Ni svetski ratovi nisu bili ovakva prepreka sportu

Skener 18. mar 202012:00 > 24. mar 2020 14:10
Jonathan Daniel/Getty Images

Dva svetska rata, jasno je, bila su period kada je malo ko mislio o sportu.

Evropa je u Prvom svetstkom ratu mislila o tome kako da sačuva živu glavu. Velika Britanija ni tada nije zaustavila fudbalsku loptu u potpunosti. Igrala se profesionalna ženska liga koja je postala toliko popularna da je zabeleženo da je jednu utakmicu na Vembliju gledalo oko 53.000 ljudi. Uplašeni da žene ne preuzmu popularnost muškarcima koji će se vratiti iz rata, Britanci su u poratnom periodu zabranili profesionalni ženski fudbal i ta zabrana je trajala čak 50 godina sve do 1971.

Povezano

Tokom Drugog svetskog rata neke evropske zemlje održavale su fudbalska prvenstva uz manje ili veće prepreke, dok su, recimo Amerikanci u Drugom svetskom ratu odustali od sportskih takmičenja tek nakon bombardovanja Perl Harbora. Fudbal je u Srbiji igran sve do proleća 1944. Igralo se u više liga praktično svakog vikedna uz veliko interesovanje gledalaca.

Tokom svetskih ratova nisu održavane ni Olimpijske igre, osmišljene u antičko vreme baš kao period kada ratovi treba da stanu. Zloupotrebljeni su olimpijski krugovi pred početak hitlerovskog ludila za širenje ideja njegovog režima pa na prve Igre posle Drugog svetskog rata nisu pozvani Nemačka i Japan. Drugi svetski rat otkazao je dve olimpijske smotre, 1940. i 1944. Interesantno je da su 1940, baš kao i sada, Igre trebalo da budu održane u Tokiju.

Malo šta je od kraja Drugog svetskog rata do danas na ovaj način paralisalo svet sporta. Zapravo, ničemu to nije pošlo za rukom na globalnom nivou, čak ni virusima variola vere ili kolere početkom sedamdesetih.

Recimo, 1936. kada je u Španiji besneo građanski rat u drugim zemljama Evrope sport je bio nešto što se podrazumeva. Stajao je samo u Španiji.

FK Partizan

Jugoslavija je od marta do maja 1972. vodila težak rat protiv epidemije variole vere. Karantin se poštovao, zemlja je gotovo stajala, ali sportska takmičenja pronašla su svoj put do završetka nakon mesec dana pauze. Te godine je u fudbalu šampion bio sarajevski Željezničar, a u košarci je glavnu reč vodila Crvena zvezda.

Italija se godinu dana kasnije suočila sa epidemijom kolere. Umrlo je više od 200 ljudi, ali ni to nije zaustavilo Kalčo.

U Srbiji je zabeležen još jedan slučaj „više sile“. Bila je 1999. godina, zemlja je patila zbog bombardovanja NATO, a nakon večitog derbija koji je završen bez pobednika (2:2), odlučeno je da se zbog vanrednog stanja takmičenje prekine. Titula je, odlukom FS Srbije, dodeljena Partizanu koji je u momentu prekida takmičenja bio na prvom mestu na tabeli (66 bodova, dva više od tada drugoplasiranog Obilića). Govrilo se ovih dana da bi evropske zemlje mogle da preuzmu ovaj model pri donošenju odluka o sudbini svojih šampionata. Ali, s obzirom da je UEFA u utorak donela odluku da odloži Evropsko prvenstvo za jednu godinu, čini se da će to dati vremena ligama da završe takmičenje kada se za to steknu uslovi.

Što se tiče sporta u Sjedinjenim Američkim Državama nedelju dana je bila najduža pauza sportska pauza između Drugog svetskog rata i proglašavanja pandemije koronavirusa. Bilo je to nakon terorističkog napada 11. septembra. Na nekoliko dana zaustavljen je pre toga sport nakon ubistva predsednika Džona Kenedija. U oba navrata NFL je bio taj koji je povlačio prvi potez i slao klubove na teren.

I ovaj prekid jednog dana biće samo statistika.

*ovaj tekst je na sajtu Sport Kluba prvobitno objavljen 18. marta.