Terzić za SK: Odlaganje OI? Mali minus za nas, ali…

fivb.org

U ovo vreme selektor srpskih odbojkašica Zoran Terzić već bi imao spreman scenario za film 'Kako se postaje olimpijski šampion'.

S obzirom na uspehe koji su ostvarili naslovi ‘Kako se postaje svetski šampion’ i ‘Kako odbraniti evropski tron’ i najnovijem nastavku se predviđao veliki uspeh.

Ipak, premijera će morati da sačeka narednu godinu, pošto su Olimpijske igre zbog pandemije koronavirusa odložene za 2021. godinu.

No, to ne znači da trofejni stručnjak odmara. U karantinu u Beogradu već je na kanalima Sport Kluba odgledao snimak finala Svetskog prvenstva iz Japana. I već su u planu nove akcije.

Povezano

„Nema šta. Pravimo plan šta ćemo raditi ovog leta. Gotovo je izvesno da nećemo imati nijedno takmičenje. Olimpijske igre su odložene, a verovatno će biti i Liga nacija. Ipak, mi treba da odradimo neki deo. Pokušavamo da dogovorimo prijateljske utakmice. Ali sve teško ide, jer niko ne zna koliko će ova situacija da traje“, otrkio je Terzić.

Srpske odbojkašice su poslednje tri godine osvajale zlata na najvažnijim takmičenjima – dva puta na prvenstvima Evrope i jednom na svetskom šampionatu. Na pitanje koliko će ova pauza uticati na tim, selektor odgovara:

„Svi će biti godinu dana stariji, a mi smo dosta iskusna ekipa. Možda je ovo čak i mali minus za nas. Ipak, to ništa ne mora da znači. U ovom momentu je teško dati bilo kakvu ocenu. Videćemo sledeće godine. Sada ima važnijih stvari o kojima treba da mislimo“.

CEV

Bez obzira na odlaganje i moguće promene, od ‘plavih dama’ se očekuje najsjajnije odličje sledeće godine u Tokiju.

„Puno nam znači što smo došli u situaciju da budemo glavni favorit na svakom takmičenju na kome učestvjemo. Međutim, to je mač sa dve oštrice. Može da bude dodatni motiv, ali i dodatni pritisak. Zato se negativno gleda i na svaki izgubljeni set… Ipak, ove devojke znaju kako da se ponašaju, kako da se izbore sa svime, dugo su tu“, istakao je Terzić.

Upitan kako priče o olimpijskom zlatu utiču na tim, prvi strateg svetskog i evropskog šamiona kaže:

#related-news_0

„Svi sad razmišljaju o tome. A znate da ima slučajeva da ništa ne bude od onog što se podrazumeva. Moramo da budemo 100 odsto spremni za taj turnir i da ne razmišljamo previše šta se očekuje. Ne želim da dođem u situaciju da se borimo za neku drugu medalju i da budemo razočarani zbog toga. To bi bilo glupo“.

Pre nego što su organizatori i zvanično odlučili da pomere Olimpijske igre za narednu godinu, Terzić je objavio širi spisak. Na njemu su se ponovo našle Milena Rašić i Bojana Drča, koje su prošle sezone bile slobodne.

„Dešavalo se i ranije da se sa nekim igračicama dogovorimo da preskoče neka takmičenja, da odmore. Njih dve su bile na pauzi prošlog leta. Ispostaviće se da će odmarati dve sezone. Ali ko je to mogao da zna“.

FOTO: CEV

Početkom ove godine Svetka odbojkaška federacija (FIVB) uvela je novi sistem bodovanja. Naime, rang lista se pravi na osnovu rezultata ostvarenih na Olimpijskim igrama i u kvalifikacijama za to takmičenje, svetskim prvenstvima i u kvalifikacijama za to takmičenje, Ligi nacija i Kupu izazivača, Svetskom kupu, kontinentalnim prvenstvima i u kvalifikacijama za ta takmičenja.

Takođe, rezultati mečeva će biti ocenjivani na osnovu prethodnih ishoda. Odnosno, ukoliko selekcija bude premašila očekivanja i pobedila favorita dobiće bodove za rang listu. Ako izgubi od autsajdera izgubiće bodove.

„To je smejurija. Ekipa koja je svetski i dvostruki evropski prvak je tek peta ili šesta na rang listi jer ne igra u najjačem sastavu Ligu nacija, koja je očigledno najvažnije takmičenje za FIVB jer donosi najviše novca. To je njihov pokušaj da nas nateraju da to takmičenje igramo sa najboljim igračima, a ne razmišljaju o tome da u kalendaru imamo i po četiri turnira. To su budalaštine“, ocenio je Terzić.

Srbija je trenutno na šestom mestu FIVB rang liste, a ispred nje su Turska (5), Italija (4), Brazil (3), SAD (2) i Kina (1).