Ivović za SK: Bolje sedeti u svojoj nego u tuđoj kući

Blog ostalo 25. mar 202017:00
Podeli:
CEV

Postoji u Evropi država u kojoj se normalno živi uprkos pandemiji koronavirusa. Samo je sport stao. O tome šta se dešava u Rusiji, hoće li se i kako nastaviti prvenstvo i zbog čega je 'bolje sedeti u svojoj nego u tuđoj kući' razgovarali smo sa Markom Ivovićem, odbojkašem Lokomotive iz Novosibirska.

Dok su iz ostalih zemalja stizale informacije o novom broju zaraženih, iz Rusije su dolazile i sportske vesti. Čak i kada je Evropska odbojkaška konfederacija obustavila sva takmičenja, u Novosibirsku se igrao prvi polufinalni meč CEV Kupa između domaće Lokomotive i Zenita iz Sankt Peterburga.

Ipak, usled ekspanzije virusa, suspendovano je i rusko prvenstvo, kao jedno od poslednjih na Starom kontinentu.

Povezano

Na početku razgovora, Ivović nam je otkrio šta se dešava.

„Uobičajeno je. Svi žive normalno, samo što je sport stao. Ovde svaka oblast donosi odluke za sebe. Čuli smo da su u Sankt Peterburgu zatvorili restorane i da u prostariji ne može da bude više od 50 ljudi, te da nećemo igrati revanš polufinala CEV Kupa. Ipak, kod nas je sve normalno. Da ne čitam vesti, ništa ne bi ukazivalo na to da je situacija toliko teška“.

Lokomotiva je u pomenutom meču protiv Zenita slavila, ali pred praznim tribinama. Pitali smo srpskog primača servisa koliko je neobično bilo igrati u takvoj sitiaciji.

„Čudno je bilo zbog svega što se dešava u Evropi i svetu. Bilo je neobično i zbog praznih tribina. Takve utakmice su pravi test. Tek tada se vidi koliko navijači zapravo znače. Bez njih atmosfera nije ista, nema ni tog adrenalina. Kao da je trening bio.“

Ubrzo posle toga suspendovana je ruska liga. Čelnici takmičenja u ponedeljak su održali sastanak, ali pojedini klubovi još nisu odlučili šta će činiti u narednom periodu.

„Dogovoreno je da do 30. aprila sve stane. Preporuka je i da se ne trenira, što je većina klubova i prihvatila. Mi čekamo četvrtak, kada bi klub trebalo da nas obavesti kakav je plan. Znamo da su se neki raspustili, da su stranci napustili zemlju“.

Lokomotiva je prvi deo sezone završila na prvom mestu na tabeli. Sada se postavlje pitanje hoće li plej-ofa uopšte biti.

„Bilo je nekoliko predloga. Jedan od njih je da se prekine takmičenje i da ekipa koja je bila prva na tabeli pred početak plej-ofa bude proglašena pobednikom. Drugi da se šampion uopšte ne proglašava, već da samo na osnovu plasmana na tabeli ekipe steknu pravo učešća u Evropi“.

CEV

Ukoliko se prvenstvo pak nastavi, mnogi klubovi imaće problema sa ugovorima igrača.

„Većini ugovor ističe 31. maja. Stranci odlaze i pitanje je da li će se i kada neko vratiti. Može li neko uopšte da primora igrače da se vrate, kada im isteknu ugovori? Uostalom, kako bi bilo da neko 30 dana bude bez treninga u karantinu i onda odjednom počne sa takmičenjima? Rizikuju se brojne povrede. Ali ko hoće nađe način. Ko neće, nađe ga isto. Moramo da se prilagođavamo i nadam se da ćemo iz svega da izađemo kao pobednici“.

Ivović još ne zna kada će se vratiti u Srbiju. I hoće li to uopšte moći.

„Na vezi smo svi mi iz Srbije koji igramo u Rusiji. Čekamo da dobijemo odobrenje od klubova, kako bismo mogli da napustimo zemlju. U kontaktu smo i sa ambasadom, kako bi nam omogućili da se vratimo u Srbiju, pošto avioni ne lete. Nadamo se da ćemo uspeti. Bolje sedeti u svojoj kući nego u tuđoj“.

fivb.org

Velike su šanse da odbojkaši dobiju slobodno leto. Makar što se reprezentacije tiče, pošto je održavanje Lige nacija neizvesno.

„Ovo je za nas posao, ali u reprezentaciju dolazimo zato što volimo. Međutim, treba voleti i sebe. Posle nekoliko godina većina nas će imati slobodnog vremena. Biće to prilika da se oporavimo, zalečimo neke stare povrede. Znam da su mnogi odgovarali na poziv u reprezentaiciju iako su imali problema, sad je vreme da se se to reši“, zaključio je Ivović u pozitivnom tonu.