Snežna lokomotiva bez voznog reda

Skener 10. apr 202021:55 > 21:56
Getty Images/Christof Koepsel

Najbolja kros-kantri trkačica današnjice, 31-godišnja Tereze Johaug (u Norveškoj bi nas čudno gledali na ovakav izgovor njenog prezimena), u danima koronavirusa verovatno traži slobodan prostor u riznici trofeja, za nove Kristalne globuse.

Trostruka pobednica Svetskog kupa, koja je nedavno „optužena” od pojedinih novinara da „uništava konkurenciju”, sa 20 individualnih pobeda obeležila je sezonu iza nas.

Tri Globusa, 73 trijumfa u Svetskom kupu, 15 medalja sa Svetskih prvenstava i još tri olimpijska odličja, divna su prilika da Vas upoznamo sa lepom plavušom iz malog Dalšbigda, udaljenog 300 kilometara od Osla.

Rođena u junu 1988. godine, mala Tereze nije mogla ni sanjati da će jednog dana postati jedna od najvećih i najpopularnijih sportistkinja svoje zemlje. A maštala je da bude učiteljica…

Do dva kilometra udaljene škole, lakše joj je bilo da hoda na skijama. Posle odrađenog domaćeg zadatka, čuvala je ovce i krave, čega se nije odrekla ni dan-danas. Okružena prelepim ambijentom, sa radnim navikama stečenim u školi, Tereze je u 17. godini započela svoju međunarodnu karijeru.

Nakon serije FIS trka u Norveškoj i Švedskoj, u januaru 2007, kao članica B tima, debitovala je u Svetskom kupu. Na opšte iznenađenje, trku u estonskoj Otepi, sa startnim brojem 22, završila je na osmom mestu, sa samo 56 sekundi zaostatka za velikom Poljakinjom Justinom Kovalčik.

Bio je to signal za trenere da je prekomanduju u A tim, a vrhunac je bio njen izbor među putnike u daleki Japan, na Svetsko prvenstvo u nordijskim disciplinama. To je prilično iznenadilo tamošnje medije, pa su treneri tih dana morali da „istrpe” i neka neprijatna pitanja.

I dugo su novinari i navijači čekali na start 19-godišnje Tereze, a kad ova nije zauzela mesto ni u štafeti 4×5 kilometara, mnogi su pomislili da će slatka mala plavuša biti samo turista u Saporou.

A onda je osvanuo 3. mart i na red je došla poslednja trka ženskog programa, na 30 kilometara masovnog starta. Tereze je dobila mesto pete trkačice u snažnom timu Norveške, sa zadatkom da pomogne Bjorgenovoj, Steiri i Skofterudovoj.

I dok su komentatori najavljivali novi dvoboj „kraljice” Marit i neumorne Justine, pucanj iz pištolja ispalio je Tereze na čelo kolone. Od prvog metra izbila je na čelo i diktirala tako jak ritam, da su iz kilometra u kilometar otpadale jedna po jedna rivalka. Na kraju su ostale samo dve – malo jače i znatno iskusnije, Virpi Kuitunen i Kristin Stormer Steira. Zlato je pripalo Finkinji, srebro Steiri, a bronza simpatičnoj Johaugovoj.

Getty Images/Agence Zoom

Blistav trenutak u Saporou, prilično rano će postaviti Terezu na pravi kolosek i doneti joj ulogu „princeze” norveškog kros-kantrija. Naredne sezone postala je trostruka juniorska šampionka sveta, očitavši lekciju Kertu Niskanen, Rozi Brenan i dve godine mlađoj Ingvild Flugstad Ostberg.

U sezoni 2008/09 stigla je i prva, od sada već 73 pobede u Svetskom kupu. Na poslednjoj etapi Tur de Skija, legendarnom usponu u Val Di Fjemeu, Tereza je kao „atom mrav” pregazila skijašku stazu i zabeležila najbrže vreme, što joj je u generalnom plasmanu ovog prestižnog takmičenja bilo dovoljno za šesto mesto.

