Jovetić za SK: Ako se po jutru dan poznaje…

FSCG

Posle kiše uvek dođe sunce. Ljubitelji fudbala u Crnoj Gori su prošli kroz baš kišovit period, ali se sunčevi zraci naziru.

Minule kvalifikacije za Evropsko prvenstvu su dočekane u pomalo euforičnom stanju. Crna Gora je sjajno igrala tokom kvalifikacija za Mundijal, tek u poslednja dva meča protiv Poljske i Danske ostala je bez mesta na smotri najboljih selekcija planete. Svi koji su pratili Jovetića i drugove, verovali su da će kroz kvalifikacija za šampionat Evrope uspeti da stignu do prvog velikog takmičenja u istoriji, ali…

Ali, ono što prati Crnu Goru od 2006. godine, ono čega su se svi pribojavali, a potajno se nadali da je malerima došao kraj, nije se desilo. Crna Gora nijednu utakmicu nije odigrala u kompletnom sastavu, u Sofiji je sviran penal koji nije postojao, zatim je usledio turbulentan period, smena selektora, a na kraju debakl od Engleza.

Udarne igle Stevan Jovetić i Stefan Savić su zbog povreda sva dešavanja posmatrali sa tribina ili uz male ekrane, a momci koji su tokom kvalifikacija za Mundijal igrali u svojim klubovima, malo po malo su prelazili na listu za povređene igrače ili na klupu.

Crna Gora nije uspela da stigne do Evropskog prvenstva, ali je selektor Faruk Hadžibegić poručio da nema predaje i da se misli odmah okreću ka Ligi nacija, a zatim i kvalifikacijama za naredno Svetsko prvenstvo. Ono što je obradovalo sve ljubitelje fudbala u Crnoj Gori, ali i u regionu i u Evropi, jeste Jovetićev povratak na teren.

Fenomenalni golgeter koji je karijeru počeo u Mladosti iz Podgorice, a nastavio je u Partizanu, Fiorentini, Mančester Sitiju, Interu, Sevilji, stigao je u Monako, ali je doživeo tešku povredu kolena, koja ga je odvojila od terena više od šest meseci.

Vratiću se jači, već sam prošao kroz ovo i znam šta me čeka“, poručio je u momentu povrede Jovetić.

Thananuwat Srirasant/Getty Images

Tako je i bilo. Jovetić je prvi meč posle povrede odigrao u Kupu Francuske protiv Lila, a nedavno je igrao i protiv Remsa u šampionatu Francuske.

Srećan sam iz dubine duše što je sve ostalo iza mene i što sam ponovo na terenu. Znam da sam rekao da ću se vratiti jači, ali u trenutku svakog sportiste je neopisivo teško kada shvati da mora da pauzira, da umesto terena, vreme mora da provodi kod lekara i na terapijama. Posle sledi period oporavka, pa strah od povrede, pa ulazak u željeni formu… Sve sam to prošao dok sam igrao za Fiorentinu, pa mi je donekle lakše palo, ali zaista, poruka svim mladim sportistima je da u situacijama kada dožive povredu koje su sastavni deo sporta, ne smeju da klonu duhom, naprotiv. Moraju da budu jaki, moraju da pokažu karakter. Jednostavno moraju da se bore kao na terenu, jer je to jedini način da ponovo dođete u priliku da se bavite onim što volite, u mom slučaju to je fudbal“, rekao je Jovetić za Sport Klub i nastavio, „Nisam imao strah od obnavljanja povrede pred prvi meč jer sam uzeo malo duži period oporavka kako bih bio spreman. Ali, iskreno nije svejedno istrčati na teren posle duge pauze. Ponovo sam osetio adrenalin i malu tremu, kao kada sam počinjao da se bavim fudbalom. Sada je sve OK, sada su misli usmerene samo na teren, igre i rezultate. Nastojaću da pomognem Monaku da se dokopa mesta u Evropi, a jedva čekam da ponovo zatresem mrežu jer svaki golgeter i napadač živi od toga“.

