Košarkaška dilema: Koji su dometi Fedora Žugića?

KK Budućnost Voli

Fedor Žugić, po mišljenju stručnjaka jedan od najtalentovanijih igrača planete rođen je 18. septembra 2003. godine u Kotoru. Sada sa 16 godina brani boje Budućnosti i Studentskog centra, a u vazduhu lebdi pitanje koji su krajnji dometi, objektivno još klinca na parketu.

Na radost ljubitelja magične igre pod obručima, Fedor je u Boki proveo nešto više od tri godine, tako da nije imao vremena da se zaljubi u vaterpolo ili plivanje. Porodica se preselila iz Budve u Podgoricu, a Žugić je odlučio da igra tenis. Nije se baš oduševio, ali ga je privukao džudo. Bio je uporan i talentovan, ali je naglo porastao, pa je odlučio da promeni sport.

Jedan odlazak na trening je bio dovoljan da ga opčini magična igra pod obručima. Tri godine je proveo u klubu Junior gde je radio pod komandom trenera Milana Anđelića, a zatim je usledila selidba u Budućnost gde je dirigentsku palicu preuzeo Petar Mijović.

Žugić je ogroman potencijal pokazao i potvrđivao ga iz dana u dan kroz kadetsku, juniorsku konkurenciju, u sastavu Studentskog centra, u dresu seniorskog tima Budućnosti, pa je 22. februara 2019. godine ispisao novu stranicu istorije u Evroligi. Fedor je protiv Žalgirisa bio u sastavu tima, dobio je priliku da izađa na parket i sa 15 godina i 157 dana postane najmlađi košarkaš koji je ikada zaigrao u elitnom takmičenju.

Ono što privlači pažnju je podatak da se među 20 najmlađih nalazi čak sedam igrača iz regiona, a to su Fedor Žugić (Crna Gora), Aleksandar Ugrinoski (Severna Makedonija), Uroš Tripković (Srbija), Damir Markota (Hrvatska), Džanan Musa (BiH), Luka Dončić (Slovenija), Dino Radončić (Crna Gora).

Kako to obično biva, odmah je počela euforija. Bajke i hvalospevi su napisani o njemu. Poredili su ga sa Lukom Dončićem, Draženom Petrovićem, Aleksandrom Đorđevićem, Tonijem Kukočem, ali Fedor čvrsto stoji na zemlji, iako mu pohvale kao i svakom momku od 16 godina, prijaju.

KK Budućnost Voli

Naravno da mi prijajaju pohvale i poređenja sa igračima koje ste pomenuli. Međutim, iako sam još jako, jako mlad svestan sam da sam miljama daleko od kvaliteta i umeća koji su oni posedovali. Svestan sam da u životu i sportu uspeh možete da ostvarite samo radom, ogromnom disciplinom, odricanjem i strpljenjem. Talenat može da pomogne, ali jako malo. Svi vrhunski igrači su tvrdili da je u njihovom uspehu, 10 odsto doprineo talenat, a da je sve ostalo bilo rad, borba, ogromna želja da snovi postanu java. Trenutno, čvrsto stojim na zemlji, prijaju mi pohvale, sanjam da jednog dana budem lider Budućnosti, lider državnog tima, da zaigram u NBA ligi, ali su to sve snovi koji bez ogromnog rada, odricanja i strpljenja neće postati java. Zato je svaki dan, svaki trening, svaka utakmica prilika da napravim korak napred, da budem za nijansu bolji u odnosu na prethodni dan“, rekao je na početku razgovora za Sport Klub Fedor Žugić i nastavio, „Koji su krajnji dometi Fedora Žugića? U ovom trenutku je nemoguće proceniti, niti dati odgovor na to pitanje. Još sam klinac koji obećava i ima potencijal. Sada je potrebno taj potencijal, pretočiti u iskustvo, kvalitet i rutinu. Ponovo se vraćamo na osnovne uslove da bi svi moji snovi postali java. Moram čvrsto da stojim na zemlji, da se ne obazirem ni na pohvale, ni na kritike, da nastavim da radim i napredujem iz dana u dan, a na svu sreću sve uslove za to imam“.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati Fedor je nastavio sa izlaganjem.

U sezoni koja je u toku imam priliku da radim i učim od trenera kakvi su Petar Mijović i Nenad Trajković, a poznato je da oni ogromnu pažnju posvećuju radu sa mladim igračima. Tu je i Vladimir Todorović, selektor juniorske reprezentacije, sa kojim ću sarađivati tokom leta i tokom Evropskog prvenstva za igrače do 18 godina. Iluzorno je trošiti reči koliko mi znači svaki trening sa momcima koji trenutno nose dres Budućnosti i bore se za osvajanje ABA lige i ponovni plasman u Evroligu. S druge strane, isto tako je iluzorno trošiti reči koliko mi znači uloga koju imam u Studentskm centru i juniorskom timu Budućnosti, gde imam priliku da budem jedan od igrača koji je bitna karika na putu ka ostvarivanju ciljeva, a to su odbrana trona u juniorskoj konkurenciji i plasman u ABA 2 ligu sa Studentskim centrom“, kaže Žugić.

