Tadić i Radović za SK: Nemoguća misija ne postoji

Blog ostalo 8. jan 202014:00
POKCG

Ilija Tadić je rođen 2. avgusta 1999. godine, a 8. jula 2000. godine je rođen Filip Radović. Momci koji su trenutno vrhunski sportisti, uzorni momci i dobri studenti, rođeni su bez leve podlaktice.

Mnogi bi u ovakvim situacijama klonuli duhom, ali Filip, najbolji sportista u izboru Paraolimpijskog komiteta Crne Gore, i Ilija nisu. Upoznali su se i počeli druženje već sa četiri godine. Obojica su imali dve strasti. Radović je uporedo trenirao fudbal i stoni tenis, a Tadić, fudbal i plivanje. Na kraju, na radost ljubitelja sporta, stoni tenis i plivanje su izvojevali pobedu u odnosu na najvažniju sporednu stvar na svetu.

Na pitanje da li su kao klinci imali problema prilikom odrastanja, da li je bilo zadirkivanja od strane drugara i drugarica, Ilija i Filip su odgovorili kao iz topa.

Ne, ali baš nikakvih. Da li je tada bilo drugačije vreme ili je u pitanju vaspitanje koje smo svi tada imali, ali nikakvih problema nismo imali, naprotiv. Još kao mali smo počeli da se bavimo sportom, uskoro su kao posledica rada, truda i odricanja stigli i vrhunski rezultati na evropskom i svetskom nivou, postali smo uzor mnogim dečacima i devojčicama širom Crne Gore i regiona“, rekli su Radović i Tadić za Sport Klub, a zatim nastavili, „Svoj deci koja se suoče sa problemom sa kojim smo se mi suočili, poručujemo da sve snove mogu da ostvare. Ključna reč na tom putu je istrajnost. Moraju da veruju u sebe i ono što rade. Moraju da budu svesni da odricanje kako to izglede u jednom trenutku u stvari predstavlja ulaganje u sebe. Istovremeno, danas jeste drugačije vreme nego kada smo mi odrastali. Zato svoj deci savetujemo da se ne obaziru na komentare, da slede svoje snove, bez obzira da li žele da se bave sportom, kulturom, umetnošću, naukom. Za one koji žele da se bave sportom, upućujemo poziv da se pridruže paraolimpijskoj porodici u Crnoj Gori. Ovo nije fraza koja se često koristi. Mi zaista jesmo složna porodica, međusobno se podržavamo i bodrimo, nastojimo da proširimo porodicu, jer iz kvantiteta dolazi i kvalitet. Drago nam je što smo iako mladi uspeli da damo doprinos u stvaranju skladne i uspešne porodice što Paraolimpijski komitet jeste“.

Crna Gora je na Paraolimpijskim igrama u Pekingu imala plivača Dušana Dragovića. Četiri godine kasnije ugled Crne Gore u Londonu je branila atletičarka Marijana Goranović, a u Rio de Žaneiru su tamo bili Marijana Goranović i Ilija, koji je nosio zastavu Crne Gore na ceremoniji svečanog otvaranja Igara.

POKCG

Sam ulazak na legendarnu ‚Marakanu‘ je poseban osećaj. Još kada nosite zastavu zemlje čije boje branite, u atmosferi kakva može da se stvori na dupke punom stadionu… Zaista je nemoguće rečima opisati kakav je osećaj. U godini koja sledi, verujem da ću uspeti da ispunim normu za Olimpijske igre u Tokiju. Verujem da će to uspeti i Filip, pa će on nositi zastavu, a ja sa ostalim članovima reprezentacije Crne Gore opušteno ići iza njega. Nadam se da ćemo sledeći put kada budemo pričali pred Novu godinu, imati priliku da pričamo o mom drugom učećšu na Igrama, a da će Filip pričati o tome kako se osećao dok je nosio zastavu Crne Gore“, naglasio je Ilija .

Crna Gora za sada ima dva sigurna mesta na Paraolimpijskim igrama. Zvuči pomalo neverovatno, ali je istinito, a pravila su pravila. Crna Gora je u atletici ostvarila deset normi za Igre, ali ima samo dva mesta, ili ti dva slota. Odluku će doneti Međunarodna paraolimpijska atletska federacija, a postoji mogućnost da Crna Gora dobije i trećeg učesnika na Igrama. Za ostala mesta se bore Radović, koji je trenutno treće na listi Svetske federacija para stonotenisera, Tadić, kome nedostaju dve stotinke za mesto u Japanu, a šansu ima i stonoteniser Luka Bakić.