Jovetić ima razloga da bude ponosan na ostvarenu u karijeri, iako je zaista imao problema sa povredama. Pauzirao je u Fiorentini, pauzirao je u Monaku, ali…

Uvek postoji ali. Da li sam mogao više do sada. Verovatno jesam da nije bilo povreda. Pored toga u životu i sportu uvek može bolje, ali generalno gledano ponosan sam na ostvareno, a s obzirom na to da imam 30 godina, uveren sam da imam i da mogu još mnogo toga da pokažem u godinama koje slede. Teško mi je da izaberem klub u kojem sam se najbolje osećao jer mi je u svima bilo lepo, zajedno sa usponima i padovima, ali ako insistirate, izabrao bih Partizan sa kojim sam osvojio duplu krunu, afirmisao se kao igrač, bio kapiten, a zatim otišao u Fiorentinu“, rekao je Jovetić i nastavio, „I pored povrede koju sam doživeo Fiorentinu pamtim po dobrom. Igrao sam odlično, postizao golove, bio kapiten, imao sjajan odnos sa navijačima. Usledila je selidba u Siti sa kojim sam osvojio titulu i Liga Kup, zatim Inter, gde je sve dobro počelo, ali posle nije bilo sve kako sam želeo, ali je brzo sve došlo na svoje mesto. Dolazak u Sevilju je bio pun pogodak. Odigrao sam šest meseci, ja sam bio zadovoljan igrama, navijači i stručni štab takođe. Onda su usledili pregovori, navijači su želeli da dođem u Sevilju, hteo sam i ja jer mi stil igre u Španiji baš odgovora, ali dogovor nije postignut i stigao sam u veliki klub što Monako definitivno jeste“.

Getty images/David Ramos

Monako je trenutno sedmi na tabeli sa tri boda manje u odnosu na Lil koji zauzima mesto koje vodi u Ligu Evrope, a ima i pet bodova manje od Rena, koji drži poslednju poziciju za kvalifikacije za Ligu šampiona.

Nema nikakve dileme da ćemo se do kraja sezone do poslednjeg atoma snage boriti za izlazak u Evropu gde je Monaku po sastavu tima i kvalitetu mesto. Liga je izuzetno jaka, kvalitetna i ujednačena. Ali, verujem da ćemo uspeti da stignemo do cilja, da ćemo uspeti da nadoknadimo minus, da ćemo uspeti da se domognemo kvalifikacija, a zatim i mesta u Ligi šampiona za narednu sezonu“, naglasio je Jovetić koji će bez ikakve sumnje biti ogromno pojačanje Monaka u završnici sezone.

U Crnoj Gori, ljubitelji fudbala nastoje da zaborave kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, da ponovo probude optimizam kada je reč o državnom timu i učešću istog na prvom velikom takmičenju u istoriji.

Poznati smo kao nacija koja lako padne u euforiju, a zatim sve doživi kao katastrofu. Mislim da treba naći sredinu. Reprezentacija Crne Gore u kompletnom sastavu ima i može mnogo. To smo pokazali u kvalifikacijama za Mundijal. Po ko zna koji put naglašavam, nadam se da je povredama došao kraj jer mi nemamo toliko veliku bazu kao evropske velesile. Moramo da idemo korak po korak. Prvo naredno iskušenje je takmičenje u Ligi nacija, a zatim nas očekuju nove kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Sada treba da budemo pametni. Bez euforije, bez pritiska, ali odlučno i hrabro da se upustimo u borbu sa svakim rivalom. Istorija se piše korak po korak, stranicu po stranicu. Kvalifikacije koje su ostale iza nas moramo da arhiviramo i sa optimizmom i pozitivnom energijom uđemo u period koji nas očekuje. Smatram da mesta euforiji nema, ali verujem, to je i ljudski i sportski da će Crna Gora u bliskoj budućnosti izboriti plasman na veliko takmičenje, prvo u istoriji. Naravno da bih voleo i da se nadam da ću biti deo crnogorske fudbalske istorije“, naglasio je Jovetić i dodao, „Ako se po jutru dan poznaje, onda zaista imamo razloga da verujem da će dan biti uspešan. Vratio posle povrede, uskoro se vraća Savić, oporavljaju se i ostali momci i što je jako bitno igraju sve bitniju ulogu u svojim klubovima, što je osnova kada je reč o stvaranju respektabilnog državnog tima“.

Ljubiteljima fudbala u Crnoj Gori ostaje jedino da se nadaju da će se želje Stevana Jovetića ispunuti, a isto važi i za navijače Monaka. Što se ostalih zaljubljenika u fudbal tiče, oni se sigurno već raduju što će na delu ponovo imati priliku da gledaju virtuoza, što Jovetić definitivno jeste.