KK Budućnost Voli

Čelnici Budućnosti su u međuvremenu dobili zahtev da ustupe Fedora Akademiji Stela Azura iz Italije koja će igrati juniorsku Evroligu. Domaćin kvalifikacionog turnira će biti Bajern iz Minhena, a pored minhenskog kluba i Akademije Stela Azura, za mesto na finalnom turniru elitnog takmičenja boriće se Ulm i CSKA iz Moskve.

Zahvalan sam čelnicima i stručnom štabu Budućnosti što su doneli odluku da me ustupe jednoj od najkvalitetnijih košarkaških Akademija u Evropi. Biće mi čast da se borim za plasman na finalni turnir Evrolige, a iskustvo koje ću steći u periodu koji sledi će biti od neprocenjivog značaja u nastojanju da ostvarujem primarni cilj, a to je da svakog dana budem bolji u odnosu na prethodni“, otkriva mladi košarkaš.

Veliko iskustvo Fedor je stekao i tokom leta jer je bio na trening Akademiji za igrače koji se pripremaju za NBA draft, a da pri tome u Los Anđelesu, na delu vidi i momke koji su se pripremali za narednu NBA sezonu. Najviše vremena je provodio sa Mariom Nakićem.

Upoznali smo se u Santa Barbari, tačnije u Los Anđelesu i obojica smo bili impresionirani onim što smo videli. I pred dolaska na trening kamp – Akademiju smo znali da smo daleko od NBA nivoa, ali iskustvo koje smo stekli, sama prilika da radite i na delu vidite najbolje igrače planete, odmah uzburkaju strast. Shvatite u tom trenutku, da ste daleko od nivoa na kojem su momci sa kojim trenirate i koje gledate, ali isto tako dobijete ogroman motiv da nastaviti sa još jačim radom, da u bliskoj budućnosti budete na istom nivou kao i oni. Mario i ja smo opravdali očekivanja, pa smo dobili poziv da i narednog leta dođemo ponovo. Uveren sam da ćemo Mario koji igra za Real i ja opravdati poziv i da ćemo dobiti najvažniju pohvalu koju možemo da dobijemo u ovom trenutku, a ona bi trebalo da glasi, momci, mnogo ste bolji nego prošlog leta“, naglasio je Žugić.

KK Budućnost Voli

Tokom leta, Žugić će sa reprezentacijom Crne Gore igrati na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina.

Konkurencija u mlađim selekcijama je iz godine u godinu sve jača i jača. Primarni cilj će sigurno biti da obezbedimo opstanak u diviziji A. Međutim, imamo zaista izuzetno talentovanu ekipu koja pod komandom Vladimira Todorovića može da napravi i korak više, može da se umeša u borbu za medalju. To nije sam moj san, to je san svih momaka koji će se naći na spisku državnog tima“, ističe Žugić.

Fedor je izuzetno vaspitan, kulturan momak, koji je maksimalno posvećen ostvarivanju sna koji želi da ostvari. Ono što nije baš karakteristično za momke njegovih godina, on pokazuje ogromnu dozu strpljenja, svestan da je to jedan od osnovnih postulata na putu ka ostvarivanju snova.

Rekao sam na početku razgovora da je talenat samo mali deo, samo dar koji ne znači ništa, ako radom, trudom i odricanjem, taj talenat ne pretvorite u kvalitet. Na tom putu najvažnije je strpljenje. U sportu i životu nema preskakanja stepenica jer to na kraju uvek ispadne loše. Do uspeha se stiže postepeno, korak po korak. Na tom putu, ima uspona i padova, ali je sve to deo škole, deo odrastanja. Naravno da bih voleo da sada odmah mogu da igram za prvi tim Budućnosti, da budem lider ekipe, da budem nosilac igre reprezentacije, da planiram odlazak u NBA ligu, ali ja sam kao što sam rekao samo klinac od 16 godina, koji ima potencijal i koji nastoji da žestokim radom i napredovanjem iz dana u dan stigne u sutuaciju da snovi o kojima sam malopre pričao postanu java“, rekao je Žugić.

Fedor Žugić čvrsto stoji na zemlji. Nije omamljen hvalospevima, spreman je na rad, odricanja, a strpljenje mu je jača strana. Koji su krajnji dometi Fedora Žugića? Vrhunski, ako nastavi da se razvija i razmišlja na način na koji se trenutno razvija i razmišlja.