Bronzane i jedna beba – ko će biti „neke nove klinke"?

Skener 31. dec 20199:31 > 9:34
fiba.basketball

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije jedna je od onih koja nas je u 2019. godini „počastila“ medaljom. Ništa novo. Tim Marine Maljković je na Evropskom prvenstvu u Beogradu osvojio bronzu, u svom prepoznatljivom sastavu.

Krenimo redom. Dan uoči početka Evropskog prvenstva za košarkašice bilo je poznato kojih 12 igračica će predstavljati Srbiju.

Pred sam polazak ekipe iz Vršca za Zrenjanin, gde je odigrana grupna faza, selektorka Marina Maljković odlučila je da šampionat Starog kontinenta preskoči plejmejker Aleksandra Stanaćev. Međutim, posle povrede Miljane Bojović, Stanaćev je ipak uvrštena u tim.

„Kostur“ tima koji je donosio i prethodne velike uspehe svakako je sačuvan.

Bronzom u Beogradu okitile su se Maja Miljković, Aleksandra Stanaćev, Saša Čađo, Nevena Jovanović, Dajana Butulija, Ana Dabović, Sonja Petrović (sada Vasić), Maja Škorić, Jelena Bruks, Aleksandra Crvendakić, Nikolina Milić i Dragana Stanković.

fiba.basketball

Medijsku pažnju privukla je i vest da je jedna od ključnih igračica Jelena Bruks samo nekoliko meseci pre početka prvenstva postala majka. Ipak, to je nije sprečilo da bude na raspolaganju nacionalnom timu i još jednom pruži odlične partije, a beba na pripremama i prvenstvu pokazala se kao dobra talija.

U grupnoj fazi srpski tim bio je nepobediv.

fiba.basketball

Led je probijen u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu, protiv Belorusije. Posle velike borbe Srbija je slavila 55:53, a najbolja je bila Sonja Petrović sa 18 poena. Da neće biti lako nagovestio je i dug prekid zbog nestanka struje u dvorani, usled velike oluje. Nisu u tim trenucima organizatori blistali, niti imali čime da se pohvale. Ipak, problem je rešen i meč nastavljen.

Trijumf protiv Rusije došao je nešto lakše (77:63), a najzaslužnija bila je Ana Dabović, ubacivši 16 poena.

Makar na papiru najteži protivnik u grupi selekcija Belgije srušen je u poslednjoj četvrtini. Sjajna Ema Meseman ubacila je Srbiji 21 poen, ali je u srpskom timu Bruks bila vođa na terenu sa 16 poena, dok ju je uhvaćenim loptama pratila saigračica iz Šoprona Aleksandra Crvendakić, koja je upisala 11 skokova.

Četvrtfinale nije bilo posebno uzbudljivo, ali je ekipi Srbije i bio potreban jedan meč „odmora“.

Završnica šampionata preselila se u Beograd, a u Areni je pala ne tako atraktivna Švedska 87:49. Ni Amanda Zahui nije mogla da pomogne svom timu da makar smanji zaostatak, a Srpkinje su na krilima sve tri pobede u grupi došle u Beograd željno iščekujući da se predstave publici u Areni.

Novi problemi za ekipu Marine Maljković usledili su upravo posle tog superiornog četvrtfinala. Ono na šta se sumnjalo te večeri, sutradan je dobilo i potvrdu – Ana Dabović zadobila je prelom kosti šake leve ruke.

Srbija je polufinale zakazala sa Španijom – onom koja uvek važi za favorita za osvajanje. Ekipa Sport kluba je veče pred duel sa Španijom zatekla odličnu atmosferu na treningu, uprkos povredi Dabovićeve, kao i mnogim „sitnijim“ povredama nekolicine igračica.

Odlučeno je da Dabovićeva bude u sastavu za polufinalni duel i pomogne ekipi koliko može.

Ni taj poraz Srbiji, ispostaviće se, nije toliko teško pao. Španija je slavila 71:66, a nezaustavljiva pod košem bila je Astu Ndur – ubacila je 17 poena, a kasnije je i zasluženo dobila priznanje najkorisnije igračice šampionata.

Srpskom timu ponovo je Bruks vraćala nadu da se može do neizvesne završnice, postigavši 17 poena.

Duel za treće mesto protiv Velike Britanije bio je lep oproštaj – od Arene, domaće publike, a za neke možda i od reprezentacije.

fiba.basketball

Srbija je bila ubedljiva 81:55, Sonja Petrović ostvarila je dabl-dabl učinak sa 14 poena i 13 skokova i mogla je da se prepusti pripremama za svadbu, operaciju kolena i konačno odlazak u novi klub (Đirona) u decembru.

Španija je u finalu, koje smo najavljivali kao derbi kada je ženska košarka u pitanju, deklasirala Francusku 86:66.

Marta Ćargaj sa prepoznatljivom lakoćom ubacila je 23 poena, onih koje i ne vidite kada se dogode, a nakon slavlja sa svojim saigračicama i podizanja pehara, najviše vremena na terenu pred novinarima i fotoreporterima provela je sa Sonjom Petrović, a obe su se našle i u idealnoj petorci šampionata Starog kontinenta.

fiba.basketball

Bronza iz Rija, zlato sa Evropskog prvenstva u Mađarskoj i bronza u Beogradu dovoljni su argumenti da Marina Maljković ponese titulu osobe koja je najznačajnije uticala na uspehe Srbije u ženskoj košarci u poslednjih nekoliko godina.

Smena generacija čeka srpski tim i to je neminovnost, a „neke nove klinke“ pokušaće da nastave tradiciju dobrih rezultata na velikim takmičenjima.

Srbiju od 6. do 9. februara čeka kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre i sigurno da na njemu nećemo videti mnogo novih lica, ali će zasigurno poslužiti kao svojevrstan test.

Neće to biti ni preterano težak zadatak za selekciju Srbije. Biće dovoljna pobeda protiv jedne od dve afričke zemlje (Nigerija i Mozambik), a beogradska publika će moći da gleda i „drim tim“ u punom sastavu, koji je već izborio vizu za Tokio.

Duele iz dvorane „Aleksandar Nikolić“ moći ćete da pratite na kanalima Sport kluba.