Ulubaj za SK o FMP, rastanku sa Dačkom, Trifunoviću…

Blog ostalo 26. feb 202022:13 > 22:29
ABA liga, KK FMP

Košarkaš FMP Okben Ulubaj govorio je u intervjuu za Sport klub o načinu rada srpskih trenera, prilagođavanju po dolasku u klub iz Železnika, kao i o delu karijere koji je proveo u Turskoj.

Dvadesettrogodišnji košarkaš je karijeru počeo u Efesu, u kome je proveo tri sezone. Zatim je obukao dres Ješilgiresuna, u kome je radio sa srpskim trenerom Aleksandrom Trifunovićem, a odatle je otišao u Darušafaku, sa kojom ima nezaboravna iskustva.

Trenutno brani boje FMP, a u Železnik je stigao kao veliko i zvučno pojačanje.

Skoro da je kraj sezone, osećam se sjajno sa svojim saigračima, potpuno sam se uklopio. Zbližili smo se i u sjajnim smo odnosima. Lepo je biti deo kluba koji ima mlade igrače“, počeo je Ulubaj za Sport klub.

Za odluku da dođe u Srbiju kaže da je bila laka, kao i da je mnogo preporuka dobio od nekih svojih bivših saigrača koji su radili u Srbiji.

„Prošle godine nisam igrao spletom nekih čudnih okolnosti, a onda su mi prijatelji rekli da bi trebalo da probam da se bavim košarkom van Turske. Zatim sam promenio menadžera, sada radim sa Markom Jelićem iz Oktagona. Seli smo, razgovarali o tome šta bi bilo najbolje za mene i tako smo odlučili da dođem u Srbiju, probam negde da zaigram i da onda vidimo šta me čeka dalje“, istakao je Ulubaj i dodao:

Nisam ja jedini stranac u ovom timu ili u ostalim srpskim timovima, ima ih još.  Neki su došli ove godine, neki pre mene. Sve sam ih pitao kako se osećaju, kakvi su uslovi treniranja ovde. Rekli su mi da je dobro, da je potpuno drugačije nego u Turskoj. Radna etika i pristup treninzima su potpuno drugačiji. Mislim da je za mene bolje da budem u Srbiji jer je tu sve drugačije. Mnogo više se radi, svi brinu o tebi, posvećuju ti pažnju, kako na treninzima, tako i na utakmicama“.

ABA liga, KK FMP

Ulubaj je objasnio i na čemu najviše insistiraju srpski košarkaški treneri i koje su glavne razlike između treniranja u Turskoj i Srbiji.

„Na treninzima sa loptom ima mnogo trčanja i veoma se razlikuju nego u Turskoj. Ubijaju nas na treninzima svakog dana. Svake nedelje imamo minimum sedam treninga pre svake utakmice. To podrazumeva da jedni druge moramo da guramo napred, da stalno pružamo podršku jedni drugima i što bolje iznesemo svaki trening. Svi su mladi u našoj ekipi, svi su željni pobeda i dobrih rezultata“, rekao je 23-godišnji igrač.

Iako je to redak slučaj za jednog učesnika ABA lige, ekipa FMP ima samo dvojicu stranaca – Okben Ulubaj i Diop Rit. Ostatak ekipe čine uglavnom mladi domaći igrači i nekoliko starijih i iskusnijih, a redove tima iz Železnika nedavno su pojačali i Ognjen Kuzmić i Filip Čović iz Crvene zvezde.

