grupi sa Dominikanom i Novozelanđanima, a ako prođe u polufinale, verovatno će Italija biti glavni rival za odlazak u Tokio.

Naravno, selektor Kokoškov će mnogo ranije objaviti spisak igrača na koje računa, a ostaje da se vidi da li će na njemu biti mesta i za Vladimira Micova.

Kakvo je vaše mišljenje?