Svoje prve Olimpijske igre, u Vankuveru, Johaugova će pamtiti po zlatnoj medalji osvojenoj u štafeti 4×5 kilometara, kada je trčala drugu izmenu i doprinela trijumfu kvarteta u kojem su još bile Vibeke Skofterud, Kristin Steira i velika Marit Bjorgen.

Pa iako je sa najvećeg sportskog događaja donela zlato, Tereza će tek godinu dana kasnije doživeti najblistaviji trenutak u karijeri.

Svetsko prvenstvo u Oslu, za kojeg je tih dana živela cela nacija, pretposlednjeg dana privukla je u hramu nordijskog sporta Holmenkolenu svih 120 hiljada gledalaca (!), a na programu je bila ženska trka na 30 kilometara.

Kao i tokom celog šampionata, u glavnoj ulozi bile su tri dame – Marit Bjorgen, Justina Kovalčik i Tereza Johaug. Već na polovini trke, više nije bilo dileme. Željna prvog zlata sa najvećih seniorskih takmičenja, Tereza je pojačala ritam, a to više nisu mogle da prate umorne Marit i Justina.

Najlepšu sliku donela je završnica trke. Desetine hiljada navijača, naoružani norveškim zastavama, nosili su Johaugovu do cilja. U svečanoj loži, Terezi je praktično prvi čestitao Kralj Harald peti, koji je zagrlio kao najrođeniju, što je bio slika, koja se danima vrtela na norveškoj nacionalnoj televiziji.

Iz godine u godinu mala Tereza je „rasla”, a u sezoni 2012/13 stigla je i do drugog mesta u generalnom plasmanu Svetskog kupa.

Olimpijska, 2014, donela joj je i prvi najvredniji Kristalni globus, ali i Soči bez zlata! Zadovoljila se u Rusiji sa dve medalje u individualnim trkama; srebrnom i bronzanom.

Zato je naredne godine obeležila Svetsko prvenstvo u švedskom Falunu i osvajanjem tri zlatna odličja postala prvo ime nordijskog Mondijala! Bila je to samo uvertira pred impresivnu 2015/16, u kojoj je sa 14 individualnih pobeda došla i do drugog najvrednijeg Kristalnog globusa.

Getty images/Laurent Salino/Agence Zoom

Ipak, dane slave i priprema za narednu sezonu, prekinula je šokantna vest o dopingu! Test izvršen 16. septembra dao je pozitivan rezultat na „steroid klostebolom”. Pravdali su se Norvežani da su „krivci” nepažnja i krema za usne, kupljena tokom priprema u italijanskom Livinju

Bilo kako bilo, svu odgovornost je preuzeo lekar reprezentacije, doktor Bendiksen, a nakon što je norveška VADA supendovala Terezu na dva meseca, Međunarodni sportski sud u Lozani produžio je suspenziju na još godinu i po dana. To je značilo da će Johaugova propustiti Olimpijske igre u Pjongčangu i da će na individualno zlato morati da sačeka 2022. godinu.

I dan danas, baš ta medalja je najveći Terezin motiv. Pretrčani kilometri, podignuti kilogrami, hiljade trbušnjaka i zgibova, energija koja ubija i način na koji je osvojila poslednji Kristalni globus, garant su da će za dve godine Tereza osvojiti olimpijsko zlato.

Ipak, njen trener, legendarni Pal Gunar Mikelsplas, uvek je umereni optimista.

„Nikada ne znate šta donosi sutra”, često kaže kada ga novinari pitaju da li će Tereza karijeru završiti sa individualnim olimpijskim zlatom.

A znajući ko je i kakav je radnik slatka plavuša iz malog Dalšbigda, ne sumnjamo da će se to i dogoditi. Samo bez „labela”…