Šta smo sve pevušili tokom SP?

Podeli:
Stu Forster / Staff

Osim iznenađenja, dobre igre, velikih pobeda, Svetsko prvenstvo u fudbalu donosi i sve one lepe, „sporedne“ stvari. Uoči početka velikog takmičenja skupljamo sličice, nagađamo u kom će sastavu nastupiti favoriti, ko će od outsajdera iznenaditi.

Kompletna euforija dobije svoj puni sjaj kada čujemo zvaničnu pesmu ili himnu šampionata.

Danas su izvođači tih numera uglavnom mega zvezde koje i tokom sezone možemo da čujemo, makar onako u prolazu, iako nismo njihovi verni fanovi. Uz njih, kao dobar recept za uspeh, pokazalo se da je dobitna kombinacija duet sa lokalnom zvezdom zemlje domaćina.

Prvu svoju pesmu Svetsko prvesntvo u fudbalu „zaslužilo“ je 1962. godine. Neki od tih hitova pevuše se i danas, neki spavaju u zaboravu vremena kada su nastale, neki su mitski poput „Un ’estate Italiana“ sa Svetskog kupa 1990.

Krenimo redom.

Svetsko prvenstvo u Čileu (1962) i sav taj rok

„El rock del Mundial“ bila je prva zvanična pesma Svetskog prvenstva u fudbalu. U izvođenju sastava „Los Ramblers“. Dvadesettrogodišnjem Horheu Rohasu bila su dovoljna četiri dana da komponuje pesmu i napiše tekst, a sa Haimeom Ramiresom i Leonelom Sančesom, delo je dobilo puni sjaj. Svet je poludeo za rok hitom koji je masovnoj publici predstavljen na festivalu u Vino del Maru. Nakon što je diskografska kuća Demon procenila koliko bi daleko uspeh pesme mogao da ode, singl je objavljen u maju 1962, tri nedelje pre početka Svetskog prvenstva. Tekst poziva na ples, večitu zabavu, favorizovanje Čileanaca i proslavljanje svih velikih trijumfa.

Svetsko prvenstvo u Engleskoj (1966) i lavić Vili

„There’s a football fellah, you all know his name“ – tako počinje hit pesma Lonija Donegana „World Cup Willie“ posvećena Svetskom prvenstvu u Engleskoj 1966. i njenoj maskoti malom lavu po imenu Vili. Šta bi još trebalo da znate o Viliju? Kažu da je u Kući slavnih, da je senzacija novog doba, obučen je u crveno, belo i plavo, jak je kao lav i nikada ne odustaje. I ono što Englezi najviše vole – favorit je za osvajanje Svetskog kupa. Vilijev tvorac je pre pojave Bitlsa bio najuspešniji britanski muzičar, a 60-ih godina bio je najuticajniji pop i rok muzičar u Engleskoj.

Svetsko prvenstvo u Meksiku (1970) i fer-plej

Meksikanci ovom pesmom raširenih ruku dočekuju goste iz svih delova sveta. I ne, ne navijaju za svoj tim već za to da najbolji pobedi na terenu. „Nije važno ko će pobediti, pevajmo svi“, kažu braća Zavala (Los Hermanos Zavala) u ovoj pesmi.

Svetsko prvenstvo u Zapadnoj Nemačkoj (1974) i Marila

Poljska glumica i pevačica Marila Rodovič izabrana je za izvođača, a na zvaničnoj ceremoniji otvaranja u Minhenu nastupala je pred oko 70 hiljada ljudi. Numera poziva na igru do samog kraja, na fudbal koji je najpopularnija igra na svetu, poziva na fer borbu, ali podseća i na dobru, staru „lopta je okrugla“ floskulu. U kreiranju pesme učestvovale su neke tadašnje zvezde nemačke reprezentacije.

