NFL draft 2020: Najbolji ofanzivci

Podeli:
REUTERS/Shannon Stapleton

Posle nekoliko godina pratićemo NFL draft sa nešto većom potražnjom ofanzivnih talenata. U ovoj klasi se posebno ističu hvatači, utisak je da će ih biti mnogo u prvoj rundi drafta, ali ne treba zanemariti ni one koji će biti odabrani nešto kasnije.

Povezano

Pre nekoliko godina smo videli petoricu kvoterbekova u prvoj rundi, ne bi me čudilo da ovoga puta vidimo petoricu hvatača. Predstavljanje ofanzivaca po nekom nepisanom pravilu počinje predstavljanjem kvoterbekova, pa ću i ja ispratiti standard, uostalom, ako izbor Bengalsa koji imaju prvi pik na draftu nije Džo Burou, onda ćemo imati iznenađenje na samom startu. Ali, budimo realni…

Džo Burou QB, LSU
(Kombajn/nije učestvovao)

Nakon savršene sezone koju je Burou imao i osvojene titule nacionalnog šampiona niko više ne sumnja u ovog momka. Predvodio je napad LSU protiv najboljih odbrana koledž fudbala i nije se desilo da taj napad zakaže, bio je smiren, uvek precizan i samouveren, iznenadila me je i njegova odlučnost kada su u pitanju bila trčanja jer je bez straha stavljao glavu u torbu. Saigrači sa univerziteta kažu da je sjajan saigrač, njegove partije su pomogle mnogima da dođu do prve runde drafta, a priče da bi možda odbio Bengalse zbog trenutne situacije u kojoj se tim nalazi je demantovao.

Mike Ehrmann/Getty Images

Svoju koledž karijeru je započeo u dresu Ohajo Stejta, ali je Dvejn Heskins uspeo da mu preotme posao startera, Burou se tada prebacio na LSU i već u prvoj sezoni prebacio skoro 3.000, jardi uz istrčanih 300, što nije pošlo za rukom nijednom kvoterbeku koji je pohađao LSU. Te godine je bio sjajan i u Fijesta Boul utakmici, pretpostavilo se da će imati sjajnu seniorsku sezonu, a Burou je podigao lestvicu sa osvojenim Hajzmanom i titulom nacionalnog šampiona. Prebacio je 5.671 jard uz fantastičan procenat kompletiranih dodavanja od 76% i oborio je rekord NCAA sa 60 dodavanja za tačdaun nakon 15 odigranih utakmica.

Tua Tagovailoa QB, Alabama
(Kombajn/nije učestvovao)

Kada je Tua u pitanju vezano za ovaj draft i budućnost u NFL svi dovode u pitanje njegovu mogućnost da ostane zdrav. Povreda kuka nije nimalo naivna, naročito kad igrate na poziciji koja je izložena mnoštvu udaraca, često sa ’slepe’ strane. Ako zanemarimo tu povredu i ako verujemo da se Tua oporavio u potpunosti, ako analiziramo film videćemo da je ovaj momak brz i efikasan u džepu, da poseduje mogućnost da produži akciju svojim nogama poput Rasela Vilsona, da ima snažnu ruku i da je jako precizan kada su u pitanju vertikalna dodavanja, što ga čini neodoljivom opcijom na samom početku prve runde. Mnogi ga vide u dresu Majami Dolfinsa kojima je potreban kvoterbek, pitanje je samo da li su voljni da rizikuju zbog povrede sa ofanzivnom linijom koju trenutno imaju i da li su spremni da naprave ofanzivni plejbuk prikladan za talenat ovog momka koji bi se odlično snašao u sistemu koji forsira RPO.

Džastin Herbert QB, Oregon
(Kombajn/40 jardi 4.68/odraz 90cm/tri čunja 7.06)

Momak koji je toliko pokazao na kombajnu i Senior Boulu da se automatski ponudio timovima kao rešenje na poziciji kvoterbeka, možda ne od prvog dana, ali svakako nakon kraćeg vremenskog perioda jer vrlo brzo uči i implementira. Za svoju visinu jako agilan i pokretljiv, visok je skoro dva metra, a poseduje i solidne lateralne kretnje, može da baci svaku rutu, nije baš maestralno završio sezonu i mnogi mu zameraju što nije bio dovoljno konstantan iako je prebacio 3.500 jardi u poslednjoj sezonu uz 32 tačdauna i samo šest presečenih dodavanja. Ponekad deluje kao da mehanički radi i njegov snimak nije prepun neverovatnih dodavanja, ali ako uporedimo njegove saigrače sa saigračima gore pomenute dvojice, mogli bi da stanemo u Herbertovu odbranu. Svakako je veliki potencijal i ako ga ne bace odmah u vatru već puste da malo sazri timovi bi mogli da grade budućnost oko njega.

