ELPA, we have a problem!

Blog ostalo 29. dec 201922:58 > 23:20
Podeli:
Euroleague Basketball via Getty Images

Ne znam kada je tačno košarka postala biznis, kao ni kada je čitav sport postao skupa igračka, ali znam da se ovo što danas gledamo daleko razlikuje od onoga čemu me je tata učio, a kamoli od onoga što je on sâm gledao.

Težak raspored, 90 ili više utakmica u sezoni, loše avionske veze, česta putovanja, malo vremena za oporavak, veća izloženost povredama, nedostatak vremena za porodicu, kratka, gotovo nepostojeća letnja pauza – sve su to floskule na koje smo navikli posle skoro svakog meča Evrolige.

I da se odmah razumemo – sve su istinite i potpuno opravdane. Ipak, reakcija na te, ali i mnogo veće probleme evroligaša bila je veoma konkretna. Krajem juna 2018. godine osnovana je ELPA (Asocijacija igrača Evrolige), po uzoru na NBPA.

„Otimanje“ za popularna „exit seats“ u avionu polako postaju prošlost, jednokrevetne sobe na gostovanjima postale su veoma bitna stavka u okviru pripreme igrača za važnu utakmicu, a stikeri, reklame, nalepnice na parketu van linije za tri poena od ove sezone postali su zabranjeni.

Ipak, da krenemo redom…

Šta je ELPA?

ELPA je Asocijacija igrača Evrolige, koja za cilj ima „da pomogne, zastupa i ujedini igrače u postizanju svojih ciljeva, na terenu i van njega. Konkretna namera ELPA je da odbrani i ostvari prava profesionalnih košarkaša u Evroligi. Kroz kolektivno pregovaranje sa Evroligom i klubovima, ELPA će nastojati da postigne viši nivo zaštite individualnih i kolektivnih prava igrača i da poboljša uslove rada, ekonomsku stranu i sigurnost na poslu svih svojih članova“. Tako je sebe ELPA predstavila u prvom saopštenju, nakon osnivanja 26. juna 2018. godine.

Điđi Datome će predsedavati ovim udruženjem do 2021. godine. Prvi potpredsednik je Kajl Hajns do 2020. godine, dok su potpredsedničke funkcije dobili i Derik Braun, Marselo Uertas i Tornike Šengelija.

Direktor ELPA je Boštjan Nahbar, sa kojim se već „zaratilo“.

Nakon usvajanja predloga da pripreme za sezonu krenu kasnije nego obično (22. avgusta), srpski trener Svetislav Pešić nije ostao ravnodušan.

„Svi znaju da sam ja čovek koji na konferencijama ne kaže samo ono što neko želi da čuje. Ponekad na neke situcije gledam kroz drugačije naočare, ali pokušao sam da dam mišljenje o tome zašto ima mnogo povređenih igrača, Zvezda je takođe imala taj problem. Govorio sam o povređenim igračima, posebno posle SP, pokušao sam da objasnim zašto dolazi do povreda. Trener sam 35 godina, igrao sam košarku 15. Logično je da me pitaju za mišljenje, jer je normalno da znam kako igrač mora da se pripremi, posebno kada 10 meseci igra u Evroligi. Ako se neko osetio uvređenim, ja mu se izvinjavam. Nisam hteo nikoga da kritikujem, napadam ili uvredim. Žao mi je ako se posle toga neko osetio loše„, istakao je tada Pešić.

Dakle, prema novom pravilu, ni trener, ni čelnici kluba neće moći sami da odluče o tome kada će početi pripreme za novu sezonu i to će od sada biti „uniformisan“ datum. U slučaju neslaganja trenera sa prvim čovekom kluba, ovo i nije tako loša stvar, zar ne?

Šta je ELPA do sada uradila?

Argument smanjenja rizika od povrede uvek je najjači u svim pregovorima. I treba da ostane. Nalepnice, stikeri, reklame i bilo koji prostor na terenu koji je klub želeo da ponudi potencijalnom sponzoru kao mesto za oglašavanje sada su prošlost. Igrači neće morati da vode računa o tome da li će proklizati u zaustavljanju posle kontre ili uoči postizanja lakih i brzih poena. Dozvoljena nalepnica na terenu biće samo logo kluba na centru parketa.

Još jedan zdravstveni argument bio je na listi prioriteta ELPA. Klubovi će morati da pristanu na zahtev igrača da zatraži drugo lekarsko mišljenje. Nakon utvrđivanja stepena povrede sa klupskim lekarskim timom, igrač će moći da zatraži i drugo mišljenje. Teško je zauzeti stranu u diskusiji o zdravstvenom stanju igrača, pa će klubovi najverovatnije bez mnogo dileme pristati na ovaj kompromis. Takozvano „neutralno“ lekarsko mišljenje članovi ELPA dobiće besplatno. Evroliga i ELPA postigle su dogovor u vezi sa tim ko će sprovoditi te lekarske preglede. „Neutralni“ lekar u ovom slučaju biće doktor Ignasio Muro.

