Ko će spasti ženski tenis?

Graham Denholm/Getty Images

Previše neizvesnosti, previše imena, previše zamerki i previše sumnji. Ko će spasti ženski tenis?

U svojoj najnovijoj eri, teniski svet imao je dve heroine – Serenu Vilijams i Mariju Šarapovu. Njih dve bile su arhirivalke. Po svemu su bile različite osim po jednom – bile su velike šampionke. Njihovi dueli na terenu i van njega privlačili su mnogo pažnje, a zbog jedne Ruskinje i jedne Amerikanke ženski tenis je bio pomno praćen.

Iako je Serena imala prednost u međusobnim duelima sa Mašom, i jedna i druga su tenis učinile zanimljivim i primamljivim.

Ipak, nijedan svet ne može spasti pojedinac. Uz njih dve i u njihovom odsustvu i druge devojke su pokazale želju da se suoče sa izazovom. Da li su uspele?

Povezano

Na poslednjih 17 Gren slem turnira prve trofeje osvojile su Anđelik Kerber, Garbinje Muguruza, Jelena Ostapenko, Sloan Stivens, penzionisana Karolin Voznijacki, Simona Halep, Naomi Osaka, Ešli Barti, Bjanka Andresku i Sofija Kenin.

Anđelik Kerber obeležila je 2016. godinu. Nemica je osvojila titule na Australijan Openu i US Openu, okitila se srebrom na Olimpijskim igrama i zauzela prvo mesto na WTA listi. Ipak, naredne sezone nije bila na očekivanom nivou, čak je kao prvi nosilac poražena na samom početku Rolan Garosa. Mučila se nemačka teniserka sa formom, nije usevala da se izbori sa pritiskom, a na kraju sezona odlučila je da prekine saradnju sa trenerom Torbenom Belcom. Na vrh je uspela da se vrati 2018. godine, kada je osvojila Vimbldon.

Gren slem šampionka 2016. godine postala je Garbinje Muguruza. Špankinja je trofej osvojila na Rolan Garosu. Bila je tek druga teniserka rođena 90-ih koja je trijumfovala na Gren slemu, pošto je to prethodno uspela Petra Kvitova. Muguruza je naredne godine u Parizu zaustavljena u četvrtom kolu, izgubivši od Kristine Mladenović. Ipak, temperamentna španska teniserka nije dugo žalila, pa je na Vimbldonu osvojila trofej, da bi potom preuzela i prvo mesto na WTA listi.

Dennis Grombkowski, Getty Images Sport

Posle dve vrlo dobre godine, usledio je period loših rezultata. Rano je gubila na turnirima na kojima je slovila za favorita, agresivna igra nije joj donosila prednost, pa je i ona odlučila da promeni trenera. Na Australijan Openu ove godine vratila se u finale Gren slema, ali je izgubila od Sofije Kenin.

Jelena Ostapenko trijumfovala je u Parizu 2017. godine. Na Rolan Garos došla je kao 47. igračica sveta i postala je prva teniserka još od 1933. godine koja je osvojila drugi Gren slem u sezoni, a da nije bila nosilac. Ujedno, bila je to njena prva titula u karijeri. Ipak, ostala je ‘one slam wonder’.

Iste sezone u Njujorku je Gren slem šampionka postala Sloan Stivens. Amerikanka je US Open počela kao 83. igračica sveta i bila je najslabije rangirana teniserka koja je podigla pehar. Ipak, do kraja godine je izgubila sve mečeve koje je igrala.

Naredne sezone je osvojila titulu u Majamiju, pobedivši tri igračice iz Top 10. Potom je stigla i do finala Rolan Garosa, gde je izgubila od Simone Halep. Posle toga je nije bilo u važnijim mečevima.

Posle bolnog poraza u Melburnu 2018. godine od Karolin Voznijacki, Simona Halep je konačno dočekala da postane Gren slem šampionka samo nekoliko meseci kasnije. Rumunka je osvojila Rolan Garos. Na taj način postala je šesta igračica koja je u Parizu trijumfovala u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Takođe, četvrta je teniserka koja je došla do pehara na Gren slemu, pošto je prethodno igrala u finalu tri ili više puta.

Clive Brunskill, Getty Images

Rumunka je bila jedna od retkih Gren slem šampionki koja je konstantno bila u vrhu, pa je naredne sezone osvojila titulu i na Vimbldonu.

Naomi Osaka je postala nova teniska heroina kada je 2018. godine slavila na US Openu. I to pošto je u kontroverznom finalu pobedila Serenu Vilijams. Japanka je tada osvojila svet skromnošću i neposrednošću.

Ostala je na visokom nivou Osaka, pa je naredne sezone osvojila Australijan Open i izborila se za prvo mesto na svetu. Postala je prva igračica koja je osvojila dve vezane Gren slem titule još od Serene Vilijams 2015. godine.

Ipak, posle turnira u Melburnu neočekivano je raskinula saradnju sa trenerom Sašom Bajinom. Zbog povreda u narednim mesecima nije beležila dobre rezultate.

Ešli Barti je od 2019. godine šamionka Rolan Garosa. Australijanka je već znala kako je u finalu Gren slema, pošto se u konkurenciji parova već borila za titule na sva četiri velika turnira, a pehar je osvojila u Njujorku 2018.

U Parizu je u finalu pobedila Marketu Vondrušovu i preuzela prvo mesto na WTA listi.

Ipak, te godine najveću senzaciju priredila je Bjanka Andresku. Devojčica rođena 2000. godine u Kanadi najveći uspeh u karijeri ostvarila je na US Openu i to pošto je pobedila Serenu Vilijams u finalu. Postala je prva igračica koja je osvojila titulu u Njujorku u svom debitantskom nastupu, a ujedno i prva tinejdžerka koja je osvojila Gren slem još od Marije Šarapove 2006. godine. Zbog povrede kolena, ove godine uopšte nije igrala.

Clive Brunskill/Getty Images

Te 2019. godine nagradu za igračicu koja je najviše napredovala dobila je Sofija Kenin. Amerikanka je to zvanje opravdala već na početku sezone. Kao 14. nosilac stigla je na Australijan Open i došla do prve titule, pobedivši Muguruzu u finalu posle velike borbe.

Koja će od njih spasti ženski tenis? Zbog koje će gledaoci pomno pratiti svaki meč? Koja su to rivalstva o kojima će se pričati?

Možda ženskom tenisu nisu potrebna nova imena, već velika imena. Neko ko će stavom, igrom, harizmom i ponašanjem zaslužiti da ponese titulu heroine. Neko ko će imati dovoljno drskosti da se suprotstavi svima, da donese nošto novo, neočekivano.

U muškoj konkurenciji nijedan igrač rođen posle 1990. nije osvojio Gren slem. U ženskoj je to već uradila devojka rođena 2000. godine. Možda je u mladosti rešenje. Zato su sve oči uprte u 16-godišnju Koko Gof, koja je već stigla do četvrtog kola na Australijan Openu i Vimbldonu.

Matthew Stockman /Allsport/Getty Images