Gregory Shamus/Getty Images

Džastin Džeferson WR, LSU
(Kombajn/40 jardi 4.43/odraz 95cm)

Objasniću zašto počinjem od Džastina Džefersona da pišem o pretalentovanoj draft klasi hvatača. Neverovatno mi je koliko ljudi osporavaju konstantnost. Prvo su pre Kombajna krenule priče kako momak trči 4.6 ili u najboljem slučaju 4.5, da nije pravio dovoljnu separaciju na koledžu. Kada je istrčao laganih 4.43 zatvorio je mnoga usta, ali i dalje ga vide kao petog hvatača ove generacije. 111 hvatanja ove sezone za 1.540 jardi i 18 tačdaunova, to se zove konstantnost. Bio je tu svaki put kada ga je Burou tražio, za vertikalne rute, kratke rute, rute kroz sredinu, blokiranja, šta god je bilo traženo od njega. Neodoljivo me podseća na Deandrea Hopkinsa za koga su isto govorili da je spor, a nakon par Proboul sezona bez ispuštene lopte se izgleda ubrzao. Kolega Nenad je napisao jedan blog o Di Keju Metkefu i njegovoj priči, koliko je on bio osporavan prethodne godine na draftu. A njegova koledž statistika je bila upola slabija od Džefersonove.

Si Di Lemb WR, Oklahoma
(Kombajn/40 jardi 4.53/odraz 88cm/benč 11 ponavljanja)

Za ovog momka se veruje da je najbolji hvatačna draftu, reč je o zaista sjajnom igraču koji je maksimalno iskoristio svaku svoju priliku. Kružile su priče da ga Arizona želi, ali nakon dolaska Deandrea Hopkinsa pitanje je ko će prvi birati hvatača i sa koje pozicije. Kao i svi igrači koji vraćaju kik-of i pant Lemb poseduje neverovatnu svesnost, osećaj za prostor, periferni vid, ubrzanje i lateralne promene pravca, ali i brzinu kada mu se ukaže otvoren teren. U prilog tome govori jardaža, samo 62 hvatanja za 1.327 jardi i 14 tačdaunova. Ono što je činjenica i što moram da napomenem je da su u NFL svi brzi i da Lemb verovatno neće pretrčavati odbrane kao Tajrik Hil koji trči 4.2 na 40 jardi, ali Lemb trči fluidno rute i ima sjajan balans i agilnost što znači da ga nećemo videti kao opciju do polovine prve runde.

Džeri Džudi WR, Alabama
(Kombajn/40 jardi 4.45/odraz 89cm)

Džudi je jedan od dvojice hvatača sa Alabame koji će sigurno biti izabrani u prvoj rundi ovogodišnjeg drafta. Nakon dve sezone sa više od 1.000 uhvaćenih jardi i dvocifrenim brojem uhvaćenih tačdaunova ovaj momak je pokazao da je produktivan i konstantan. Prirodan kada trči rute, može da igra i u slotu i kao vertikalna pretnja spolja, odlično se snalazi u prostoru, a ima toliko prostora za napredak. Ako bi pronašao pravi tim i pravi sistem vrlo lako bi mogao da postane jedan od boljih hvatača u ligi. U poslednjih 28 utakmica je postigao 24 tačdaunova što vam govori i o tome koliko osećaja ima za poentiranja što je takođe jako važno kada igrate hvatača u današnjem NFL, produktivnost pre svega.

Joe Robbins/Getty Images

Henri Rags WR, Alabama
(Kombajn/40 jardi 4.27/odraz 107cm)

E sada već pričamo o brzini. Kruže priče da Čifsi hoće da trejduju kako bi izabrali ovog momka i napravili štafetu. Sa Mahomsom stvarno ne bi bilo fer, za ostale timove naravno. Rags ima taj X faktor koji ga može lansirati u NFL kao veliku zvezdu kroz nekoliko sezona ako ostane zdrav. Kada imate ovakovog igrača u timu znate da će bar jedan kornerbek i sejfti motriti na njega, što pomaže i prilikom uspostavljanja igre po zemlji. Igrao je i u specijalnom timu, videli smo kakav je haos pomenuti Hil napravio u NFL u svojim prvim sezonama, ali Rags obožava i skrinove, kratke krosing rute jer tada manifestuje svoju brzinu. Ima mekane ruke i već sada trči rute nepredvidivo što je za odbranu noćna mora. Jedina mana, koja se naravno može ispraviti tegovima i treninzima jeste što ima samo 85 kilograma na 180cm, pa bi krupniji kornerbekovi to mogli da iskoriste.

