Arunovićeva za SK: Odluka MOK je ispravna

Blog ostalo 24. mar. 202015:21 > 15:31
Podeli:
Privatna arhiva

Reprezentativka Srbije u streljaštvu Zorana Arunović govorila je u intervjuu za Sport klub o tome zbog čega je najbolja odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta bila da odloži Olimpijske igre. Takođe, istakla je i da razume ozbiljnost procedure donošenja takvog rešenja.

Organizatori Igara u Tokiju, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, kao i premijer Japana Šinzo Abe dugo su, uprkos pandemiji virusa korona u čitavom svetu, držali do stava da će Olimpijske igre početi 24. jula ove godine.

Povezano

Ipak, nakon nekoliko pojedinačnih zahteva i dopisa nacionalnih Komiteta i Saveza, organizatori su uzeli u razmatranje i odluku o pomeranju Igara, a u ponedeljak uveče član MOK Dik Paund otkrio je u intervjuu za „USA Today“ da će se Igre izvesno odložiti za godinu dana, ali da će detalji pomeranja i zvanično saopštenje uslediti tek kroz nekoliko dana.

Iščekivajući zvanično obraćanje Međunarodnog olimpijskog komiteta, stigla je i informacija da i Vlada Japana traži pomeranje najveće svetske sportske smotre, a glavni razlog zbog kog je i većina sportista to priželjkivala jeste adekvatna priprema, koja im trenutno nije omogućena jer zbog virusa korona stoji bukvalno čitav svet.

Sa Arunovićevom smo razgovor počeli o tome kako bi trebalo da izgleda regularan kalendar takmičenja strelaca do početka Olimpijskih igara.

Do OI je trebalo da učestvujemo na četiri Svetska kupa. U ovom trenutku trebalo je da se takmičim na Svetskom kupu u Nju Delhiju. Pred odlazak u Indiju su nam otkazali Svetski kup u Japanu, koji je ujedno trebalo da služi kao test takmičenje pred OI. S obzirom na to da su prva dva Kupa otkazana, postoji šansa da će se Nju Delhi desiti početkom maja, pa onda Svetski kup u Minhenu i završni u Bakuu. Između Kupova će biti treninzi i pripreme. To je nešto što je svakako bilo planirano. Međutim, zbog novonastale situacije ne znam šta će od ovoga uopšte biti realizovano, te praktično radimo dan za dan“, objasnila je srpska reprezentativka za Sport klub.

Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Dane u karantinu provodi trenirajući onoliko koliko joj to uslovi dozvoljavaju, ali ističe da neke njene kolege rade neometano.

Manje-više smo svi na istim mukama mada vidim da i dalje ima sportista koji neometano treniraju. To nas stavlja u nejednaku situaciju, gde nemaju svi iste šanse da se pripreme za Igre, u slučaju da su one ostale u istom terminu. Ja za sebe mogu da kažem da radim maksimalno u skladu sa svojom situacijom, što znači dva treninga dnevno ’na suvo’, što bi se reklo u streljačkom žargonu. To znači da se radi samo simulacija pucanja. To nije dovoljno, ali je u ovom trenutku najviše što može da se uradi“, istakla je Arunovićeva.

Povezano

Od čvrstog stava da se Igre neće odlagati, do iščekivanja trenutka kada će MOK zvanično saopštiti odluku o pomeranju, nakon što je premijer Japana Šinzo Abe postigao dogovor sa MOK o odlaganju, Zorana je istakla da veruje da su organizatori doneli rešenje koje će dobro uticati na sve.

Od MOK sam i očekivala da dobro promisli, u skladu sa svojom važnošću i da donese odluku koja bi bila dobra i po sportiste i po same organizatore Igara. Ima tu mnogo nekih faktora koji su odlučili o sudbini Igara. Naravno da kao sportista smatram da je neophodno odložiti jer je većina sportista već neko vreme onemogućena da trenira i ne zna se koliko će to još trajati“, rekla je Zorana i dodala:

„Dva meseca su nam suspendovane sve takmičarske aktivnosti, sada nemamo ni trenažne. Na Igre se plasiralo sa 55% sportista, dok 45% tek treba da se plasira. Kvalifikaciona takmičenja su već otkazana, treninzi ne mogu da se sprovode, sportski svet je u potpunom rasulu trenutno. Sa druge strane, moramo biti svesni da su OI događaj za čiju pripremu su potrebne godine, kako bi sve funkcionisalo kako treba. Nerealno je očekivati da u trenutku može da se donese jedna tako ozbiljna i krucijalna odluka, te sa te strane razumem prvu objavu MOK da će za četiri nedelje doneti finalnu odluku. Ima tu mnogo faktora koje treba uzeti u obzir i sigurna sam da je jedna tako ozbiljna institucija kao što je MOK donela ispravnu odluku“.

Privatna arhiva

Arunovićeva je dodala i da je u kontaktu sa kolegama iz celog sveta i da joj to pomaže da što lakše razume situaciju u kojoj se trenutno svi nalaze.

„Svakodnevno smo u vrlo intenzivnom kontaktu. Za sada smo prošli put od jadanja jedni drugima, preko zajedničkih onlajn treninga, do razmenjivanja recepata, a tek je sedmi dan. Šalu na stranu, manje-više je u svim državama slična situacija, samo je negde malo fleksibilnije, a negde ne. U nekim državama sportisti dobijaju dozvolu da sprovode trenažne aktivnosti, ako su članovi nacionalnog tima. Nadam se da će taj trend zaživeti i kod nas kada se situacija malo smiri. Za sada je od najvećeg značaja ispratiti uputstva nadležnih službi, kako bi se sačuvalo zdravlje cele nacije“, rekla je Arunovićeva i za kraj čitaocima Sport kluba poručila:

Za početak je neophodno da sačuvamo zdravlje, pa zatim i zdrav razum. Meni je spas u tome što imam dva kućna treninga dnevno i to u terminima kada ima treninge u streljani. To su momenti kada sam hiperproduktivna. To je rutina od koje ne odustajem i mislim da je u ovim trenucima izuzetno bitno imati rutinu i pronaći svrhu“.

Sportistima sada ostaje samo jedno – da sačekaju detalje iz MOK, novi termin i kalendar takmičenja i da u skladu sa tim prilagode način pripreme za najveću svetsku sportsku smotru.

Biće to prvi put u istoriji da se Igre odlože – do sada su tri puta bile otkazane u vreme svetskih ratova 1916. godine, 1940. i 1944. godine.