Svetsko prvenstvo u Argentini (1978) i „tarantinovski“ Morikone

Došao je red na Argentinu. Peta po redu zvanična numera Svetskog prvenstva premijerno je izvedena upravo na otvaranju takmičenja u organizaciji krvave diktature pod vođstvom Rafaela Videla, Emilija Masere i Orlanda Agostija. Zvezda međunarodnog nivoa Enio Morikone izabran je da komponuje pesmu pod jednostvanim nazivom „Le Mundial“. Morikone je jedan od najvećih kompozitora filmske muzike u istoriji kinematografije. Specifičnim stilom rada zauvek je promenio muziku italijanskih niskobudžetnih vestern filmova. Iako je bio kompozitor više od 500 zvučnih zapisa za film i televiziju, na Oskara je čekao 40 godina. Tek 2016. godine, kao 87-godišnjak popeo se na binu i zahvalio na najprestižnijoj nagradi u svetu filma. Sudije su odlučile da je njegova muzička tema iz filma „The Hateful Eight“ Kventina Tarantina bila najbolja u 2015. godini. Bilo je malo paradoksalno to što je Italijan izabran da sastavi zvaničnu pesmu argentinskog Svetskog kupa, ako se uzme u obzir patriotski i ultranacionalistički naboj koji je vojni udar sa sobom nosio. „El Mundial“ (Svet) je instrumental. Čuje se samo jedan glas u prvim sekundama koji kratko kaže „Argentina. Ovde je Svetsko prvenstvo“. Pesma je jednostavna i vesela. Za neke Argentince je to bila nezaboravna pesma, dok drugi ipak veruju da Morikone nije dao sve od sebe i da je komponovao na „autopilotu“. Kritičari su u prvi plan isticali nedostatak emocije, navodeći da pesma nikada nije uspela da osvoji srca Argentinaca.

Svetsko prvenstvo u Španiji (1982) i Plasido Domingo

Čuveni operski pevač Plasido Domingo komponovao je numeru „Mundial ’82“ i bio je to za njega, čini se, lak posao. Pravi fudbalski praznik opisan je u pesmi. Sunce obasjava stadion, Španija je spremna za žurku, mnogo navijača, nemirne zastave, tribine popunjene do kraja, pozdravljamo najbolje. Prava zabava je na terenu, to je ono što svi pamte.

Svetsko prvenstvo u Meksiku (1986) – tamo gde živi emocija

Huan Karlos Abara snimio je zvaničnu pesmu Svetskog prvenstva u Meksiku pod nazivom „El Mundo unido por un balon“. Ta numera proglašena je zvaničnom pesmom takmičenja, a tokom tih nedelja navijači u Meksiku pevušili su i „A Special Kind Of Hero“ Stefani Lorens i „Hot hot hot“ od Erou. Ipak, svet je bio ujedinjen loptom i te 1986. godine. Isticana je u pesmi zemlja koja poštuje svoju istoriju i tradiciju i koja sve čeka raširenih ruku.

Svetsko prvenstvo u Italiji (1990) i italijansko leto

Đijana Nanjini i Edoardo Bonato postarali su se da „Un estate Italiana“ bude najprodavaniji singl od januara do septembra 1990. godine. Snimljena je i u španskoj i engleskoj verziji („Un verano italiano“ i „To be number one“). I baš kako kažu reči pesme… možda to nije bila pesma koja je promenila pravila igre, ali smo živeli u avanturi bez granica, sa srcem u grlu, u svetu u boji, dok je vetar milovao zastave. Autori nisu propustili ni da opišu čarobne noći italijanskog leta, dečačke snove koji nas vode do cilja i bajke iz svlačionice.

„Fudbalski“ hitovi su kasnije postali, kako danas kažemo, sve više „komercijalni“. Iako su i 90-ih i kasnije Svetska prvenstva imala zvanične numere, izvođači širom sveta imali su i koristili tu slobodu da, nošeni euforijom, naprave pesmu i posvete je fudbalu. Nekada su te „nezvanične“ bivale popularnije od onih koje FIFA promoviše, ali i u tome su navijači pronašli svoju zabavu.

Od 1994. do 2018. pevamo u narednom tekstu.