Ti Higins WR, Klemson
(Kombajn/nije učestvovao)

Visoki hvatači sa Klemsona su uvek bili mamac za NFL timove i retko kada razočaraju. Poslednje dve sezone su bile dobre za Higinsa koji je u proseku hvatao 1.000 jardi i dvocifren broj tačdaunova, tako da se u istoriji Klemsona izjednačio po broju uhvaćenih tačdaunova (27) sa Deandreom Hopkinsom i Semijem Votkinsom. Nacionalni šampion 2018, finalista prethodne godine, Higins je pokazao sve što jedan hvatač može da pokaže na terenu. Visok, ogromnog raspona ruku voli da igra ’iznad obruča’ protiv nižih defanzivnih bekova, naročito kada se uđe u crvenu zonu protivnika. Igrao je i u slotu i kao spoljašnji hvatač, ima osećaj za loptu i zna kako da se izbori za svoj prostor, ali treba poraditi malo na fizikalijama jer su u NFL kornerbekovi snažniji nego na koledžu.

Brendon Ajuk WR, Arizona Stejt
(Kombajn/40 jardi 4.5/odraz 102cm/benč 11 ponavljanja)

Ajukova brzina na terenu deluje brže od ovih 4.5 koliko je istrčao na 40 jardi, a znao je da je koristi dok je vraćao pant i kik-of za Đavole iz Arizone. 65 hvatanja za 1.192 jarda i osam hvatanja za tačdaun je bio njegov učinak ove sezone, a ono što je brinulo mnoge jeste njegova povreda, ali je zbog situacije sa karantinom Ajuk odlučio da se operiše i oporavi do početka trening kampa, što je sada već realna priča ako uzmemo situaciju u svetu u obzir. Ima odlične lateralne odskoke, kako Amerikanci to kažu ’Juke’, brzinu i prirodno mekane ruke, mada bi mogao da poradi na teškim hvatanjima uz mnogo kontakta. Podseća na Roberta Vudsa kojem je trebalo nekoliko godina kako bi se njegov talenat iskristalisao, ali sada Remsi mogu da ga koriste na više načina u svom napadu.

Sean M. Haffey/Getty Images

Majkl Pitmen Junior WR, USC
(Kombajn/40 jardi 4.52/odraz 92cm/benč 13 ponavljanja)

Visok, snažan i brz hvatač koji je prethodne sezone pokazao da može da stoji rame uz rame sa gore nabrojanim hvatačima. 1.275 jardi nakon 101 hvatanja, od toga 11 za tačdaun. Godinu dana pre toga su ga povreda i operacija sprečili da zabeleži iste brojke, ali je bio blizu sa skoro 800 jardi nakon hvatanja. Sin bivšeg NFL igrača Majkla Pitmana koji je igrao 11 sezona u NFL i osvojio Lombardija u dresu Tampa Bej Bakanirsa. Genetika i fizičke predispozicije su tu, samim tim i posvećenost i razumevanje ovog sporta na višem nivou koji sledi, barem tako obično biva. Možda nema brzinu i eksplozivnost da odmah postane hvatač broj 1, ali od svih ovih nabrojanih momaka najbolje koristi svoje telo i snagu da pobedi u duelu, tako da ga treba očekivati kao startera, doduše kao sekundarnu opciju.

Džonatan Tejlor RB, Vinskonsin
(Kombajn/40 jardi 4.39/odraz 92cm/benč 17 ponavljanja)

Nisam siguran kolika je potreba za trkačima u prvoj rundi, ali talenat i predispozicije kakve poseduje Džonatan Tejlor se ne sreću često. Ako niste ubeđeni pogledajte najbolje poteze prethodne sezone, promene pravca, ubrzanje i mekane ruke , snažan, jak i nizak prilikom iniciranja kontakta. Bivši atletičar, sprinter, što je pokazao na Kombajnu prilikom testa na 40 jardi gde je postavio najbolje vreme od svih raning bekova. Dve uzastopne sezone na koledžu sa više od 2.000 istrčanih jardi (2018-2019, a 2017 je istrčao 1.977 jardi)  uz 55 postignutih tačdaunova, više od 200 iznuđenih promešenih obaranja što je najviše u istoriji koledž fudbala, a neki još nisu ubeđeni. Pritom momak igra za Vinskonsin gde je opcija jedan, dva i tri, a nije propustio meč za tri godine, paralelno trenirajući dva sporta. Ko ga bude izabrao biće više nego zadovoljan, to je sigurno, dobiće nosioca igre, a svi znamo koliko je startni trkač u NFL važan i necenjen.