Trenutno sam u jako dobroj poziciji kada je borba za mesto na Paraolimpijskim igrama u pitanju. Međutim, svakom velikom takmičenju u karijeri sam prilazio maksimalno fokusiran. Nikada nisam razmišljao na način da je nešto gotovo i sigurno, dok to definitivno nije tako. Osvojio sam tri medalje na Masters turnirima, osvojio sam medalju na Evropskom prvenstvu. Već početkom februara me očekuje Masters u Egiptu. Na takmičenje koje sledi gledam kao da ništa nisam uradio u 2019. godini. Uložiću u poslednji atoma snage, boriću su se od prvog do poslednjeg poena, sa ciljem da prikupim što više bodova i da definitivno obezbedim mesto na Igrama u Japanu. Crta se podvlači 31. marta, a da bi san postao java, u 2020. godini moram da igram na istom nivou na kojem sam igrao u 2019. godini“, naglasio je Filip.

Radović će nastojati da igra na istom nivou kao 2019. godine koja je bila čudesna. Osvojio je zlatnu medalju na Mastersu u Italiji, srebrnu medalju na Mastersu u Sloveniji, srebrnu medalju na Mastersu u Finskoj, srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu. Uz sve navedeno, Filip je osvojio tri bronzane medalje na Igrama malih zemalja.

POKCG

Tadić je u 2019. godini dva puta bio na pragu norme na 50 metara slobodnim stilom koja iznosi 26.74. U Italiji su mu nedostajale četiri stotinke, a u Zagrebu dve. Ostala je još jedna prilika i to krajem januara u Splitu. Na pitanje da li oseča pritisak, Tadić je sa mnogo samopouzdanja odgovorio:

Ne. Pritisak je sastavni deo života i sporta i čovek jednostavno mora da se navikne da se bori sa njim. Promenio sam sistem rada i treninga, forma je bila tempirana za Zagreb i Brešu, nedostajale su dve stotinke, a sada se spremam ponovo, da u Splitu isplivam 26.74. Mogu i brže. Uveren sam da imam spomenuto vreme u rukama, a nadam se da će se istorija ponoviti. Naime, uoči Paraolimpijskih igara u Riju imao sam samo jednu šansu i to baš u Splitu. Iz Splita sam stigao u Brazil, iz Splita ću verujem izboriti mesto i na Igrama u Japanu“.

Ilija je ostao pomalo zatečen pitanje ko je najzaslužniji što je ušao, ostao u bazenu i stigao do Paraolimpijskih igara.

Ogromnu zahvalnost dugujem svim trenerima sa kojima sa radio, ali ako bih nekoga morao da izdvojim kao ključnu figuru na putu ka uspehu koji sam ostvario je moja otac Dušan. Kao i svako dete imao sam hiljadu razloga i obrazloženja da ne idem na trening kada sam bio klinac. Otac me je u tim momementima bukvalno slao na bazen. U tom trenutku sam nekada bio i pomalo ljut zbog toga, ali sam kako su godine odmicale shvatio da je istrajnost ključ uspeha i zaista sam mu neizmerno zahvalan na podršci u tom periodu, kao i podršci koju imam sada. Filip i ja imamo ogromnu podršku porodica i to je logično. Ali, moram da naglasim, a Filip je pored nas i jasno je saglasan sa ovim što ću reći, neizmerno smo srećni što smo deo paraolimpijskog pokreta u Crnoj Gori. Jer Paraolimpijki komitet nije institucija, ili ti krovna organizacija. Ona to na papiru jeste, ali u suštini mi smo svi jedna srećna porodica, a kao i svaka porodica želimo puno zdravlja, sreće, napretka i uspeha u svakom smislu“, naglasio je Tadić.

SK

Ono što može da raduje ljubitelje sporta u Crnoj Gori je činjenica da su paraolimpijci izuzetno mladi, da većina pored plasmana na Paraolimpijske igre u Tokiju, može da planira i borbu za Paraolimpijske igre u Parizu, ali….

Ali, trenutno je fokus na Igrama u Japanu i san je da stignemo do Tokija. Očekuje nas mnogo posla i težak put tokom 2020. godine, ali verujem da ćemo Ilija i ja uspeti da ostvarimo cilj i izborimo olimpijsku vizu“, naglasio je Filip Radović nabolji sportista Crne Gore u izboru Paraolimpijskog komiteta, a na njegove reči se nadovezao Ilija Tadić, „Pa već smo valjda postigli dogovor. Obojica idemo na Paraolimpijske igre, a Filip nosi zastavu Crne Gore“.

U međuvremenu, porukom se javio i predsednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore Igor Tomić, koji je na konstataciju da je dogovor postignut, da Ilija i Filip idu na Paraolimpijske igre, a da će zastavu Crne Gore nositi Filip Radović, odgovorio:

Čvsto stojim iza takvog dogovora“.

Ostaje nam samo da Filipu Radoviću i Ilija Tadiću koji su momci od 20 godina, poželimo mnogo sreće u godini koja sledi. Filipu koji studira DIF da izbori plasman na prve, a Ilija koji se opredelio za ekonomiju da izbori plasman na druge Paraolimpijske igre.