„Znao sam nekoliko igrača pre nego što sam došao u FMP. Igrao sam protiv njih u mlađim reprezentativnim selekcijama, nisam se osećao kao potpuni stranac. Poznavao sam od ranije Stefana Lazarevića, Iliju Đokovića, Marka Tejića, Marka Radovanovića, skoro pola tima sam znao. To je bilo dobro za mene, imamo samo dvojicu stranaca u celom timu, osećam se kao da igram kod kuće“, objasnio je Ulubaj.

fiba.basketball

Rad sa trenerom Vladimirom Jovanovićem bio je važan faktor u donošenju odluke da potpiše ugovor sa klubom iz predgrađa Beograda. Tridesetpetogodišnji stručnjak iz Mladenovca sada je i pomoćnik selektoru Igoru Kokoškovu u reprezentaciji Srbije, a Ulubaj smatra da je to potvrda njegovog kvalitetnog rada.

Pre nego što sam potpisao ugovor, došao sam da radim i treniram ovde na mesec dana. Raspitivao sam o njemu, kako bih saznao šta voli kod igrača, na čemu insistira. Svi su mi rekli sjajne stvari o njemu, mlad je, talentovan, mogao bi da nastavi karijeru u Evroligi ili NBA ligi. Napredovaće korak po korak, sada je i asistent Igoru Kokoškovu u nacionalnom timu. Srećan sam što imam priliku da učim od njega“, rekao je turski košarkaš i dodao:

Mogu da kažem da sam mnogo napredovao u ovom timu, ali i dalje nisam potpuno zadovoljan.  Znam da mogu mnogo više. U poslednjih nekoliko nedelja, moram da radim na tome da budem konstantan, da držim isti nivo od utakmice do utakmice“.

ABA liga, KK FMP

Ulubaj je sa 17 godina već bio deo Efesa, četiri godine kasnije je sa Darušafakom podigao trofej Evrokupa, a između ta dva angažmana igrao je za Ješilgiresun.

Najbitnijeg trenutka u karijeri seća se do detalja.

Mislim da je to bila moja poslednja utakmica sa Darušafakom, protiv Lokomotive, kada smo osvojili Evrokup. Sjajno je kada kao mlad igrač dođete u situaciju da možete da osvojite Evrokup, a uz to još imate šansu da učite od Dejvida Blata. On je fenomenalan trener. Davao nam je slobodu da radimo ono što mislimo da je najbolje na terenu. Smatram da je uz tu utakmicu, za mene bio važan i polufinalni meč protiv Bajerna u Minhenu. Skoti Vilbekin je tada postigao 45 poena, ako se ne varam. Bila je to potpuno luda utakmica za gledaoce“, prisetio se Ulubaj, a zatim nastavio o treneru Dejvidu Blatu:

On sa svim igračima radi veoma dobro, ne samo sa nama mlađima. Uvek se smeje, pozitivan je. Ne sećam se da je ikada rekao nešto loše za te dve godine. Hrabrio nas je uvek. On je verovatno najbolji trener sa kojim sam radio u karijeri“.

Ipak, svoju najbolju sezonu u karijeri imao je u Ješilgiresunu, koji je tada vodio Aleksandar Trifunović.

„Bilo je sjajno raditi sa njim. To je bila moja najbolja sezona u karijeri. Za sada. Morao sam na polusezoni da pređem u Darušafaku, ali tamo mi je bilo sjajno. Trifunović mi je verovao, davao mi je slobodu. Pre Ješilgiresuna je vodio nekoliko evroligaških ekipa i nama je doneo potrebno iskustvo i preneo nam znanje. Sreli smo se pre nekoliko nedelja i još uvek imamo odličan odnos“, istakao je 23-godišnji Turčin i dodao:

Srpske trenere odlikuje zahtevanje discipline, način na koji vode svaki trening. Mnogo trčimo i veoma dobro se radi individualno sa visokim igračima. Ne postoje dvojica igrača u timu koja će trenirati isto i raditi na istim stvarima, svako ima svoje specifične zadatke, kako na treningu, tako i na utakmici. Bilo koji stručni štab u bilo kom klubu u Srbiji tačno zna šta kom igraču treba i na čemu mora najviše da radi. Zato je dobro igrati košarku u Srbiji“.