Deandre Svift RB, Džordžija
(Kombajn/40 jardi 4.48/odraz 90cm)

Još jedan od talentovanih trkača sa Džordžije, Svift je igrač koji će vrlo lako da se prilagodi na viši nivo igre u NFL. Odličan bi bio u zonskoj šemi trčanja jer ima sjajne promene ritma, ubrzanje i sa svojih 175cm i 95 kilograma nisko težište i osećaj gde i kada skrenuti. Dobar je bloker i mogao bi da bude raning bek za sva tri dauna, mnogi ga vide kao prvog trkača koji će biti odabran ove godine i predviđaju mu i kandidaturu za najboljeg rukija godine ako upadne u pravi sistem, ali budimo strpljivi. Imao je solidnu statistiku na koledžu, koja nije ništa posebno iskreno, jednocifren broj tačdaunova, nešto više od 1.200 jardi u poslednjoj sezoni.

Joe Robbins/Getty Images

Kol Kmet, Notr Dejm
(Kombajn/40 jardi 4.7/odraz 94cm)

Možda jedini tajt end koji bi bio izabran u prvoj rundi drafta, Kmet je atleta koji je igrao dva sporta, američki fubdal i bejzbol gde je bio pičer. Poslednje dve sezone je imao više od 500 jardi hvatanja, visok je snažan, brz za svoju konstituciju, dobro se snalazi u prostoru, agilan, zna da izbegne udarac, ali kada uzmu u obzir njegovu težinu defanzivci dobro razmisle pre nego što udare. Ima mekane ruke, i dobro čita zone što bi mogao da mu bude adut za izbor u prvoj rundi.

Džedrik Vils T, Alabama
(Kombajn/40 jardi 5.05/odraz 88cm/20 jardi shuttle 4.84)

Desni tekl, sjajan rad nogu, duge, brze i snažne ruke, uspešna karijera na koledžu u dresu Alabame, mnogi misle da može da igra od prvog dana i vide ga u dresu Kardinalsa koji sigurno žele da zaštite Kajlera Mareja, koji se dobro pokazao u ruki sezoni, ali bi mu značio koji sekund više sada kada ima još jednu igračku u napadu. Sjajan je bloker i prilikom pas akcija i kada se trči, ima veliku želju, pravovremeno ispucava ruke i svaki udarac je snažan i odmeren, biće zanimljivo videti ga na višem nivou.

Mekaj Bekton T, Luivil
(Kombajn/40 jardi 5.1/benč 23 ponavljanja)

Raspon ruku, ili slobodno mogu reći krila ovog momka je 214 cm, što je retko i i te kako poželjno ako igrate na poziciji tekla u NFL. Džetsi su pokazali interesovanje za ovog momka, Bekton bi mogao da bude preko potrebni siledžija u napadu Džetsa koji nisu uspeli da uspostave igru po zemlji sa Levionom Belom, a verujem da ni Sem Darnold ne bi imao ništa protiv da ga baš Bekton štiti. Ovaj momak je bio najteži na Kombajnu, sa 165 kilograma a trčao je nešto preko pet sekundi na 40 jardi, zamislite sada kako blokira i da li biste voleli da vas udari voz ako ste defanzivac. Agresivan, jak, pokretljiv, atleta na malom prostoru, pitanje je da li ćemo dočekati polovinu drafta a da se njegovo ime ne pomene na rosteru nekog tima koji ima pravo odabira na samom početku.

Joe Robbins/Getty Images

Endru Tomas T, Džordžija
(Kombajn/40 jardi 5.22/benč 21 ponavljanje)

Primarno levi tekl, ali može da igra i na poziciji desnog tekla. Od pas pro blokiranja do blokiranja prilikom trčanja Endru Tomas je sjajan izbor, verovatno treba obratiti pažnju na timove koji imaju mnogo problema u ofanzivnoj liniji jer ovaj momak može i verovatno će biti starter od samog starta svoje karijere. Sjajan trening na Kombajnu, dobra koledž karijera gde je blokirao za Deandrea Svifta, kako skauti misle najboljeg raning beka na draftu.

Tristan Virfs T, Ajova
(Kombajn/40 jardi 4.85/benč 24 ponavljanja/odraz 93cm)

Može da igra i levog i desnog tekla, za svoju veličinu jako brz i pokretan, 40 jardi je trčao kao malo krupniji tajt end iako ima 146 kilograma, a odraz od 93cm je dokaz o eksplozivnosti koja je nekarakteristična za njegovu konstituciju. Dobra tehnika, rad nogu, snažan, dugih ruku i dobro tempiranih udaraca, igrao je za dobrog trenera na Ajovi, tako da će treneri želeti inteligentnog i pouzdanog igrača. Džajantsi, Braunsi traže ofanzivnog linijaša, mnogi misle da će Virfs baš u Njujork, ali ko god da ga bude izabrao neće se pokajati.