Koliko god trener bio ljut posle izgubljene utakmice, igrač neće moći na teren u „ful“ opremi za trening pre nego što istekne 12 časova od završetka meča.

Jedan slobodan dan u nedelji često je nešto o čemu igrači samo maštaju – da li zbog „kazne“ trenera ili zbog marketinških i PR aktivnosti koje je klub pripremio potpuno je nevažno. Sada će klubovi morati da obezbede jedan potpuno slobodan dan igračima, bez ikakvih aktivnosti.

Sigurna sam da Majklu Odžu ni „exit seats“ nije od neke pomoći, ali je svakako nešto što pomaže da let (naročito dug) protekne što komfornije. I taj zahtev je u redu, zar ne? Makar na papiru. Praksa je, ipak, nešto drugačija. Zamislite sada operativca nekog kluba evroligaša koji je zadužen za rezervaciju avionskih karata pred gostovanje, kao i menadžment kluba koji će prema nekom kriterijumu morati da donese odluku kome „pripadaju“ baš ta mesta u avionu. Dobar deo kolegijuma zaposlenih u jednom klubu će možda biti posvećen tome, a na kraju će odluka „pasti“ možda upravo na osnovu toga da li je igrač član ELPA ili ne.

ELPA je uspela da „nagovori“ Evroligu da broj nedelja u kojima se igra „duplo“ kolo smanji sa devet na sedam. Regularni deo sezone počeo je sedam dana ranije (3. i 4. oktobra), dok plej-of startuje sedam dana kasnije (21. april 2020). Fajnal –for je na programu takođe nedelju dana kasnije ( od 21. do 24. maja 2020).

Saradnja sa NBPA (Udruženje NBA igrača) bila je neophodna, kako zbog što lakšeg okupljanja borda, tako i zbog popularizacije među igračima koji su nekada bili deo NBA.

NBPA osnovan je 1997. i nije neophodno isticati koliko Evroliga kasni sa tim trendom u svakom smislu, ali je prva godina ELPA svakako poslužila da se glas o ovoj temi što više proširi.

Različite mehanizme za borbu protiv neisplaćenih zarada osmislila je ELPA, ali oni uglavnom ostaju deo internih pravnih procedura i u statutu udruženja navode se bez specifičnih detalja. I da, ti mehanizmi biće brži i efikasniji od nama već dobro poznatog BAT.

ELPA je letnji period posvetila svojevrsnoj edukaciji igrača, koji su članovi udruženja. U nekoliko gradova, sa svim klubovima i svim članovima udruženja sastanci su doneli konstruktivne razgovore, kritike i nove ideje, na kojima će ELPA sigurno raditi u narednom periodu.

Ko su predstavnici klubova u ELPA?

Osim navedenog borda ELPA, klubovi u udruženju imaju po dvojicu predstavnika:

ALBA – Luk Sikma i Martin Hermanson

Efes – Doguš Balbaj i Brajant Danston

Armani – Vladimir Micov i Andrea Ćinćarini

Barselona – Ante Tomić i Adam Hanga

Bajern – Nihad Đedović i Peteri Koponen

Himki – Janis Tima i Jonas Jerebko

CSKA – Kajl Hajns i Andrej Voroncevič

Crvena zvezda – Derik Braun i Nikola Jovanović

Fenerbahče – Luiđi Datome i Nikola Kalinić

Baskonija – Tornike Šengelija i Met Džening

ASVEL – Šarl Kaudi i Edvin Džekson

Makabi – Džejk Koen i Džo di Bartolomeo

Olimpijakos – Kostas Papanikolau i Saša Vezenkov

Panatinaikos – Jan Vujukas i Nik Kalates

Real Madrid – /

Valensija – Fernando San Emeterio i Bojan Dubljević

Žalgiris – Paulijus Jankunas i Edgaras Ulanovas

Nije da nismo pokušali da saznamo zašto Real Madrid nema predstavnike u udruženju, ali je najkonkretniji odgovor na koji smo naišli bio: „Znate, oni su… specifični u svemu„. 

Euroleague Basketball via Getty Images

Budućnost ELPA?

Čelnici ELPA kažu da je budućnost Evrolige i svih igrača pojedinačno svetla, kao i da je najvažnije da se stariji i iskusniji igrača sada izbore za prava onih koji će ih naslediti u najvećim dvoranama širom Evrope.

Jedno je sigurno. Evropska košarka se za sada perfektno uklapa u globalne trendove, a NBPA će sigurno umeti da ceni trud i želju svog 21 godinu mlađeg brata da jednog dana bude kao on i ponosno će gledati kako raste.