U Efesu je od 2013. do 2016. prošao sve mlađe selekcije i na tome je zahvalan klubu. Ipak, to nije bila sredina u kojoj vidi svoju košarkašku perspektivu.

„Iako sam tamo prošao skoro sve mlađe selekcije, nikada nisam dobio prvu, pravu, veliku priliku u tom klubu. Obezbedili su mi sve što mi je potrebno, stan, novac, tamo sam zaradio prvu platu, brinuli su o meni kao veoma mladom igraču tada. Bio je to veoma važan deo moje karijere, ali kada sam sa 17 godina prvi put postao deo prvog tima, nisam imao mnogo prostora da pokažem šta mogu i da napredujem. Ipak, kada ste junior, takvo iskustvo vam je veoma važno“, objasnio je Ulubaj.

On je 2012. godine bio najkorisniji igrač kadetskog Evropskog prvenstva, a osim individualnih priznanja, i po oceni stručnjaka i skauta važio je za jednog od najtalentovanijih mladih igrača u Evropi.

„Zapravo, ja ne razmišljam mnogo o tome jer na kraju to ništa nije važno. Ne možete živeti od stare slave. Srećan sam što sam u mlađim selekcijama u dresu Turske osvajao trofeje, bio lider na terenu i zaslužio neka individualna priznanja, ali sada mi to ne znači mnogo. To je prošlost, a najvažnije u košarci je ono što trenutno pokazujete i ono što ćete u budućnosti raditi za svoju ekipu. Fokusiran sam na sadašnjost i na ono što me čeka“.

Rastanak sa Darušafakom bio je, u najmanju ruku, čudan. Nakon sezone u kojoj je osvojen Evrokup, na specifičan način saznao je da više nije deo kluba.

„Sponzor Darušafake bila je ’Doguš grupa’. Iz nekog razloga saradnja sa klubom je raskinuta i želeli su da sponzorišu Fenerbahče umesto nas. Klub je tako ostao bez novca i rekli su nam… Zapravo, nisu nam ništa rekli. Saznao sam preko tvitera da više nisam igrač Darušafake i da me više ne žele, kao i da mogu da potražim novi klub. Niko me nije pozvao da mi to saopšti. Nekoliko meseci pre toga smo osvojili Evrokup i niko nije očekivao tako nešto. Tek kada je nova sezona počela rekli su nam da nemaju novca da nas zadrže. Nikada me nisu pitali da li možda želim da se odreknem dela novca, samo da bih imao priliku da nastavim da treniram i radim sa nekim, da ne bih ispao iz forme i izgubio vreme dok tražim novu sredinu. Ništa me nisu pitali. Poslali su me kući i rekli da ne dolazim na treninge više. U istoj situaciji smo bili Furkan Aldemir i ja tada. Ostale su zadržali. Ponudio sam da se odreknem polovine plate koja je bila planirana za tu sezonu, a da ja što je pre moguće pronađem novi klub. Izgubio sam tako veliki i važan deo sezone, nisam igrao i nisam trenirao na pravi način“.

Beograd i Srbija prijaju turskom košarkašu i kada nije reč samo o terenu, a uz to otkriva i zbog čega je odlučio da promeni način ishrane,

Volim ovaj grad i Srbiju. Hrana je ovde slična kao u Turskoj i dopada mi se, ali sam pre tri meseca prestao da jedem meso. Čitao sam mnogo o tom načinu ishrane, gledao dokumentarne filmove i verujem da tako mnogo zdravije živim. Imam mnogo više energije, osećam se zdravije. Odlučio sam da to probam i za sada mi dobro ide“.

O očekivanjima u nastavku sezone, ali i karijere bio je precizan i kratak.

 „Želim samo da na terenu budem najbolja verzija sebe.  Ne razmišljam predaleko. Živim u trenutku. Moram da radim naporno i najbolje stvari će doći same po sebi“, zaključio je Ulubaj za Sport klub.